کاوشگر تیانون-۱ چین نخستین تصاویرش از مریخ را منتشر کرد
کاوشگر تیانون-۱ چین در حالی که کمتر از یک هفتهی دیگر به مریخ میرسد، نخستین تصاویر خود از این سیاره را به زمین مخابره کرده است.
ادارهی ملی فضایی چین (CNSA) با انتشار نخستین تصویر کاوشگر تازهی خود از مریخ، تأیید کرد که دوربین قدرتمند و وضوح بالای فضاپیمای «تیانون-۱» (Tianwen-1) به درستی کار میکند. این عکس که در طیف سیاهوسفید تهیه شده سیارهی سرخ را از فاصلهی ۲٫۲ میلیون کیلومتری نشان میدهد.
این کاوشگر پیش از این در مسیر مریخ یک سلفی هم از خود گرفته بود. اکنون علاوه بر تصویر اصلی از مریخ، نسخهای با برچسبهای نوشتاری هم منتشر شده که محل قرارگیری عوارض مهم مریخ در این عکس را نشان میدهد. این عوارض مریخی شامل زیر میشود.
- هامونهی اسیدالیا (Acidalia Planitia)
- هامونهی کرایسی (Chryse Planitia)
- فلاتهی نیمروز (Meridiani Planum)
- دهانهی اسکیاپارلی (Schiaparelli Crater)
- درهی مارینر (Valles Marineris)
کاوشگر تیانون-۱ که ترکیبی از یک مدارگرد و یک مریخنورد است در مسیر دستیابی به مریخ قرار دارد و روز جمعه حدود ۱٫۱ میلیون کیلومتر با آن فاصله داشته است. انتظار میرود که این فضاپیما روز چهارشنبه ۱۰ فوریه (۲۲ بهمن) وارد مدار سیارهی سرخ شود. این فضاپیمای ۵ تنی با رسیدن به موقعیت مناسب، موتورهای خود را روشن خواهد کرد تا سرعت آن به اندازهی کافی کند شود و در گرانش مریخ به دام بیفتد.
به گفتهی ادارهی ملی فضایی چین تیانون-۱ همچنین چهارمین مانور تصحیح مسیر خود را به پایان برده تا از قرارگیری در مسیر مناسب برای ورود به مدار مریخ اطمینان حاصل شود. این فضاپیما طی ۱۹۷ روز حضور در فضا ۴۶۵ میلیون کیلومتر را پیموده و هنگام مانور تصحیح مسیر حدود ۱۸۴ میلیون کیلومتر از زمین فاصله داشته است. طبق اعلام CNSA همهی سیستمهای فضاپیما در شرایط مطلوبی قرار دارند.
فاصلهی زیاد بین زمین و کاوشگر تیانون-۱ باعث حدود ۱۰ دقیقه تأخیر در ارتباط میشود و این یعنی فضاپیما باید دستورات لازم برای آغاز اجرای آتش نهایی را از مرکز کنترل هوافضا در پکن دریافت و به صورت خودکار عملیات را پیش ببرد.
کاوشگر تیانون-۱ چین پس از ورود به مدار مریخ فرآیند آمادهسازی برای فرود مریخنورد را آغاز میکند. مدارگرد از مکان اصلی انتخبشده برای فرود با نام دهانهی برخوردی اتوپیا (Utopia Planitia) که در جنوب سایت فرود وایکینگ-۲ ناسا قرار دارد، تصویربرداری خواهد کرد تا مریخنورد برای فرود در ماه می (اردیبهشت) آماده باشد. چین در حال حاضر ۴۰ روز را برای رأیگیری عمومی انتخاب نام این مریخنورد اختصاص داده است تا سه نام برتر برای انتخاب نهایی به یک کمیتهی ویژه فرستاده شوند.
اگر این سطحنورد ۲۴۰ کیلوگرمی با موفقیت بر روی سطح مریخ فرود آید و صفحههای خورشیدی خود را باز کند، با استفاده از ابزار رادار کاوش زیرسطحی ویژگیهای خاک و توزیع یخ آب در آن را بررسی خواهد کرد. این کاوشگر همچنین به دوربینهای سراسرنما و چندطیفی مجهز است که امکان تجزیهوتحلیل ترکیب سنگهای مریخ را فراهم میکند.
در همین حال مدارگرد تیانون-۱ سطح مریخ را توسط دوربینهایی با وضوح متوسط و بالا و یک رادار صوتی بررسی میکند و به کمک یک مغناطیسسنج و شناساگر ذرات، کاوشهای علمی دیگری انجام میدهد.
کاوشگر تیانون-۱ که در ماه جولای (مرداد) و در پنجرهی پرتاب سال ۲۰۲۰ به سوی مریخ پرتاب شد، یک روز پس از کاوشگر امید امارات و یک هفته زودتر از کاوشگر پشتکار ناسا به سیارهی سرخ خواهد رسید.
عکس کاور: نخستین تصویر کاوشگر تیانون-۱ چین از مریخ
Credit: CNSA
منبع: Space