مریخ‌نورد تیان‌ون-۱ چین با موفقیت به فضا پرتاب شد

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۲ دقیقه
پرتاب ماموریت تیان‌ون-1 چین به سمت مریخ

صبح امروز به وقت ایران چین ماموریت تیان‌ون-۱ (Tianwen-1) را با موفقیت به سمت سیاره مریخ ارسال کرد. این ماموریت از یک مدارگرد، یک سطح‌نشین و یک مریخ‌نورد تشکیل شده است.

ماموریت تیان‌ون-۱ از جزیره هاینان و با موشک Long March 5 به فضا پرتاب شد و سفر هفت ماهه خود به سمت مریخ را آغاز کرد.

این اولین ماموریت چین به سمت سیاره سرخ منظومه شمسی است. البته چین در سال ۲۰۱۱ یک مدارگرد را با همکاری روسیه به سمت سیاره مریخ پرتاب کرد. اما پرتاب این فضاپیما با موفقیت همراه نبود و فضاپیما نتوانست از مدار زمین خارج شود.

طبق برنامه تیان‌ون-۱ اواسط زمستان امسال به سیاره مریخ خواهد رسید. دو تا سه ماه پس از قرار گرفتن این فضاپیما در مدار مریخ سطح‌نشین و مریخ‌نورد تیان‌ون-۱ بر سطح مریخ فرود خواهند آمد و ماموریت ۹۰ روزه خود را آغاز خواهند کرد. مریخ‌نورد تیان‌ون-۱ چین با استفاده از شش ابزار علمی سیاره مریخ را کاوش خواهد کرد.

مدارگرد تیان‌ون-۱ نیز در مداری بیضوی و قطبی با کمک هفت ابزار علمی سیاره مریخ را از مدار این سیاره زیر نظر خواهد گرفت. این مدارگرد تا فاصله ۲۶۵ کیلومتری از سطح به مریخ نزدیک خواهد شد و در زمان اوج مداری به فاصله ۱۲ هزار کیلومتری از سطح مریخ خواهد رسید. مدارگرد تیان‌ون-۱ وظیفه مخابره اطلاعات مریخ‌نورد به زمین را نیز بر عهده دارد.

سطح‌نشین تیان‌ون-۱ اما فعالیت علمی خاصی انجام نخواهد داد و وظیفه اصلی آن انتقال مریخ‌نورد به سطح سیاره مریخ است.

طرحی گرافیکی از سطح‌نشین و مریخ‌نورد تیان‌ون-1.

طرحی گرافیکی از سطح‌نشین و مریخ‌نورد تیان‌ون-۱.
Credit: CSNA

چین در سال‌های اخیر ماموریت‌های فضایی مهمی را انجام داده است. این کشور در سال ۱۳۹۷ ماه‌نورد چانگ‌ای ۴ را به نیمه پنهان ماه ارسال کرد. چانگ‌ای ۴ اولین فضاپیمایی بود که در نیمه پنهان ماه فرود آمد و ماموریتی مهم و تاریخی بود. اکنون چین در کنار برنامه‌های خود برای کاوش ماه ماموریتی بلندپروازانه را روانه مریخ کرده است که چالش‌های بسیار بیشتری نسبت به فرود فضاپیما در سطح ماه دارد.

ماموریت تیان‌ون-۱ دومین فضاپیمایی است که در روزهای اخیر روانه سیاره مریخ شده است. چند روز پیش امارات مدارگرد امید را به سیاره مریخ ارسال کرد. هفته آینده نیز ناسا مریخ‌نورد پشتکار (Perseverance) را به سمت سیاره مریخ پرتاب خواهد کرد.

زمین و مریخ هر ۲۶ ماه یک بار به نزدیک‌ترین فاصله‌شان از یک‌دیگر می‌رسند. این موقعیت بهترین زمان برای ارسال ماموریت‌های مریخ است و سازمان‌های فضایی از سال‌ها قبل برای هر پنجره پرتاب برنامه‌ریزی می‌کنند.

در پنجره پرتاب امسال قرار بود مریخ‌نورد اگزومارس آژانس فضایی اروپا و روسیه نیز سفر خود به مریخ را آغاز کند. اما این ماموریت به دلیل مشکلات فنی به تعویق افتاد و پرتاب آن در پنجره پرتاب بعدی، یعنی در سال ۲۰۲۲، انجام خواهد شد.

عکس کاور: پرتاب فضاپیمای تیان‌ون-۱ چین به سمت سیاره مریخ.

Credit: Carlos Garcia Rawlins/Reuters



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما