چین برنامه‌ی فضایی بلندپروازانه‌ی خود را برای ۵ سال آینده رونمایی کرد

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۳ دقیقه
طرحی گرافیکی از ایستگاه فضایی تیانگونگ چین

چین برنامه‌های خود را برای کاوش فضایی طی پنج سال آینده منتشر و اهداف بلندپروازانه‌ای مانند تقویت زیرساخت‌های فضایی خود و توسعه‌ی نسل بعدی فضاپیما برای فرستادن انسان به فضا را مطرح کرده است. این کشور همچنین در حال تحقیق برای فرود آوردن انسان بر روی ماه در سال‌های آینده است.

نقشه‌ی راه فضایی چین برای ۵ سال آینده که در سپیدنامه‌ی تازه‌ای به تفصیل بیان شده است، پیشرفت جاه‌طلبانه‌ی چین را در حوزه‌ی هوافضا ادامه خواهد داد. این کشور طی چند دهه‌ی اخیر، بر گسترش قابلیت‌های فضایی، افزایش تعداد و دامنه‌ی پرتاب‌های خود و پیشبرد فعالیت‌های تازه‌ای مانند کاوش رباتیک مریخ تمرکز کرده است.

چین همچنین برنامه‌ای طولانی‌مدت برای کاوش ماه ترتیب داده که نیازمند فرستادن مجموعه‌ای از سطح‌نشین‌ها و ماه‌نوردها به سطح ماه در هر چند سال است. در سال ۲۰۱۹ این کشور نخستین کشوری لقب گرفت که یک سطح‌نورد را در نیمه‌ی دور ماه فرود آورده است و در سال ۲۰۲۰ هم چین با مأموریت فرودگر «چانگ‌ای-۵» (Chang’e-5) نمونه‌هایی از ماه را به زمین بازگرداند و پژوهش‌هایی که تا کنون روی این نمونه‌های انجام شده، داده‌های ارزشمندی را نمایان کرده است.

پیش از اینکه چین برای فرستادن انسان به ماه تلاش کند، قصد دارد همچنان به مطالعه‌ی ماه ادامه دهد. جزئیات منتشر شده در سپیدنامه‌ی اخیر نشان می‌دهد که این کشور طی پنج سال آینده دو فضاپیمای رباتیک دیگر را به ماه می‌فرستد تا مناطق قطبی قمر زمین را که تصور می‌شود یخ آب دارند، مطالعه کنند.

نخستین کاوشگر، نمونه‌های ماه را به زمین می‌آورد و کاوشگر دیگر قرار است مطالعه‌ای با نام «تشخیص پرش» (Hopping Detection) را در زمینه‌ی فرکانس‌های رادیویی پیش ببرد که در منطقه‌ای در سایه‌ی دائمی انجام خواهد شد. بر اساس برنامه‌ی منتشر شده، چین همچنین بر روی ساخت کاوشگر ماه بعدی خود مطالعه می‌کند و با شرکای بین‌المللی برای ساخت یک ایستگاه تحقیقاتی بین‌المللی در ماه همکاری می‌کند.

مشخص نیست که چین چه زمانی قصد دارد این ایستگاه را تکمیل کند یا چه زمانی انسان‌ها را روی سطح ماه فرود خواهد آورد. اما در حالی که چین به سمت ماه پیش می‌رود، ناسا هم مشغول تلاش برای فرود بلدپروازانه‌ی خود روی ماه است. برنامه‌ی فضایی سرنشین‌دار اصلی آژانس فضایی آمریکا، هم‌اکنون «آرتمیس» (Artemis) است که قرار است نخستین زن و نخستین فرد رنگین‌پوست هم طی آن در اوایل سال ۲۰۲۵ بر روی ماه فرود بیایند. در کنار فرود انسان روی ماه، آرتمیس همچنین دربردارنده‌ی کاوش رباتیک ماه توسط مجموعه‌ای از سطح‌نوردها و سطح‌نشین‌هاست.

با توجه به تمرکز چین بر کاوش ماه، سال‌ها انتظار می‌رفت که این کشور در نهایت برای فرود انسان بر ماه هم برنامه‌هایی داشته باشد و همان‌طور که برنامه‌ی کاوش ماه چین پیش رفته، برنامه‌ی اکتشافات انسانی این کشور هم پیشرفت زیادی را شاهد بوده است. در سال ۲۰۲۱ چین ماژول اصلی ایستگاه فضایی جدید خود با نام «تیان‌گونگ» (Tiangong) را به مدار زمین پرتاب کرد که قرار است تا پایان سال آینده تکمیل شود و هم‌اکنون میزبان سه فضانورد این کشور است.

اگرچه ماه همیشه جالب توجه چین بوده اما این کشور به کاوش سیارات دیگر منظومه‌ی شمسی هم چشم دوخته و امیدوار است که در پنج سال آینده، کاوشگرهایی را به سیارک‌های نزدیک زمین بفرستد و همچنین روش‌های فرستادن فضاپیما به منظومه‌ی مشتری و قمرهای آن و دوباره به مریخ را در کنار برنامه‌هایی برای بازگرداندن نمونه از سیاره‌ی سرخ مطالعه کند.

سپیدنامه‌ی چین، شمار زیادی از هدف‌های فضایی دیگر، مانند ساخت ایستگاه فضایی چین، به‌روزرسانی فناوری‌های ماهواره‌ای، بهبود حمل‌ونقل فضایی و سیستم‌های موشکی، ساخت موتورهای موشکی جدید و اقلام دیگر را هم فهرست می‌کند. یک فهرست بسیار طولانی که طی نیم دهه‌ی آینده انجام خواهد شد اما این واضح است که کاوش‌های فضایی یکی از اولویت‌های چین به‌شمار می‌رود.

عکس کاور: طرحی گرافیکی از ایستگاه فضایی تیانگونگ چین
Credit: CAST

منبع: The Verge



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما