چین جستوجوی حیات فرازمینی را آغاز میکند
آکادمی علوم چین (CAS) نامزدهایی را برای دور بعدی مأموریتهای فضایی خود که پیشبینی میشود بین سالهای ۲۰۲۶ تا ۲۰۳۰ پرتاب شوند، برگزیده است که در میان آنها برنامههایی برای جستوجوی حیات فرازمینی هم دیده میشود.
به گزارش اسپیسنیوز، انتظار میرود که از ۱۳ مأموریت پیشنهادی، بین پنج تا هفت مورد برای پرتاب انتخاب شوند. مأموریتهای تازه بخشی از پروژهی سوم «برنامهی اولویت استراتژیک» (SPP III) آکادمی علوم چین خواهند بود که بهعنوان برنامهی افقهای نو هم شناخته می شود. لازم به ذکر است این برنامه هیچ ارتباطی با مأموریت افقهای نو ناسا ندارد.
سه مورد از این مأموریتهای پیشنهادی، به تحقیقات اخترفیزیک و نجوم میپردازند:
- مأموریت «زمانبندی و قطبشسنجی پیشرفتهی پرتو ایکس» یا «اکستپ» (eXTP)، به مطالعهی وضعیت ماده در شرایط شدید چگالی، گرانش و مغناطیسی و جستوجوی امواج گرانشی و منابع نوترینو میپردازد.
- مأموریت «کشف آسمان در بلندترین طول موج» (DSL) صورت فلکی کوچکی از ماهوارهها را در مدار ماه قرار میدهد. جایی که از تداخل امواج زمینی محافظت میشوند و مناطق کشفنشدهی طیف الکترومغناطیسی را در جستوجوی سیگنالهایی را از اوایل عمر کیهان آشکار بررسی میکند.
- «کاوشگر ذرات مادهی تاریک-۲» (DAMPE-2) ادامهی مأموریت «دمپی» (DAMPE) است که در سال ۲۰۱۵ پرتاب شد و نشانههایی از مادهی تاریک را جستوجو میکند.
چهار مورد از مأموریتهای پیشنهادی تلاشهایی در زمینهی فیزیک خورشید هستند:
- «کاوشگر میانستارهای هلیوسفر چینی» (CHIME).
- «مأموریت حلقهی خورشیدی» (SOR) پیشنهاد میکند که با استقرار سه فضاپیما در فاصلهی یک واحد نجومی (AU) که همان فاصلهی زمین تا خورشید است، برای جمعآوری دادهها دربارهی خورشید و هلیوسفر (هورسپهر) داخلی استفاده شود.
- «رصدخانهی مدار قطبی خورشیدی» (SPO) قطبهای خورشید را در حالی که فضاپیما در مداری با شیب زیاد قرار دارد، بررسی میکند.
- «رصدخانهی خورشیدگرفتگی پنهان شده در زمین» (ESEO) برای گردش در نقطهی لاگرانژی ۲ زمین-خورشید و مطالعهی تاج درونی خورشید طراحی شده است. گفتنی است تلسکوپ فضایی جیمز وب ناسا هم در نقطهی L2 زمین-خورشید قرار دارد.
چهار مورد از مأموریتهای برنامهریزی شده با هدف مطالعهی زمین و دیگر اعضای منظومهی شمسی انجام میشود:
- «بازگشت نمونهی سیارک نوع ای» (ASR) به کاوش سیارک ۱۹۸۹ ML میپردازد و نمونههایی از آن را به زمین باز میآورد.
- مأموریت «تصویربرداری و کاوشگر آبوهوای آتشفشان ناهید» (VOICE) با هدف مطالعهی فرآیندهای زمینشناسی و جوی در زهره انجام میشود.
- پروژهی «ماهوارههای کاوش اقلیم و اجزای جوی» (CACES) مدار پایین زمین، پیشنهاد جمعآوری دادههای زیادی دربارهی آبوهوا و جو زمین را مطرح کرده است.
- «ماموریت مشاهدهی چندمقیاسی جریان سطح اقیانوس» (OSCOM) از رادار دوپلر ماهوارهای برای مطالعهی دینامیک و انرژی اقیانوسی استفاده میکند.
در نهایت، دو مأموریت، اعماق کیهان را برای یافتن سیارات فراخورشیدی قابل سکونت جستوجو خواهند کرد:
- «بررسی سیارههای فراخورشیدی قابل سکونت نزدیک» (CHES) از تکنیکهای نجومی نسبی میکروثانیهی قوسی برای مطالعهی ۱۰۰ ستارهی مانند خورشید در فاصلهی ۳۳ سال نوری از زمین استفاده میکند.
- مأموریت «زمین ۲.۰» (ET) بهدنبال سیارات فراخورشیدی به اندازهی زمین خواهد بود که مدارهای مشابهی به دور ستارگان خورشید-مانند دارند و از یک ابزار هفت تلسکوپی در مدار لاگرانژی ۲ زمین-خورشید میچرخند، استفاده میکند.
هر یک از ۱۳ مأموریت پیشنهادی برنامهی افقهای نو توسط کمیتهی بررسی آکادمی علوم چین، بر اساس معیارهایی مانند الزامات بودجه، سطح آمادگی فنآوری و سرعت تولید فناوریهای مورد نیاز پیش از پانزدهمین برنامهی پنج ساله چین که در سال ۲۰۲۶ آغاز می شود، ارزیابی خواهند شد. این برنامه همچنین بودجهی پروژههای تحقیقاتی را که از مأموریتهای علمی آینده پشتیبانی میکند، شامل میشود.
- چین به دنبال سکونت بشر در سیارههای فراخورشیدی مشابه زمین است
- آیا تلسکوپ عظیم چین حیات فرازمینی را کشف کرده است؟
عکس کاور: طرحی گرافیکی از یک سیارهی فراخورشیدی
Credit: NASA
منبع: Space