مریخنورد چینی ژورونگ بر سطح سیارهی سرخ قدم گذاشت
مریخنورد ژورونگ چین روز گذشته با موفقیت از سطحنشین پایین آمد و بر سطح سیارهی سرخ قرار گرفت تا کاوش را در خانهی تازهی خود، دشت وسیع مریخ با نام «هامونهی اوتوپیا» (Utopia Planitia) آغاز کند.
«ژورونگ» (Zhurong) بخشی از مأموریت «تیانون-۱» (Tianwen-1) چین است که برای کاوش چندجانبهی مریخ عازم این سیاره شد. این مریخنورد هفتهی گذشته توسط یک فرودگر بر سطح مریخ نشست و در ساعت ۰۷:۱۰ صبح شنبه به وقت تهران (۲۲:۴۰ جمعه شب منطقهی زمانی شرقی) از سطحنشین پایین آمد و قدم بر این سیاره گذاشت.
طبق برنامهریزی قرار است این مریخنورد طی ۹۰ روز مریخی (حدود ۹۳ روز زمینی) به جستوجوی علائم یخ آب، بررسی آبوهوا و مطالعهی ترکیب سطح مریخ بپردازد. عکسهایی که توسط سازمان ملی فضایی چین (CNSA) منتشر شده، نگاه دوربینهای ناوبری مریخنورد را به تصویر میکشد.
در یک تصویر مریخنورد برای پایین رفتن آماده میشود و با قرار داشتن بالای سطحنورد، به سطح شیبدار دوقلویی که برای گام گذاشتن بر مریخ از آن خواهد گذشت، نگاه میکند. عکس دوم اما پس از پایین رفتن و از روی سطح مریخ تهیه شده که سطحنشین تیانون-۱ را نشان میدهد.
مریخنورد ۲۴۰ کیلوگرمی و شش چرخ ژورونگ که نام خود را از یکی از اسطورههای چین یعنی خدای آتش باستانی این کشور گرفته است، در جولای ۲۰۲۰ یک روز پس از مدارگرد مریخی امارات و یک هفته زودتر از مریخنورد پشتکار به سمت سیارهی سرخ پرتاب شد.
ژورونگ برای تأمین انرژی خود از پنلهای خورشیدی استفاده میکند. این کاوشگر مجهز به دوربینهایی با وضوح بالا برای عکاسی و نقشهبرداری از هامونهی اتوپیا (یوتوپیا پلانتیا) در مریخ است. این مریخنورد همچنین از یک رادار زیرسطحی برای بررسی درون خاک مریخ، یک دوربین چندطیفی، یک ردیاب سنجش ترکیب سطح، یک ردیاب میدان مغناطیسی و یک ابزار هواشناسی بهره میبرد.
چین پس از آمریکا دومین کشوری است که یک مریخنورد را بر سطح سیارهی بهرام مینشاند و بدین ترتیب هماکنون در کنار مریخنوردهای کنجکاوی و پشتکار (استقامت) ناسا، ژورونگ سومین مریخنورد فعال در سیارهی سرخ است.
سه مریخنورد دیگر ناسا هم در گذشته بر سطح این سیاره فعالیت داشتهاند. «سوجورنر» (Sojourner) در سال ۱۹۹۷ و مریخنوردهای دوقلوی «روح» (Spirit) و «فرصت» (Opportunity) در سال ۲۰۰۴ به این سیاره رسیدند و هماکنون مأموریت هر سه کاوشگر پایان یافته است.
آژانس فضایی اروپا هم که در مأموریت قبلی فرود سطحنشین بر مریخ شکست خورد، بهعنوان بخشی از مأموریت «اگزومارس» (ExoMars) مریخنورد «روزالیند فرانکلین» (Rosalind Franklin) را در سال ۲۰۲۲ به مریخ پرتاب خواهد کرد.
عکس کاور: طرحی گرافیکی از گام گذاشتن مریخنورد ژورونگ بر سطح مریخ
Credit: CNSA
منبع: Space