ابزارهای علمی مأموریت تیانون-۱ چین در راه مریخ با موفقیت آزمایش شد
فضاپیمای تیانون-۱ (Tianwen-1) چین، مسیر خود را به خوبی پشت سر میگذارد و با آزمایش ابزارهای علمی، برای دومین تصحیح مداری در هفتههای آینده آماده میشود.
طبق اعلام سازمان ملی فضایی چین (CNSA)، تا ساعت ۱۱:۲۰ منطقهی زمانی شرقی (۱۹:۵۰ به وقت تهران) ۱۹ آگوست (۲۹ مرداد) فضاپیمای تیانون-۱ که شامل یک مدارگرد، یک سطحنشین و یک مریخنورد است، ۸٫۲۳ میلیون کیلومتر از زمین فاصله گرفته بود و در مسیر مناسب به سمت مریخ قرار دارد.
همزمان مهندسان این مأموریت ابزارهای مدارگرد شامل مغناطیسسنج مریخ، طیفسنج کانیشناسی و دوربینهای کیفیت متوسط و کیفیت بالای سنجش از دور را با موفقیت آزمایش کردند.
«وانگ چوانگ» (Wang Chuang) طراح ارشد تیانون-۱ در این زمینه گفت: «تاکنون همه چیز خوب است و در حال حاضر ما وضعیت سلامت آن را پایش میکنیم و به طور مرتب بازبینیهای لازم را انجام میدهیم.»
گفتنی است مغناطیسسنج مریخ، محیط مغناطیسی مریخ را بررسی میکند. طیفسنج کانیشناسی، ترکیب و توزیع مواد معدنی را تجزیهوتحلیل خواهد کرد و دوربینها وظیفهی نقشهبرداری از سیارهی سرخ را بر عهده دارند و به بررسی ساختار زمینشناختی آن میپردازند.
این مدارگرد در مجموع ۷ ابزار علمی دارد و مریخنورد نیز ۶ ابزار دیگر را شامل میشود.
طبق بهروزرسانی تازهای که سازمان ملی فضایی چین در روز یکشنبه ۲۳ آگوست (۲ شهریور) ارائه داده، تیانون-۱ تا این تاریخ ۹٫۲۷ میلیون کیلومتر از مسیر ۸۶٫۵ کیلومتری خود را پیموده است.
این فضاپیما دومین تصحیح مسیر خود را در ماه سپتامبر (اواسط شهریور) انجام خواهد داد و پس از آن ۲ تصحیح مسیر دیگر نیز پیشِ رو خواهد داشت.
نخستین مانور تصحیح مسیر این فضاپیما در تاریخ ۱ آگوست (۱۱ مرداد) انجام شد که به مدت ۲۰ ثانیه موتور اصلی خود را روشن کرد. این فضاپیما همچنین عکسی از زمین و ماه را به نمایش گذاشت.
تیانون-۱ در تاریخ ۲۳ جولای (۲ مرداد) توسط موشک «لانگ مارچ ۵» (Long March 5) به فضا پرتاب شد و در ماه فوریه (بهمن) به سیارهی سرخ خواهد رسید و وارد مدار آن خواهد شد. تلاش برای فرود سطحنشین آن نیز حدود ماه آوریل ۲۰۲۱ (فروردین و اردیبهشت ۱۴۰۰) و در بخش جنوبی منطقهی «هامونهی اتوپیا» (Utopia Planitia) پیشبینی شده است.
تیانون-۱ دومین مأموریتی بود که در ماههای گذشته راهی مریخ شد. مأموریت «امید» امارات پیش از آن از ژاپن عازم سیارهی سرخ شده بود و مأموریت «مارس ۲۰۲۰» ناسا نیز کمی پس از آن، مریخنورد «پشتکار» و هلیکوپتر مریخی «نبوغ» را راهی این سیاره کرد تا فصل تازهای در کاوشهای مریخ آغاز شود.
عکس کاور: طرح گرافیکی فضاپیمای تیانون-۱ هنگام تصحیح مسیر
Credit: China National Space Administration
منبع: Space