چین ۳ فضانورد به ایستگاه فضایی تیانهه میفرستد
چین با برنامهریزی برای فرستادن سه فضانورد به ایستگاه فضایی «تیانهه» آماده است تا پس از تقریبا پنج سال پرواز فضایی سرنشیندار دیگری را انجام دهد.
پرتاب مأموریت «شنژو ۱۲» (Shenzhou-12) طبق برنامهریزی قرار است پنجشنبه ۱۷ ژوئن (۲۷ خرداد) ساعت ۰۹:۲۲ به وقت پکن (۰۵:۵۲ به وقت تهران) از «مرکز پرتاب ماهوارهی جیوچوان» (Jiuquan Satellite Launch Center) در شمال غربی چین انجام شود.
شنژو-۱۲ توسط یک موشک «لانگ مارچ ۲اف» (Long March 2F) به فضا پرتاب میشود و سه فضانورد را به ماژول اولیهی ایستگاه فضایی «تیانهه» (Tianhe) چین میرساند که ۲۸ آوریل (۹ اردیبهشت) در مدار زمین قرار گرفت و موشک پرتابگر آن یک سقوط کنترلنشده به زمین داشت.
«نی هایشنگ» (Nie Haisheng)، «لیو بومینگ» (Liu Boming) و «تانگ هونگبو» (Tang Hongbo) سه فضانورد مرد این مأموریت هستند. نی پیش از این دو بار و طی مأموریتهای شنژو-۶ در سال ۲۰۰۵ و شنژو-۱۰ در سال ۲۰۱۳ به فضا رفته است. لیو در سال ۲۰۰۸ در مأموریت شنژو-۷ سفر فضایی را تجربه کرده و تانگ برای نخستین بار به فضا خواهد رفت.
مأموریت سرنشیندار قبلی چین با نام شنژو-۱۱ در اکتبر سال ۲۰۱۶ انجام شد. این مأموریت سه فضانورد را برای اقامتی یک ماهه به آزمایشگاه فضایی «تیانگونگ-۲» (Tiangong-2) که پیشنمونهی ایستگاه فضایی چین بود، منتقل کرد.
این بار قرار است خدمهی مأموریت شنژو-۱۲ سه ماه را در ایستگاه فضایی تیانهه سپری کنند. اگرچه ماژول اصلی این ایستگاه کمتر از دو ماه است که در مدار قرار دارد اما پیش از این فضاپیمای باری رباتیک «تیانژو-۲» (Tianzhou-2) به آن متصل شده و این فضاپیما ۶٫۶ تن تجهیزات را به این ایستگاه رسانده است.
به گفتهی مقامات فضایی چین شنژو-۱۲ سومین مأموریت از ۱۱ مأموریتی است که برای تکمیل ساخت ایستگاه فضایی جدید چین انجام میشود. دو نمونه از این پروازها دارای ماژولهای اضافهای هستند که به دو طرف ماژول مرکزی تیانهه متصل میشوند. همچنین سه مأموریت باری رباتیک و سه پرواز سرنشیندار دیگر هم در فاز ساخت که انتظار میرود تا پایان سال ۲۰۲۲ انجام شود، پرتاب خواهند شد.
فضانوردان شنژو-۱۲ طی سه ماه حضور در ماژول اصلی ۱۶٫۶ متری ایستگاه فضایی تیانهه مجموعهای از فعالیتهای لازم برای تعمیر و نگهداری را انجام خواهند داد. برخی از این فعالیتها احتمالا در قسمت بیرونی ماژول انجام شود.
«یانگ لیوی» (Yang Liwei) مدیر ادارهی مهندسی مأموریتهای فضایی سرنشیندار چین که خودش نخستین فضانورد پرتاب شده توسط چین است، گفت: «فعالیت فضانوردان بیرون از کابین به یک امر عادی جدید تبدیل خواهد شد و مدت زمان چنین فعالیتهایی بسیار گسترش مییابد.»
ساخت ایستگاه فضایی چین بخشی از برنامهی فضایی گستردهتر این کشور است که شامل فرستادن ماهنورد به نیمهی تاریک ماه و عملیات مریخنورد ژورونگ هم میشود.
گفتنی است چین عضو ائتلاف ایستگاه فضایی بینالمللی (ISS) نیست و قانون آمریکا از سال ۲۰۱۱ همکاری ناسا و ادارهی سیاستگذاری فناوری و علوم کاخ سفید را با چین به جز مفادی که توسط کنگره تصویب شود منع کرده است.
عکس کاور: کپسول مأموریت شنژو ۱۲ سوار بر موشک لانگ مارچ ۲اف برای پرتاب فضانوردان چینی به ایستگاه فضایی تیانهه این کشور آماده میشود.
Credit: CASC
منبع: Space