چین هم برای پرواز در مریخ بالگرد توسعه می‌دهد

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۲ دقیقه
نمونه اولیه‌ی بالگرد چین برای پرواز در مریخ

در حالی که بالگرد نبوغ ناسا توانایی خود را در کاوش سیاره‌ی سرخ اثبات کرده است، چین هم قصد دارد یک بالگرد کوچک را برای مأموریت‌های آینده به مریخ توسعه دهد.

چین پس از آمریکا دومین کشوری است که طی مأموریت «تیان‌ون-۱» (Tianwen-1) با موفقیت یک سطح‌نورد را روی مریخ فرود آورده است و کاوشگر «ژورونگ» (Zhurong) حتی با وجود پایان مأموریت اصلی به کاوش همسایه‌ی زمین ادامه می‌دهد.

اکنون که یک همراه کوچک مریخ‌نورد پشتکار ناسا را در کاوش مریخ همراهی می‌کند، چین هم قصد دارد برای مأموریت‌های آینده از جو مریخ برای کاوش این سیاره بهره ببرد. این کشور یک بالگرد مینیاتوری جدید را توسعه می‌دهد که برای عملیات نظارتی مأموریت‌های آینده به مریخ استفاده خواهد شد.

این‌طور که تصاویر منتشر شده توسط مرکز علوم فضایی چین (NSSC) نشان می‌دهد این بالگرد کوچک مشابه بالگرد نبوغ ناسا است و از دو روتور برای پرواز استفاده خواهد کرد. علاوه بر دو پره که بالگرد را به پرواز درمی‌آورند، نمونه‌ی اولیه‌ی بالگرد مریخ‌پیمای چین یک بدنه‌ی دارای دوربین و حسگر و چهار پایه‌ی باریک خواهد داشت. اما برخلاف نبوغ، حداقل در نمونه‌ی اولیه‌ی بالگرد چین، هیچ پنل خورشیدی وجود ندارد.

به گفته‌ی آژانس فضایی چین، این پرنده‌ی رباتیک می‌تواند برای کاوش مریخ استفاده شود اما هنوز عملکرد دقیق آن مشخص نیست. این در حالی است که بالگرد نبوغ ناسا برای نمایش فناوری توانایی پرواز در سیاره‌ای دیگر توسعه داده شد و با نخستین پرواز خود در سیاره‌ای دیگر، یک لحظه‌ی تاریخی را ثبت کرد.

عملکرد مطلوب آن در پروازهای اولیه باعث شد تا ناسا مأموریت را به فاز نمایش عملیات تمدید کند و اکنون این ربات کوچک به دستیار واقعی مریخ‌نورد پشتکار تبدیل شده است تا مناطق سخت‌دسترس را بررسی کند. در روزهای گذشته سیزدهمین پرواز نبوغ هم با موفقیت انجام و عکس‌های دقیقی از عوارض سطح مریخ تهیه شد.

هلیکوپتر مریخی نبوغ بر سطح این سیاره

بالگرد نبوغ بر سطح مریخ
Credit: NASA/JPL-Caltech

با توجه به جو رقیق مریخ که فقط ۱ درصد غلظت جو زمین را دارد، دانشمندان باید کمبود نیروی آیرودینامیکی برآ را به شیوه‌ای جبران کنند و در مأموریت نبوغ سرعت بالای چرخش پره‌ها یک راه‌حل بهینه بود و در عمل هم بازده آن ثابت شد.

اکنون طبق تصاویر منتشر شده، چین هم از راه‌حل مشابهی برای پرواز بالگرد خود در مریخ استفاده خواهد کرد. هرچند تلاش چین برای پرواز در جو مریخ موضوع تازه‌ای نیست و طرح مفهومی آن، پیش از این هم توسط آزمایشگاه فناوری فضایی «چن شیسن» (Qian Xuesen) برای مأموریت ۲۰۲۰ چین به مریخ مطرح شده بود.

این ایده شامل سه نفوذگر به زمین بود که هنگام سقوط آزاد کاوشگر اصلی آزاد می‌شدند و یک ربات پرنده که به مدت یک هفته در ارتفاع ۱ تا ۵ کیلومتری فعالیت می‌کرد تا اطلاعاتی سه‌بعدی، چند لایه و از چند منبع تهیه شود.

اکنون چند مرکز فضایی و دانشگاهی چین مشغول کار بر روی معماری‌های مفهومی برای کاوش مریخ شده‌اند. از جمله طرح‌های ارائه شده برای غلبه بر جو رقیق مریخ می‌توان به یک پهپاد دارای بال با برد ده‌ها کیلومتر و یک بالن با ماهواره‌ی کوچک اشاره کرد.

هرچند مأموریت بعدی چین به مریخ، به آوردن نمونه از این سیاره اختصاص یافته و برای پنجره‌ی پرتاب ۲۰۲۸ یا ۲۰۳۰ میلادی برنامه‌ریزی شده است اما با فناوری پیشرفته و شگفتی‌هایی که مأموریت تیان‌ون-۱ چین به همراه داشت و طرح‌های تأیید شده‌ای که هم‌اکنون در حال توسعه هستند، وجود یک پرنده‌ی رباتیک همراه با مأموریت‌های اکتشافی آینده‌ی چین دور از انتظار نخواهد بود.

عکس کاور: نمونه اولیه‌ی بالگرد چین برای پرواز در مریخ

Credit: NSSC

منابع: Space News, Mint



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X