۵ روش برای اینکه هک شدن گوشی اندرویدی را بررسی کنید
اگر گوشی اندرویدی شما کند شده یا صفحههای ناگهانی باز میکند یا تاچ آن از کار میافتد، ممکن است که هک شده باشد. در اولین قدم باید آرامش خود را حفظ کنید به سراغ بررسی هک شدن دستگاه اندرویدی بروید.
این روزها اکثر افراد یک گوشی هوشمند دارند که تقریبا زندگی آنها را اداره میکند. در نتیجه بحث امنیت در این دستگاهها اهمیت بسیاری دارد و به همین خاطر باید راههای مرسوم بررسی هک اندروید را بیاموزیم.
همگی ما میدانیم که هک کردن یک گوشی موبایل اندرویدی کار آسانی نیست، اما امروزه هکرها از هر روشی برای هک کردن دستگاه شما استفاده میکنند. همانطور که ما اطلاعات خود را در این رابطه افزایش میدهیم، هکرها هم در حال پیشرفت هستند. پس باید در زمینهی حفظ امنیت در برابر این افراد نهایت دقت را به خرج دهیم و سعی کنیم که همیشه آپدیت باشیم.
در این مقاله از دیجیکالا مگ پنج راه برای بررسی هک شدن دستگاه اندرویدی را با هم از صفر تا صد بررسی میکنیم. پس اگر شما هم نگران امنیت دستگاه و گوشی موبایل اندرویدی خود هستید، ما را تا انتهای این مقاله جذاب همراهی کنید.
۱) عمر پایین باتری یا استفاده زیاد از باتری را بررسی کنید
حتی اگر نشانههای واضحی از یک فعالیت مشکوک در دستگاه اندرویدی خود مشاهده نمیکنید، باز هم احتمال این که دستگاه شما هک شده باشد، وجود دارد. یکی از بهترین راهها برای بررسی هک شدن دستگاه اندرویدی، بررسی میزان مصرف باتری است.
اگر تلفن همراه شما بدون دلیل حتی زمانی که در حال شارژ نیست داغ میشود، ممکن است که چیزی در پسزمینهی دستگاه در حالی که صفحه خاموش است، در حال اجرا باشد. حتی پیچیدهترین بدافزارها هم میتوانند آثاری را روی تلفن یا تبلت شما باقی بگذارند، بنابراین با بررسی منوی مصرف باتری میتوانید کشف این موضوع را شروع کنید. اگر باتری شما دائما کم است و به هک شدن دستگاه اندرویدی خود شک دارید، احتمالات زیر را بررسی کنید.
- ابتدا Settings را باز کنید.
- سپس وارد Battery شوید و Battery Usage را انتخاب کنید.
- حال باید به دنبال یک برنامه ناشناخته یا هر چیز غیرعادی دیگری باشید.
این اتفاق اصولا زیاد رخ نمیدهد چرا که گوگل یک سیستم امنیتی جامع به نام Google Play Protect را در اندروید تعبیه کرده، اما همچنان توصیه میکنیم که اینها را هم بررسی کنید. در مثال بالا مصرف و تخلیهی معمول باتری را میبینیم، اما اگر یک برنامهی متفرقه را ببینید که بخش قابل توجهی از باتری شما را تخلیه میکند، نشانهی خوبی نیست!
در این سناریو احتمالا یک keylogger یا ویروس دارید که نام خود را برای جلوگیری از پیدا شدن، پنهان کرده است. بهعنوان یک قاعدهی کلی شما باید به دنبال هر چیز غیرعادی باشید. همهی ما به طور متفاوتی از تلفنهای خود استفاده میکنیم، اما اگر متوجه تخلیه شدید باتری شدهاید، باید نگران تلفن همراه خود باشید.
همچنین میتوانید گوشی خود را دوباره راهاندازی (ریاستارت) کنید، نرمافزارهای مشکوک را به اجبار ببندید یا در صورت امکان برنامه را به طور کامل حذف کنید. اگر باتری شما خیلی سریع خالی میشود و شک دارید که «آیا گوشی من هک شده یا نه؟» حتما پیشنهاد اول این مقاله را انجام بدهید.
۲) برنامههایی که به صورت ناخواسته نصب شدهاند را بررسی کنید
یکی دیگر از نشانههای آشکار وجود بدافزار یا هک شدن تلفن همراه این است که تعدادی برنامه روی گوشی موبایل خود میبینید که خودتان آنها را نصب نکردهاید! برنامهها یا سایتهای بد (بدافزارها) میتوانند برنامهای را روی تلفن شما نصب کنند و اطلاعات حساس را به شخص ثالث ارسال کنند و در حقیقت شما را به صورت کامل هک کنند.
پس هرگاه با چنین مشکلی مواجه شدید، فرض را بر این بگذارید که دستگاه شما هک شده است. این موضوع گاهی اوقات از عمر باتری استفادهی زیادی نمیکند، اما همچنان میتواند باعث آسیب به دستگاه شما شده و در عین حال باعث به سرقت رفتن اطلاعات شما شود. با این وجود اگر با این مشکل مواجه شدهاید، مراحل زیر را قدم به قدم طی کنید.
- ابتدا وارد Settings شوید.
- حال Apps را باز کنید و روی App Manager ضربه بزنید.
- در این مرحله باید لیست برنامههای گوشی موبایل خود اسکرول کنید.
- گاهی اوقات ممکن است که مجبور شوید روی All Apps ضربه بزنید تا بتوانید همهی بخشها را مشاهده کنید.
- حال باید به سراغ حذف بخشی که شما نصب نکردهاید یا به آنها شک دارید، بروید.
بدیهی است که شما فقط باید فابلهایی را حذف کنید که مشکوک به نظر میرسند و میدانید که اهمیت خاصی در دستگاه شما ندارند. اگر برنامههای مهم دستگاه خود را حذف کنید، ممکن است آسیب بیشتری به جای منفعت داشته باشید و به اجزای حیاتی گوشی موبایل خود آسیب برسانید. برنامههای زیادی وجود دارند که توسط سازندگان یا اپراتورهای تلفن همراه از قبل نصب شدهاند و بیضرر هستند و نیازی به حذف آنها ندارید. پس در نهایت دقت و اطمینان، فایلهایی که به آنها شک دارید را از روی تلفن همراه خود حذف و نابود کنید.
۳) استفاده غیرمعمول از اینترنت همراه شاید به خاطر هک اندروید باشد
بسیاری از مردم دقت زیادی به مصرف دادهی تلفن همراه خود نمیکنند و این کار به هکرها فرصت میدهد تا با آرامش کار خود را به انجام برسانند. اگر حس میکنید مصرف اینترنت تلفن همراه شما به طور غیرمعمولی بالاست، باید زنگ خطر هک شدن را حس کنید. برای بررسی باید اقدامات زیر را به ترتیب دنبال کنید.
- ابتدا وارد Settings شوید.
- حال به سراغ Connections & Wi-Fi بروید.
- در این مرحله Data Usage را باز کنید.
- حال باید مصرف اینترنت تلفن همراه خود را با دقت بررسی کنید. به همین سادگی!
یوتیوب و اسپاتیفای و سایر سرویسهای استریمینگ، به طور منظم از دادههای شما با حجم بالایی استفاده میکنند. با این حال اگر برنامهی دیگری از دادهی تلفن همراه بیش از حد استفاده میکند، باید به آن شک کنید. به طور میانگین هیچ برنامهای نباید بیش از ۵ گیگابایت در یک ماه معین از دادهی موبایل استفاده کند. بنابراین در این بخش شما باید به دنبال هر چیز مشکوکی باشید. وقتی چیزی پیدا کردید که مشکوک به نظر میرسد، آن را (پس از اطمینان از این که برای دستگاه شما ضروری نیست) بهسرعت حذف کنید.
۴) دیدن پاپآپ و تبلیغات عجیب میتواند از نشانههای هک اندروید باشد
پاپآپها (Pop-Ups) در اشکال و اندازههای مختلف، در زمانهای تصادفی و از انواع سایتها به کاربران ارائه میشوند. سالهاست که یاد گرفتهایم با آنها کنار بیاییم و بیشتر اوقات آنها چیزی جز یک محتوای تبلیغاتی نیستند. با این حال در برخی مواقع آنها میتوانند بدافزار باشند و برای شما دردسر ایجاد کنند. در نتیجه شما باید مراقب پاپآپهای عجیب باشید و هرگز روی آنها کلیک نکنید.
گوگل در چند سال گذشته، بهخصوص در گوگل کروم در اندروید، چندین تغییر ایجاد کرده تا از چنین اتفاقاتی جلوگیری کند اما هنوز هم گاهی اوقات این اتفاق رخ میدهد. چنین چیزهایی کاملا جعلی و فیک هستند. به محض مشاهده آنها روی دکمه «حذف» ضربه نزنید. کل مرورگر وب خود را ببندید و در عوض گوشی هوشمند خود را راهاندازی مجدد (ریاستارت) کنید. هرگز اطلاعات شخصی را در قسمت ورودی که با آن آشنایی ندارید، ارسال نکنید. همچنین هرگز جزئیات کارت اعتباری یا رمز عبور خود را در آنها وارد نکنید.
۵) خرابیهای مداوم اپلیکیشنها و تلفن همراه
یکی دیگر از نشانههایی که نشان میدهد گوشی اندرویدی شما احتمال هک شدن دارد، خرابیهای مداوم آن است. اغلب تلفنهای اندرویدی شروع به عملکرد نامنظم میکنند. در واقع برنامهها بدون دلیل باز میشوند یا گوشی شما کند میشود یا دائما خراب میشود. گاهی اوقات این مشکلات ناشی از یک ویروس ساده است و گاهی هم نشاندهنده هک شدن دستگاه شماست. پس ما باید تا حد امکان از این اتفاق پیشگیری کنید. در نتیجه مراحل زیر را حتما طی کنید.
- ابتدا اسکنر «Play Protect» گوگل که مستقیما در Google Play تعبیه شده است را امتحان کنید.
- Google Play را باز کنید.
- روی تصویر ایمیل (اکانت) خود در بالای صفحه ضربه بزنید.
- سپس از نیمهی پایین صفحه به Play Protect بروید.
- Scan را بزنید تا اسکن تلفن و برنامههای شما شروع شود.
- به خاطر داشته باشید که Play Protect یک ابزار بسیار ابتدایی است. بنابراین میتوانید جایگزین قویتری مانند Malwarebytes را در نظر بگیرید که یکی از بهترین برنامهها در این حوزه است.
این ابزارها در اسکن سریع و آسان دستگاه شما برای مشکلات متعدد، عالی هستند. معمولا اگر Malwarebytes چیزی پیدا کند، آن را برای شما حذف میکند. در صورت لزوم بازگردانی به دادههای تلفن همراه به حالت کارخانه را انجام دهید. اگر برنامهها را حذف میکنید، سپس نرمافزار آنتیویروس را اجرا میکنید و همچنان با مشکلاتی مواجه میشوید، آخرین تلاش این است که دادههای کارخانه را بازگردانی کنید. به یاد داشته باشید که این فرآیند همه چیز را در تلفن همراه شما حذف میکند، بنابراین قبل از ادامه کار کاملا مطمئن باشید که از اطلاعات مهم خود یک نسخهی پشتیبان تهیه کردهاید.
از عکسها، پیامهای متنی، ویدیوها و هر چیز دیگری که میخواهید نگه دارید باید نسخهی پشتیبان تهیه کنید. سپس اقدام به پاک کردن اندروید خود کنید. برای انجام این کار باید مراحل زیر را طی کنید.
- ابتدا وارد Settings شوید.
- حال باید به سراغ بخش Backup & Reset یا Security یا System بروید.
- در این مرحله باید روی Reset ضربه بزنید.
- در نهایت نیز Factory Data Reset را انتخاب نمایید.
دقت کنید تا فقط زمانی این کار را انجام دهید که همهی راههای دیگر تمام شدهاند. این کار همه چیز را از بین خواهد برد گوشی شما مانند روز اولی که آن را دریافت کردهاید، میشود. بنابراین باید همه چیز را دوباره از اول تنظیم کنید!
چگونه از هک اندروید در امان بمانیم؟
هکرها زمانی خلاق هستند که تعداد مخاطبان هدف بسیار زیاد باشند. هوشیاری و احتیاط میتواند در وهلهی اول شما را از برخورد با نقضهای امنیتی احتمالی باز دارد. در ادامه چند کار وجود دارد که میتوانید انجام دهید (یا به دنبال آنها باشید) تا دستگاه خود را ایمن نگه دارید.
- آپدیت باشید و همیشه آخرین آپدیتهای نرمافزارها را نصب کنید.
- برنامهها را فقط از منابع مطمئن دریافت کنید.
- در تنظیمات گزینه Install from Unknown Sources را غیرفعال یا تیک آن را بردارید.
- برای امنیت قفل صفحه از اثر انگشت، اسکن عنبیهی چشم، رمز عبور یا پین استفاده کنید.
جمعبندی
همیشه باید مراقب باشید تا گوشی اندرویدی خود را ایمن نگه دارید. برنامهها را فقط از منابع مطمئن مانند گوگلپلی، گلکسیاستور سامسونگ یا کافه بازار و مایکت نصب کنید. اکثر وبسایتهایی که فایلهای APK (فایلهای نصب) پولی اندروید را به طور رایگان ارائه میدهند، دوست شما نیستند. تحت هیچ شرایطی این فایلها را نصب نکنید. راه کلیدی برای ایمن نگه داشتن گوشی هوشمند خود تنها احتیاط و استفاده از عقل سلیم است.
آیا راه دیگری برای بررسی هک شدن دستگاه اندرویدی میشناسید؟ نظرات و پیشنهادات خود را با ما و دیگر کاربران دیجیکالا مگ در میان بگذارید.
- چگونه در اندروید اپلیکیشنها را به کارت حافظه منتقل کنیم؟
- ۸ اپلیکیشن برتر برای ورزش کردن با مربی شخصی
- ۵ راه برتر برای حذف دائمی اطلاعات در اندروید
منبع: MakeUseOf
دوستان اگر می خواهید از هک دربیاید مطمئن باشید این روش جواب میده:
سیم کارت قبلیتون رو بندازید دور. حالا موبایلتون رو به تنظیمات کارخونه برگردونید و بعد سیم کارت جدید بندازید توش. تمام
درضمن اگر حالا خواستید حساب گوگل یا هر حساب دیگه درس کنید از آدرس و رمز جدید استفاده کنید. از قبلیها استفاده نکنید
از امن بودن وای فایی که بهش وصل میشید آگاه باشید و به وای فای عمومی متصل نشید
موفق باشید…
موبایلتون رو دست هیچکسی ندید حتی اگه فرد نزدیکی باشه. روی هیچ لینک، فایل یا محتوای دانلودی از طرف کسی حتی دوستتون کلیک نکنید به هیچ کس اعتماد نکنید که از همین راه میتونن هک کنن.
من خودم دیدم شخصی که دوستش آدم ساده و مذهبی به نظر میومد زد هکش کرد مراقب باشید خلاصه
سلام یه سوال آیا میشه گوشی کسی رو هک کرد و اون شخص با هرکی بخواد صحبت کنه یا در خانواده هر صحبتی باشه هکر بشنود
سلامواسههککردنگوشیبایدهکرهاسوادخاصی
داشتهباشن؟؟؟
یاافرادعادیهممیتونن؟؟
اره اپلیکیشن بیت بان عالی هستش
ولی من همهی این اتفاقات برای من پیش اومده بود یعنی باید گوشیم رو تنظیمات کارخانه کنم ؟
گوشیم لنوا ایکس ۷ هستش لطفاً راهنمایی کنید من اینگلیسی بلد نیستم بخونم 😭😭😭
عالییی
بچه ها مواظب باشید انگا دیگه اینا گوشیهای قدیمی رو خیلی هک نمیکنن میرن سراغ گوشی های محبوب و پرطرفدار من گوشیم گلکسی a22 همچی رعایت میکنم اما هیچی ندیدم از نشانه ها یعنی داره مخفی پیش میره؟
وقتی چیزی ندیدی حتما چیزی نیست دیگه یا هم اگر خیلی نگرانی برو پیش کسی که به اینجور چیزا ماهر باشه و یه برنامه اسکنر بریزه
دنیای بدی شده…آدم به کی اطمینان کنه…؟
سلام، یه راه هم من بگم . برنامه بیت بان رو روی گوشیتون نصب کنید . یه آنتی ویروس ایرانی و رایگان و بسیار خوب با امکانات عالی . فقط کافیه نصب کنی و باهاش کار کنید، خودتون متوجه میشین .