تحلیلگران میگویند سهام اپل با اعمال تغییرات اجباری در اپ استور کاهش پیدا نمیکند
از آنجایی که اپل روی فروشگاه محبوب خود یعنی اپ استور تعصب زیادی دارد، اعمال هیچگونه تغییرات ناشی از اجبار را روی آن نمیپذیرد. اما با این حال شرکت آمریکایی مجبور است برای حفظ مشتریان خود هم که شده گاهی اوقات از موضع خود عقبنشینی کند. حال تحلیلگران میگویند اپل حتی با انجام این کار هم متحمل ضرری نخواهد شد.
در برخی از بازارهای خارج از آمریکا، اپل مجبور شده یک سری تغییرات را روی اپ استور اعمال کند. اپاستوری که چندین سال طبق یک سیاست واحد پیش میرود و معمولا خیلی کم تغییر میکند، اینبار باید اجازه دهد یک سری از توسعهدهندگان، سیستم پرداخت خود را وارد آن کنند تا کاربران مستقیما از آنها خرید کنند و نه با استفاده از سیستم پرداخت اپل. قبل از این اپل ۱۵ الی ۳۰٪ از درآمد حاصل از فروش اپلیکیشنها از طریق اپ استور را مال خود میکرد. اما در ۳۰ مارس امسال، یعنی حدودا یک هفتهی قبل، شرکت آمریکایی اعلام کرد توسعهدهندگان اپلیکیشنهایی که برای مطالعهی کتاب طراحی میشوند میتوانند لینک عضویت مخصوص خود را به وبسایتهای عضویت ارسال کنند ترتیب کاربر با ورود به این وبسایتها مراحل ثبت نام، خرید و کنترل حساب را انجام دهد.
اپلیکیشنهای یادشده که از آنها به عنوان Reader هم یاد میشود غالبا روزنامه، مجلات خبری، کتابها، موسیقی، فایلهای صوتی و … را شامل میشوند. برای مثال سرویس استریم ویدیوی معروف یعنی اسپاتیفای هم در این دسته قرار میگیرد. صحبت از اسپاتیفای که شد جا دارد به دعوای بزرگ این شرکت با اپل اشاره کنیم که بیشتر به خاطر عدم صدور مجوز به اسپاتیفای برای قرار دادن سیستم پرداخت خود در اپ استور بود. این شرکت حتی گفت کاربران این امکان را نخواهند داشت که از طریق اپ استور اپل، نسخهی پریمیوم و بدون تبلیغات را خریداری کنند تا آنها مجبور شوند از سیستم پرداخت خود اسپاتیفای استفاده کنند. اپل هم طبیعتا تهدید کرد که اسپاتیفای را از اپ استور حذف خواهد کرد.
این اپلیکیشنها تا زمانی اجازهی حضور در اپ استور را دارند که توسعهدهندگان خیال تعبیهی یک سیستم پرداخت شخص ثالث در فروشگاه اپل به سرشان نزند. البته اگرچه اپل این تغییرات را به خاطر اجبار کمیسیون تجارت عادلانهی ژاپن پذیرفت اما ظاهرا قرار است در سراسر جهان این سیاست جدید را در اپ استور اعمال کند.
مشکل دیگری که اپل با آن روبروست، شکایتی است از سوی هلند. اینطور که به نظر میرسد، یک ارگان نظارتی آنتی تراست میخواهد اپل سیاست خود را در قبال اپ استور تغییر دهد. این ارگان دستور داده اپل اجازهی استفاده از سیستم پرداختهای شخص ثالث را به کاربران اپلیکیشنهای مخصوص روابط عاطفی بدهد.
اپل توسط سازمان بازار و مصرف کنندگان هلند به مدت ۱۰ هفته و هر هفته به مبلغ ۵ میلیون یورو جریمه شد. این یعنی شرکت آمریکایی باید در مجموع طی این ۱۰ هفته، ۵۰ میلیون یورو جریمه دهد. البته اگر در طول این ۱۰ هفته سیاست خود را تغییر ندهد، میزان جریمه در یک هفته به چیزی حدود ۵۵ میلیون یورو خواهد رسید. اپل اصرار دارد که با این خواستهی سازمان هلندی مخالفتی ندارد و میخواهد که یک نسخهی مخصوص از اپلیکیشن روابط عاطفی فقط برای اپ استور هلند با امکان استفاده از سیستم پرداخت شخص ثالث طراحی شود اما درخواست شرکت پذیرفته نشده است.
طبق توضیحات اپلاینسایدر، دسترسی به سیستم پرداخت شخص ثالث حداقل برای اپلیکیشنهای Reader خیلی هم به اپل ضرر نخواهد زد. برای مثال ۱۰ اپلیکیشن برتر از این لیست، فقط ۸٪ از کل درآمد حاصل از فروش این اپلیکیشنها را تشکیل میدهند. ۲۰ مورد برتر هم ۱۰٪ و ۵۰ اپ برتر در این زمینه هم فقط ۱۳٪ از درآمد حاصله را به خود اختصاص میدهند.
به همین خاطر هم هست که تحلیلگر JP Morgan، سمیک چترجی معتقد است اگر اپل چنین اجازهای هم به توسعهدهندگان اپلیکیشن Reader بدهد، خیلی متضرر نخواهد شد. در بدترین شرایط، یعنی در صورتی که تمام کاربران اپلیکیشنهای Reader در اپ استور بخواهند از سیستم پرداخت شخص ثالث استفاده کنند که این غیرممکن به نظر میرسد، کلا ۱ یا نهایتا ۲٪ به ضرر اپل خواهد شد.
این یعنی اپل نباید نگران ۱۵ الی ۳۰٪ سودی باشد که از طریق پرداخت درون برنامهای بدست میآورد. سرمایهگذاران هم نباید ترس خاصی از این بابت داشته باشند. حتی امکان رشد هم وجود دارد. فرض کنید اپل ناگهان به تمام توسعهدهندگان خود اعلام کند که میتوانند از سیستم پرداخت شخص ثالث استفاده کنند. حال تمام ابهامات و مشکلات قانونی پیرامون این موضوع هم برطرف میشود و اتفاقا این میتواند در نهایت به نفع اپل هم باشد.
شکی نیست که اپل درآمد زیادی را از طریق همین ۱۵ الی ۳۰٪ کارمزد دریافتی از خرید درون برنامهای بدست میآورد و اگر شرکت بخواهد سیاست خود را تغییر داده و به توسعهدهندگان اجازهی طراحی سیستم پرداخت مخصوص به خود را بدهد، متضرر خواهد شد اما به نظر میرسد در نهایت شرکت آمریکایی باید تن به این خواسته بدهد تا نهادهای دولتی و سازمانهای دیگر او را مجبور به انجام این کار نکنند.
نظر شما در این رابطه چیست؟ آیا فکر میکنید اپل باید سیاست خود را در این زمینه تغییر دهد؟
منبع: PhoneArena