فضاپیمای چانگای ۵ چین با نمونههای ماه به زمین بازگشت
پیچیدهترین و چالشبرانگیزترین ماجراجویی فضایی چین، مأموریت رباتیک ماه «چانگای ۵» (Chang’e 5) با نمونههای جمعآوری شده از سطح ماه با موفقیت به زمین بازگشت.
سازمان ملی فضایی چین (CNSA) در بیانیهای اعلام کرد که حدود ساعت ۲ بامداد به وقت پکن (۲۱:۳۰ به وقت تهران) کپسول ورود مجدد چانگای ۵ به محل فرود از پیش تعیینشدهی خود در «سیزیوانگ» (Siziwang) در منطقهی خودمختار مغولستان داخلی به زمین نشست. طبق اعلام این آژانس تیم بازیابی پردازش اولیهی کپسول را انجام میدهد و سپس آن را با استفاده از هواپیما آن پکن منتقل میکنند تا توسط محفظهای که نمونههای ماه را در خود نگهداری میکند باز شود.
فرآیند ورود مجدد و فرود از ساعت ۱ بامداد به وقت پکن شروع شد که کنترلکنندههای مأمویریت دادههای ناوبری با دقت بالا را به مجموعهی کپسول-مدارگرد-ورود مجدد در اطراف زمین، بارگذاری کردند. سپس کپسول در حدود ۵۰۰۰ کیلومتری از مدارگرد جدا و شد و شروع به پایین آمدن به سمت زمین کرد تا با سرعت ۱۱٫۲ کیلومتر بر ثانیه وارد جو شود و با یک مرحله خروج و بازگشت دوباره به جو سرعت خود را به حردود ۷٫۹ کیلومتر بر ثانیه رساند.
این کپسول در ارتفاع حدود ۱۰ کیلومتری چترهای خود را باز کرد تا به آرامی بر سطح زمین فرد بیاید. در نهایت کارکنان بازیابی کپسول که از مرکز پرتاب ماهوارهی Jiuquan به منطقه اعزام شدهاند با بالگرد و خودروهای بیراههنورد، خود را به محل فرود کپسول رساندند تا آن را بازیابی کنند.
با فرود موفقیت آمیز، عملیات ۲۳ روزهی چانگای ۵ موفق شد برای نخستین بار در بیش از ۴۰ سال گذشته، نمونههایی از ماه را به زمین بیاورد و چین را پس از آمریکا و شوروی سابق (روسیه قعلی) به سومین کشوری تبدیل کرد که چنین کاری انجام میدهد.
در گام بعدی، نمونههای مهروموم شده برای آزمایش و بررسی به آزمایشگاههای ویژهای منتقل میشوند تا دانشمندان بتوانند ترکیب، ساختار و خصوصیات این مواد فرازمینی را تعیین کنند. موادی که اطلاعات آنها میتواند دادههایی دربارهی تاریخچهی ماه و منظومه شمسی در اختیار دانشمندان قرار دهد.
نکتهی جالب توجه آن است که طبق گفتهی برخی منابع نزدیک به تیم مأموریت، بخش خاصی از نمونهها هم برای افزایش آگاهی علمی در میان مردم، به ویژه نسلهای جوان، در معرض دید عموم قرار خواهد گرفت.
چانگای ۵ که در تاریخ ۴ آذر توسط موشک سنگین لانگ مارچ ۵ پرتاب شد، بزرگترین و پیشرفتهترین کاوشگر ماه است که چین به ماه فرستاد. این مأموریت از ۴ جزء اصلی مدارگرد، ماهنشین، صعودگر و کپسول ورود مجدد تشکیل شده بود. اندکی پس از ورود مجموعه به مدار ماه، ماهنشین پس از فرود بر ماه، ضمن جمعآوری نمونهها پرچم چین را هم در ماه برافراشت.
این کاوشگر مأموریت خود را در منطقهی «مانز رامکر» (Mons Rümker) از «اقیانوس طوفانها» (Oceanus Procellarum) ماه انجام داد و طی آن نمونههایی را از سطح و زیرسطح ماه تا عمق ۲ متری جمعآوری کرد. اما علاوه بر جمعآوری نمونه، مأموریت چانگای ۵ همچنین بستری برای آزمایش دانش و فناوری چین در زمینهی مأموریتهای اعماق فضا بود.
عکس کاور: نمایی از محل فرود کپسول چانگای ۵ چین حاوی نمونههای سطح و زیرسطح ماه
Credit: CGTN
منبع: China Daily