همهچیز دربارهی جدیدترین سویهی کرونا (براساس آخرین گزارش CDC)
در تاریخ ۳۱ دسامبر ۲۰۲۲ (۱۰ دی ۱۴۰۱)، مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) در گزارشی اعلام کرد حدود ۴۰٪ از تستهای مثبت کرونا در آمریکا ناشی از زیرسویهی جدید کرونا اومیکرون است و در مقایسه با یک هفته قبل ۲۰٪ افزایش پیدا کرده است. این زیرسویهی جدید، که XBB.1.5 نام دارد، نگرانیهای جدی دربارهی شیوع مجدد کرونا در تمام جهان ایجاد کرده است. همزمانی این شیوع با تعطیلات ژانویه در کنار حذف تست کووید ۱۹ برای ورود به کشورهای مختلف، باعث نگرانی دولتها از همهگیری دوباره و نیاز به قرنطینهی مجدد شده است.
هنوز دلیل این زیرسویهی جدید کرونا اومیکرون مشخص نیست اما به نظر میرسد که به شدت در حال گسترش است. دکتر باربارا ماهون، مدیر بخش کرونا و دیگر ویروسهای تنفسی در CDC، اعلام کرده است که: « هیچ نشانهای از شدیدتر بودن علائم این ویروس نسبت به دیگر سویههای اومیکرون وجود ندارد. هنوز چیزهای زیادی دربارهی آخرین سویهی کرونا اومیکرون وجود دارد که باید بررسی شود، مثلا اینکه آیا مسریتر از سایر زیرسویهها است یا نه.»
نگرانی اصلی متخصصین و دانشمندان دربارهی این زیرسویه، مقاوم شدن آن در برابر آنتیبادیهایی است که تا امروز در اثر تزریق واکسن در بدن افراد مختلف تولید شده است. آنها احتمال میدهند که این زیرسویهی جدید کرونا اومیکرون بتواند آنتیبادیها را دور بزند و باعث ایجاد بیماری شود.
به گفتهی سازمان بهداشت جهانی (WHO)، زیرسویهی XBB.1.5 حداقل در ۷۰ کشور مشاهده شده و در ماه اکتبر سال ۲۰۲۲ باعث افزایش آلودگی در بعضی از مناطق آسیا، از جمله هند و سنگاپور، شده است. مطالعات انجام شده نشان داده است که احتمال دور زدن آنتیبادیهای قبلی توسط این ویروس زیاد است و به همین دلیل هم احتمال آلودگی افرادی که قبلا به کرونا مبتلا شدهاند با آن بالا تخمین زده شده است.
دکتر ایزاک بوگوچ، پزشک بیماریهای عفونی و اپیدمیولوژیست در دانشگاه تورنتو، میگوید: « ویژگی ایمنی گریز بودن این سویه از کرونا اومیکرون کاملا واضح است. این موضوع هم در مطالعات آزمایشگاهی و هم به صورت بالینی در بیماران سرپایی و بستری شده مشاهده شده است.» البته با ایجاد سطح ایمنی مناسب در جوامع ،در اثر ابتلا به ویروس و تزریق واکسن، دانشمندان امیدوارند حتی در صورت افزایش تعداد افراد مبتلا، افزایش چشمگیری در بستریها و مرگومیر مشابه موجهای قبلی نباشیم.
این نکته را هم باید به خاطر داشته باشید که مطالعات آنتیبادی تمام ماجرای مقاومت در برابر زیرسویهی جدید کرونا اومیکرون بیان نمیکند. سایر بخشهای سیستم ایمنی هم میتوانند از بدن در برابر ابتلا به ویروس محافظت کنند. همچنین شواهد نشان میدهد که واکسنهای کووید ۱۹ که قبلا تزریق شده است میتواند در پیشگیری از ابتلا به شکل شدید و مرگ در اثر ابتلا به XBB.1.5 موثر باشد.
بوگوچ میگوید: «تقریبا در اینکه موج جدیدی از ابتلا خواهیم داشت شکی نیست اما در مقایسه با موجهای قبلی که پیش از ایجاد این میزان از ایمنی در جامعه تجربه کرده بودیم، احتمال مرگبار بودن این ویروس یا ابتلاهای طاقتفرسا، که نیاز به مراقبتهای خاص پزشکی داشتند، بسیار پایین است.»
- اگر به کرونا مبتلا شدید چه باید بخورید؟
- چرا کرونا باعث مه مغزی میشود؟
- گیاه اکیناسه ممکن است به سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با ویروس کرونا کمک کند
آیا واکسنهای کووید ۱۹ تزریق شده علیه XBB.1.5 کار میکنند؟
دکتر ریک برایت، ایمونولوژیست آمریکایی و مدیر سابق ادارهی تحقیقات و توسعهی پیشرفتهی زیست پزشکی، برای بررسی این موضوع و امیدواری به تاثیر واکسنهایی که قبلا تزریق شده است به تجربهی موفق سنگاپور در برابر XBB اشاره کرده است. او میگوید: «موارد زیادی از ابتلا در سنگاپور وجود داشته اما به هیچ وجه شاهد افزایش بستری شدن در بیمارستان و مرگ در اثر ابتلا نبودیم. فکر میکنیم دلیل این موفقیت واکسیناسیون اکثر مردم سنگاپور بوده است.»
موضوعی که متخصصها روی آن اتفاق نظر دارند لزوم تزریق واکسنهای دوظرفیتی برای تقویت سیستم ایمنی بدن است. ماهون میگوید: «مطمئنا ما در شرایطی مشابه شرایط سال ۲۰۲۰ نیستیم اما مردم باید این موضوع را جدی بگیرند و از خود در برابر ویروس محافظت کنند. اخیران میزان تزریق دوز تقویتکنندهی واکسن بسیار کم شده است.»
مطالعهای که در دسامبر ۲۰۲۲ در مجلهی پزشکی نیوانگلند منتشر شدنشان داد که تقویتکنندههای جدید کووید ۱۹ که مدرنا و فایزر تولید کردهاند پاسخ آنتیبادی بهتر و قویتری به تمام زیرسویههای مختلف کرونا اومیکرون، از جمله XBB، دادهاند. مهول سوتار، دانشیار مرکز واکسن Emory در دانشگاه اموری و نویسندهی این گزارش، میگوید: « دوز تقویتکنندهی تک ظرفیتی هم میتواند آنتیبادی تولید شده در بدن شما را تقویت کند، اما دوز دوظرفیتی مطمئنا کمی بهتر از آن است.»
مطالعهی منتشر شده در مجلهی نیوانگلند
در مطالعهی ذکر شده زیرسویهی جدید کرونا اومیکرون (XBB.1.5) مورد مطالعه قرار نگرفته است اما سوتار پیشبینی کرده است که دوز تقویتکنندهی دو ظرفیتی در برابر این واریانت هم موثر خواهد بود چون سیستم ایمنی بدن براساس اطلاعات مربوط به زیرسویهی قبلی به روز میشود.
منبع: NBC NEWS
دلمون خوش بود تموم شد..دوباره اومد.خدایا بسه دیگه