کارت کپچر چیست و چرا باید از آن استفاده کنیم؟
اگر شما هم جز آن دسته از افرادی هستید که پخش زندهی بازیهای ویدیویی در توییچ یا یوتیوب برایتان از اهمیت زیادی برخوردار است، به احتمال زیاد باید کارت کپچر یا کپچر کارت به گوشتان خورده باشد. این کارت برای پخش زندهی محتوای کنسولهای بازی نظیر ایکسباکس و پلی استیشن از طریق کامپیوتر مورد استفاده قرار میگیرد اما آیا واقعاً به آن نیاز داریم؟
کارت کپچر چیست و چند نوع دارد؟
کپچر کارت برای چه کاری استفاده میشود و چه کاری انجام نمیدهد؟
آیا برای استفاده از کارت کپچر به دو سیستم نیاز است؟
هنگام خرید کپچر کارت به چه نکاتی دقت کنیم؟
معرفی بهترین و محبوبترین کارت کپچرها
سخن پایانی
کارت کپچر چیست و چند نوع دارد؟
کارت کپچر به استریم و پخش زندهی محتوای کنسول از طریق کامپیوتر کمک میکند. این کار را هم از دو طریق انجام میدهد؛ نخست اینکه یک استریم ویدیویی را برای پردازش به کامپیوتر ارسال کرده و سپس به لطف پشتیبانی از قابلیت passthrough (روند انتقال)، کمک میکند سیگنال مد نظر به صورت همزمان در مانیتور قابل مشاهده باشد. از آن جایی هم که کنسولها و هر دستگاه دیگری برای استریم به واسطهای برای دریافت جریان ویدیویی خام و تبدیل آن به ویدیویی قابل پردازش برای کامپیوتر نیاز دارند، در نتیجه کارت کپچر اهمیت بسیار زیادی پیدا میکند.
زمانی که کامپیوتر این ویدیوها را دریافت میکند، حالا چه از بازی یا هر چیز دیگری، این ویدیوها رمزگذاری شده هستند و کاربر یا میتواند آن را در سیستم خود ذخیره کند، یا به صورت زنده در اینترنت پخش کند یا هر دو کار را انجام دهد. در این بین، قابلیت روند انتقال یا همان passthrough ارائهی درست و بدون مشکل بازی برای مانیتور در کنار ضبط محتوا توسط کامپیوتر را امکانپذیر میکند.
اکثر کپچر کارتها به دو صورت عرضه میشوند؛ گجت مبتنی بر USB (کارت کپچر اکسترنال) که به سادگی به سیستم متصل شده و بدون هیچ دردسری میتوانید حتی آن را با خود به همراه داشته باشید و جابجا کنید. یک سری دیگر اما به صورت کارت PCIe طراحی میشوند (کارت کپچر اینترنال) که این یعنی باید روی مادربرد خود درگاه خالی برای اتصال این نوع کارتها داشته باشید.
فرقی نمیکند کارت کپچر حرفه ای داشته باشید یا کارت کپچر ارزان، معمولا سادهترین شکل استفاده از یک کپچر کارت، ارسال سیگنال ویدیویی از کنسول یا هر دستگاه دیگری به این کارت از طریق کابل HDMI و سپس ارسال آن سیگنال به مانیتور که یک سر دیگر کابل HDMI به آن متصل شده است. البته این برای شرایطی است که از کارت کپچر اکسترنال استفاده کنید چون PCIe در تمامی شرایط به سیستم متصل است و نیاز به کار جداگانهای ندارد.
کپچر کارت برای چه کاری استفاده میشود و چه کاری انجام نمیدهد؟
در صورتی که بخواهید محتوای یک دستگاه اکسترنال را در سیستم ذخیره کنید یا آن را به صورت زنده به کامپیوتر منتقل کنید، استفاده از این کارت ضرورت پیدا میکند. اما اگر میخواهید از طریق خود کامپیوتر به استریم گیمپلی یا هر چیز دیگری بپردازید، اینجاست که کپچر کارت به کارتان نمیآید و صرفا به نرمافزار نیاز دارید که نمونههای آن برای کامپیوترهای شخصی فراوان هستند و از جمله خوبها در این زمینه میتوان به XSplit و OBS اشاره کرد. همچنین کارت گرافیکهای AMD هم معمولا درون CD نرمافزاری خود از نرمافزارهایی با این قابلیت بهره میبرند.
یک باور اشتباه دیگر هم که در رابطه با این کارتها وجود دارد این است که این قطعه توان گرافیک را کاهش میدهد. اینطور نیست؛ اگرچه یک سری پردازش سنگین مربوط به فشردهسازی ویدیوها و یا پخش زنده باید توسط سیستم صورت بگیرد اما اگر سیستم قدرتمندی داشته باشید بار گرافیکی خیلی کاهش پیدا نمیکند. علاوه بر اینها، آن دسته از افرادی که از کیفیت وبکم خود برای فیلمبرداری رضایت ندارد و میخواهند از دوربینهای حرفهای برای این منظور استفاده کنند، بهتر است حتما از کارت کپچر استفاده کنند چون این قطعه کمک میکند ویدیو با بهترین کیفیت ممکن ارسال شود. به صورت کلی کاربران در سه حالت از کپچر کارت استفاده میکنند:
- زمانی که میخواهند از یک دوربین DSLR به عنوان وبکم استفاده کنند: بسیاری از کامپیوترها و لپتاپهای امروزی از وبکم بهره میبرند اما این وبکم آنقدرها کیفیت ندارد که استریمرهای حرفهای بتوانند روی کیفیت آن حساب باز کنند. برای اینکه بتوانند این ضعف را جبران کنند، گیمرها و استریمرها معمولا از دوربینهای DSLR باکیفیت به عنوان وبکم استفاده میکنند. برای کاهش زمان تأخیر و بهبود فرایند استریم، افراد دوربین DSLR را ابتدا به کارت کپچر و سپس به سیستم خود وصل میکنند که به فرایند پردازش ویدیوهای خام دوربین بر اساس کامپیوتر مقصد کمک میکند.
- زمانی که میخواهد بازی خود روی کنسول را از طریق PC پخش کنند: همانطور که اشاره شده، وقتی میخواهید از روی کنسول بازیهای خود را روی سیستم استریم کنید، به کپچر کارت نیاز خواهد بود. به این صورت که کنسول از طریق یک کابل به کارت کپچر متصل شده و سپس کارت کپچر به سیستم متصل خواهد شد تا ویدیوهای ضبط شده را به آن ارسال کند. همچنین یک سیگنال هم به تلویزیون یا مانیتور شما که کنسول به آن متصل است ارسال خواهد شد که کمک میکند همزمان که استریم میکنید، به ادامهی بازی بپردازید.
- زمانی که میخواهند روی یک سیستم بازی و روی سیستم دیگر آن را پخش کنند: برای زمانهایی که از دو سیستم، یکی گیمینگ و یکی استریم استفاده میکنید، کپچر کارت به کارتان خواهد آمد و دقیقا همان نقشی را ایفا میکند که هنگام اتصال آن به کنسول شاهد هستید. یعنی به سیستم بازی متصل شده و ویدیو را به سیستم استریم ارسال میکند.
آیا برای استفاده از کارت کپچر به دو سیستم نیاز است؟
خیلی خلاصه بخواهیم بگوییم، هم بله و هم نه! اگر با استریمرهای معروف جهان آشنایی داشته باشید و آنها را دنبال کرده باشید، به احتمال زیاد میدانید که همهی آنها از دو سیستم استفاده میکنند؛ یکی سیستم گیمینگ و دیگری سیستمی برای استریم ساده. در این حالت یک کارت کپچر حرفه ای به کار این افراد میآید چرا که محتوای مد نظر را از سیستم گیمینگ دریافت کرده و به سیستمی که برای استریم در نظر گرفته شده، ارسال میکند. البته این سیستم استریم هم باید یک سیستم نسبتا توانمند و بروز باشد تا بتواند پردازشهای سنگین مربوط به فشردهسازی ویدیو را با سرعت و کیفیت بالایی انجام دهد. آن دسته از افرادی که سیستمهای ضعیف با پردازندههای نه چندان سریع و گرافیکهای مجتمع دارند، مهم نیست چقدر کارت کپچر حرفه ای دارند؛ در نهایت تجربهی جذابی نخواهند داشت. البته همیشه به دو سیستم نیاز نیست که در زیر به تشریح این حالت میپردازیم.
پلی استیشن و ایکس باکس: البته در درجهی نخست همیشه به یک PC و سپس کپچر کارد نیاز نیست. دستگاههای جدید مثل پلی استیشن ۴ و ۵ از قابلیت استریم محتوا روی وب بهره میبرند که در صورت استفاده از آن، دیگر نیازی به یک سیستم و کپچر کارت نخواهد بود. این قابلیت در ایکس باکس وان و سری X هم وجود دارد. اما اگر میخواهید از طریق PC عملیات ضبط و پخش محتوا را انجام دهید، قطعا به کارت کپچر نیاز خواهید داشت تا بتواند این ارتباط را بین کنسول و کامپیوتر برقرار کند.
نینتندو سوییچ: کنسول نینتندو سوییچ را هم میتوانید از طریق کپچر کارت به PC متصل و مثل هر دستگاه دیگری فرایند ضبط و استریم را انجام دهید یا اینکه آن را به کنسولهای ایکس باکس وان، سری X یا پلی استیشن ۴/۵ متصل و از آنها به عنوان دستگاههای استریم استفاده کنید که در این صورت دیگر نیازی به کارت کپچر و سیستم نخواهد بود. البته کنسولهای قدیمی نینتندو نظیر ۳DS و Wii که درگاه HDMI ندارند، برای اتصال به کپچر کارت به یک سری نکات و ترفندهای سختافزاری نیاز دارند. هرچند دستگاههای رابط شخص ثالث هم وجود دارند که میتوانند مشکل را برطرف کنند. از آن جایی که فعلا هیچ دستگاه نینتندو مثل پلی استیشن و ایکس باکس از قابلیت استریم بومی بهره نمیبرد، بنابراین برای استریم محتوا روی این دستگاه شما همیشه به دستگاه دوم نیاز خواهید داشت.
سیستم ویندوزی: اگر از سیستم گیمینگ ویندوزی استفاده میکنید و روی همان دستگاه به استریم مشغول هستید، طبیعتا به کپچر کارت نیازی نخواهد بود. اما اگر از دو سیستم استفاده میکنید که یکی برای گیمینگ و دیگری برای استریم محتوا مورد استفاده قرار میگیرد، قاعدتا برای برقراری ارتباط بین آنها به کپچر کارت نیاز خواهد بود.
سیستم مک: اگر از کامپیوتر مک استفاده میکنید، شاید تجربهی خوبی که در سیستمهای ویندوزی دارید را دریافت نکنید. اپل امکان گسترش امکانات سختافزاری کامپیوترهای مک را به حداقل رسانده و نمیتوان با آنها به انجام بازیهای سنگین پرداخت و لذت برد. با این حال اگر روی همان سیستم مشغول بازی و استریم هستید، مثل سیستم ویندوزی نیازی به کپچر کارت ندارید ولی اگر از کامپیوترهای مک استفاده میکنید، به کپچر کارت نیاز خواهد بود.
هنگام خرید کپچر کارت به چه نکاتی دقت کنیم؟
کپچر کارت دستگاه کاربردی است که میتوانید از آن برای استریم محتوای مختلف استفاده کنید. همیشه هم بحث بازی نیست چرا که گاهی اوقات کاربر میخواهد یک محتوای مهمتر را با سایر افراد به اشتراک بگذارد. بنابراین نمیتوان کپچر کارت را محصولی ضروری فقط برای گیمرها دانست. در نتیجهی همین کاربرد مهم، ضروری است که افراد قبل از خرید حتما به یک سری نکات توجه داشته باشند که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
کارت کپچر اینترنال یا اکسترنال؟
در یک سری از سیستمها مثل مک، لپتاپ، گوشی و… شما امکان نصب قطعه روی برد را ندارید اما مادربرد سیستم ویندوزی به شما این اجازه را میدهد که کارت کپچر PCIe را بدون دردسر به آن متصل کرده و استفاده کنید. مزایای استفاده از کارت کپچر اینترنال این است که عملیات پردازش ویدیو را اندکی سریعتر از نمونههای اکسترنال انجام میدهند.
وضوح تصویر
وضوح تصویر هم یکی از مهمترین فاکتورها قبل از خرید این کارت است. ویدیوهایی که در سطح اینترنت استریم میشوند معمولا از وضوح ۱۰۸۰P بهره میبرند که یک وضوح میانه در نظر گرفته میشود؛ در نتیجه ۷۲۰P وضوح پایین و ۴K وضوح بالا (در مقایسه با FHD) هستند.
پر واضح است که شما برای استریم محتوای ۴K نیاز به اینترنت بسیار پرسرعت و پهنای باند بالا دارید. در غیر این صورت پرداخت هزینهی بیشتر برای خرید این نوع کارت کپچرها اصلا فایدهای برایتان نخواهد داشت که هیچ، برعکس، ضرر هم خواهد داشت چرا که هم پولتان هدر میرود و هم استریمتان با تأخیر بسیار زیاد صورت خواهد گرفت. بنابراین قبل از خرید حتما هدف و تجهیزات و امکانات خود را در نظر بگیرید.
سازگاری نرمافزاری
کامپیوترها معمولا از طریق یک سری نرمافزارها، سیگنالهای ویدیویی را که از طریق کپچر کارت دریافت میکنند، تبدیل و فشردهسازی میکنند. شاید معروفترین و محبوبترین اپلیکیشنی که در این زمینه وجود دارد، OBS Studio باشد که تقریبا میتوان گفت تمام آنچه را که از استریم نیاز داشته باشید در اختیارتان قرار خواهد داد. اما با این حال گزینههای دیگری هم در دسترس هستند. فقط توجه داشته باشید کارت کپچر مورد نظر شما با نرمافزاری که با آن راحت هستید سازگاری داشته باشد.
نیاز واقعیتان را بشناسید
اگر روی یک سیستم قدرتمند بازی میکنید، نیازی به کپچر کارت ندارید چون میتوانید روی همان سیستم هم استریم را انجام دهید. همچنین ایکس باکس و پلی استیشن هم در مدلهای جدید خود قابلیت بومی استریم را دارند که شما را از خرید این کارت برای ارسال ویدیو روی یوتیوب، توییچ، دیسکورد و… بینیاز میکنند. پس فقط زمانی به سراغ کارت کپچر بروید که روی یک سیستم مشغول بازی هستید و میخواهید روی یک سیستم دیگر استریم کنید؛ حال دستگاه نخست میخواهد کنسول باشد یا سیستم ویندوزی دیگر.
معرفی بهترین و محبوبترین کارت کپچرها
۱. کارت مدل UHD Stream Generator T7HDR
یکی از بهترین و حرفهایترین کارت کپچرهای موجود در دیجیکالا و بازار ایران، کارت کپچر مدل UHD Stream Generator T7HDR است که میتواند محتوا را با کیفیت اولترا HD به تلویزیون و یا مانیتور منتقل کند. این محصول از ۸ نمایشگر با کیفیت UHD پشتیبانی میکند و امکان نمایش تلویزیونها در یک مکان از راه دور با اتصال به کابل شبکه و اینترنت را هم دارد. این کارت حرفه ای ساخت کره بوده و برای گیمرهای حرفهای، استریمرها و… یک دستگاه ضروری و جذاب به حساب میآید.
۲. کارت کپچر ایسوس مدل CAPTURE BOX-CU4K30 TUF GAMING
نیازی به معرفی شرکت ایسوس و نام تجاری TUF نداریم؛ این سری از محصولات ایسوس با هدف گیمینگ راهی بازار میشوند و در نتیجه ناگفته پیداست که کارت کپچر ایسوس مدل CAPTURE BOX-CU4K30 TUF GAMING چه دسته از کاربران را هدف قرار داده است. TUF Gaming CU4K30 به شما این امکان را میدهد که کامپیوترهای شخصی و یا کنسول خود را به وسیله رابط HDMI به آن متصل کنید. سپس میتوانید صدای خروجی را از درگاه HDMI دریافت کرده و یا از جک ۳.۵ میلی متری آن استفاده کنید. این کپچر باکس از طریق درگاه USB-C نوع نسل دوم USB 3.2 که دارای پهنای باند ۵ گیگابیت بر ثانیه است، به کامپیوتر شما متصل میشود. همچنین در بسته بندی آن یک تبدیل USB-C به USB A نیز تعبیه شده است. TUF Gaming CU4K30 امکان ضبط یا پخش استریم بازیها با رزولوشنهای متفاوت را ممکن میسازد. رزولوشن UHD/4K با نرخ ۳۰ در ثانیه، ۱۴۴۰p با نرخ ۶۰ و رزولوشن FHD با نرخ ۱۲۰ فریم.
۳. کارت الگاتو مدل HD60 S 1080P60
الگاتو که یک برند نامآشنا در زمینهی تولید کارت کپچر است، کارت الگاتو مدل HD60 S 1080P60 را با قیمتی نسبتا مناسب راهی بازار کرده تا بدین ترتیب گیمرها و استریمرهایی که توانایی مالی برای خرید مدلهای گرانقیمت را ندارند بتوانند از استریم محتوای خود لذت ببرند. این محصول علاوه بر زیبایی و طراحی کمنظیر خود، از کیفیت بسیار خوبی هم برخوردار است و میتواند ویدیوها را با وضوح ۱۰۸۰P و سرعت ۶۰ فریم بر ثانیه استریم کند که یک ترکیب ایدئال و بسیار باکیفیت است. کارت کپچر استریم HD60S الگاتو از یک اتصال سرعت بالای USB.3 بهره میبرد تا به صورت آنی تصویر بازی را به یک کارت کپچر بیرونی منتقل کند. این محصول با تمام کنسولهای بازی نسل نهمی و هشتمی سازگاری دارد.
۴. کارت کپچر ای زد کپ مدل ۲۸۰PH2005
کارت کپچر ای زد کپ مدل ۲۸۰PH2005 با پشتیبانی از پلی استیشن ۳/۴ و ایکسباکس ۳۶۰، یک دستگاه نسبتا مقرون به صرفه برای کسانی است که کنسولهای قدیمی دارند. محصولی با امکان ضبط صدا و پخش ویدیو با کیفیت ۱۰۸۰P و سرعت ۶۰ فریم بر ثانیه. توجه داشته باشید این دستگاه به صورت مستقل عملیات ضبط را انجام میدهد.
۵. کارت HDMI مدل BAMA-93
برای آن دسته از افرادی که روی گوشی استریم میکنند، کارت HDMI مدل BAMA-93 میتواند انتخابی ارزان و فوقالعاده جذاب باشد. کارت کپچر ارزان BAMA-93 برای اتصال به گوشی به یک کابل تبدیل HDMI-Type-C نیاز دارد که کافی است آن کابل را به ورودی کارت و سپس Type-C را به گوشی متصل کنید. سر USB هم به لپتاپ یا کامپیوتر متصل خواهد شد تا بدین ترتیب بتوانید با خیال راحت محتوای روی گوشی را روی لپ تاپ استریم کنید. این کارت قادر است خروجیهایی با کیفیت ۱۰۸۰P و سرعت ۳۰ فریم بر ثانیه را ارائه و ورودیهایی با کیفیت ۳۸۴۰ × ۲۱۶۰ با سرعت ۳۰ فریم را دریافت کند. همچنین با اندروید، مک اندروید هم سازگاری کامل دارد.
سخن پایانی
کارت کپچر برای کسانی که به انجام بازیهای ویدیویی به صورت جدی مشغول هستند یا افرادی که در زمینهی آموزش محتوای مختلف از جمله کار با نرمافزارهای خاص و… فعالیت میکنند، ابزار مناسبی به حساب میآید چرا که میتوان به کمک آن، همزمان با انجام بازی یا ارائهی توضیحات، محتوا را روی سیستم دیگر استریم کرد. فقط قبل از خرید، حتما نکاتی را که در این مطلب به آن اشاره کردهایم را مد نظر داشته باشید.
منبع: Descript