روغن کانولا چیست و چه فواید و عوارضی برای پوست و مو دارد؟
با گذر زمان و به طور ویژه در سالهای اخیر روغنها جایگاه بسیار مهمی را در روتین زیبایی ما به دست آوردهاند. از روتینهای روزانهی مراقبت از پوست گرفته تا روشهای مختلف مراقبت از پوست بدن و مو، روغنها به همان ترکیبات مفید و همهکارهای تبدیل شدهاند که همهی ما همیشه به آنها نیاز داشتیم. اهمیت استفاده از فواید روغنها آنقدر زیاد شده است که میتوانیم نام آنها را در انواع محصولات مراقبت از پوست و مو مانند مرطوبکنندهها، شویندهها، ماسکها، نرمکننده، کرمها، سرمها و لوسیونها پیدا کنیم. اما وقتی در مورد این ترکیبات صحبت میکنیم بیشتر افراد تنها به یاد روغنهای معروفی که کاربرد دوگانه دارند مانند روغن زیتون یا آووکادو میفتند و حتی نمیدانند میتوانند در روتین خود از مادهای به نام روغن کانولا استفاده کنند.
اگر تنها کمی اهل گشت و گذار در شبکههای اجتماعی بوده باشید احتمالا به تازگی چند باری نام روغن کانولا را از زبان متخصصان و علاقهمندان به روتین پوستی شنیدهاید. در این مطلب از دیجیکالا مگ قصد داریم تا شما را با همهی آنچه که باید درباره فواید، عوارض و نحوهی استفاده از این روغن بدانید آشنا کنیم. پس با ما همراه باشید.
روغن کانولا چیست؟
فواید روغن کانولا برای پوست چه هستند؟
عوارض جانبی استفاده از روغن کانولا برای پوست
فواید روغن کانولا برای مو چه هستند؟
روش استفاده از روغن کانولا برای پوست و مو
چه کسانی نباید از روغن کانولا استفاده کنند؟
روغن کانولا چیست؟
روغن کانولا (Canola) یا کلزا نوعی روغن گیاهی است که از گیاهی به نام کلزا به دست آورده میشود. اسم این روغن از بخش اول نام کشور کانادا و بخش دوم آن از کلمه «اولا» به معنای روغن گرفته شده است. در برخی کشورها از اصطلاح روغن کلزا برای اشاره به روغن مورد استفاده در صنایع صنعتی استفاده میکنند؛ درحالیکه روغن کانولا به نوع خوراکی این ماده اشاره دارد. در مقایسه با سایر روغنها، روغن کانولا نسبتا جدید به شمار آورده میشود. نسخهی اصلاح شده ژنتیکی گیاه کلزا (معروف به روغن کانولا) سومین منبع بزرگ روغن نباتی جهان به شمار میآید و در آشپزی به وفور مورد استفاده قرار میگیرد. روغن کانولا را به دلیل داشتن خواص مرطوبکنندگی و ترکیبات مغذی میتوان در محصولات مراقبت از مو و پوست در کنار لوازم آرایشی هم پیدا کرد.
فواید روغن کانولا برای پوست چه هستند؟
تحقیقات ثابت کردهاند که روغن کانولا میتواند برای حفظ سلامت پوست مفید واقع شود. این یعنی بسیاری از افراد میتوانند با قرار دادن روغن کلزا در روتین پوستی خود به نتایج قابل توجهی دست پیدا کنند.
- افزایش رطوبت پوست: این روغن ماهیت نیمه نفوذناپذیری دارد و به همین دلیل رطوبت پوست را با کاهش از دست رفتن آب آن از طریق اپیدرم متعادل میکند.
- داشتن خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی: روغن کانولا دارای نسبت ۱ به ۲ اولئیک اسید به لینوئیک اسید است؛ این نسبت شباهت بسیار زیادی به نسبت پوست سالم دارد. علاوه بر این، روغن کلزا سرشار از پروتئینها، فنولیکها، لیپیدها و ویتامینها است؛ در نتیجه از نظر علمی ثابت شده که خواص آنتی اکسیدانی، ضد التهابی و ضد چروکی دارد.
علاوه بر همهی اینها، روغن کلزا حاوی اسیدهای چرب ضروری، ویتامینهای K، C، E و آنتی اکسیدان است. این یعنی میتواند به روشهای مختلفی به حفظ سلامت پوست کمک کند.
- افزایش استحکام پوست: اسیدهای چرب ضروری پوست را مرطوب نگه میدارند و استحکام بافت آن را افزایش میدهند.
- کمک به درمان انواع عارضههای پوستی:ویتامینهای E و K میتوانند به رفع مشکلات پوستی خاصی چون آکنه، پیری پوست و چین و چروکها کمک کنند.
- محافظت از پوست در برابر عوامل آسیبزا: ویتامین E موجود در این روغن از پوست در برابر آسیب رادیکالهای آزاد محافظت میکند و تاثیر مضر آنها را تا حد زیادی کاهش میدهد.
- کمک به رفع لکههای پوستی: ویتامین C یکی دیگر از ترکیبات مفید درون این روغن است که میتواند به رفع لکههای پوستی و هایپرپیگمنتاسیون پوست کمک کند.
عوارض جانبی استفاده از روغن کانولا برای پوست
درست است که روغن کانولا فواید بسیار زیادی برای پوست دارد، اما متخصصان بر این باورند که این روغن میتواند درست مانند هر ترکیب دیگری باعث بروز عوارض جانبی هم شود. روغن کلزا رتبه ۴ کومدوژنیک بودن است؛ این یعنی توانایی آن را دارد که منافذ پوست را تا حد زیادی مسدود کند. با در نظر گرفتن این موضوع میتوان گفت که افراد دارای پوست مستعد آکنه باید هنگام استفاده از محصولات حاوی این روغن احتیاط زیادی به خرج بدهند.
علاوه بر اینها، روغن کلزا ممکن است باعث بروز واکنشهای آلرژیک از جمله قرمزی، خارش، التهاب و تورم پوست شود. برای افرادی که پوست حساسی دارند یا به بیماریهای پوستی خاصی چون اگزما یا پسوریازیس مبتلا هستند این موضوع باید بیشتر جدی گرفته شود.
فواید روغن کانولا برای مو چه هستند؟
برخلاف تصور بسیاری از افراد که فکر میکنند روغن کانولا تنها برای سلامت پوست مناسب است، شما میتوانید از مزایای این روغن برای موهای خود هم بهره ببرید.
- مرطوبکنندگی عمیق موها: روغن کلزا یک مرطوبکنندهی طبیعی عالی است که به آبرسانی موهای خشک و شکننده کمک میکند. این روغن با ایجاد یک سد دفاعی بر روی موها مانع خشکی آنها میشود.
- کاهش موخوره: اگر جزو آن دسته از افرادی هستید که دائما با مشکل موخوره موها مواجهه هستند میتوانید با مصرف روغن کانولا علاوه بر این مشکل از شر وز شدن موها هم خلاص شوید.
- تقویت مو: روغن کلزا سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ و امگا ۶ است که باعث تقویت ساقهی مو میشود و از شکستگی و خرد شدن انتهای موها جلوگیری میکند.
- محافظت از موها در برابر عوامل آسیبزا: ویتامین E موجود در روغن کانولا به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل میکند و از مو در برابر آسیبهای محیطی مانند اشعهی فرابنفش و آلودگیهاس محافظت خواهد کرد.
روش استفاده از روغن کانولا برای پوست و مو
شما میتوانید به روشهای مختلفی روغن کانولا را وارد روتین مراقبت از پوست و موهای خود کنید که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم.
- مرطوبکنندهی پوست خشک: مقدار کمی از روغن کلزا را بین دستهای خود گرم کنید و به آرامی روی پوست تمیز ماساژ دهید تا رطوبت را زیر خود قفل کند و باعث بهبود خشکی پوست شود. این روش برای آرنج، زانو، صورت و سایر نواحی خشک بدن مناسب است.
- پاککننده آرایش: چند قطره از روغن کانولا را روی یک پد پنبهای بمالید و آرایش خود را به آرامی پاک کنید. روغن را با آب گرم بشویید و به دنبال آن از یک شویندهی معمولی و ملایم استفاده نمایید.
- لایهبرداری پوست: شما میتوانید با استفاده از ترکیب روغن کلزا و شکر یا تفالهی قهوه یک اسکراب لایهبردار بسازید. پس از آمادهسازی اسکراب آن را با حرکات دایرهای روی پوست خود ماساژ دهید و سپس کاملا آبکشی کنید.
- درمان ترک لب: مقدار کمی از روغن کلزا را برای آبرسانی فوری روی لبهای خشک بمالید. استفاده از این روغن در روتین شب لبها میتواند رطوبترسانی قابل توجهی را برای شما به ارمغان بیاورد.
- تسکین آفتاب سوختگی: روغن کلزا را با ژل آلوئهورا مخلوط کنید و روی نواحی آفتاب سوخته بمالید تا پوست را تسکین و آبرسانی نمایید.
- روغن درمانی موها قبل از حمام: مقدار مناسبی از روغن کلزا را به مدت ۱۰ دقیقه روی پوست کف سر و البته ساقهی موها ماساژ دهید و اجازه دهید تا به مدت ۳۰ دقیقه روی سر بماند.
- رفع خشکی و آسیبدیدگی موها: روغن کانولا را با عسل یا ماست مخلوط کنید و ماسک آبرسان به دست آمده را روی موهای خود بگذارید. پس از گذشت ۲۰ الی ۳۰ دقیقه موها را آبکشی کرده و شامپو بزنید.
چه کسانی نباید از روغن کلزا استفاده کنند؟
همانطور که فهمیدید روغن کانولا به دلیل داشتن ترکیبات مفیدی چون ویتامینهای E و K و اسیدهای چرب میتواند یک درمان طبیعی عالی برای پوست و مو باشد. با این حال، برخی از افراد باید از مصرف این روغن اجتناب کنند یا در استفاده از آن احتیاط کنند:
- افراد دارای حساسیت نسبت به روغن کانولا یا گیاه کلزا: همانطور که پیش از این هم گفتیم روغن کانولا از گیاه کلزا به دست میآید. اگر جزو آن دسته از افرادی هستید که به گیاهان حساسیت دارند، بهتر است پیش از مصرف روغن کلزا حتما پچ تست انجام دهید.
- افراد دارای پوست مستعد آکنه: روغن کلزا نسبتا کومدونزا است، این یعنی میتواند منافذ پوست رو مسدود کند. بسته شدن منافذ یکی از اصلیترین دلایل بروز آکنه است؛ بنابراین اگر پوست چرب یا مستعد آکنهای دارید نباید به سراغ استفاده از محصولات حاوی روغن کلزا بروید.
- افراد دارای پوست حساس: افرادی که پوست حساسی دارند ممکن است در اثر مصرف روغن کانولا دچار سوزش یا قرمزی پوست شوند، به خصوص اگر روغنی که استفاده میکنند خالص نباشد یا با مواد افزودنی دیگری ترکیب شده باشد.
- افراد مستعد به ابتلا به بیماریهای مربوط به کف سر: اگر با شورهی سر، درماتیت سبورئیک یا سایر مشکلات مربوط به پوست سر مواجهه هستید، روغن کلزا ممکن است به دلیل داشتن ماهیت انسدادی عارضهی شما را تشدید کند. این خاصیت روغن کلزا میتواند باعث به دام افتادن رطوبت و رشد بیش از حد قارچ شود.
- افراد مبتلا به انواع عارضههای پوستی: افراد مبتلا به بیماریهای پوستی مانند اگزما یا پسوریازیس باید قبل از استفاده از روغن کانولا با متخصص پوست مشورت کنند.
کلام آخر
روغن کانولا یک لیپید گیاهی است که با داشتن سطوح بالایی از اسیدهای چرب ضروری، ویتامینهای K، C، E و آنتی اکسیدانها به حفظ سلامت موها و پوست کمک میکند. این روغن همچنین ماهیت نیمه نفوذ ناپذیر دارد؛ به این معنی که روند از دست رفتن آب از لایههای بالایی پوست را کاهش میدهد و در نتیجه رطوبت آن را حفظ میکند. روغن کلزا در محصولات مختلف مراقبت از پوست و مو مانند مرطوبکنندهها، ماسکها، سرمها، لوسیونها، نرمکنندهها و ضد آفتابها یافت میشود. با همهی اینها، برخی افراد مثل کسانیکه پوست چرب و مستعد آکنهای دارند یا کسانیکه به عارضههای پوستی مبتلا هستند برای جلوگیری از بروز هر مشکلی باید در مصرف این روغن احتیاط کافی به خرج دهند.
منبع: Byrdie