فهرست فیلمهای جشنوارهی کن ۲۰۲۳؛ ترکیب کهکشانی نامهای بزرگ سینما
اسامی فیلمهای حاضر در کن ۲۰۲۳ هم از راه رسید و امسال بلوار کروزت ترکیبی کهکشانی از فیلمها و کارگردانها برای مخاطبان خود تدارک دیده است. هفتاد و ششمین دورهی جشنوارهی فیلم کن که مهمترین جشنوارهی فیلم اروپا به حساب میآید، امسال شاهد حضور نامهای بزرگی مثل مارتین اسکورسیزی، وس اندرسون، کاترین بریا، ویم وندرس، هیروکازو کورهادا، تاد هینز و نوری بیلگه جیلان است. آثار این فیلمسازان صاحبنام هم در بخش مسابقه و هم خارج از آن اکران خواهد شد که البته به این معنی است که تعداد کمی از این افراد شانس تصاحب جایزهی بزرگ این جشنواره یعنی نخل طلا را خواهند داشت.
- ۱۵ کارگردان آسیایی که در جشنوارهی کن درخشیدند
- نگاهی به ۷۵ سال جشنواره کن و تاریخچه حضور داوران ایرانی در این رویداد
جشنوارهی کن برای زیادی خودمانی بودن و نداشتن اشتیاق برای نشاندادن چهرهی در حال دگرگونی سینما در قیاس با سایر جشنوارههای سینمایی ملامت شده است اما امسال شاهد برداشتن گامهای مهمی توسط مسئولان جشنواره هستیم. بعد از انتقاد گسترده به عدم حضور چشمگیر فیلمسازان زن در فهرست اعلامی کن، این جشنواره در خلف وعدهای آشکار و در راستای گوشدادن به حرف مخاطبان، شش فیلمساز زن را در فهرست اسامی فیلمهای خود میبیند که برای این جشنواره یک رکورد محسوب میشود. فیلمسازانی مثل آلیس رورواکر با فیلم «کایمرا»، جسیکا هاسنر با فیلم «باشگاه صفر»، کاترین بریا با «آخرین تابستان»، ژوستین تریه با فیلم «آناتومی سقوط»، راماتا تولای سای با فیلم «بانل و آدام» و کوثر بن هنیه با مستند «دختران اولفا». در بین این اسامی تنها سای و بن هانیه جزو تازه واردان این جشنواره هستند.
جشنوراهی امسال اندکی چاشنی ایتالیایی هم خواهد داشت؛ با جدیترین آثار سینمایی از کشور چکمه که شامل «خورشید آینده» از نانی مورتی «ربودهشده» از مارکو بلوکیو و خود رورواکر که پیش از این هم در بخش مسابقهی اصلی با فیلم «شگفتیها» و «لازاروی خوشحال» حضور داشت و توانست جایزهی بهترین فیلمنامه و جایزهی ویژهی هیئت داوران را از آن خود کند.
در کنار «دختران اولفا» مستند دیگری نیز با درونمایهی سیاسی از کارگردان چینی وانگ بینگ با نام «جوانان» در بخش مسابقه حضور دارد که پیش از این با مستند «ارواح مرده» در کن حاضر بوده است. مستندهایی تحسینشده مثل «تمام زیبایی و خونریزی» توانستهاند حضور موفقی در جشنوارههای سینمایی دیگر مهم اروپا مثل ونیز و برلین داشته باشند و جوایز اصلی را از آن خود کنند. جشنوارهی کن هم میانهی خوبی با مستندها دارد و در سال ۲۰۰۴ مستند سیاسی «فارنهایت ۹/۱۱» از مایکل مور توانست نخل طلا را از دستان کوئنتین تارانتینو دریافت کند.
خارج از بخش مسابقهی اصلی و در بخش نوعی نگاه هم شاهد حضور کارگردانهای نوظهور و خوشآتیه از سرتاسر جهان و به خصوص از آفریقا خواهیم بود و برای نخستین بار فیلمی از کشور مغولستان نیز در این بخش به نمایش در خواهد آمد.
با گذشت بیش از هشت دهه از برگزاری آن، جشنوارهی کن به مشهورترین آوردگاه فیلمسازان و گرامیداشت فیلمسازی تبدیلشده است. با فرشهای قرمز مملو از ستارههای سینمایی، مهمانیهای پر زرق و برق، لباسهای فاخر و چشماندازهای ساحلی مدیترانهای زیبا که همگی با طلوع آفتاب شهر کن ترکیبی رویایی را ارائه میکنند اما صنعت فیلمسازی در حال تغییرات بزرگ و چشمگیری است و استودیوهای فیلمسازی تمرکزشان را بر روی تبلیغ خدمات استریمینگ خود گذاشتهاند.
درست است که فهرست فیلمهای امسال اسامی بزرگی را در خود دارد، هنوز به قطع معلوم نیست اهل سینما چه حسی خواهند داشت و چقدر از این جشنواره استقبال خواهند کرد. اما کن همچنان به برگزاری رویداد سینمایی خود ادامه میدهد و هیچ چیز به جز بیماری کرونا که برگزاری آن را با وقفه مواجه کرد، جلودارش نیست. کن تلاش کرده است تا امسال سینهفیلهای دو آتشه را با نامهای بزرگی مثل مارتین اسکورسیزی به این جشنواره بکشاند، کسی که بعد از ۳۸ سال بار دیگر با فیلم «قاتلان ماه کامل» به این شهر باز میگردد و از سوی دیگر شاهد حضور آثاری مثل «ایندینا جونز و روزشمار سرنوشت» از دیزنی و فیلم کوتاهی از پدرو آلمودوار به نام «شیوهی عجیب زندگی» خواهیم بود. امسال بر خلاف سال قبل فیلمسازان ایرانی نمایندهای در بخش مسابقهی اصلی ندارند و اسامی کارگردانهای جوان ایرانی در دیگر بخشها دیده میشود.
تیری فرمو دبیر برگزاری این جشنواره اعلام کرده است که فهرست اسامی فیلمها هنوز بسته نشده است و در روزهای آینده احتملا شاهد حضور چندین فیلم دیگر نیز خواهیم بود. برخی شنیدهها حاکی از این است که فیلمهایی مثل «بینوایان» از لج لای و «بیچارگان» از یورگوس لانتیموس که هنوز نامشان در فهرست اعلامی موجود نیست، در این جشنواره حضور خواهند داشت. جشنوارهی امسال با درام تاریخی از مایون کارگردان فرانسوی با نام «ژان دو باری» کار خود را آغاز خواهد کرد که جانی دپ در آن در نقش لویی شانزدهم ظاهر شده است. روبن اوستلوند کارگدان سوئدی که دو نخل طلا را با فیلمهای «مربع» و «مثلث غم» در کارنامهی خود دارد، ریاست هیئت داوری جشنوارهی امسال را بر عهده خواهد داشت. کن هفتاد و ششم از تاریخ ۱۶ تا ۲۷ ماه می (۲۶ اردبیهشت تا ۶ خرداد) برگزار خواهد شد.
بخش مسابقهی اصلی کن ۲۰۲۳
«باشگاه صفر» (Club Zero) – جسیکا هاسنر
«شهر ستارهای» (Asteroid City» – وس اندرسون
«منطقهی مورد علاقه» (The Zone of Interest) – جاناتان گلیزر
«برگهای ریخته» (Fallen leaves) – آکی کوریسماکی
«دختران اولفا» (Les filles D’Olfa) – کوثر بن هنیه
«آناتومی سقوط» (Anatomie D’Une Chute) – ژوستین تریه
«هیولا» (Monster) – هیروکازو کورهادا
«خورشیده آینده» (Il Sol Dell’Avvenire) – نانی مورتی
«کایمرا» (La Chimera) – آلیس رورواکر
«دربارهی علفهای خشک» (About dry grasses) – نوری بیلگه جیلان
«تابستان قبل» (L’Ete Dernier) – کاترین بریا
«شور دودین بوفانت» (The Passion of Dodin Bouffant) – تران آن هونگ
«ربودهشده» (Rapito) – مارکو بلوکیو
«می دسامبر» (May December) – تای هینز
«آتشپاره» (Firebrand) – کریم عینوز
«بلوط پیر» (The Old Oak) – کن لوچ
«روزهای بینقص» (Perfect days) – ویم وندرس
«بانل و آدام» (Banel Et Adama) – راماتا تولای سای
«جوانان» (Jeunesse) – وانگ بینگ
بخش نوعی نگاه کن ۲۰۲۳
«جنایتکاران» (Los Delincuentes) – رودریگو مورنو
«چگونه رابطه داشته باشیم» – مولی منینگ واکر
«خداحافظ جولیا» (Goodbye Julia) – محمد کردفانی
«گلهای بورتی» (Crowra) – ژائو سالاویزا و رنه نادر مسورا
«ساده مثل سیلوین» (Simple Comme Sylvain) – مونیا چاکری
«مادر تمام دروغها» (Kadib Abyad) – اسماء المدیر
«مهاجران» (Los Colonos) – فلیپه گالوز
«نشانه» (Augure) – بلوجی تشیانی
«یخ شکننده» (The Breaking Ice) – آنتونی چن
«روزالی» (Rosalie) – استفانی دی جوتسو
«پسر جدید» (The New Boy) – وارویک تورنتون
«اگر فقط میتوانستم خواب زمستانی داشته باشم» (If only I Could Hibernate) – زولجارگال پوریوداش
«مایوس» (Hopeless) – کیم چانگ هون
«آیات زمینی» (Terrestrial Verses) – علی عسگری و علیرضا خاتمی
«چیزی برای از دست دادن» (Rien a Perde) – دلفین دیلوگت
«بستهها» (Les Meutes) – کمال لزراق
«پادشاهی حیوانات» (Le Regne Animal) – توماس کیلی
فیلمهای خارج از مسابقه کن ۲۰۲۳
«قاتلان ماه کامل» (Killers of the flower moon) – مارتین اسکورسیزی
«بت» (The Idol) – سم لوینسون
«تار عنکبوت» (Cobweb) – کیم جی وون
«ایندینا جونز و روزشمار سرنوشت» (Indiana Jones and The Dial of destiny) – جیمز منگولد
«ژان دو باری» (Jeanne du Barry) – مایون
بخش اکران نیمهشب کن ۲۰۲۳
«Omar la Fraise» – الیاس بلکدار
«کندی» (Kennedy) – آنوراگ کاشیاپ
«اسید» (Acide) – جاست فیلیپات
بخش اکران ویژهی کن ۲۰۲۳
«تصاویر ارواح» (Retratos Fantasmas) – کلبر مندونکا فیلو
«شهر اشغالی» (Occupied City) – استیو مککوئین
«مرد سیاهپوش» (Man in Black) – وانگ بینگ
«انسلم» (Anselm) – ویم وندرس
بخش نخستین اکران کن ۲۰۲۳
«بونارد، پیر و مارث» (Bonnard, Pierre et Marthe) – مارتین پرووست
«چشمهایت را ببند» (Cerrar Los Ojos) – ویکتور اریس
«کوبی» (Kubi) – ناکشی کیتانو
«زمان عشق» (Le Temps D’Aimer) – کاتل کویلوره
منبع: Variety