گزارش تصویری از روز افتتاحیه جشنواره کن ۲۰۲۲؛ اصغر فرهادی و داوران روی فرش قرمز
جشنواره بینالمللی فیلم کن ۲۰۲۲ روز سهشنبه این هفته با حضور گسترده ستارههای سینما، تماشاگران جشنواره، هیأت داوران و اهالی مطبوعات آغاز به کار کرد.
فرش قرمز جشنواره در حالی دوباره پهن شد و سر و صدا و حاشیهی همیشگی را به شهر بندری کن بازگرداند که جشنواره طی دو سال گذشته از دنیاگیری کرونا متأثر شده بود. این رویداد هنری سال ۲۰۲۰ لغو شد و سال ۲۰۲۱ با تأخیر زمان برگزاری تحت مراقبتها و محدودیتهای ویژه برگزار شد.
هیأت داوران روی فرش قرمز
ونسان لندون هنرپیشه فرانسوی و رییس هیأت داوران این دوره جشنواره در یک کنفرانس مطبوعاتی که مملو از جمعیت بود در کنار سایر داوران از جمله اصغر فرهادی، جف نیکولز (کارگردان و فیلمنامهنویس آمریکایی)، دیپیکا پادوکونه (بازیگر و تهیهکننده بالیوود)، نومی راپاس (بازیگر سوئدی) و ربکا هال (بازیگر بریتانیایی) قرار گرفت و خود را به دلیل حضور در این رویداد بیش از حد خوشحال توصیف کرد.
بزرگترین جشنواره سینمایی جهان از روز سهشنبه ۲۷ اردیبهشتماه تا روز شنبه ۷ خردادماه برگزار میشود. برگزاری این رویداد همانند سالهای گذشته و برخلاف دو سال قبل دقیقا در تاریخ همیشگیاش امیدهای اهالی صنعت سینما را برای بازگشت به روال طبیعی و رونق دوباره سالنهای سینما بیش از گذشته افزایش داده است.
یواخیم تریر کارگردان اروپایی که فیلمش سال گذشته در همین جشنواره مورد توجه قرار گرفت و امسال در میان داوران بخش مسابقه حضور دارد در افتتاحیه جشنواره درباره وضعیت فعلی سینما گفت: «هیاهو را باور نکنید، مردم میگویند که سینما در حال مرگ است. من این ادعا را یک لحظه هم باور نمیکنم.» او هنر سینما را با صفاتی چون درخشان، پیشرو و شگفتانگیز ستایش کرد.
این فیلمساز دانمارکی-نروژی خاطرنشان کرد که این جشنواره بهعنوان سکوی پرشی برای حرفه پدربزرگش اریک لوچن که سال ۱۹۶۰ فیلمی در بخش مسابقه داشت عمل کرد. تریر گفت: «جشنواره کن کمک کرد یک فیلمساز جدید ناشناخته از یک کشور کوچک در گوشه شمالی اروپا به شهرت برسد.»
هفتادوپنجمین دوره از جشنواره بینالمللی فیلم کن با اثری از میشل آزاناویسوس به نام «کات آخر» (Final Cut) آغاز به کار کرد؛ یک کمدی زامبی که بازسازی فیلمی ژاپنی است. میشل آزاناویسوس را بیشتر بابت کارگردانی فیلم «آرتیست» میشناسیم که سال ۲۰۱۱ اکران شد و توانست جوایز اصلی مراسم اسکار را به خود اختصاص دهد.
ستارههای کن ۲۰۲۲؛ از تام کروز تا جولیان مور
مراسم امسال از حضور ستارههای هالیوود هم خالی نیست. تام کروز یکی از این چهرههای مشهور است که پس از ۳۰ سال عاقبت با فیلم «تاپ گان: ماوریک» به جشنواره آمده، جولیان مور ستاره نامآشنا و برنده جایزه اسکار روی فرش قرمز حاضر شده و باز لورمن هم فیلم پرسروصدای زندگینامهای «الویس» را برای اکران به جشنواره رسانده است.
لاشانا لینچ ستاره فیلم «وقت مردن نیست»، اوا لونگوریا و لوری هاروی از دیگر ستارگان حاضر در این مراسم بودند.
تیری فرمو مدیر جشنواره فیلم کن درباره حضور هالیوودیها در کن، طی کنفرانس مطبوعاتیاش گفت: «حضور دوستان آمریکایی یک سنت است. فراموش نکنیم که جشنواره کن در سال ۱۹۳۹ و ۱۹۴۶ عملا توسط فرانسه و هالیوود ایجاد شد.»
جشنواره کن زیر سایه جنگ اوکراین
این دوره از جشنواره تا حدی زیر سایه جنگ اوکراین برگزار میشود. شاید عینیترین نمود این ماجرا حضور ولودیمیر زلنسکی رییس جمهور اوکراین در مراسم افتتاحیه از طریق ارتباط ویدیویی بود.
زلنسکی که اصولا از هر فرصت تبلیغاتی برای یادآوری وضعیت جنگ اوکراین استفاده میکند و فعالیتهای رسانهای به شدت گستردهای دارد در سخنرانی خود گفت مطمئن است دیکتاتور خواهد باخت.
رییس جمهور اوکراین گفت: «ما برندهی این جنگیم. جلال و شکوه ازان اوکراین است… ما به یک چارلی چاپلین جدید نیاز داریم تا ثابت کند سینمای امروز ساکت نیست. ما باید پیروز شویم. به سینما نیاز داریم تا چنین پایانی را تضمین کند؛ سینمایی که هر بار طرف آزادی بایستد.»
یکی دیگر از حاشیههای مرتبط با جنگ اوکراین در جشنواره امسال مرتبط با فیلم «ماریوپولیس ۲» است؛ اثر مستندساز لیتوانیایی مانتاس کودراجویوس که کارگردانش آن را هنگام بمباران یک ماه پیش شهر ماریوپول ساخت و در حال فیلمبرداری جانش را از دست داد. نامزد این کارگردان هانا بیلوبروا که پروژه او را پایان داده قرار است به نمایندگی از این کارگردان در جشنواره حضور داشته باشد.
یکی دیگر از فیلمهای اوکراینی امسال که اولین فیلم کارگردانش ماکسیم ناکونچنی است «دید پروانه» نام دارد و داستان یک زن اوکراینی جوان را بازگو میکند که پس از دستگیری به کشورش باز میگردد و سپس در یک مبادله زندانیان آزاد میشود. تیری فرمو مدیر جشنواره کن در ارتباط با وقایع اخیر اوکراین در آغاز این رویداد هنری گفت: «ما دربارهی سینما بسیار خواهیم اندیشید اما هرگز از اندیشیدن به اتفاقاتی که در اوکراین رخ میدهد دست نخواهیم کشید.»
جشنواره فیلم کن از سوی دیگر حضور نمایندگان رسمی کشور روسیه را در این رویداد ممنوع کرده است اما فیلم کیریل سربرنیکوف کارگردان تبعیدی روسی به نام « همسر چایکوفسکی» در جشنواره حضور دارد.
نخل طلای افتخاری در دستان فارست ویتاکر
در مراسم افتتاحیه، برگزارکنندگان جشنواره نخل طلای افتخاری خود را امسال به فارست ویتاکر دادند. ویتاکر سال ۲۰۰۶ برای حضور در نقش ایدی امین دیکتاتور کشور اوگاندا در فیلم «آخرین پادشاه اسکاتلندی» موفق به دریافت جایزه اسکار بهترین بازیگر نقش اصلی مرد شده بود. او سال ۱۹۸۸ برای بازی در فیلم «پرنده» ساخته کلینت ایستوود از جشنواره کن جایزه بهترین بازیگر مرد را دریافت کرد. ویتاکر در سخنرانی خود جشنواره کن را فرصتی برای جشنگرفتن قدرت هنرمندان دانست و هنرمندان را «مشعلداران جهان که داستان بشریت را روایت می کنند» توصیف کرد.
ویتاکر به دوران دنیاگیری کرونا هم اشاره داشت و در این زمینه در حالی که با ابراز احساسات حاضرین هم مواجه شده بود گفت: «زندگی همه ما از خلال انزوا تغییر کرده است. برای سالها در حال پردازش ترومایی خواهیم بود که برایمان اتفاق افتاد تا به آن از طریق جادوی رویاها و تخیل معنا ببخشیم.»
با ارزوی موفقیت اصغر فرهادی توانمند وبااستعداد کنار هنرمندان خوب جهان