آیا استفاده از چند حافظه رم متفاوت برای کامپیوتر امکانپذیر است؟
یکی از بهترین راهها برای بهبود عملکرد کامپیوتر، ارتقای حافظه رم آن است. اما آیا میتوانید از رمهای ساخته شده توسط شرکتهای گوناگون با ویژگیها و ظرفیت و سرعت متفاوت در کنار یکدیگر استفاده کنید؟ در ادامه به همین موضوع میپردازیم.
آیا ترکیب انواع حافظه رم امکانپذیر است؟
زمانی که کاربران در مورد نوع حافظه رم صحبت میکنند، معمولا به نسل DDR رم موردنظر اشاره دارند. زمانی که میخواهید یک رم جدید برای کامپیوتر خود بخرید، طبیعتا در وهلهی اول باید ببینید نسل DDR رم موردنظر با سیستم شما سازگار هستد یا نه. در این زمینه محدودیتهای جدی وجود دارد زیرا سیستم شما باید نسل رم خریداری شده سازگار باشد. اگر مثلا مادربرد از رم DDR4 پشتیبانی میکند و شما یک رم DDR5 خریداری کنید، اصلا نمیتوانید این رم را در اسلاتهای مادربرد قرار دهید.
در این زمینه میتوانیم به محدودیتهای سوکت پردازنده اشاره کنیم و پردازندهی خریداری شده باید به طور کامل با سوکت پردازنده در مادربرد سازگار باشد. بنابراین اگر پردازندهای خریداری کنید که با سوکت پردازنده سازگار نباشد، از نظر فیزیکی نمیتواند در مادربرد تعبیه شود.
برای اینکه متوجه شوید مادربرد کامپیوتر شما از کدام نسل حافظه رم پشتیبانی میکند، کافی است به مشخصات مادربرد مراجعه کنید که این موضوع مطرح شده است. علاوه بر این میتوانید در اینترنت عکس اسلاتهای مربوط به نسلهای متفاوت حافظه رم را پیدا کنید و ببینید اسلاتهای قرار گرفته در مادربرد سیستم شما مربوط به کدام نسل است.
اگر مادربرد شما از رمهای DDR3 پشتیبانی کند، پس اسلاتهای رم ۲۴۰ پین دارند. همچنین در صورتی که مادربرد از رمهای DDR4 و DDR5 پشتیبانی کند، پس با اسلاتهای مبتنی بر ۲۸۸ پین روبرو میشوید. با وجود اینکه این اسلاتها دارای ۲۸۸ پین هستند، ولی چینش آنها کمی متفاوت است و بنابراین مثلا نمیتوانید یک رم DDR5 را در اسلات DDR4 قرار دهید.
در کنار تفاوت ظاهری اسلاتها، باید به دیگر تفاوتها هم اشاره کنیم. به عنوان مثال رمهای DDR5 برای فعالیت به ولتاژ پایینتری نیاز دارند. همین تفاوتها هم جلوی بروز اشتباهات را میگیرند تا به اشتباه رم ناسازگار را به مادربرد وصل نکنید.
آیا ترکیب چند رم با سرعتهای متفاوت ممکن است؟
بله انجام این کار امکانپذیر است ولی چنین کاری توصیه نمیشود زیرا با عملکرد ضعیفتری روبرو میشوید. به طور مشخص فرض کنید دو رم با سرعت ۳۰۰۰ و ۳۶۰۰ مگاهرتز در اختیار دارید و میخواهید این دو را در کنار یکدیگر استفاده کنید. با این کار، سیستم از سرعت رم پایینتر استفاده میکند و بنابراین رم سریعتر هم سرعت ۳۰۰۰ مگاهرتز را در اختیار سیستم قرار میدهد. سیستم به ناچار این کار را انجام میدهد تا بتواند از ظرفیت هر دو رم استفاده کند.
در نهایت باید بگوییم که اگرچه امکان استفاده از دو رم با سرعتهای متفاوت وجود دارد، ولی قبل از انجام این کار بهتر است با محدودیتهای مربوط به این موضوع هم روبرو شوید تا در صورت افت عملکرد، غافلگیر نشوید.
آیا برای حالت دو کاناله باید از دو رم با ظرفیت یکسان استفاده کنیم؟
در حالت رم دو کاناله، دادهها بین دو رم به صورت موازی منتقل میشوند. بنابراین، استفاده از دو رم با ظرفیت یکسان باعث میشود که هر دو رم به طور مساوی مورد استفاده قرار گیرند و عملکرد کلی سیستم بهبود یابد. اما اگر مادربرد از حالت دو کاناله پشتیبانی کند و مثلا رم ۸ گیگابایتی را با رم ۱۶ گیگابایتی ترکیب کنید، کامپیوتر فقط برای ظرفیت ۸ گیگابایت هر دو رم از حالت دو کاناله استفاده میکند و ۸ گیگابایت باقی مانده در رم دوم، به صورت تک کاناله استفاده میشود. بنابراین همواره توصیه میشود از دو یا چند رم با ظرفیتهای یکسان استفاده کنید.
امکان ترکیب کردن رمهای ساخت شرکتهای متفاوت
اگر میخواهید یک رم جدید خریداری کنید ولی رم موردنظر توسط شرکت متفاوتی نسبت به رم فعلی ساخته شده، احتمالا این موضوع شما را بابت احتمال ناسازگاری نگران کرده است. آیا استفاده از رمهای ساخت شرکتهای متفاوت در کنار یکدیگر امکانپذیر است؟ در این مورد هم همواره توصیه میشود از رمهای ساخت شرکت یکسان استفاده کنید.
اما اگر به هر دلیلی نمیتوانید چنین کاری انجام دهید، سعی کنید رمها از ظرفیت و سرعت یکسانی بهره ببرند تا میزان ناهماهنگی آنها به حداقل برسد. همچنین بعد از نصب این رمها، بهتر است با استفاده از نرمافزارهای مختلف آنها را بررسی کنید تا از عملکرد درست آنها مطمئن شوید.
آیا باید از اسلاتهای مشخصی برای نصب رم استفاده کنیم؟
برخی کاربران در مورد اینکه باید از کدام اسلاتهای رم در مادربرد استفاده کنند، دچار سردرگمی میشوند. اول از همه باید بگوییم که در این زمینه بهتر است به توضیحات مطرح شده از طرف شرکت سازندهی مادربرد توجه کنید که بهخصوص برای بهرهگیری از حالت دو کاناله، اعلام میکند باید از کدام اسلاتها به عنوان اسلات اولیه و ثانویه استفاده کنید.
روی هم رفته اگر فقط یک حافظه رم در اختیار دارید، اصلا لازم نیست نگران مکان قرارگیری آن در مادربرد باشید و میتوانید از هر اسلاتی که دوست دارید استفاده کنید. البته در این زمینه معمولا توصیه میشود از دورترین اسلات نسبت به پردازنده استفاده کنید. با این کار اطراف پردازنده و رم خالی میشود و کمتر داغ میشوند. البته تاثیر این کار بسیار کم است ولی همین تاثیر اندک هم برای برخی کاربران اهمیت زیادی دارد.
اگر دو حافظه رم در اختیار دارد میخواهید از حالت دو کاناله استفاده کنید، باید این رمها را در اسلات دوم و چهارم یا اسلات اول و سوم قرار دهید. اگر هم میخواهید از سه حافظه رم استفاده کنید، بهتر است اولین اسلات کنار پردازنده را خالی بگذارید و از دیگر اسلاتها بهره ببرید. اگر هم ۴ حافظه رم در اختیار دارید و در مادربرد ۴ اسلات وجود دارد، میتوانید هرکدام از رمها را در اسلاتهای مختلف قرار دهید. البته در این زمینه توصیه میکنیم به راهنمای ارائه شده از طرف شرکت سازنده توجه کنید.
چه ظرفیتی از حافظه رم برای کامپیوتر کافی است؟
زمانی که میخواهید یک سیستم را اسمبل کنید، ظرفیت رم از جمله موضوعهایی است که افراد زیادی به فکر فرو میبرد. در این زمینه طبیعتا همهچیز به نیازهای شما بستگی دارد. با وجود اینکه سالها ظرفیت ۸ گیگابایت به یک استاندارد تبدیل شده بود، ولی حالا استاندارد ظرفیت رم برای کامپیوتر، ۱۶ گیگابایت است. بنابراین ۱۶ گیگابایت رم برای بسیاری از کاربران کافی به نظر میرسد.
در این زمینه همواره توصیه میشود حداکثر ظرفیت موردنیاز را مشخص کنید و کمی از آن بالاتر بروید ولی بهتر است زیادهروی نکنید. با وجود اینکه ظرفیت بسیار بالای رم اصلا برای سیستم ضرر ندارد، اما با این کار بخش بزرگی از ظرفیت رم اصلا استفاده نمیشود. بنابراین اگر میبینید اگر تحت فشار زیاد سیستم شما ۱۰ گیگابایت رم مصرف میکند، بهتر است ۱۶ گیگابایت رم را به سیستم اختصاصی دهید. بنابراین به جای اینکه برای ظرفیت رم زیادهروی کنید، بهتر است این پول را به خرید کارت گرافیک یا پردازنده بهتر اختصاص دهید.
منبع: HowToGeek
درود و عرض ادب و احترام خدمت جناب آقای یوسف اسفندیاری🙏🏻🌹
در وهله اول دوست دارم این جمله رو به تمام دوستانی که این Comment رو میخوانند عرض کنم:
من این رو فهمیدم که اگر شخصی Motherboard داره که از فناوری DDR4 پشتیبانی میکنه و Ram 8Gb در سیستمش قرار داده، بهترین انتخاب این است که یک Ram 8Gb دیگه در کنارش قرار بده در اینصورت به جرأت میتونم بگم سیستمش به اندازه سیستمی که Ram 32Gb داره بهش خدمات ارائه میکند.
بنده میخواستم از همین جا یک تشکر ویژه از شما مهندس عزیز بکنم چون:
قلمی بسیار متین و ساده اما در عین حال مملو از نکات ریز و پیچیده در بیانی محاورهای دارید و خوبی این نوع قلم زدن و مقالهنویسی در این است که همه متوجه منظور عرایض شما خواهند شد.
من به شخصه بسیار بسیار با مقالهای که ارائه دادید به قول خودمون عشق کردم😄🙏🏻🌹 و مشکلی که در خرید Ram و graphic card داشتم کاملا برام حل و فصل شد.
من یک Ram 8Gb داشتم و قصد خرید Ram برای اسلات دوم Motherboard داشتم و قصد داشتم که یک Ram 16Gb خریداری کنم که Ram سیستمم بشه ۲۴Gb، اما با خواندن این مقاله فهمیدم که بهتر است یک Ram 8Gb با همان ظرفیت هرتز ۲۶۶۶ خریداری کنم تا عملکرد سیستمم بصورت موازی و یکسان بهبود پیدا کند.
امیدوارم همیشه سلامت و موفق و مؤید باشید🙏🏻🌹❤️✋🏻.
با سلام
من یک مادربورد asus Prime b550m-k دارم که در حال حاضر دو رم ،هر کدام ۱۶ گیگ روی آن نصب است با مشخصات زیر:
رم کورسیر VENGEANCE RGB RS 32GB 16GBx2 3200MHz CL16
میخواستم دو کانال دیگر رو دقیقا از همین رم و با همین حافظه اضافه کنم که بتونم از ۶۴ گیگ بهره ببرم.
آیا ساپورت می شود و مقدار مموری من از ۳۲ به ۶۴ ارتقا می یابد؟
سی پی یو من نیز رایزن ۵فایو ۵۶۰۰ ایکس هست.
ممنون میشم راهنمایی کنید.