آیا تتو زدن مادر هنگام شیردهی درست است؟
تتو زدن راهی عالی برای ابراز وجود، یادبود کسی که دوستش دارید یا همیشه به یاد آوردن رویداد یا موقعیتی مهم در زندگی شما است. بااینحال، تتو زدن کاملا بدون خطر نیست چون احتمال عفونت و واکنشهای آلرژیک را در پی دارد، به ویژه اگر به صورت بهداشتی یا توسط یک مؤسسهی معتبر انجام نشود. علاوهبراین، جوهر مورد استفاده در تتو مورد تأیید برخی از کارشناسان بهداشتی نیست. به این ترتیب، اگر مادر نوزاد شیرخواری باشید، ممکن است از تتو زدن مطمئن نباشید. احتمالا از خود میپرسید که تتو زدن مادر هنگام شیردهی کار درستی است یا خیر یا تحت چه شرایطی میتوانید این کار را انجام بدهید؟ آیا بهتر است صبر کنید تا فرزندتان بزرگتر شود؟ آیا پاک کردن تتو مادر هنگام شیردهی بیخطر است؟ در این مقاله، به چنین سؤالاتی پاسخ میدهیم.
نکات مهم برای تتو زدن
تتو زدن به شما کمک میکند تا علایق خود را به دیگران نشان دهید. این کار روشی جالب و عجیب برای ابراز علاقه به دیگران هم هست. تتو طرحهای بسیار متنوعی دارد و حتی میتوانید با طرحهای جدید آن نشانهی خاص خود را داشته باشید. برای اینکه این طرحها را روی بدن خود حک کنید، باید ۳ نکتهی مهم را در نظر بگیرید.
۱. طرح تتو
تتوها دائمی هستند و اگر قصد پاک کردن یا پوشاندن آنها با تتویی دیگر را نداشته باشید، برای همیشه روی بدن شما باقی میمانند. از آنجایی که این طرحها روی پوست شما ماندگار میشوند، باید مطمئن شوید که طرحی که روی بدن خود حک میکنید، با دقت انتخاب شده است. طرحی را از روی هوس انتخاب نکنید. واقعا به این فکر کنید که چه چیزی میخواهید، اندازهی مناسب طرح تتو چقدر است و میخواهید این تتو رنگی باشد یا سیاه و سفید.
۲. محل قرار گرفتن تتو
جایی که تتو زده میشود به اندازهی طرح آن اهمیت دارد. باید مطمئن شوید که محل قرار گرفتن تتو جایی است که وقتی چشمتان به آن میفتد یا دیگران آن را میبینند ناراحت نخواهید شد. بسیاری از مردم میخواهند تتوهای خود را مخفی کنند، به ویژه اگر شغلی داشته باشند که دربارهی چنین مسائلی سیاستهای سختگیرانهای دارد. از آن گذشته، برخی از نقاط بدن نسبت به درد حساستر هستند. بنابراین، اگر اولین باری است که تتو میزنید، بهتر است جایی را انتخاب کنید که نسبت به درد چندان حساس نیست.
۳. کسی که تتو میزند
هنرمندی که طرح تتو را روی بدن شما حک میکند هم باید با دقت انتخاب شود. او باید گواهینامههای لازم برای این کار را داشته باشد و موقع تتو زدن تمام نکات بهداشتی و ایمنی را رعایت کند. باید پیش از تتو زدن نمونه کارهای قبلی هنرمندی که برای این انتخاب میکنید را دیده باشید و از انتخاب او کاملا مطمئن باشید.
آیا امکان تتو زدن مادر هنگام شیردهی وجود دارد؟
بسیاری از مردم تتو را به عنوان اثری خاطرهانگیز انتخاب میکنند. برخی از رویدادهای مهم زندگی مانند تولد یک فرزند جدید باعث میشوند تا این افراد به فکر تتو زدن بیفتند. متأسفانه، دربارهی تأثیرات تتو زدن مادر هنگام شیردهی تحقیقات اندکی انجام شده است. در نتیجه، کارشناسان اغلب اوقات دربارهی توصیه یا عدم توصیهی این کار تردید دارند. به بیانی دیگر، در حال حاضر، هیچ اطلاعات موثقی دربارهی ایمنی تتو زدن مادر هنگام شیردهی یا بارداری وجود ندارد. در نتیجه، بیشتر کارشناسان معتقدند که باید برای این کار احتیاط کرد.
کارشناسانی که تتو زدن مادر هنگام شیردهی را توصیه نمیکنند، نسبت به خطرات این کار هشدار میدهند. آنها معتقدند که خطر احتمالی عفونت بعد از تتو زدن را نباید نادیده گرفت. بههرحال، نباید این نکتهی مهم را فراموش کرد که کسی که تتو روی بدن او زده میشود، به دلیل احتمال انتقال عفونت از طریق خون، تا یک سال واجد شرایط اهدای خون نیست.
علاوهبراین، احتمال اندکی وجود دارد که جوهری که برای تتو زدن به کار میرود وارد شیر مادر شود. این نکته زمانی نگرانکنندهتر میشود که بدانیم جوهر تتو در طول ماهها و سالهای پس از تتو زدن در بدن تجزیه میشود. به همین علت، کارشناسان توصیه میکنند که مادران باردار یا شیرده برای تتو زدن کمی صبر کنند.
خطرات تتو زدن مادر هنگام شیردهی
خطر اصلی تتو زدن مادر هنگام شیردهی انتقال عفونت به نوزاد است. به طور کلی، اگر مادر در دوران شیردهی به یک باکتری، ویروس یا سایر عوامل بیماریزا آلوده شود، ممکن است این عفونت را از طریق شیر یا بریدگی باز روی پوست خود به نوزاد شیرخوار خود منتقل کند. برخی از عفونتهای نگرانکننده و مهم شامل HIV و هپاتیت B میشوند. با اینکه احتمال انتقال عفونت در شرایط مختلف و هر مادر و کودکی متفاوت است، کارشناسان احتمال این اتفاق را اندک میدانند.
نتایج تحقیقات پژوهشگران مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری آمریکا (CDC) نشان میدهند که احتمال انتقال HIV از طریق شیر مادر فقط ۱ درصد است، حتی اگر این عفونت از طریق درمان ضد رتروویروسی (ART) به خوبی کنترل و مدیریت شده باشد. مادران شیردهی مبتلا به هپاتیت B معمولا میتوانند به شیردهی ادامه دهند. بااینحال، اگر نوک سینهی مادر ترک خورده یا خونریزی دارد، خطر انتقال عفونت به نوزاد شیرخوار بیشتر خواهد بود.
کارشناسان معتقدند که نگرانی دیگری که دربارهی تتو زدن مادر هنگام شیردهی وجود دارد، به درمان عفونتها مربوط میشود. در صورتی که مادر در دوران شیردهی پس از تتو زدن دچار عفونت باکتریایی شود، ممکن است به آنتیبیوتیک نیاز پیدا کند. با اینکه مصرف آنتیبیوتیکها هنگام شیردهی خطری ندارد اما همیشه باید برای مصرف این داروها با پزشک متخصص خود مشورت کنید.
مهمتر از همه، اگر مادر در دوران شیردهی تتو میزند، باید تمام تلاش خود را به کار ببرد تا از ابتلای خود به عفونت پیشگیری کند. پوشاندن و تمیز نگهداشتن یک تتوی جدید بخش مهمی از فرایند پیشگیری از عفونت است و گاهی اوقات، انجام دادن این کارها در دوران مراقبت از نوزاد کاری بسیار دشوار خواهد بود.
آیا جوهر تتو بر شیر مادر تأثیر میگذارد؟
هنوز نتایج هیچ پژوهش موثق و قابل اعتمادی این موضوع را تأیید یا رد نکرده است. با وجود این، تحقیقاتی که پژوهشگران آمریکایی در سال ۲۰۲۲ انجام دادهاند، یافتههایی دارد که ممکن است برای مادران علاقهمند به تتو زدن در دوران شیردهی جالب باشد. بر اساس نتایج این تحقیقات، جوهر به کار رفته برای تتو ذرات بسیار کوچکی دارد که اندازهی آنها کمتر از ۱۰۰ نانومتر است. این ذرات به اندازهای کوچک هستند که وارد غشای سلولی بدن شوند. در نتیجه، این احتمال وجود دارد که این ذرات بر شیر مادر تأثیر بگذارند.
با اینکه کارشناسان به طور کلی معتقدند که تتو نمیتواند بر شیر مادر اثری بگذارد، اما یافتههای پژوهشهایی مانند آنچه در ۲۰۲۲ انجام شده، آنها را نسبت به درست بودن نظریهی ورود ذرات جوهر تتو به شیر مادر نگران میکند.
بعد از تتو زدن برای مراقبت از نوزاد چقدر باید صبر کرد؟
ممکن است این سؤال برای شما پیش بیاید که آیا بعد از تتو زدن باید برای مدت زمان مشخصی صبر کرد و بعد به نوزاد شیر داد؟ علاوهبراین، برخی از والدین میخواهند بدانند که مادر برای تتو زدن چقدر باید صبر کند. کارشناسان میگویند از آنجایی که هنوز اطلاعات موثقی دربارهی تتو زدن مادر هنگام شیردهی وجود ندارد، باید تمام اقدامات احتیاطی لازم برای این کار را انجام داد. آنها توصیه میکنند که مادران در دوران شیردهی به تتو زدن فکر نکنند، حتی اگر فرزند آنها دوران ابتدایی زندگی خود را پشت سر گذاشته باشد. در نتیجه، بهتر است تا زمانی که کودک یا نوزاد از شیر مادر تغذیه میکند، از تتو زدن صرفنظر کنید.
آیا پاک کردن تتو در دوران شیردهی بیخطر است؟
یکی دیگر از نکاتی که مادران علاقهمند به تتو زدن دربارهی آن کنجکاو هستند، پاک کردن تتو است. آنها معمولا میخواهند بدانند که پاک کردن تتو در دوران شیردهی برای فرزندشان خطری دارد یا خیر. برای پاک کردن تتوها از فناوری لیزر استفاده میشود. این فناوری اغلب با خطراتی همراه است. برای پاک کردن تتو با لیزر، ذرات جوهر آن تجزیه میشوند. سیستم لنفاوی این ذرات تجزیه شده را جذب میکند تا تتو از روی بدن پاک شود.
از آنجایی که هنوز به اندازهی کافی دربارهی رسیدن ذرات جوهر تتو به شیر مادر پژوهشی انجام نشده، بهتر است صبر کنید تا نوزادتان از شیر گرفته شود. پس از آن، میتوانید با خیالی آسوده تتو را پاک کنید.
عوارض پاک کردن تتو با لیزر
فناوری لیزر اغلب از بسیاری از روشهای پاک کردن تتو مانند درم ابریژن یا سالابریژن ایمنتر است چون فقط با رنگدانههای تتو سر و کار دارد و عوارض جانبی بسیار کمی دارد. بااینحال، پیش از پاک کردن تتو با لیزر باید همین عوارض جانبی را در نظر بگیرید، به ویژه اگر شرایط خاصی دارید. عوارض جانبی که پاک کردن تتو با لیزر دارد عبارتاند از:
- عفونت: اگر باکتری پیش از بهبودی کامل به ناحیهی تحت درمان وارد شود، ممکن است به عفونت مبتلا شوید. معمولا استفاده از پماد آنتیبیوتیک و تمیز نگهداشتن ناحیهی مورد نظر به جلوگیری از عفونت کمک میکند. در صورتی که پس از جلسهی لیزردرمانی، ناحیهی درمانشده دچار ورم، قرمزی یا چرک شد، باید فورا به پزشک متخصص خود مراجعه کنید.
- تتوهایی که کاملا از بین نمیروند: بعید است که تتوی شما به طور کامل پاک شود. در بسیاری از موارد، برخی از رنگدانههای تتو بهتر از سایر رنگدانهها پاک میشوند. به عنوان مثال، تتوهای آبی و سیاهرنگ به خوبی به لیزردرمانی پاسخ میدهند. پاک کردن رنگدانههایی مانند زرد، قرمز و سفید دشوارتر است. تتوها با کاربرد زیبایی مانند خط لب، خط چشم و ابرو هم ممکن است پس از درمان تیرهتر شوند. این نوع تتوها با گذشت زمان محو میشوند.
- تغییر در رنگ پوست: ممکن است در نهایت دچار هیپوپیگمانتاسیون یا از بین رفتن رنگدانهها یا رنگ پوست شوید. در صورت ابتلا به این بیماری، آن بخشی از پوست که با لیزر درمان شده، رنگپریدهتر پوست اطراف به نظر میرسد. علاوهبراین، ممکن است ناحیهای از پوست که آسیب دیده نسبت به سایر نواحی تیرهتر شود.
- جای زخم: برخی از کسانی که تتو را با لیزر از پوست خود پاک میکنند، برای همیشه جای زخم آن را روی پوست خود خواهند داشت. اگر پس از لیزردرمانی و در دوران بهبودی، به جای تتو دست بزنید یا آن را در معرض نور خورشید قرار بدهید، احتمال باقی ماندن اثر آن روی پوست بیشتر خواهد شد.
- واکنشهای آلرژیک: واکنشهای آلرژیک پس از پاک کردن تتو با لیزر به ندرت اتفاق میفتند. بااینحال، ممکن است گاهی اوقات یکی از مواد شیمیایی موجود در جوهر تتو باعث واکنش آلرژیک شوند. از آنجایی که هنگام تتو زدن با جوهر قرمز رنگ، احتمال واکنش آلرژیک بیشتر است، کارشناسان حرفهای تتو پیش از پاک کردن تتو به رنگ قرمز، به شما داروی ضد حساسیت میدهند.
کلام آخر
تتو زدن برای بسیاری از افراد تجربهای معنادار و مهم است. جای تعجبی نیست که حدود ۳۰ درصد از مردم جهان در مقطعی از زندگی خود تتو میزنند. مادرانی که به تازگی صاحب فرزند شدهاند هم جزو این افراد هستند. این مادران میخواهند رویداد مهم تولد فرزندشان را برای همیشه به یاد داشته باشند و طرحی به نشانهی افتخار یا یادآوری این واقعهی مهم روی بدن خود حک کنند. از سوی دیگر، والدین همیشه نگران امنیت و سلامت فرزندان خود هستند و تتو زدن یکی از کارهایی است که میتواند سلامت نوزاد یا کودک شیرخوار را تهدید کند. همین مسئله باعث شده تا مادران در هنگام شیردهی نسبت به تتو زدن تردید داشته باشند. تردید این مادران هم دلیل بسیار خوبی دارد.
پژوهشهای انجام شده دربارهی تتو زدن مادر هنگام شیردهی هنوز کافی نیستند. در حال حاضر، نمیتوان به نتایج تأیید نشدهی این تحقیقات اعتماد کرد. در نتیجه، کارشناسان توصیه میکنند تا زمانی که به فرزند خود شیر میدهید، از تتو زدن پرهیز کنید. پاک کردن تتو در این دوران نیز شامل همین توصیه میشود.
البته، هر مادر و کودکی شرایط خاص خود را دارد و ممکن است کارشناسانی این کار را تحت شرایط خاصی توصیه کنند. برخی از کارشناسان معتقدند که ممکن است تتو زدن در محیطهای کاملا استریل خطری نداشته باشد. بههرحال، اگر قصد دارید خاطرهی تولد فرزند خود را با تتو زدن در دوران شیردهی جاودانه کنید، بهتر است پیش از هر کاری با پزشک متخصص خود مشورت کنید. در هر صورت، فراموش نکنید که منتظر ماندن تا زمانی که کودک شما از شیر گرفته میشود، بهترین و ایمنترین کاری است که میتوانید انجام بدهید.
منبع: parents