آیا کنسول بعدی نینتندو میتواند موفقیت بزرگ سوییچ را تکرار کند؟
به طور کلی یکی از مشکلات موفقیت یک دستگاه بحث دنباله آن است. اینکه آیا مورد بعدی که عرضه میشود کیفیت لازم را دارد؟ ما شاهد موارد زیادی بودیم که دنبالهها نتوانستند انتظارات را برآورده کنند. به همین دلیل شرکتها همواره درگیر این موضوع هستند که کنسول بعدی باید چه ویژگیهایی داشته باشند تا خوب عمل کنند.
یک رهبر خوب کسی است که همواره آینده را نگاه میکند. در اصل این افراد باید چالشهای روبرو را در نظر گرفته و تنها به وضعیت فعلی قانع نباشند. حال بحث اصلی اینجاست. کنسول نینتندو سوییچ (Nintendo Switch) در این مدت خیلی خوب عمل کرده است. همین باعث شده تا نگرانی زیادی برای سخت افزار بعدی عرضه شده توسط نینتندو وجود داشته باشد. رئیس شرکت نینتندو به نام فوروکاوا شونتارو (Furukawa Shuntaro) میگوید که او و شرکت نینتندو در مورد آینده این شرکت بسیار نگران هستند.
در حال حاضر کنسول نینتندو سوییچ بیش از ۱۰۸ میلیون نسخه فروش داشته است. فروش این کنسولی زمانی که رقبا به دلیل کمبود مواد نیمه رسانا نتوانستند محصولات خود را به مقدار لازم تولید کنند، افزایش یافت. نکته مهم اینجاست که فروش این کنسول به دلیل عناوین انحصاری نینتندو است. همین باعث میشود تا حتی با وجود بازگشت رقبا و کم شدن محدودیتهای پاندمی کووید ۱۹، فروش این کنسول ادامه داشته باشد.
سابقه بد دنبالهها
این موفقیت بسیار خوب است اما نکته اینجاست که نینتندو نمیتواند استراحت کند. به دلیل اینکه این اولین بار نیست که این غول گیمینگ یک کنسول بسیار موفق داشته است. نکته اینجاست که دنباله کنسول موفق اصلاً خوب عمل نکرده و باعث شده شرکت با مشکلات زیادی روبرو شود. یکی از مثال این موارد کنسول ۳دیاس (۳DS) است.
کنسول دیاس عملکرد بسیار خوبی داشت. به حدی که یکی از پرفروشترین کنسولهای نینتندو به شمار میآید. از طرفی کنسول ۳دیاس عملکرد متوسطی داشت. نمیتوان گفت که ۳دیاس بد عمل کرد ولی به موفقیت کنسول قبلی نبود. مثال اصلی کنسول وی (Wii) است. به تنهایی کنسول وی بسیار خوب عملکرد و یکی از پرفروشترین کنسولهای تاریخ است. با اینحال پس از آن کنسول وییو (Wii U) عرضه شده که تنها به اندازه ۱۲ درصد از کنسول وی فروش داشت.
با توجه به موارد گفته شده، نینتندو به شدت باید در این مورد نگران باشد. به دلیل اینکه همانطور که مشخص است، کنسولهای نینتندو در ۲۰ سال اخیر به صورت نوبتی یکی خوب و دنباله بد عمل کرده است. حدود ۵ سال از عرضه کنسول نینتندو سوییچ میگذرد. سخت افزار این دستگاه در زمان خود خوب بود با وجود اینکه از برخی از موبایلها هم ضعیفتر بود. حال دیگر این پردازنده به شدت قدیمی شده و عناوین بازی نیز در حال پیشرفت است.
هرچه هم این حرف زده شود که عناوین نینتندو با بازیهای دیگر تفاوت دارند، نمیتوان گفت که همه افراد روی کنسول سوییچ تنها عناوین نینتندو را بازی میکنند. از طرفی بازیهای نینتندو نیز باید از لحاظ گرافیکی پیشرفت کنند و نمیتوانند برای مدت زیادی در این سطح بمانند.
چندی پیش نسخه اولد (OLED) نینتندو سوییچ عرضه شد. این کنسول تنها از نظر کیفیت بدنه و صفحه نمایش بهبود یافته ولی پردازنده همان چیزی است که در سوییچ اولیه وجود داشت. با توجه به استقبال خوبی که از این نسخه جدید شد، نشان داده میشود که طرفداران به دنبال یک نسخه بهبود یافته از سوییچ هستند. به همین دلیل ایده یک سوییچ پرو، شاید بد نباشد. البته این نکته لازم به ذکر است که نینتندو باید به فکر یک کنسول کاملاً جدید برای رقابت با دستگاههای نسل ۹ باشد.
اخیراً در جلسه سرمایهگذاران نینتندو اعلام شد که این شرکت باید در زمینه آنلاین بهتر عمل کند. همینطور اینکه باید بیشتر با طرفداران در تماس باشد تا متوجه شود چه چیزی از این شرکت میخواهند. همینطور اینکه باید یک سیستم آنلاین طراحی شود تا نسلهای مختلف کنسولها را از یک فروشگاه به هم متصل کند.
محبوبیت ماریو و پوکمون مانع از ضرر زیادی نینتندو میشود
استراتژی ذکر شده چیزی است که در ایکسباکس لایو (Xbox Live)، پلیاستیشن استور (Platstation Store) و حتی اپاستور (App store) شاهد هستیم. این اکوسیستم باعث میشود تا چند نسل با یکدیگر متصل بوده و شاخصههای زیادی را به کاربران ارائه میدهند. مثل لیست سلایق، اکانت خاص و لیست دوستان. با ساخت این اکوسیستم کاربران پس از ارتقاء سخت افزار ناراحت نخواهند شد که محتوای خود را از دست دادهاند. به دلیل اینکه تمامی آنها در اکانتشان موجود بوده و تنها نیاز به دانلود دارند.
نینتندو در زمینه آنلاین چندان قوی نیست. این شرکت مواردی در گذشته و حتی حال حاضر دارد ولی حتی نزدیک چیزی مثل ایکسباکس لایو نیستند. همین باعث خواهد شد تا چیزی به نام اکوسیستم برای کنسولهای نینتندو وجود نداشته باشد. این ماجرا برای شروع بسیار خوب است اما چندان کاربردی نیست. مخصوصاً در سال ۲۰۲۲ که تقریباً همه چیز آنلاین است، نینتندو باید به صورت جدی به این ماجرا بپردازد.
رویکرد دیگر میتواند مشابه دیزنی (Disney) باشد. این شرکت باید یک ارتباط خاص و طولانی با طرفداران برقرار کرده تا به صورت ناخودآگاه از محصولات نینتندو استقبال کنند. برای مثال دیزنی با ساخت کارتون، سریال، فیلم و حتی پارکهای تفریحی در این جهت حرکت میکند. نکته اصلی هم اینجاست که دلیل موفقیت نینتندو در حال حاضر هم همین است. افراد به دلیل علاقه زیاد به ماریو (Mario) و پوکمون (Pokemon) مانع از این میشوند تا یک کنسول نینتندو به معنای واقعی شکست بخورد.
با اینحال دستگاه بعدی این شرکت باید روند متفاوتی را دنبال کند. به دلیل اینکه میزان وفاداری طرفداران به نینتندو در حال کم شدن است. ما این افت وفاداری را در کنسول وییو شاهد بودیم. پس نینتندو باید به فکر یک راه جدید باشد. نکته جالب اینجاست که کنسولهای وییو و ۳دیاس همان چیزی بودند که از یک دنباله انتظار میرود. به این معنا که هسته کنسول همان مورد موفق است تنها برخی از موارد آن تغییر کرده و بعضاً بهبود یافته است. پس هسته یکسان بوده ولی مواردی نیز تغییر کرده است.
پس نینتندو باید کمی خلاقانهتر عمل کند. با ای نحال ایدههای احمقانه را کنار بگذارد. برای مثال وییو یک کنسول خانگی بود که روی کنترلر هم یک صفحه داشت. صفحه نسبت به آنچه انتظار میرفت کاربردی نبود و از طرفی کنترلر را از لحاظ طراحی بد کرده بود. به همین دلیل تجربه خوبی را به کاربران ارائه نمیداد.
نینتندو برای موفقیت نباید ریسک زیادی کند
اینکه نینتندو برای کنسول بعدی سوییچ بخواهد یک دستگاه کاملاً جدید طراحی کند، ریسک بسیار بزرگی است. سوییچ در حال حاضر یک ایده بسیار خوب را به بازار معرفی کرده و تا الان شرکتهای زیادی سعی کردند تا سوییچ مخصوص خود را بسازند. پس نینتندو باید محافظه کارانه عمل کند.
راهکار مناسب این است که سیستم اجرای بازیهای قدیمی روی کنسول جدید (Backwards Compatibility) را حفظ کند. از طرفی کنسول را بهبود بخشیده و تا جای ممکن از نینتندو سوییچ پشتیبانی کند. با اینکار تغییر یک نسل از کنسول نیز برای کاربران شکنجه نخواهد بود. همینطور اینکه با توجه به علاقه طرفداران عمل کند. یعنی برای موفقیت کنسول جدید خود عناوین انحصاری محبوب خود را به عنوان بازی زمان عرضه استفاده کند.
نکته اینجاست که نینتندو باید ارتباط بیشتری با کاربران داشته باشد. به دلیل اینکه باید نیازها را بفهمد و آنها را برطرف کند. اگر صرفاً به سبک خود عمل کرده و اصلاً توجهی به نیاز طرفداران نکند، قطعاً حس بیارزشی به آنها دست خواهد داد. برای مثال یکی از ایرادات بزرگ نینتندو سیستم آنلاین است که کاربران برای مدت زیادی نسبت به آن معترض هستند. حال این شرکت باید تلاش کند تا با کمک کاربران این سیستم را بهتر کند.
سوییچ ۲ نباید یک محصول بیهدف باشد
همانطور که گفتیم سوییچ جدید نباید تفاوت خیلی زیادی با شماره ۱ داشته باشد. با اینحال نکته اینجاست که نباید این پیشرفت کم باشد. برای مثال افزایش فقط باتری و پردازنده کافی نیست. نینتندو باید تلاش کند تا به کاربران القا کند کنسول جدیدش ارزش خرید دارد. پس برای مثال افزایش رزولوشن صفحه، تغییر پردازنده و ترجیحاً استفاده از یک پردازنده پرچمدار، افزایش باتری و کمی تغییرات ظاهری میتواند افراد را ترغیب به خرید این کنسول جدید کند.
در بحث نامگذاری هم نینتندو باید دقیق عمل کند. به این معنا که نباید کاربران گیج شوند که کنسول بعدی کدام است یا میان رده کدام است. برای مثال نام سوییچ پلاس اصلاً برای کنسول بعدی مناسب نیست. به دلیل اینکه به طور رسمی اعلام میکند این دستگاه جدید یک کنسول میان نسلی است. در حال حاضر نینتندو کنسول میان نسلی خود به نام سوییچ اولد را عرضه کرده است. حال نیاز دارد تا یک دستگاه جدید مثل نینتندو سوییچ ۲ را عرضه کند. استفاده از شماره ۲ نه تنها گیج کننده نیست بلکه با یک تیر دو نشان را میزند.
اول اینکه نشان میدهد دستگاه تفاوت انقلابی با نینتندو سوییچ ندارد. دوم اینکه با استفاده از شماره ۲ افراد میفهمند این دستگاه بهبود خوبی نسبت به شماره ۱ داشته و یک کنسول جدید است. به همین دلیل افراد به راحتی میتوانند آن را خریداری کرده و خیالشان از انتخاب دستگاه درست راحت باشد. همین ترتیب که برای مثال ما در آیفونهای جدید شاهد هستیم، ۱۱،۱۲ و ۱۳، بسیار انتخاب را برای کاربران راحت کرده است.
جمعبندی
کنسول نینتندو سوییچ توانست به حد خوبی مرز بین یک کنسول دستی و خانگی را از بین ببرد. ایده خلاقانه موجود در این دستگاه باعث شد که طرفداران زیادی پیدا کند. حتی افرادی که به عناوین نینتندو علاقه نداشتند نیز به سمت سوییچ جذب شدند. این کنسول بسیار خوب است اما بینقص نیست. حال امیدواریم که نینتندو در ورژن جدید است آن بتواند مشکلات را برطرف کرده و یک دستگاه کامل و بسیار خوب را عرضه کند.
همینطور اینکه امیدواریم نینتندو به بخش آنلاین خود بیشتر اهمیت داده و تلاش کند تا انتقال از دو نسل را برای کاربران راحتتر کند. مخصوصاً با عرضه سیستم استریم بازی روی سوییچ، نینتندو نشان داد که آینده درخشانی برای این شرکت در زمینه آنلاین وجود دارد.
منبع: Gamesindustry.biz