۶ نکته‌ی کلیدی که قبل از خرید لنز دوربین عکاسی باید بدانید

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۶ دقیقه
لنز دوربین

عکاسان حرفه‌ای طبیعتا از دوربین DSLR یا دوربین بدون آینه استفاده می‌کنند و در هر دو حالت چاره جز خرید لنز ندارند. معمولا همراه با خود دوربین، یک لنز معمولی هم ارائه می‌شود که بیشتر برای کاربردهای معمولی مناسب است. بنابراین اگر بخواهید در حوزه‌های مختلف عکاسی کنید یا اینکه عکس‌های خلاقانه‌تری بگیرید، باید روی لنزهای باکیفیت سرمایه‌گذاری کنید.

باید خاطرنشان کنیم حتی اگر دوربین DSLR یا بدون آینه شما چندان هم حرفه‌ای نیست، ارتقای لنز می‌تواند کیفیت عکس‌های ثبت شده را به طور قابل توجهی بهبود ببخشد. اما اگر در این زمینه تجربه‌ای ندارید و به دلیل پرتعداد بودن گزینه‌ها سردرگم شده‌اید، در این مطلب به ۶ نکته‌ی ساده و کلیدی می‌پردازیم که هنگام خرید لنز باید به آن‌ها توجه کنید.

لنز زوم یا پرایم؟

لنز دوربین

عکاسان تازه‌کاری که به دنبال خرید لنز دوربین هستند، معمولا باید از خود بپرسند که لنز زوم برای آن‌ها بهتر است یا لنز پرایم. طبیعتا انواع دیگری از لنز مانند لنزهای واید دارای فاصله کانونی متغیر هم وجود دارند که عمدتا این نوع لنزها چندان توسط عکاس‌های تازه‌کار مورد استفاده قرار نمی‌گیرند. یک لنز پرایم از فاصله کانونی ثابتی بهره می‌برد ولی لنز زوم می‌تواند فاصله‌های کانونی متفاوتی را در اختیار عکاس قرار دهد. لنز زوم به عکاس اجازه می‌دهد که در جای خود ثابت قرار بگیرد و در عوض فاصله کانونی را کم و زیاد کند ولی از سوی دیگر در صورت استفاده از لنز پرایم، خود عکاس برای ثبت عکس‌های بهتر باید مرتبا جابجا شود.

با توجه به اینکه لنزهای پرایم معمولا فاصله کانونی بزرگ‌تری دارند، می‌توانند سرعت بیشتری برای ثبت عکس ارائه دهند. بنابراین این نوع لنزها برای عکاسی در محیط‌های کم‌نور گزینه‌ی بهتری محسوب می‌شوند. در ضمن باید به عمق میدان کم و حالت بوکه بهتر در عکس‌های ثبت شده با لنز پرایم هم اشاره کنیم. به طور کلی می‌توان گفت که لنزهای پرایم می‌توانند عکس‌های باکیفیت‌تری نسبت به لنزهای زوم ثبت کنند که البته این یک قاعده‌ی کلی است و برای تمام لنزها صدق نمی‌کند.

لنزهای زوم دارای عناصر بیشتری هستند که قابلیت تغییر فاصله کانونی را امکان‌پذیر کنند و در نتیجه به دلیل همین موضوع، در برخی فواصل کانونی شفافیت کمتری ارائه می‌دهند.

لنز کانن مدل EF 50mm f/1.8 STM

فاصله کانونی

لنز دوربین

بعد از اینکه نوع لنز را برای خرید انتخاب کردید، حالا نوبت آن است که به فاصله کانونی آن توجه نشان بدهید. اگر یک لنز پرایم همه‌فن‌حریف برای مسافرت، عکس پرتره و عکاسی از سوژه‌های ثابت می‌خواهید، پس بهتر است یک لنز ۵۰ میلی‌متری را خریداری کنید که این نوع لنزها به‌شدت هم پرطرفدار هستند. اگرچه امکان خرید لنز ۵۰ میلی‌متری گران‌قیمت هم وجود دارد، ولی می‌توانید نمونه‌ی خوش‌قیمت آن را هم خریداری کنید که برای بسیاری از کاربران، کیفیت خوبی ارائه می‌کند.

در بین لنزهای زوم، لنزهای سوپرزوم دارای فاصله کانونی مثلا ۱۸-۲۰۰ میلی‌متر و ۲۴-۱۲۰ میلی‌متر طرفداران زیادی دارند که می‌توانند به‌عنوان لنز واید و لنز زوم مورد استفاده قرار بگیرند. این نوع لنزها دست عکاس را برای عکاسی در شرایط مختلف باز می‌گذارند و بنابراین طرفداران زیادی دارند.

از سوی دیگر باید به عکاس‌های ورزشی و عکس‌های حیات وحش اشاره کنیم که لنزهای دارای فاصله کانونی بالاتر از ۲۰۰ میلی‌متر را خریداری می‌کنند. لنزهای واید مثلا ۱۰-۲۰ و ۱۴-۲۴ میلی‌متری هم عمدتا برای عکاسی از منظره یا عکاسی معماری استفاده می‌شوند.

لنز کانن EF-S 10-18mm F4.5-5.6 IS STM

دیافراگم

لنز دوربین

شاید دیافراگم لنز ارائه شده با دوربین برای عکاسان تازه‌کار اهمیت زیادی نداشته باشد، اما با پیشرفت در زمینه‌ی عکاسی، چاره‌ای جز توجه به این مشخصه ندارید. به همین خاطر برای خرید لنز احتمالا بعد از فاصله کانونی، به اولین چیزی که باید توجه کنید همین عدد دیافراگم لنز موردنظر است. به طور کلی هرچقدر دیافراگم لنز بزرگ‌تر باشد، قیمت آن هم افزایش پیدا می‌کند زیرا این موضوع ارتباط مستقیمی با عملکرد لنز دارد.

بهتر است لنز موردنظر شما از دیافراگم F/4 یا بزرگ‌تر بهره ببرد. لنزی که از این مشخصات بهره می‌برد، در محیط‌های کم‌نور می‌تواند عکس‌های بهتری ثبت کند و پس‌زمینه‌ی مات جذابی در اختیار شما قرار دهد. دوربین‌های زوم معمولا از نظر دیافراگم حرف کمتری برای گفتن دارند اما در این میان برخی از لنزهای زوم طبیعتا گران‌قیمت، حتی دیافراگم F/2.8 را ارائه می‌دهند. این نوع لنزهای زوم در کنار قیمت بالا، بسیار هم سنگین هستند.

در ضمن اگر می‌خواهید لنز زوم برای دوربین خود خریداری کنید، باید به ثابت یا متغیر بودن دیافراگم هم توجه کنید. در صورت بهره‌گیری یک لنز مثلا ۲۰۰-۵۰۰ میلی‌متری از دیافراگم ثابت F/5.6، این دیافراگم در فاصله‌های کانونی متفاوت می‌تواند مورد استفاده قرار بگیرد. اما از سوی دیگر اگر دیافراگم یک لنز ۱۵۰-۶۰۰ میلی‌متری F/5-6.3 باشد، این یعنی با توجه به فاصله کانونی استفاده شده، نمی‌توانید از یک فاصله کانونی ثابت استفاده کنید.

در این مورد هم باید بگوییم که لنزهای زوم دارای دیافراگم ثابت بسیار گران‌قیمت هستند و به همین خاطر بسیاری از عکاسان به سمت استفاده از لنزهای دارای دیافراگم متغیر می‌روند.

لنز کانن مدل EF 70-200mm f/2.8L IS III USM

سازگاری لنز با دوربین

از بین انواع دوربین‌های حرفه‌ای می‌توانیم به مدل‌های کراپ سنسور، فول‌فریم، میکرو چهار سوم و دوربین‌های بدون آینه اشاره کنیم. به همین خاطر باید یک لنز سازگار با دوربین خود را پیدا کنید تا بتوانید بهترین استفاده را از آن ببرید. همانطور که احتمالا می‌دانید، لنزهای تولید شده برای مثلا کانن، با لنزهای مناسب دوربین‌های سونی فرق دارند که البته برای این موضوع، رابط‌هایی به فروش می‌رسد. ولی در کل بهتر است همان ابتدا یک لنز مناسب را خریداری کنید تا نیازی به استفاده از رابط هم نداشته باشید.

در این میان باید خاطرنشان کنیم لنزی که مثلا برای دوربین دارای سنسور کراپ تولید شده، چندان مناسب دوربین دارای سنسور فول‌فریم نیست. طبیعتا لنز ساخته شده برای دوربین فول‌فریم را هم بهتر است با دوربین دارای سنسور کراپ استفاده نکنید. البته اگر هم این کار را انجام دهید، با عکس‌های بی‌کیفیت و خیلی بدی روبرو نمی‌شوید، اما در کل بهتر است از این تفاوت‌ها خبردار باشید تا بتوانید از لنزها و دوربین‌های موردنظر به بهترین شکل بهره ببرید.

لنز کانن EF 24-70mm f/2.8L II USM

لرزشگیر

برای ثبت عکس‌های شفاف از سوژه‌های متحرک، باید سرعت شاتر را بالا ببرید. اما طبیعتا در برخی شرایط انجام چنین کاری امکان‌پذیر نیست. اما اگر لنز دوربین دارای لرزشگیر مناسبی باشد، حتی با سرعت شاتر پایین‌تر هم می‌توانید نور بیشتری راهی سنسور دوربین کنید و در نتیجه‌ی عکس‌های بهتری ثبت کنید.

شرکت‌های سازنده برای لرزشگیر لنز از اصطلاحات متفاوتی استفاده می‌کنند اما در نهایت کارکرد تمام آن‌ها یکسان است. البته اگر از دوربین بدون آینه استفاده می‌کنید، احتمالا دوربین شما دارای لرزشگیر سنسور است که می‌تواند جای خالی لرزشگیر لنز را به خوبی پر کند.

لوازم جانبی لنز دوربین

زمانی که می‌خواهید لنز دوربین بخرید، باید بودجه‌ای برای لوازم جانبی آن مانند رابط، فیلتر، هود و دیگر موارد این‌چنینی هم اختصاص دهید. برای انتخاب فیلتر طبیعتا باید به اندازه‌ی لنز موردنظر توجه کنید. همچنین اگر لنز خریداری شده وزن بالا و اندازه‌ی بزرگری دارد، باید ببینید آیا سه‌پایه‌ی دوربین توان تحمل این وزن اضافه شده را دارد یا نه.

لنز توکینا مدل 11-16mm f/2.8 IFDX

سخن پایانی

همانطور که می‌بینید، خرید یک لنز جدید کار چندان سختی نیست و اصلی‌ترین چالش برای بسیاری از عکاسان، قیمت بالای لنز دوربین به‌خصوص با توجه به کاهش قدرت خرید در ایران است. اما در نهایت باید تاکید کنیم خرید لنز مناسب، می‌توان عمر دوباره‌ای به دوربین شما ببخشد. یک لنز به زبان ساده، چشم دوربین محسوب می‌شود و با خرید لنز مناسب دوربین، می‌توانید عکس‌های بسیار جذاب‌تری در موقعیت‌های مختلف ثبت کنید.

منبع: MakeUseOf

سوالات متداول
آیا فاصله کانونی لنز اهمیت زیادی دارد؟
بله، فاصله کانونی یکی از کلیدی‌ترین مشخصه‌های هر لنز محسوب می‌شود.
آیا امکان استفاده از لنز تولید شده برای دوربین‌های کانن، در مثلا دوربین‌های سونی وجود دارد؟
برای بسیاری از گوشی‌ها با استفاده از رابط مناسب، می‌توان لنزهای مناسب دوربین‌های یک شرکت خاص را به دوربین‌های یک شرکت دیگر وصل کرد.
آیا دوربین‌های بدونه آینه هم به لرزشگیر لنز نیاز دارد؟
برخی دوربین‌های بدون آینه دارای لرزشگیر سنسور هستند که می‌توانند تا حد زیادی جای خالی لرزشگیر لنز را پر کنند.


برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X