۴ ویژگی که از گوشیهای اقتصادی ۲۰۲۳ انتظار داریم
با وجود اینکه گوشیهای پرچمدار بیشترین توجهات را جلب میکنند و در سرخط خبرها قرار میگیرند، اما در بازار ایران بیشتر کاربران از گوشیهای میانرده و پایینرده استفاده میکنند. خوشبختانه در چند سال گذشته جذابیت گوشیهای اقتصادی دوچندان شده ولی در نهایت همچنان جای بهبود زیادی دارند. در ادامه به ۴ ویژگی که از گوشیهای اقتصادی ۲۰۲۳ انتظار داریم، میپردازیم.
خداحافظی با جک هدفون
متاسفانه حقیقت تلخ این است که کنار گذاشتن جک هدفونهای به گوشیهای اقتصادی رسیده و به نظر میرسد در سال ۲۰۲۳ بیشتر گوشیهای مقرونبهصرفه بدون جک هدفون راهی بازار خواهند شد. البته طبیعتا در این میان تعدادی از گوشیها کماکان مجهز به این قابلیت خواهند بود ولی تعداد این گوشیها بدون شک کمتر از سال ۲۰۲۲ است.
خوشبختانه در چند سال اخیر کیفیت هدفونهای بیسیم بسیار بهتر شده و کوالکام در سال ۲۰۲۳ از نسل جدید پلتفرم مربوط به انتقال صدا با بلوتوث رونمایی میکند که قرار است کیفیت انتقال صدا را به طور قابل توجهی بهبود ببخشد. بنابراین فارغ از این که به این مشخصه علاقه دارید یا نه، در هر صورت تعداد گوشیهای مبتنی بر این مشخصه کمتر از سالهای گذشته خواهد بود.
کنار گذاشتن دوربینهای ماکرو و تشخیص عمق
متاسفانه شرکتهای سازندهی گوشیهای اقتصادی برای اینکه تعداد دوربینها را بالا ببرند، از دوربینهای بیکیفیتی استفاده میکنند. به نظر میرسد مدیران شرکتهای مختلف بعد از بررسی بازار به این نتیجه رسیدهاند که افزایش تعداد دوربین منجر به افزایش فروش میشود و دیگر این موضوع را رها نکردهاند. طبیعتا وقتی یک گوشی پرچمدار از چندین دوربین باکیفیت بهره میبرد، این موضوع با استقبال کاربران روبرو میشود. اما بیشتر گوشیهای اقتصادی فقط دارای یک دوربین نسبتا خوب هستند و باقی دوربینها صرفا برای افزایش تعداد لنزها تعبیه شدهاند.
به عنوان مثال میتوانیم به گلکسی A53 اشاره کنیم که یکی از بهترین گوشیهای میانردهی سال ۲۰۲۲ محسوب میشود و اگر بدون دوربین ماکرو ۵ مگاپیکسلی و سنسور تشخیص عمق ۵ مگاپیکسلی عرضه میشد، کسی جای خالی این دوربینها را احساس نمیکرد. بیشتر دوربینهای ماکرو موجود در گوشیها-فارغ از رزولوشن سنسور-نمیتوانند عکسهای چندان جذابی ثبت کنند و در همین زمینه باید به دوربینهای اولترا واید گوشیهای پرچمدار اشاره کنیم که قادر به ثبت عکسهای ماکرو هم هستند. سنسور تشخیص عمق هم شاید تا چند سال قبل اهمیت زیادی داشت، ولی با استفاده از الگوریتمهای نرمافزاری میتواند چنین سنسوری را به طور کامل حذف کرد.
در این میان، برخی کاربران بر این باور هستند که به جای این دوربینهای بیهوده باید یک اولترا واید یا دوربین تلهفوتو قرار بگیرد که با توجه به نیازها و سلیقهی افراد، معمولا بین این دو گزینه اختلاف نظر وجود دارد. در هر صورت امیدواریم گوشیهای اقتصادی در سال ۲۰۲۳ با دوربینهای کمتر ولی بهتر راهی بازار شوند.
تجدیدنظر در مواد استفاده شده برای بدنه
پلاستیک ارزان است و به همین خاطر بسیاری از گوشیهای اقتصادی از بدنهی پلاستیکی بهره میبرند. با توجه به اینکه اکثر کاربران از کاور محافظ استفاده میکنند، جنس بدنه برای آنها اهمیت زیادی ندارد و همین صرفهجویی در هزینهی بدنه، منجر به استفاده از سختافزار جذابتر برای گوشی میشوند. اما در این میان باید به اهمیت استفاده از فریم آلومینیومی و بهرهگیری از نسلهای جدید شیشههای گوریلا گلس اشاره کنیم.
طبیعتا قرار نیست در گوشیهای اقتصادی ۲۰۲۳ از گوریلا گلس ویکتوس استفاده شود ولی به جای شیشههای محافظ ناشناخته، مثلا میتوانند از شیشهی محافظ پاندا گلس استفاده کنند و این همان کاری است که وانپلاس نورد N300 انجام داده. همچنین این گوشی از گواهی IP52 هم بهره میبرد که اگرچه در حد IP68 نیست، اما در هر صورت بودن چنین مشخصهای بهتر از نبودن آن است.
پشتیبانی نرمافزاری طولانیتر
سامسونگ و گوگل برای گوشیهای پرچمدار خود پشتیبانی نرمافزاری فوقالعادهای ارائه میکنند و حتی شرکتهای موتورولا و وانپلاس هم برای تعدادی از گوشیهای خود پشتیبانی نرمافزاری به ارمغان میآورند. اما در این میان، تقریبا تمام شرکتها هنوز توجه چندانی به گوشیهای اقتصادی خود نشان نمیدهند. در این میان سامسونگ بهترین عملکرد را دارد و سری گلکسی A از سه سال آپدیت اصلی اندروید بهرهمند میشوند. اما انتشار سه نسخهی اندروید برای گوشیها باید تبدیل به یک قانون شود نه یک استثناء در بین گوشیهای اندرویدی.
منبع: Android Authority
تنها ویژگی فراموش شده رهایی از جنگ مگاپیکسل هاست. نمی دونم چرا دیگه نمی تونم گوشی با دوربین خوب داشته باشم. وقتی دوربین slr با سنسور بیش از ۱۰ برابر سنسور معمول یک گوشی(که این یعنی امکان دریافت نور بسیار بالاتر از سنسور یک گوشی ) از سنسور ۲۰ مگاپیکسلی استفاده می کند، وقتی میشد با بزرگتر کردن سنسور ، بدون افزایش مگاپیکسل، در گوشی ها کیفیت عکس ها را بالا برد، اما تنها به علت تجاری بودن و راحت بودن مقایسه تنها با بیان ویژگی رزلوشن عکس ( این طور که پیش میره فکر کنم تا چند وقت دیگه در گوشی ها واژه مگاپیکسل به گیگا پیکسل تغییر کند !!!!!) منجر به این شده که دوربین گوشی ها علی رغم استفاده از سنسور گران قیمت (به علت بالا بودن تعداد پیکسل داخل سنسور) عکس های بی کیفیتی تولید کنند . جهت اختصار در نوشتار فرض کنیم که برتری یک گوشی نسبت به یک دستگاه دوربین دیجیتال پردازنده قوی آن باشد که امکان ثبت چند عکس و ترکیب آن عکس ها طی الگوریتمهایی منجر به بهبود عکس شود؛ در مورد ثبت ویدیو چه می توان گفت مثلا در یک گوشی با دوربین ۶۴ مگاپیکسل ویدیویی با کیفیت 4k نیاز به ۸ ملیون پیکسل دارد. این یعنی ۸۷.۵ درصد از پیکسل ها نقش بیکاری دارند؛ اگر گوشی دوربین با ابعاد سنسور مشابه اما با رزولوشن منطقی تری داشته باشیم مثل s21 fe و آیفون ۱۳ (۱۲ مگاپیکسل) ؛ بزرگ بودن پیکسل های شرکت کننده در ثبت ویدیو (مجموع پیکسل ها ۶۷ درصد از سطح سنسور را تشکیل می دهند) در نورگیری سنسور به میزان زیادی موثر است و ویدیو ثبت شده کیفیتی بسیار بالاتری را نسبت به سنسور ۶۴ مگاپیکسلی نتیجه می دهد. به هر حال جالب است که سیستم تجاری فروش سبب شده که این جنگ مگاپیکسل ها به وجود بیاید و رسیدن به انتهای این جنگ با هزینه تجربه خریداران و فیدبک دادن و سال ها تجربه استفاده از محصولاتی کم بازده همراه می شود (همان طور که می بینیم دیگر در برند های مختلف، گوشی های با بالاترین مگاپیکسل لزوما پرچمدار ها نیستند و تا حدودی در میانه این جنگ قرار داریم. مثلا از ۱۰۸ مگاپیکسل در گوشی شیاومی ۱۱ به ۵۰ مگاپیکسل در شیاومی ۱۲ رسیده ایم و این یعنی تجربه و فیدبک ها عمل کرده است.
به هر حال امید دارم که این مهم در گوشی های میان رده هم زودتر صورت بگیرد و به مگاپیکسل های منطقی تر کمتر برسیم تا در یک قیمت مشابه به جای یک محصول تجاری با یک محصول با کیفیت روبرو باشیم.