مأموریت آزمایشی فضاپیمای بویینگ در اواخر پاییز انجام میشود
بویینگ اعلام کرده که دومین مأموریت آزمایشی بدون سرنشین فضاپیمای استارلاینر (Starliner) این شرکت، زودتر از اواخر پاییز انجام نخواهد شد. مأموریتی که بویینگ امیدوار است این بار با موفقیت پیش برود.
این مأموریت که با نام پرواز مداری آزمایشی ۲ (OFT-2) شناخته میشود، دومین تلاش بویینگ برای ساخت فضاپیمایی است که بتواند فضانوردان را به ایستگاه فضایی بینالمللی ببرد و در ادامهی مأموریت OFT-1 انجام میشود که به دلیل یک مشکل جزئی در دسامبر ۲۰۱۹ (آذر ۱۳۹۸) از رسیدن به این ایستگاه باز ماند.
ناسا برای فرستادن فضانوردان قصد دارد بر روی شرکتهای خصوصی تمرکز کند و مدتهاست که در این زمینه با اسپیسایکس و بویینگ همکاریهایی را آغاز کرده است. از جمله در خرداد امسال برای نخستین بار فضانوردان با کپسول دراگون اسپیسایکس راهی ایستگاه فضایی بینالمللی شدند و ماه گذشته بود که این کپسول فضانوردان را سالم به زمین بازگرداند.
ناسا اعلام کرده در صورتی که بویینگ نیز بتواند ایمنی فضاپیمای خود را برای فرستادن فضانوردان به ایستگاه فضایی در پروازهای آزمایشی نشان دهد، از اوایل ژوئن ۲۰۲۱ (خرداد ۱۴۰۰) میتواند پروازهای سرنشیندار به مدار را آغاز نماید.
پرواز آزمایشی سرنشیندار استارلاینر بویینگ به ایستگاه فضایی، Crew Flight Test نام دارد که «مایک فینک» (Mike Fincke) و «نیکول من» ( Nicole Mann) فضانوردان ناسا و «کریس فرگوسن» (Chris Ferguson) فضانورد بویینگ را به ایستگاه فضایی بینالمللی خواهد برد و در صورت موفقیت، بویینگ پروازهای پیوستهی مأموریتی به ایستگاه را از دسامبر ۲۰۲۱ (آذر ۱۴۰۰) آغاز خواهد کرد.
مأموریت نخست «استارلاینر ۱» نام دارد و «جانت اپس» (Jeanette Epps)، «سونیتا ویلیامز» (Sunita Williams) و «جاش کاسادا» (Josh Cassada) را بهعنوان فضانوردان ناسا به ایستگاه فضایی بینالمللی منتقل خواهد کرد. همهی مأموریتهای استارلاینر با موشک اطلس ۵ و از پایگاه فضایی کیپ کاناورال در فلوریدا به فضا پرتاب خواهد شد.
بویینگ و ناسا در ابتدا قصد داشتند پرواز آزمایشی استارلاینر را در اواسط ۲۰۲۰ انجام دهند اما این برنامه با توجه به تصمیم بویینگ برای انجام مجدد پرواز مداری آزمایشی بدون سرنشین به تعویق افتاد. طی پرواز آزمایشی سال گذشته، مشکل فنی باعث شد فضاپیمای بویینگ در مدار اشتباهی قرار بگیرد و به ایستگاه فضایی بینالمللی نرسد. به این ترتیب به جای باقی ماندن در مدار، تنها پس از ۲ روز به زمین بازگشت.
در پی این مشکل ناسا و بویینگ تیمی مستقل را مسؤول رسیدگی به علت این شکست کردند. این بررسی که در ماه جولای پایان یافت ۲ مشکل نرمافزاری بزرگ و قطع موقت ارتباطات در هنگام پرواز آزمایشی را علت اصلی این شکست عنوان کرد. تیم بررسی ۸۰ اقدام اصلاحی را شناسایی کردند تا بویینگ برای مأموریت بعدی استارلاینر انجام دهد. اقداماتی که به گفتهی ناسا بویینگ تا کنون ۷۵ درصد آن را انجام داده است.
در حالی که استارلاینر با قابلیت استفادهی مجدد طراحی شده است، بویینگ برای مأموریت OFT-2 از یک نمونهی کاملا تازه استفاده خواهد کرد. ناسا اعلام کرده که این کپسول تازه، برای تیمهای عملیات تجربهی پرواز مداری را پیش از مأموریت با فضانوردان فراهم میکند. فضاپیمای استفاده شده در OFT-1 هم که با نام مستعار «کالیپسو» (Calypso) شناخته میشود در نخستین مأموریت سرنشیندار عملیاتی استارلاینر مجددا استفاده خواهد شد.
بویینگ تابستان امسال را مشغول مونتاژ کپسول جدید استارلاینر برای مأموریت OFT-2 بوده است و هماکنون نیز اقدامات نهایی را برای آماده شدن این کپسول پیش از پرتاب انجام میدهد. همزمان تیم نرمافزاری بویینگ در هوستون مشغول اصلاح تغییرات توصیه شده توسط تیم بررسی مأموریت قبلی، در کدهای پرواز است.
این تیم در حال حاضر خود را برای آمادهسازی مانور تمرینی کامل پرتاب با موشک اطلس ۵ و استارلاینر آماده میکند. مانوری که بویینگ به دلیل انجام ندادن آن پیش از پرتاب OFT-1 با انتقاد مواجه شد.
در حالی که بویینگ در تلاش است تا ایمنی کپسول فضایی خود را برای فرستادن فضانوردان به ایستگاه فضایی بینالمللی نشان دهد، اسپیسایکس نیز برای نخستین مأموریت عملیاتی خود به این ایستگاه با نام «کرو دراگون ۱» آماده میشود. مأموریتی که قرار بود در شهریور ماه انجام شود اما به دلیل تعدد پرتابهای فضایی به تعویق افتاد.
پس از بازنشستگی شاتل در سال ۲۰۱۱ ناسا برای پرتاب فضانوردان از خاک آمریکا با بویینگ و اسپیسایکس قرارداد بست تا وابستگی خود را به فضاپیمای سایوز روسیه برای انتقال فضانوردان به ایستگاه فضایی بینالمللی کاهش دهد.
عکس کاور: طرح گرافیکی فضاپیمای استارلاینر بویینگ در مدار
Credit: Boeing
منبع: Space