کانسپتهای بهیادماندنی BMW؛ جینا، تبدیلشونده واقعی
امروز روز دوم معرفی یکی دیگر از کانسپتهای جذاب ب.ام.و است. همانطور که گفته شد، هرساله کانسپتهایی از سوی کمپانیهای معروف در نمایشگاههای اتومبیل به نمایش درمیآید که تعدادی از این طرحهای مفهومی هرگز به تولید انبوه نمیرسند. امروز میخواهیم یکی از کانسپتهای این شرکت را برایتان معرفی کنیم که شاید پیش از این، عکسهایی از آن را دیده باشید. اگر دوست دارید از کانسپت «جینا» بیشتر بدانید، با ما همراه باشید.
ب.ام.و جینا، چالشی بزرگ!
ب.ام.و Gina Light را میتوان به جرأت جزو یکی از خاصترین کانسپتهای ب.ام.و دانست. این خودرو از دو ویژگی، بیش از هر کانسپت دیگری بهرهمند است؛ سبک طراحی بسیار جدید و تکنولوژیهای بالای به کار رفته در آن. همانطور که کریس بنگل، طراح ارشد جینا بیان کرد، جینا یک چالش برای طراحیهای امروزی به حساب میآید.
جینا؟ یعنی چه؟
در مورد نام عجیب این مدل باید گفت که جینا مخفف Geometry and functions In ‘N’ Adaptations است که به معنی این است که این اتومبیل، توانایی تغییر شکل و کارایی بهصورت نامحدود را دارند. احتمالا این عنوان، نقطهی شروع مناسبی برای هیجان انگیز بودن این طراحی است.
تولد
جینا یک خودرو رودستر, روباز دو نفره است که طراحی آن از سال ۲۰۰۱ آغاز و سرانجام در سال ۲۰۰۸ رونمایی شد.
چرا جینا منحصر بفرد است؟
دلیل اصلی خاص بودن طراحی جینا، استفاده از پوشش عجیبی بر روی شاسی آلومینیومی خود است. پوششی که دارای ویژگیهایی نظیر انعطاف پذیری، بسط پذیری، با دوام و ضد آب بودن است. در ضمن حجم و ابعاد این خودرو در برابر دماهای بالا و پایین، بسیار مقاوم است. بنابراین، اولین قسمت از نام جینا که به معنی توانایی تغییر شکل و هندسهی آن است را دریافتیم.
طراحی بیرونی
از بیرون که به این خودروی فضایی نگاهی میاندازیم، شاهد آن هستیم که جینا در حالات مختلف همانند چهرهی انسان تغییر قیافه میدهد. این اتفاق توسط یک محرک الکتریکی و هیدرولیکی صورت میپذیرد. بطور مثال زمانیکه موتور کوچکی پوستهی جلویی خودرو را به سمت عقب میکشد، چراغها همانند چشمهای یک گربه نمایان میشوند! زمانیکه خودرو خاموش است، چراغهای جینا مخفی هستند و به محض اینکه راننده خودرو را روشن میکند، چراغهای آن نمایان میشوند و چهره یک موجود زنده را برایتان یادآور میشود. چراغهای کشیدهی عقب نیز بر روی مواد نرمی قرار گرفته اند و هنگام ترمز گیری، سنگ فرشهای خیابانها را با وسعت بیشتری نورپردازی میکنند!
کاپوت، توسط شکافی که از وسط آن می گذرد به کنار می رود تا قلب تپنده آن به چشم بخورد. درهای جینا از بالا گشوده میشود، درست نظیر i8 که درهای آن همانند بال های پرنده، باز و بسته میشوند.
و اما در داخل جینا چه میگذرد؟
داخل جینا همانند طراحی خارجی خود از نوآوریهایی بهرهمند شده که در عین حال بسیار ساده هستند. نوآوری از این بابت که جینا دارای کابینی یکپارچه است که بسته به شرایط و خواسته راننده میتوانند همانند چهره خارجی خود تغییر کند. بهطور مثال راننده تعیین میکند که ادوات و اطلاعات دلخواهش در داشبورد جینا، به چه شکلی ظاهر شوند و هربار که بخواهد میتواند تنظیمات را به حالت اول بازگرداند و یا دوباره آنها را تغییر دهد! سادگی از این بابت که طراحی در کنار هوشمندی، بسیار و ساده است و دیگر خبری از ادوات فیزیکی به آن شکل نیست. همین ویژگیها باعث شدهاند، راننده آنطور که دلش بخواهد، داخل کابین را طبق سلیقه خود تغییر دهد و درصورت نیاز، بهراحتی آن را به حالت اول بازگرداند.
با ویژگیهای گفته شده، متوجه قسمت دوم نام جینا شدیم که به تغییر کارایی نامحدود آن اشاره دارد.
کلام آخر
این رودستر دونفره، نمونه ای از خلاقیت و تلاش صورت گرفته از یک تیم زبده طراحی و مهندسی است که توانسته چنین اثر هنری منحصربفردی را در تاریخ خودروسازی به ثبت برساند. باتوجه به طراحی های اخیر ب.ام.و میتوان دریافت که سیاست این شرکت برای آینده، جذب سلیقهی مخاطبین خود به این سبک طراحی در دراز مدت است. اما با این وجود ب.ام.و تلاش کرده، از المانهایی که در طراحی جینا بهکار رفتهاند، در خودروهای امروزی خود نیز استفاده کند؛ مواردی نظیر: زاویهدار و استخوانی بودن بدنه، چراغهایی متمایز از طراحی های پیشین، جلوپنجره برجسته و کاپوتی زاویهدار و کشیده تر، نظیر آنچه که در جینا به چشم میخورد.
ولی آنچه که بیش از هرچیز در این خودرو مطرح است، استفاده از جدیدترین فناوریهایی است که در عین سادگی، بسیار کارآمد نیز هستند. دستیابی به این سطح از فناوری، سادهسازی و آمادهکردن زیرساختهای لازم برای ورود این خودروها به بازار، برای هر شرکتی بسیار پرهزینه و زمان بر است. جینا گرچه هرگز پا به خیابانهای شهر نگذاشت اما دور از انتظار نیست که در سالهای آینده، روح این کانسپت در بدن یک خودروی کاملا جدیدی ظاهر شود و ما شاهد یک اتومبیلی با طراحی پیچیده و فضایی آن باشیم، همانطور که این سنت شکنی توسط ب.ام.و با مدل i8 صورت گرفت.
به نظر شما تا عملی شدن این سبک طراحیها چقدر فاصله داریم؟
سلام من این فیلم را دیدم ،جینا بنظرم عجیبه،فن آوریش چیه؟
بی.ام.و. ثابت کرده هرچیزی که معرفی می کنه رو توان ساختش رو هم داره. مساله بازخورد و قیمته. به طور مثال z9 قرار بود به عنوان نسل بعدی خودروهای اسپرت و m1 جدید به عنوان سوپراسپرت بعدی معرفی بشن ولی دوره زمانی معرفی با دوره بحران اقتصادی یکی شد و کمپانی همه پروژه های گران قیمتش رو حذف کرد. از طرف دیگه این متد طراحی که به بال کوسه معروف بود توسط طرفداران قدیمی تر مورد علاقه نبود. هر دو این موارد باعث شد ویژن-اد معرفی بشه. با سبک جدید و هدف گذاری بازاری متفاوت.
یک دهه بعد از بحران اقتصادی بی.ام.و. مشغول برنامه ریزی برای برگشت به کلاس فوق لوکس و اسپرته و موفق هم بوده.
قرار نیست همه کانسپت ها تولید بشن ولی درمورد بی.ام.و. می شه مطمئن بود کانسپت ها جایگاه مهمی در آینده شرکت دارند.
زیاد فاصله هست
محکم بودن بدنه تو این سبک طراحی خیلی ملاکه
من فکر میکنم مشکل اصلی همان جنس بدنه بود…آن زمان به یاد دارم که میگفتند جنسی که از آن استفاده کرده اند از پوست کوسه است!!
یعنی در «خط تولید» چه دستگاهی میتواند چنین پوستهای روی بدنه بکشد؟ اینکار همانند ساخت یک موجود زنده است، چه بسا اکنون مرا به یاد سریال westworld میاندازد!
بنظر من از لحاظ زمانی، ما در یک دورهی خلسه پیشرفت بسر میبریم و پیش بینی میکنم که در این قرن، دیر یا زود، به یک برههای خواهیم رسید که اختراعات و نوآوری ها همانند سونامیای که در حال بلندتر و بزرگتر شدن است، سراریز میشوند و این آهستگی در پیشرفت را پشت سر خواهیم گذاشت.