رنگ پورت USB چه معنایی دارد؟
همانطور که احتمالا متوجه شدهاید، پورت های USB در کامپیوتر دسکتاپ یا لپتاپ شما ممکن است رنگ های مختلفی داشته باشند. در کل استاندارد USB و ویژگیهای مختلف آن برای کاربران سردرگمکننده است. از تفاوتهای USB4 در برابر USB 3 گرفته تا مواردی که باید برای خرید کابل USB توجه کنید. در این میان در این مطلب قصد داریم به معنای رنگ های مختلف پورت USB بپردازیم. در ادامه همراه ما باشید.
مبانی فناوری USB
استاندارد اتصال USB یا Universal Serial Bus از اواخر دهه ۹۰ میلادی بر روی رایانههای ما وجود داشته است و در طول دههها چندین نسخه و تجدید نظر را پشت سر گذاشته است. این روزها، USB عملاً تنها نوع اتصال است که در یک رایانه مدرن پیدا میکنید، در حالی که قبل از USB، درگاههای اختصاصی برای چاپگرها، ماوسها و هارد دیسکهای اکسترنال با استانداردها و پروتکلهای مختلف وجود داشت.
USB کارها را به شدت ساده کرده است و با گذشت زمان فقط سریعتر و سریعتر شده است. از لحاظ تئوری، میتوانید یک دستگاه USB امروزی را به درگاههای یکی از اولین نسخههای این استاندارد وصل کنید و همه چیز به درستی کار کند. به همین ترتیب، اگر یک دستگاه USB قدیمی از دهه ۹۰ را برداشته و به یک رایانه مدرن وصل کنید، همچنان باید کار کند، به شرطی که برای آن درایور داشته باشد.
از آنجایی که نسخههای متعددی از USB وجود دارد و درگاه رایج USB-A صرف نظر از سرعت و قابلیتهای سختافزار داخلی، از نظر ظاهری یکسان به نظر میرسد، درگاههای USB از یک سیستم کدگذاری رنگی استفاده میکنند که میتواند در نگاه اول تصویری کلی از چیزی که با آن کار میکنید به شما ارائه دهد.
معانی رنگ های مختلف پورت USB
خب، حالا که با کلیات USB آشنا شدیم، به سراغ رنگهای مختلف پورتهای USB میرویم. در نظر داشته باشید که به جز USB 3.0، رنگبندی پورتها بخشی از استاندارد رسمی USB نیستند. یعنی این رنگبندی بیشتر یک عرف است و هر تولیدکنندهای میتواند آن را زیر پا بگذارد. پس نکاتی که در اینجا میخوانید یک راهنمای کلی هستند و ممکن است با پورتهایی برخورد کنید که رنگ متفاوتی داشته باشند یا اصلاً رنگی نداشته باشند.
- پورتهای USB سفید: این پورتها معمولا نشاندهنده USB نسل ۱ (USB 1.x) هستند که حداکثر سرعت ۱۲ مگابیت بر ثانیه را ارائه میدهند. امروزه به احتمال زیاد با چنین پورتهای قدیمیای برخورد نخواهید کرد، اما حتی اگر هم ببینید، کار زیادی نمیتوانید با آن انجام دهید. نهایتاً میتوانید یک ماوس یا کیبورد به آن وصل کنید یا اینکه با سرعت فوقالعاده پایینی به انتقال داده بپردازید. برای درک بهتر سرعت این پورتها، بدانید که پر کردن یک فلش مموری ۶۴ مگابایتی USB 1.1 حدود یک دقیقه طول میکشید!
- پورتهای USB مشکی: این پورتها معمولاً نشاندهنده USB 2.0 هستند که حداکثر سرعت ۴۸۰ مگابیت بر ثانیه را دارند. در اکثر کامپیوترهای امروزی حداقل یک پورت USB 2.0 پیدا میکنید و دلایل خوبی هم برای این موضوع وجود دارد. با وجود سرعت نسبتاً پایین، این پورتها برای وسایلی جانبی مانند کیبورد و ماوس و همچنین تجهیزات صوتی USB عالی هستند. آنها با USB 1.1 و دستگاههایی که ممکن است با برخی پیادهسازیهای استانداردهای USB جدیدتر دچار مشکل شوند، سازگاری بالایی دارند.
- پورتهای USB آبی: اینها پورتهایی هستند که احتمالا بیشتر میبینید و همیشه نشاندهنده استاندارد USB 3.0 هستند. این یعنی سرعت تا ۵ گیگابیت بر ثانیه، که برای تقریبا هر کاری که امروزه میخواهید با USB انجام دهید مناسب است، به جز درایوهای SSD اکسترنال که واقعا از سرعتهای بالاتر بهره میبرند.
- پورتهای USB آبی-سبز: این پورتها نشاندهنده USB 3.1 هستند اما ممکن است با پورتهای آبی معمولی اشتباه گرفته شوند. سرعت آنها تا ۱۰ گیگابیت بر ثانیه میرسد که برای استفاده از چندین دستگاه از طریق یک پورت یا برای محصولاتی با پهنای باند بالا مانند درایوهای SSD اکسترنال یا نمایشگر با رزولوشن بالا ایدهآل هستند.
رنگ های خاص پورت USB و کارکرد آنها
علاوه بر رنگهای رایج پورتهای USB، چند رنگ دیگر هم وجود دارند که یا به ندرت دیده میشوند و یا اختصاصی هستند. احتمال اینکه با این پورتها برخورد کنید کم است، اما در صورت مواجهه، به احتمال زیاد معانی زیر را دارند:
- پورتهای USB قرمز یا زرد: این پورتها جریان بالایی انتقال میدهد یا دارای قابلیت شارژ در حالت اسلیپ (Sleep-and-Charge) هستند. به عبارت دیگر، میتوانید تلفن هوشمند خود را به این پورتها وصل کنید تا با سرعت بیشتری نسبت به یک پورت USB معمولی شارژ شود، و حتی زمانی که رایانه در حالت اسلیپ است، همچنان به شارژ شدن ادامه دهد. برخی پورتهای قرمز صرفاً پورتهای USB 3.2 هستند.
- پورتهای USB نارنجی: این پورتها اصطلاحاً «نگهدارنده قوی» نامیده میشوند و برای خارج کردن دو شاخه USB نیاز به نیروی بیشتری دارند. آنها معمولاً در محیطهای صنعتی کاربرد دارند، جایی که احتمالاً لرزش باعث جدا شدن دو شاخه USB معمولی از پورت میشود.
- پورتهای USB سبز: این معمولاً یک پورت شارژ سریع کوالکام (Qualcomm Quick Charge) است، یک استاندارد شارژ اختصاصی که برخی از دستگاهها از آن پشتیبانی میکنند، اما بخشی از استاندارد USB نیست.
- پورتهای USB بنفش: این معمولاً یک پورت شارژ سریع اختصاصی هواوی (Huawei SuperCharge) است، اما همچنین میتواند فقط یک پورت USB 3.1 معمولی باشد.
چگونه پورت USB مناسب را انتخاب کنیم؟
همانطور که گفتیم، این رنگها عمدتاً به صورت قراردادی استفاده میشوند، بنابراین تنها راه برای اینکه واقعاً بدانید چه چیزی را وصل میکنید، خواندن مشخصات دستگاه بهصورت آنلاین یا روی جعبه آن است. زیاد نگران وصل کردن چیز درست به جای درست نباشید. تا زمانی که یک پورت سفید یا مشکی نباشد، به احتمال زیاد سرعت آن برای شما کافی است. اگر برای شارژ سریع به برق نیاز دارید، آن را وصل کنید و ببینید سرعت شارژ چقدر است.
تنها زمانی که این موضوع واقعاً اهمیت پیدا میکند، زمانی است که چندین دستگاه برای وصل کردن دارید و باید تصمیم بگیرید کدام دستگاه را به کدام پورت وصل کنید. به جای هدر دادن یک پورت پرسرعت روی یک ماوس، آن را به پورت مشکی وصل میکنید و ترجیحاً دستگاههایی با نیاز به برق بالا را به پورتهای شارژ سریع وصل میکنید. گذشته از این، USB تا حد زیادی ایمن است، پس با خیال راحت وصل کنید. در نهایت باید بگوییم که برای خرید هاب USB میتوانید به سایت دیجیکالا سر بزنید.
منبع: HowToGeek
آقای اسفندیاری، در خط آخر foolproof معنی غیرقابل اشتباه داره اینجا نه ایمن