سفر تاریخی بازیگر پیشکسوت آمریکایی به فضا موفقیت‌آمیز بود

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۳ دقیقه
پرتاب C

لحظاتی پیش فضاپیمای نیوشپرد با موفقیت از سفر فضایی کوتاه خود به زمین بازگشت تا ویلیام شاتنر بازیگر پیشکسوت آمریکایی رکوردی تاریخی را ثبت کند.

فضاپیمای سرنشین‌دار «نیو شپرد» (New Shepard) که برای پروازهای گردشگری فضایی طراحی شده است، برای دومین بار با موفقیت به مرز فضا دست یافت و طبق برنامه‌ریزی حدود ۱۱ دقیقه بعد به سلامت به زمین نشست. اما این پرواز اما از نظر دیگری هم اهمیت داشت.

«ویلیام شاتنر» (William Shater) بازیگر پیشکسوت آمریکایی که بیشتر با نقش «کاپیتان کرک» (Captain Kirk) سریال «پیشتازان فضا» یا «سفر ستاره‌ای» (Star Trek) شناخته می‌شود، مسافر ویژه‌ی این سفر فضایی بود. او که اکنون ۹۰ سال سن دارد، نه تنها رکورد مسن‌ترین انسانی که به فضا رفته را از آن خود کرد، بلکه اکنون نخستین بازیگر آمریکایی لقب گرفت که به فضا رفته است.

این پرواز پس از چند روز تعویق به دلیل شرایط آب‌وهوایی و دقایقی تأخیر برای بررسی شرایط فنی پرتاب، سرانجام در ساعت ۱۰:۵۰ منطقه‌ی زمانی شرقی (۱۸:۲۰ به وقت تهران) از سکوی پرتاب بلو اوریجین در غرب تگزاس بلند شد.

شاتنر که متولد ۲۲ مارس ۱۹۳۱ (۲۹ اسفند ۱۳۰۹) در مونترال کانادا است، بیش از ۷۰ سال به‌عنوان بازیگر، نویسنده، تهیه‌کننده، فیلمنامه‌نویس و خواننده در دنیای هنر فعالیت داشته است. او حتی در این سن از تجربه‌های تازه غافل نیست و در اکتبر سال ۲۰۱۹ با آلبوم موسیقی «بلوز» (The Blues) توانست در رتبه‌ی نخست بیلبورد قرار بگیرد.

آخرین حضور شاتنر در نقش کاپیتان کرک در سال ۱۹۹۴ بود. هرچند او پس از آن هم در بسیاری از برنامه‌های مرتبط با فضا، بازی‌های ویدیویی و تبلیغات تلویزیونی و حتی برای برنامه‌های ناسا فعالیت‌هایی داشته است. برای نمونه او در سال ۲۰۱۱ نسخه‌ی بازنویسی شده‌ای از مونولوگ آغازین و نمادین پشتازان فضا را به افتخار آخرین سفر شاتل فضایی برای ناسا ضبط کرد.

ویلیا شاتنر در نقش کاپیتان کرک

ویلیا شاتنر در نقش کاپیتان کرک
Credit: CBS

حالا فضا تجربه‌ی تازه‌ای برای او رقم زد. هرچند شاتنر با شرکت‌های پرتاب فضایی از جمله بلو اوریجین و ویرجین گلکتیک که در زمینه‌ی گردشگری فضایی فعال هستند، رابطه‌ی نزدیکی دارد و تاکنون بارها از نزدیک شاهد مأموریت‌های فضایی بوده است، اما اکنون او با سفر مستقیم به فضا تجربه‌ی کاملا متفاوتی را پشت سر گذاشته است.

فضانوردان آخرین مأموریت شاتل، STS-133 صدای شنیدنی او را در ۷ مارس ۲۰۱۱، آخرین روزی که شاتل به ایستگاه فضایی بین‌المللی متصل بود از یاد نخواهند برد: «فضا، مرز نهایی، این‌ها هدف سفرهای شاتل فضایی دیسکاوری در مأموریت ۳۰ ساله‌ی آن بوده‌اند: جست‌وجوی علم جدید؛ برای ایجاد پایگاه‌های تازه، برای گردآوردن ملت‌ها در مرز نهایی، برای پیشروی جسورانه و انجام کاری که پیش از این هیچ فضاپیمایی انجام نداده است.»

۱۰ سال پس از پخش صدای شاتنر در فراسوی زمین، حالا او خودش حضور در فضا را تجربه کرده است. سفری که «آدری پاورز» (Audrey Powers) معاون مأموریت‌ها و عملیات پرواز بلو اوریجین، «کریس بوشویزن» (Chris Boshuizen) بنیان‌گذار شرکت رصد زمین «پلنت لبز» (Planet Labs) به‌عنوان نخستین استرالیایی که به فضا سفر کرده و «گلن دو وریس» (Glen de Vries) نایب رئیس علوم زندگی و سلامت در شرکت نرم‌افزاری فرانسوی «داسو سیستمز» (Dassault Systèmes) هم او راه همراهی کردند.

در این پرواز، ۷ دقیقه و ۲۰ ثانیه پس از برخاست، موشک نیو شپرد با موفقیت بر سکوی فرود، نشست و هم‌زمان فضانوردان با رسیدن به ارتفاع حدود ۱۱۰ کیلومتری برای حدود ۴ دقیقه ریزگرانش را تجربه کردند و نمایی بی‌نظیر از زمین و فضا را به تماشا نشستند. در نهایت این مأموریت با فرود فضانوردان توسط چتر نجات در ساعت منطقه‌ی زمانی شرقی (۱۸:۳۰ به وقت تهران) پایان یافت.

فرود کپسول سرنشین‌دار نیو شپرد در مأموریت NS-18 بلو اوریجین

فرود کپسول سرنشین‌دار نیو شپرد در مأموریت NS-18 بلو اوریجین
Credit: Blue Origin

سفر شاتنر به فضا در این سن نشان از آمادگی جسمانی خوب او دارد. نیروی رانش موتور BE-3 موشک نیو شپرد، بیش از ۱ میلیون اسب بخار است و بنابراین فضانوردان هنگام برخاست شتاب گرانش 3g را تجربه خواهند کرد و این میزان در هنگام ورود مجدد به جو به 6g می‌رسد.

این سفر همچنین یک آزمون دیگر برای امنیت و راحتی فضاپیمای بلو اوریجین محسوب می‌شود. پیش از این برخی کارکنان این شرکت از نقص ایمنی در کپسول نیو شپرد سخن گفته بودند اما پرواز فضایی امروز یک امتحان عملی برای فضاپیما هم محسوب می‌شود که پاورز به‌عنوان معاون مأموریت‌های این شرکت و شاتنر به‌عنوان مسن‌ترین انسان را با موفقیت به فضا برد و بازگرداند.

بلو اوریجین با پرواز امروز گام مهم دیگری را در فرستادن انسان به لبه‌ی فضا با موفقیت پشت سر گذاشت و حالا می‌توان گفت که سن محدودیتی برای سفرهای گردشگری به مرز فضا نیست. باید دید در ادامه دنیای سفرهای فضایی گردشگری چگونه رقم خواهد خورد و آیا هزینه‌های رزرو هر صندلی به اندازه‌ای کم خواهد شد که بازنشستگان به جز سفر به کشورهای دیگر، سفر به فضا را هم در فهرست انتخاب‌های خود قرار دهند؟

عکس کاور: پرتاب کپسول سرنشین‌دار نیو شپرد در مأموریت NS-18
Credit: Blue Origin

منابع: Blue Origin, NASA Space Flight, The Conversation



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X