فضاپیمای نیو شپرد بلو اوریجین پرتاب بازگشتی خود را با موفقیت انجام داد
پس از یک وقفهی طولانی تقریبا ده ماهه سرانجام فضاپیمای «نیو شپرد» (New Shepard) بلو اوریجین با یک آزمایش دیگر کپسول و موشک قابل استفادهی مجدد خود را با موفقیت پرتاب و بازیابی کرد.
به دنبال مشکلات فنی و آبوهوایی که تاکنون ایجاد شده بود و موجب لغو چندبارهی مأموریت نیو شپرد شده بود، سرانجام این پرتاب آزمایشی با یک دقیقه تأخیر نسبت به برنامهریزی در ساعت ۹:۳۶ منطقهی زمانی شرقی (۱۷:۰۶ به وقت تهران) از تأسیسات شرکت بلو اوریجین (Blue Origin) در غرب تگزاس انجام شد.
در این پرتاب کپسول باری بلواوریجین تا ارتفاع ۱۰۷٫۰۴ کیلومتر بالا رفت و پس از جدا شدن بوستر از کپسول، بوستر موفق شد به زمین بازگردد تا رکور دیگری برای این فضاپیمای قابل استفادهی مجدد ثبت کند. همچنین کمی بیش از ۱۰ دقیقه پس از پرتاب کپسول بلو اوریجین هم به آرامی با چتر نجات به زمین نشست. این فضاپیما در هنگام بالا رفتن، به بیشینه سرعت ۳۵۹۲٫۰۵ کیلومتر بر ساعت دست یافت. با پرتاب امروز صحت عملکرد این فضاپیما و کپسول بلو اوریجین در حالی که حامل بار هم بود ارزیابی شد.
این مأموریت که با عنوان NS-13 شناخته میشود، سیزدهمین پرتاب آزمایشی نیوشپارد و نخستین آن در سال ۲۰۲۰ است که موفق شد ۱۲ محموله را به لبهی فضا ببرد و بازگرداند. از جملهی این محمولهها میتوان به حسگر توسعهیافتهی ناسا بهعنوان بخشی از برنامهی آرتمیس اشاره کرد که باعث میشود فضاپیماها به طور ایمن و دقیق روی سطح ماه فرود بیایند.
با توجه به اینکه نیو شپرد و به طور خاص، بوستر آن برخی از جنبههای فرود بر ماه را الگوبرداری میکند، پرواز امروز فرصتی مناسب برای ناسا فراهم میکند تا عملکرد حسگرهای انتخابی خود را برای مأموریت به ماه بهتر ارزیابی کند. به گفتهی مقامات بلواوریجین حسگرها، رایانهها و الگوریتمهای بهکار رفته در نیوشپرد به فضاپیما امکان میدهد تا به طور خودکار در محدودهی ۱۰۰ متری نقطهی از پیش تعیین شده فرود بیاید.
پرواز امروز پیش از این برای ۲۴ سپتامبر (۳ مهر) برنامهریزی شده بود اما مشکل برق در محمولهها باعث لغو آن شده بود.
نیو شپرد نخستین سری از فضاپیماهای بلواوریجین است که بهمنظور توسعهی گردشگری فضایی زیرمداری ساخته شده است که به مشتریان امکان میدهد پیش از بازگشت به زمین، برای چند دقیقه در محیطی مطلوب، پرواز در ریزگرانش را تجربه کنند.
این فضاپیما همچنین بهعنوان یک سکوی علمی برای دستیابی آسان و ارزان به فضا فعالیت خواهد کرد و میتواند به برنامههای فضایی دولتی مانند پروژههای سرنشیندار ناسا کمک کند. برنامههای آزمایشی نیو شپرد به منظور اطمینان از ایمنی و کارایی این سیستم انجام میشود.
شرکت اسپیسایکس هم که در ماههای گذشته موفق شد فضانوردان ناسا را به ایستگاه فضایی بینالمللی برده و بازگرداند، پیش از آغاز مأموریتهای خود، بارها مراحل آزمایشی را پشت سر گذاشته بود.
نخستین پرواز نیو شپرد در سال ۲۰۱۵ (۱۳۹۴ خورشیدی) به ارتفاع ۹۳٫۵ کیلومتر دست یافت که درست زیر خط کارمان (مرز قراردادی در ارتفاع ۱۰۰ کیلومتری بهعنوان آغاز فضا) است. کپسول خدمهای آن هم با موفقیت به زمین نشست. اگرچه بوستر آن پس از افت فشار هیدرولیک قابل استفادهی مجدد نبود. اما پرواز امروز موفق شد از این حد هم فراتر برود و به ارتفاع ۱۰۷٫۰۴ کیلومتری دست یابد.
نیو شپارد بهعنوان بخشی از فعالیتهای فضایی شرکت بلو اوریجین است که در سال ۲۰۰۰ توسط جف بزوس مدیرعامل آمازون به منظور فرستادن گردشگران به فضا تأسیس شد. با انجام موفقیت آمیز پرواز ۱۳ اکنون این شرکت میتواند به زودی جابهجایی تجاری مسافران به فضا را آغاز کند. هرچند هنوز تاریخی برای این کار اعلام نکرده و بلیتی هم نفروخته است.
عکس کاور: بازگشت موفق فضاپیمای نیو شپرد بلو اوریجین
Credit: Blue Origin
منابع: Nasa Space Flight, Space