صفر تا صد انتخاب و خرید بهترین پاککن
پاککن نوشتافزاری است که اکثر اوقات زیاد به چشم نمیآید و همیشه با ظاهری معقول و آرام گوشهی جامدادی جا خوش کرده. این وسیله معمولا دستکم گرفته میشود و هنگام خرید لوازمالتحریر آخرین موردی است که به سراغش میرویم اما همین ابزار به ظاهر ساده، بسیار مهم و ضروری است و انتخاب و خریدش پیچیدگیهایی دارد که دانستنشان میتواند کاربردی باشد. کافیست یک کلمه را اشتباه بنویسید، یک خط اضافه بکشید یا در اثر بیاحتیاطی یا اتفاق روی طرحی که ساعتها برایش وقت گذاشتهاید نقطهای اضافه ببینید. آن وقت است که اگر در انتخاب پاککن مناسب دقت لازم را به خرج نداده باشید ممکن است تمام زحماتتان هدر برود و آثار اشتباهتان برای همیشه باقی بماند.
بسیاری فکر میکنند که خرید تنها یک پاککن معمولی میتواند پاسخگوی تمام نیازهای آنها باشد اما باید بگوییم که پاککن نیز مانند سایر نوشتافزارها دارای مدلها و جنسهای مختلفی است که برای مصارف گوناگون استفاده میشوند. در ابتدا پاککنها فقط در یک شکل و جنس تولید میشدند اما با گذشت زمان، پیشرفت همهچیز و به وجود آمدن نیازهای جدید، آنها نیز مانند هر ساختهی دست بشر دستخوش پیشرفت شدند و شکل و طرحهای گوناگونی به خود گرفتند. این نوشتافزار دوست داشتنی که در بزنگاهها به داد همهی ما رسیده است حالا آنقدر متنوع و گسترده شده که میتواند خریدارانش را در انتخاب به راحتی گیج کند.
در این مطلب قصد داریم با معرفی پاککنهای مختلف و موارد استفادهی آنها شما را در پیدا کردن پاککن مورد نیازتان همراهی کنیم.
انواع پاککن از نظر مواد تشکیلدهنده
انواع پاککن از نظر شکل ظاهری
مهمترین نکات برای خرید پاککن
📚برای خواندن راهنماهای خرید لوازم تحریر و طراحی روی دکمهی زیر بزنید✏️
انواع پاککن از نظر مواد تشکیلدهنده
مگر مواد تشکیل دهندهی پاککنها باهم فرق میکند؟ مگر همهی آنها از جنس پلاستیک نیستند؟ باید بگوییم که نه! پاککنها از مواد اولیهی مختلفی تشکیل شدهاند که هرکدام از آنها برای استفادههای خاصی تولید میشوند و مصارف گوناگونی نیز دارند. بیایید نگاهی بیندازیم به مواد تشکیل دهندهی پاککنها و موارد مصرف آنها.
پاککنهای معمولی و کلاسیک لاستیکی (Rubber Eraser)
پاککنهایی که سابقهی حضورشان در بازار به سالها قبل بازمیگردد و تقریبا اولین نوع از این نوشتافزار هستند که وارد بازار شدند. هنوز هم اگر از بزرگترهایتان سوال کنید، این مدل نوستالژیک، با آن رنگ آبی و قرمز خاص و مصائب خاطرهانگیزی که هنگام پاک کردن به وجود میآورد را به یاد خواهند آورد. یک طرف آن که رنگش آبی تیره بود جنسی از لاستیک طبیعی ترکیب شده با پوکههای ریز و شن داشت و دارای بافتی خشنتر بود. مشهور بود که این قسمت برای پاک کردن خودکار است اما هیچوقت در انجام وظیفهاش موفق نبود و معمولا بهجای حذف نوشتههای خودکار و خودنویس، کاغذ را پاره میکرد. سر دیگر پاککن که رنگ قرمز داشت اما از جنس لاستیک خالص بود و بافتی نرمتر داشت که از آن برای پاککردن مداد و گرافیت و ذغال استفاده میشد. البته بماند که این قسمت پاککن نیز عملکرد درخشانی نداشت و معمولا لکههای بدی بر جای میگذاشت.
انواع امروزی و جدیدتر پاککنهای معمولی لاستیکی که بعدتر به بازار آمدند همان پاککنهای کلاسیک صورتی رنگی هستند که در خارج از کشور «Pink Eraser» نامیده میشوند و هنوز هم در بازار موجودند. این مدل پاککن از مواد مرغوبتری تولید شده بود و کیفیت بالاتری داشت اما هنوز هم تمایل زیادی به لکهدار کردن کاغذ نشان میداد. با این حال برخی از این پاککنهای لاستیکی نیز هستند که فرمول بهبود یافتهای دارند و در برخورد با کاغذ ملایمترند و کثیفی و لکهی کمتری ایجاد میکنند. پس اگر نسبت به تمیزی نوشته یا طرحتان حساسیت بالایی دارید اصلا سمت این پاککنهای نسبتا ارزان قیمت نروید که حسابی دلسردتان خواهند کرد.
البته این نکته را هم فراموش نکنید که اگر به لاتکس تولید شده با پلاستیک طبیعی حساسیت دارید پیشنهاد ما این است که به دنبال پاککنهای ساخته شده با پلاستیک مصنوعی باشید یا اصلا به جای این نوع به سراغ پاککنهای وینیل که در ادامه معرفی خواهیم کرد بروید.
پاککنهای معمولی وینیل (Vinyl Erasr)
پاککنهای نرم وینیل که به عنوان پاککنهای ساخته شده با پلاستیک مصنوعی نیز شناخته میشوند، عمل پاک کردن را بسیار راحت و تمیز انجام میدهند. اغلب از این نوع پاککنها برای پاک کردن جزئیات و نواحی کوچک و محدود استفاده میکنند اما در صورتی که مجبور شدید بهطور مداوم از آن کار بکشید و نواحی گستردهتری را پاک کنید، پس از هر استفادهی کوچک سر آن را با مالش روی یک سطح صاف مثل فرش یا پارچه تمیز کنید. زیرا این جنس پاککن، گرافیت را به خود گرفته و سیاه میشود و این میتواند به دقت و تمیزی کار آسیب وارد نماید. همچنین میتوان از مالش سطح کامل آن بر روی کار در طراحیهایی مثل سیاه قلم، به منظور محو کردن بخشهایی از آن استفاده کرد. نکتهی مثبتی که در استفاده از پاککنهای جنس وینیل وجود دارد این است که، زائدههای باقیمانده و فیتیلههای حاصل از پاک کردن در این نوع، به راحتی کنار هم جمع شده و به یک فیتیلهی بلند تبدیل میشوند که این برای دفع راحت ضایعات بسیار مفید است.
پاککنهای وینیل نرم بسیار شبیه به پاککنهای پلاستیکی هستند و در مواردی ممکن است که در اثر فشار زیاد مانند آنها ساینده باشند و به کاغذ آسیب برسانند، اما چون از پلاستیک مصنوعی ساخته شدهاند، سازندگان انواع مختلفی از آن را آزمایش کردهاند تا آسیب به کاغذ را به حداقل برسانند و بهترین تجربه را دراختیار کاربر قرار دهند پس از این بابت زیاد نگران نباشید. این روزها پلاستیک مصنوعی جای لاستیک طبیعی را در ساخت پاککنها گرفته و یک مادهی محبوب برای ساخت آنهاست زیرا به راحتی میشود این متریال را برای شکلها و استفادههای گوناگون دستکاری کرد.
در آخر، همواره خاطرتان باشد که این نوع از پاککن را دور از دسترس کودکان نگه دارید زیرا تمام پاککنهای وینیل از ترکیبات شیمیایی حاوی فتالاتها ساخته میشوند. این ترکیبات گروهی از مواد عالی هستند که به انعطافپذیری پلاستیک کمک میکنند اما در صورت بلعیده شدن، به خصوص توسط کودکان، بر سلامت آنها تاثیر منفی خواهند گذاشت.
پاککنهای خمیری (Kneaded Eraser)
پاککنهای خمیری از یک نوع لاستیک خاص ساخته شدهاند که مانند موم میتوان آنها را ورز داد و به شکل دلخواه درآورد. همین ویژگی قابل تغییر شکل بودن تا حد زیادی میتواند کمک کننده باشد و در نواحی بسیار کوچکی که دیگر پاککنها قادر به پاک کردن آن نیستند، با درست کردن یک شکل نوک نیز از پاککن خواهید توانست محل مورد نظر را تمیز کنید.
دیگر مزیت پاککنهای خمیری عدم ایجاد ضایعات یا فتیله است، برای همین سطح کار همیشه تمیز است و خبری از آشغال پاککن روی کاغذ نیست. گرافیت مداد تنها با لمس به آن میچسبد و نیازی به حرکت عقب جلوی پاککن نیست و فقط با ضرباتی آرام به محل موردنظر که میخواهید اثر مداد از آن پاک شود میتوانید از دست آن خلاص شوید. همین ویژگیست که به آنها اجازه میدهد تا فرآیند پاک کردن را بدون هیچ باقیمانده و زبالهای به نتیجه برسانند. گرافیتی که آنها مانند آهنربا به خود جذب میکنند سطحشان را در معرض سیاهی و کثیفی قرار میدهد اما میتوانید با کشیدن و تا کردن پاککن آنها را پاک کرده و سطح جدیدی برای پاک کردن به دست آورید. این کار گرافیت را در داخل پاککن پنهان میکند و سطح جدید و تمیزی را نمایان مینماید.
کاربرد این نوع پاککن بیشتر در طراحی با ذغال، مداد، پاستل و به خصوص سبک سیاه قلم است و میتوان از آن برای کشیدن مو، بافت و طرحهای دیگر استفاده کرد. همچنین برای ایجاد لکههای روشن روی پوست در تکنیک مدادرنگی نیز از پاککن خمیری استفاده میشود. ایجاد تابش کلی نور در تمام تکنیکها به اجزای مختلف پوست از دیگر تواناییهای این پاککن پرکاربرد است.
باید توجه داشته باشید که این نوع پاککن حتما باید در جایی در بسته نگهداری شود زیرا هوای آزاد منجر به خشک شدن و از دست دادن توانایی انعطافپذیری آن میشود. هنگام استفاده یک تکه کوچک از آن را بردارید و پس از اتمام کار مجددا آن را به قطعه سالم اولیه بچسباند. پس حتما دقت کنید که آن را در یک ظرف در بسته یا یک تکه پلاستیک بپیچید تا مانع از خشک شدنش شوید. همچنین پاککن خمیری نباید در محلی که دمای بالایی دارد نگهداری کنید زیرا باعث وا رفتن و چسبناک شدن آن و در نهایت تغییر خاصیتش میشود.
پاککن صابونی (Art Gum Eraser)
اصلیترین ویژگی پاککن صابونی اینست که ساختار خیلی نرمی دارد و به بافت کاغذ آسیب نمیزند. مشکل اصلی این نوع پاککن اما، قدرت پاک کنندگی نسبتا پایین آنهاست. در فرآیند تولید این پاککن از روغن ذرت استفاده میشود و اساسا به خاطر همین حس نرمی و چرب بودنی که میدهد به پاککن صابونی شهرت یافته است. این کار سبب افزایش استحکام و کاهش چسبناکی لاستیک نیز میشود. یکی دیگر از مزیتهای این نوع پاککن، حالت صابونی آن هنگام سایش روی کاغذ است که هیچ آسیبی به بافت کاغذ نمیزند و اگر چندین بار هم یک نقطه را پاک کنید هیچ مشکلی پیش نخواهد آمد. عمدهترین مشکلی که پاککنهای صابونی دارند، همانطور که گفتیم، یکی قدرت کم پاک کنندگی به نسبت سایر مدلهاست و دیگری نیز فیلیته و ضایعات زیادی که پس از پاک کردن به جای میگذارند.
استفاده اصلی آن پاک کردن سطوح وسیعی از کاغذ بدون کمترین آسیب به آن است. برعکس پاککنهای وینیل که گرافیت و سیاهی به سطح آن میچسبید در این جنس پاککن، زباله و فتیله ناشی از پاک کردن تمامی گرافیت و رنگ سیاه را به خود جذب میکند و سطح پاککن همیشه تمیز است و هیچگونه پخش رنگی (مداد سیاه یا مداد رنگی) در اثر پاک کردن روی کار به جا نمیماند.
اگر با حجم بالای آشغال و فتیله مشکلی ندارید استفاده از آن را کاملا توصیه میکنیم. خصوصا برای مشق و املای بچهها که معمولا پاککن زیاد استفاده میشود و نیز هنگامی که تصمیم به پاک کردن سطح وسیعی از یک طرح یا پروژه دارید.
پاککنهای جوهر (Ink Eraser)
همه میدانیم که جوهر به خاطر ماندگاری بالایی که روی کاغذ دارد شناخته میشود اما پاککنهایی وجود دارند که مخصوص پاک کردن این متریال ساخته شدهاند. جنس اکثر پاککنهای جوهر، سخت و ساینده است که همین ویژگی به آنها اجازه میدهد جوهر را از سطح کاغذ بتراشند. البته همین توانایی آنها موجب آسیب رساندن به کاغذ میشود و دقیقا به همین خاطر بهتر است تا از آنها فقط برای اصلاح اشتباهات کوچک استفاده کنید. هنرمندان همچنین میتوانند از این نوع پاککن برای پاک کردن جوهر از لایههای بالایی کاغذهای ضخیم و سنگین یا اصطلاحا گرم بالا استفاده کنند.
اگر میخواهید اشتباهات بزرگ را تصحیح کنید (و البته نمیخواهید خیلی ساده به کاغذتان آسیب برسانید) بهتر است تا از غلطگیرهای مایع یا نواری استفاده کنید یا کلا از همان ابتدا خودکاری انتخاب کنید که جنس جوهر استفاده شده در آن از نوع پاک شونده باشد تا زیاد به زحمت نیفتید.
انواع پاککن از نظر شکل ظاهری
حالا که با دستهبندی کلی پاککنها از نظر کاربرد آشنا شدید، بد نیست نگاهی هم به دستهبندی آنها از نظر ظاهر هم آشنا شوید.
پاککنهای فانتزی (Kids Eraser)
خریدی ارزان و حال خوبکن برای مواقعی که احتیاج به کمی انرژی دارید، یا هدیهای خاص و دلربا برای دوستی که میخواهید خوشحالش کنید. در هر دو مورد پاککنهای فانتزی با آن شکل و شمایل حال خوبکن و رنگهای خوشحالشان میتوانند انتخابی خاص و ایدهآل باشند. پاککنهای فانتزی در طرحها، شکلها و رنگهای بسیار متنوع و دلپذیری تولید و عرضه میشوند تا بتوانند قلب هر خریداری را تسخیر و آنها را ترغیب به داشتنشان کنند. حتی بزرگسالان نیز از جذابیت این پاککنهای زیبا در امان نیستند و چه بسیار افرادی که با دیدن یک پاککن با طرح توتفرنگی و یا جوجهای دلربا نسبت به خرید آن اقدام کردهاند. این طرحها آنقدر گسترده و متنوعاند، از حیوانات، وسایل نقلیه، وسایل زندگی، غذا و … بگیرید تا اشیای مختلف که هر نوع سلیقهای را پوشش میدهند.
شاید برایتان جالب باشد که بدانید، برخی از آنها مانند پازل از چندین قسمت جدا شونده و کاملا هماهنگ باهم ساخته شدهاند که به مهندسان جوان! اجازه میدهند تا با جدا کردن آنها و دوباره سرهم کردنشان پی به ساختارشان برده و دست به کشف چیزهای جدیدی بزنند که خب این پروسه یکی از مهمترین کمکها در مسیر رشد کودکان است و باعث شکوفایی خلاقیتشان میشود. این پاککنها به طرز شگفتانگیزی کیفیت ساخت بالایی دارند و مواد تشکیل دهندهشان برای کودکان بیضرر است اما پای کارایی که به میان میآید، به دلیل مواد و رنگهای خاصی که در ساختارشان به کار رفته همچنان میتوانند کمی لکه بر جای بگذارند.
پاککنهای برقی یا شارژی (Electric Eraser)
محصولی برای تنبلها و کسانی که حتی نمیخواهند زحمت عقب جلو کردن پاککن را هم به خودشان بدهند! پاککنهای برقی یا شارژی اساسا برای سهولت و سرعت در انجام کار ابداع شدهاند و اثر مداد را بلافاصله و کاملا تمیز، بدون اینکه دست شما را خسته کنند از بین میبرند. تنها کاری که شما باید بکنید نگه داشتن پاککن روی محلی است که میخواهید گرافیت و اثر مداد از آنجا پاک شود. سپس دکمهی روشن را فشار دهید و خواهید دید که بقیهی کارها را پاککن برایتان انجام میدهد. آنها یک ابزار فوقالعاده برای کسانی هستند که پاککنهای معمولی را ناکارآمد میدانند و از میزان پاک کنندگیشان ناراضیاند.
این پاککنهای دوست داشتنی به واقع انقلابی در صنعت لوازمالتحریر بودند و توانستند با ایدهای نو و جذب طرفداران بیشمار فروشی طوفانی را تجربه کنند. بررسیها نشان میدهند که این پاککنها به طرز خیره کنندهای سریع و دقیق هستند. فقط با فشار یک دکمه نوک آن بیش از ۱۰۰۰۰ دور در دقیقه میچرخد و در یک چشم به هم زدن اشتباهتان را از روی کاغذ محو میکند. شما میتوانید با تیز کردن نوک آن با سمباده میزان دقتش را افزایش دهید و حتی پرتوهای نازک نور یا تارهای مو را در طرحهای سیاهقلم با آن ایجاد کنید.
اصلیترین استفادهی این مدل پاککن علاوه بر مصرف روزانه و عادی برای بخشهایی است که روشنی، درخشش و لاستر زیادی در طراحی چهره داریم. مثلا اگر سوژهی طراحی در برابر نور فلاش دوربین یا نور خورشید از یک زاویهی خاص قرار گرفته و بخشهایی از چهره یا موها و همچنین لبهایش در حال درخشش و براق باشد، میتوانید برای ایجاد این افکتها از این نوع پاککن استفاده کنید که هم سرعت و هم دقت کارتان را به شدت بالا میبرد.
پاککنهای برقی ساختاری شبیه به مسواک برقی دارند و تقریبا همان صدا را نیز تولید میکنند. به همین دلیل اگر میخواهید از آنها در کلاسهای درس یا کتابخانهها استفاده کنید باید کمی دقت خرج دهید زیرا میتواند باعث حواسپرتی همکلاسیها و افراد داخل کتابخانه شود. همچنین این پاککنها به دلیل قدرتی که دارند میتوانند برخی نوشتههای ظریف که با جوهر نوشته شدهاند را نیز پاک کنند.
بهطور کلی باید بگوییم که این مدل از پاککن به طرز شگفتانگیزی کاربردی و موثر است، مخصوصا که در بستهبندی آن انواع سریها و مغزیهای مختلف در سایزهای متفاوت و مقدار زیادی از موارد جانبی دیگر ارائه میشود که تمام نیازهای شما به پاککن را برطرف میسازد. در پایان باید بگوییم که نگران تمام شدن باتری یا مغزیهای پاککن نباشید زیرا بهطور جداگانه قابل خریداری هستند.
پاککن اتودی یا فشاری (Mechanical Eraser)
این پاککنها دارای مغزیهایی هستند که بعد از اتمام مجددا قابل تهیهاند. همچنین برای بالا بردن دقت آنها میتوانید نوکشان را با کمک کاتر تیز کنید. پاککن اتودی ساختاری شبیه به مداد اتود یا مداد نوکی دارد و با هر بار فشار بر شاسی انتهای آن مغزی از جنس پاککن به اندازهی مشخصی بیرون میآید تا قابل استفاده باشد. به اینگونه پاککنها، پاککن نوکی و یا پاککن فشاری نیز گفته میشود و نام انگلیسی آنها هم «Mechanical Eraser» یا «Push Button Eraser» است. البته هنگام خرید ممکن است با نام پاککن مکانیکی هم روبرو شوید.
استفاده از این مدل به راحتی مداد فشاری است و میزان خروجی نوک پاککن توسط دکمه انتهای بدنه پلاستیکی آن قابل تنظیم است.
این مدل هم برای طراحی تارهای روشن مو و ریش و سبیل در طراحی سیاهقلم چهره و همچنین بخشهایی که میخواهیم روشنتر شود، ولی نه به اندازهای که از پاککن شارژی استفاده کنیم، کاملا مناسب است. البته فراموش نکنید که به این منظور باید حتما نوک آن را ابتدا تیز کرد و سپس مورد استفاده قرار داد. برای تیز کردن نوک آن علاوه بر کاتر از سمبادهی نرم نیز میتوان استفاده کرد.
به عنوان نکتهی آخر، اگر از کثیف و کدر شدن سطح پاککنهای معمولی خسته شدهاید و با آن حجمهای بلوکی شکل جای زیادی را در جامدادیتان اشغال کردهاند، یا دوست دارید پاککنی خاص با قابلیتهای چندگانه شبیه به پاککنهای برقی داشته باشید اما بودجهی محدودی دارید ما قطعا پاککن فشاری را به شما پیشنهاد میکنیم که هم شیک و خوشدست است و هم کارایی بالایی دارد.
پاککن مدادی یا فرچهای (Pencil Eraser)
این نوع پاککن همانطور که از اسمش پیداست ظاهری کاملا شبیه به یک مداد معمولی دارد با این تفاوت که در سر دیگرش جای پاککنی که معمولا در مدادها وجود دارد فرچهی کوچکی قرار گرفته که همین شاخصه آن را به پاککن فرچهای معروف کرده است. در بطن آن به جای مغزی گرافیتی درون مداد، یک مغزی پاککن با قابلیت جذب گرافیت، ذغال و پاستل وجود دارد. قابلیت تیز شدن با تراش را دارد و در تکنیک سیاهقلم بافتها به کمک آن طراحی میشوند. استفاده از این نوع پاککن را به افرادی که پوست حساسی دارند به شدت توصیه میکنیم. چرا که هنگام استفاده از آن، پوست هرگز هیچ تماس مستقیمی با پاککن نخواهد داشت و در نتیجه از حساسیتهای پوستی خبری نخواهد بود.
پاک کن مدادی در طراحی سیاهقلم چهره، هم برای ایجاد بافت صورت و هم برای ایجاد تارهای سفید و روشن مو استفاده میشود. همچنین میتوانید برای مشخص کردن قسمتهای روشن و براق در لب یا دندان و یا برای روشنتر کردن قسمتهایی که خارج از کنترل کمی تیره شدهاند از آن استفاده کنید. پاککنهای مدادی همچنین یکی از مناسبترین انتخابها برای پاککردن نقاط ریز و نواحی بسیار کوچک هستند.
این مدل فرچهای شبیه برس در انتهای خود دارد که میتوانید ضایعات خمیری حاصل از پاک کردن را با آن از روی سطح کاغذ جارو کنید. استفاده مهم آن زمانی است که طبق عادت ناچارید ضایعات خمیری سیاه شده (فتیله پاککن) را با فوت کردن یا پشت دست از روی کاغذ کنار بزنید و ناخواسته طرح و کاغذ ارزشمند نقاشیتان را به آب دهان مزین میکنید یا موجب پخش شدن رنگ سیاه زغال روی سطح کار میشوید.
این نوع پاککن همچنین در پاک کردن قسمتهای حساس و فضاهای فشرده در طراحی کاربرد فراوانی دارد. جایی که نمیتوان از پاک کن معمولی استفاده کرد.
مهمترین نکات برای خرید پاککن
وقتی قرار است یک پاککن انتخاب کنید باید چند مورد را با دقت بررسی کنید تا بتوانید بهترین محصول بازار برای نوع کاربردی که دارید را پیدا کنید.
توانایی پاک کردن
مسلم است که وظیفهی اصلی هر نوع و مدل پاککن پاک کردن است اما اینجا چگونه پاک کردن است که اهمیت دارد. همهی آنها کار یکسانی را انجام میدهند اما برخی از آنها در انجام وظیفهی خودشان متعهدترند! به دنبال پاککنی باشید که با کمترین فشار دست بیشترین بازدهی را داشته باشد و بدون هیچ لکه یا نشانی، گرافیت را به طور مطمئن از روی کاغذ پاک کند؛ فتیله و ضایعات کمتری تولید کند و از متریالهای مرغوب و بیضرر ساخته شده باشد.
توجه به شکل پاککن
پاککنها امروزه واقعا تنوع فوقالعادهای دارند و در شکلها، طرحها و اندازههای گوناگونی تولید میشوند. از جمله مکعبها و بلوکهای بزرگ و کوچک، پاککنهای به شکل استوانههای نازک و بلندی که در نگهدارندههای قلم مانند قرار گرفتهاند و اصطلاحا به آنها پاککن اتودی گفته میشود و حتی به شکل حیوانات و شخصیتهای کارتونی. پاککنهای بلوکی برای پاککردن نواحی بهترین انتخاب هستند و به دلیل شکل پهن و عریضی که دارند کمتر شکسته میشوند. پس اگر قصد خرید پاککن برای کودک دبستانی خود دارید این شکل میتواند بهترین گزینه باشد، زیرا بدون ترس از شکستن یا از دست دادن بافت خود میتواند کل صفحه را به راحتی پاک کند.
پاککنهای نازکتر دقت و کنترل بیشتری را به استفاده کننده ارائه میدهند. آنها برای پاک کردن جزئیات بدون اینکه گرافیت اطراف خود را بههم بریزند یا باعث ناقص شدن طرح شوند بسیار عالی هستند. ازین رو انتخاب این نوع پاککن برای طراحان و معماران میتواند بهترین گزینه باشد. همیشه قبل از خرید پاککن در نظر بگیرید که چگونه میخواهید از پاککن خود استفاده کنید و برای چه منظوری آن را مصرف خواهید کرد. همچنین توجه کنید که در دست گرفتن چه شکلی برای شما راحتتر است و پاککنی بخرید که اصطلاحا خوشدست باشد.
آسیب نزدن به کاغذ
برخی از پاککنها، به خصوص آنهایی که کیفیت ساخت پایینی دارند، از مواد سختی ساخته شدهاند که در نهایت سطح کاغذ را خراش میدهند. برخی از موارد نیز شامل خلل و فرج و زائدههای ریزی که اصطلاحا پوکه نامیده میشوند در درون بافت خود هستند و به منظور حذف آثار جوهر از کاغذهای ضخیم استفاده میشوند. این نوع پاککنها به دلیل بافت سختی که دارند میتوانند سوراخهایی را روی کاغذ ایجاد کنند، مخصوصا اگر با فشار زیاد از آنها استفاده کنیم.
پاککنهای دورنگ خاطرتان هست؟ همانهایی که یک طرفشان قرمز بود و سمت دیگر آبی؟ در ابتدای این مطلب راجع به آنها حرف زدیم. سمت آبی رنگ پاککن به پاککن خودکار معروف بودند که تنها قابلیتی که در آنها وجود نداشت پاک کنندگی بود و فقط باعث پارگی و کثیفتر شدن نوشته میشد. پس همینجا واضح بگوییم که چیزی به عنوان پاککن خودکار نداریم و وقتتان را برای پیدا کردن آن هدر ندهید. با صرف کمی وقت و هزینهی بیشتر پاککنهایی با بافت لطیفتر را تهیه کنید تا برای حذف اشتباهاتتان نیازی به آسیب زدن به کل کار نداشته باشید.
پاکیزگی و عدم تولید فیتیله
اکثر پاککنها پس از سایش روی کاغذ نوعی از کثیفی و زائده را برجای میگذارند. البته جدا شدن این زائدههای کثیف به خودی خود چیز بدی نیست و به استفاده کننده اجازه میدهد تا نواحی تازه و پاک را روی پاککن مشاهده کرده و بتواند موثرتر پاک کند. با این حال این نباید بهانهای برای تولید انبوه زائده یا اصطلاحا فتیلهی پاککن باشد. به دنبال پاککنهای باشید که هنگام پاک کردن فتیلههایشان به یکدیگر میچسبند و یک زائدهی یکپارچه ایجاد میکنند که این ویژگی بسیار به راحتتر تمیز کردن آنها کمک میکند.
البته به یاد داشته باشید که برای پاک کردن بقایای پاککن از روی کاغذ نباید از دستتان استفاده کنید زیرا ممکن است باعث ماسیده شدن و پخش شدن گرافیت مداد روی کل کار شود. برای این منظور یک فرچهی کوچک مخصوص پاک کردن زائدههای پاککن تهیه کنید تا به تمیزی هرچه بیشتر نوشته یا طرحتان کمک کند. در انتها برای افرادی که حساسیت زیادی به تمیز بودن اثرشان دارند باید بگوییم که میتوانند از پاککنهایی که اصطلاحا (Dust Free) یا بدون زائده هستند استفاده کنند تا هم به محیط زیست کمک کنند و هم کثیفی را به حداقل برسانند.
توجه به جنس پاککن به تناسب نوع استفاده از آن
بهطور کلی یک پاککن خوب پاککنی است که با استفاده از آن بتوانید خطوط ترسیم شده بر روی سطح کاغذ را به راحتی پاک کنید. هر چه خاصیت پاک کنندگی پاککنها بالاتر باشد کاربران میتوانند در زمان کوتاهتری کار پاک کردن را انجام دهند و همین موضوع سبب کاربردی تر شدن آن در بین کاربران می گردد. طبیعی است که هرچه عمل پاک کردن سریعتر انجام گیرد، زمانی که برای نوشتن یا طراحی خواهید داشت بالاتر میرود.
پس حتما دقت کنید پاککنی که خریداری کرده اید متناسب با نوع مدادی که دارید باشد. مثلاً برخی پاککن ها تنها توانایی پاک کردن خطوطی که با استفاده از مدادهای ساده روی کاغذ ترسیم شدهاند را دارا هستند. بنابراین چنانچه با استفاده از آنها بخواهید خطوط ترسیم شده با استفاده از مداد های گرافیتی را پاک کنید متوجه میشوید که پاککن مورد نظر نمی تواند به درستی این خطوط را از سطح کاغذ پاک کند و احتمالا اشتباها پاککن مخصوص مدادهای طراحی یا مدادرنگی را تهیه کردهاید و حتی ممکن است با بیشتر کشیدن پاککن روی کاغذ، منجر به پاره کردن آن شوید. در نتیجه مهمترین نکته توجه به تناسب پاککن با نوع مداد است. بنابراین اگر میخواهید پاککن مناسب و به درد بخوری داشته باشید حتما به کاری که قرار است با آن انجام دهید دقت کنید.
توجه به مواد تشکیل دهنده
به دلیل اینکه پاککنها با پوست دست به صورت مستقیم در تماس هستند، چنانچه برای تولید پاککن از مواد اولیهی نامرغوب یا حساسیتزا استفاده شده باشد، استفاده طولانی مدت از آن میتواند منجر به بروز حساسیتهای مختلف در پوست دست شود و سلامتی شما را به خطر بیندازد. بنابراین در حین خرید پاککن دقت کنید که محصول موردنظرتان از ترکیبات مجاز، غیرسمی و سالم تولید شده باشد. برای انجام این کار روش های مختلفی را میتوان به کار بست که سادهترین آن بو کردن پاککن می باشد. حتما شما هم گاهی اوقات متوجه بوی نامطلوب برخی از پاککنها شدهاید که همین یکی از اصلیترین نشانههای عدم مرغوبیت مواد تشکیل دهندهی آن است.
چنانچه با بو کردن پاک کن متوجه وجود بخارهای سمی درون ترکیبات تشکیل دهنده پاککن شدید بهتر است از خرید آن اجتباب کنید. امروزه تولید کنندگان لوازمالتحریر برای آنکه از بروز حساسیتهای پوستی در دست کاربران به هنگام استفاده از پاککن پیشگیری به عمل آورند یکسری پوششهای محافظ مقوایی دور پاککن های خود میکشند تا از تماس مستقیم پوست با پاککن پیشگیری به عمل بیاورند. به همین خاطر به کمک آنها می توانید سلامت پوست دست خود را حفظ کنید.
این پوششهای مقوایی همچنین میتوانند برخی فشارهای وارده بر روی پاککن را مهار کنند و با خنثی کردن انواع بارهای کششی، خمشی، برشی و پیچشی وارد بر آن، برای مدتی محدود استوار و سالم نگهش دارند!
منبع: jetpens
واقعا کامل و جامع بود منکه لذت بردم.