چرا شرکتها دست از سر گوشیهای بلاکچین برنمیدارند؟
بسیاری از کاربران بر این باور هستند که نوآوری در بازار موبایل بسیار کم شده است. به غیر از گوشیهای تاشو، در بین گوشیهای مرسوم دیگر نوآوری چندانی دیده نمیشود. بنابراین وقتی یک استارتآپ تازهنفس با تیمی باسابقه اعلام میکند در حال ساخت گوشی جذابی برای به چالش کشیدن وضعیت موجود است، طبیعتا هیجانزده میشویم. سال گذشته اولین اخبار در مورد گوشی OSOM OV1 منتشر شد که این برند توسط تعدادی از کارکنان سابق شرکت اسنشال تاسیس شده است. حالا بعد از مدتها انتظار، چند روز قبل اعلام شد که این گوشی با همکاری شرکت بلاکچین سولانا اوایل ۲۰۲۳ با قیمت ۱۰۰۰ دلار عرضه خواهد شد.
این گوشی سولانا Saga نام دارد و قرار است عملکردها و ویژگیهای منحصربهفردی را با شبکه بلاکچین سولانا ادغام کند. این در حالی است که شرکت OSOM در ابتدا قصد داشت یک گوشی اندرویدی با محوریت حریم خصوصی و امنیت ارائه کند. اما آیا این رویکرد جدید منطقی است؟ در ادامه به این موضوع میپردازیم.
سولانا Saga به دنبال چه اهدافی است؟
هنوز مشخص نیست که این گوشی چه تفاوتهایی با دیگر گوشیهای بلاکچین دارد. در صفحهی مربوط به این پروژه هم عبارتهای مبهمی مانند تحول Web3 برای موبایل به چشم میخورد اما واقعیت این است که شرکتهایی مانند HTC و Sirin Labs هم چنین ادعاهایی را مطرح کرده بودند که البته به واقعیت تبدیل نشد.
این شرکت همچنین یک کیت توسعه نرمافزاری به نام Solana Mobile Stack را آماده کرده که به توسعهدهندگان ابزارهای لازم برای کیف پولهای کریپتو و اپلیکیشینهای Web3 را ارائه میدهد. میتوان این ابزارها را به نوعی سرویسهای موبایل گوگل ولی برای کاربردهای بسیار خاصتر در نظر گرفت.
اما آیا یک کاربر معمولی که تعدادی ارز دیجیتال هم خریداری کرده، برای بهرهگیری از کیفپولهای کریپتو باید از گوشیهای بلاکچین استفاده کند؟ جواب این سوال خیر است. در حال حاضر در گوشیهای اندرویدی مختلف میتوانید از اپلیکیشنهای غیرمتمرکز استفاده کنید و NFTها را در کیف پول خود نگه دارید. اگرچه چنین روشی از نظر امنیت کاملا بینقص نیست، اما از طرف دیگر واقعیت این است که هیچ کاربر عاقلی کل پسانداز خود را در کیف پول موجود در گوشی خود نگه نمیدارد.
اما شرکت سولانا مدعی شده که با این گوشی قصد دارد اکوسیستمی از اپلیکیشنهای کریپتو ایجاد کند. اما اینکه آیا موفق به عملی کردن چنین ایدهای میشود، خود بحث دیگری است.
چرا گوشیهای بلاکچین کاربردی نیستند؟
در سال ۲۰۱۸ شرکت HTC از گوشی بلاکچین Exodus رونمایی کرد که قرار بود انقلابی در این زمینه ایجاد کند. اما طی این چند سال گذشته نهتنها تقاضا برای خرید این نوع گوشیها افزایش پیدا نکرده، بلکه به نوعی میتوان گفت که خرید چنین گوشیهایی نسبت به گذشته کمتر منطقی است. فناوریهای Web3 و NFT طی ماههای گذشته سروصدای زیادی راه انداختهاند اما در همین زمینه شاهد چندین پروژهی نصفه و نیمه و کامل نشده هستیم که برخی از آنها صرفا برای کلاهبرداری پدید آمدهاند. شبکه بلاکچین سولانا هم از این انتقادات در امان نمانده و طی ماههای اخیر حواشی زیادی ایجاد کرده است.
به عنوان مثال چندین مرتبه در ماههای گذشته شبکه سولانا برای چندین ساعت متوالی قطع شده که در نتیجه کاربران آن امکان تراکنش در این شبکه را از دست دادهاند. برای بسیاری از کاربران، جذابیت فناوری بلاکچین متکی به شفافیت، اطمینان و عدم تمرکز است. سولانا در این زمینهها نتوانسته چندان موفق عمل کند و به همین خاطر انتقادهای زیادی را برانگیخته است.
با توجه به تمام این شرایط، گوشی ۱۰۰۰ دلاری سولانا Saga مانند دیگر گوشیهای بلاکچین موفق نخواهد شد. گوشیهای سری گلکسی S22 نهتنها در همین محدودهی قیمتی هستند، بلکه از فناوری اختصاصی سامسونگ برای افزایش امنیت کیف پول بهره میبرد. بنابراین بدون نیاز به خرید یک گوشی اختصاصی از بلاکچین هم میتوانید از چنین امکاناتی بهره ببرید.
در سال ۲۰۱۸ بسیاری از کارشناسان اعلام کردند که گوشی بلاکچین ۱۰۰۰ دلاری Sirin Finney اصلا منطقی نیست. به نظر میرسد این نوع شرکتها هنوز ناامید نشدهاند و همچنان امیدوار به موفقیت چنین گوشیهایی هستند. اما آیا سولانا میتواند به تنها شرکت موفق در این حوزه تبدیل شود؟ به زودی پاسخ این سوال مشخص خواهد شد.
منبع: Android Authority