بیتکوین در مقابل اتریوم؛ کدام یک انرژی بیشتری مصرف میکند؟
یکی از موضوعاتی که همواره در بحثهای میان طرفداران و منتقدان رمز ارزها مطرح بوده، موضوع مصرف انرژی بسیار زیاد آنهاست که در شرایط فعلی میتواند اثرات مخرب تغییرات اقلیمی بر محیط زیست را سرعت ببخشد. بر کسی پوشیده نیست که فعالیتهایی که بر بستر بلاکچین انجام میشوند، از استخراج تا انجام تراکنشها، با عنوان «دوستدار محیط زیست» فاصلهی بسیاری دارند. بعضی از رمز ارزهای فعلی حتی بیشتر از بعضی شهرها یا حتی کشورها برق مصرف میکنند!
بیتکوین و اتریوم دو بازیگر بزرگ دنیای رمز ارزها هستند که هر دو به تخریب محیط زیست به دلیل استفادهی بسیار زیاد از انرژی برق متهم میشوند. اما کدام یک از آنها واقعا مصرف انرژی بیشتری دارد و آیا هیچ یک از این دو ارز مشهور به دنبال راهی برای بهبود این شرایط هستند؟
انرژی لازم بیتکوین
بیتکوین بهدلیل حجم بالای انرژی لازمش، در طول این سالها هدف انتقادهای بسیاری بوده است. بهطور کلی صنعت رمز ارزها بهعنوان صنعتی دوستدار محیط زیست شناخته نمیشود. شهرت بالای بیتکوین باعث شده مصرف انرژی این رمز ارز در بخشهای مختلف بهطرز چشمگیری افزایش پیدا کند. پیش از این که به اصل مشکل مصرف انرژی بیتکوین بپردازیم، اجازه دهید با یکی از سادهترین عملکردها، یعنی همان خرید و فروش این ارز آغاز کنیم.
در اکتبر ۲۰۲۱ آماری از نتیجهی مطالعات دربارهی میزان برق مصرف شده برای تراکنش روی یک بیتکوین منتشر شد. در ادامه نتایج این تحقیق در کنار روش پرداختی Visa بررسی شد که نتیجهی آن غافلگیر کننده بود.
نتایج این مطالعه نشان میدهد که تراکنش یک بیتکوین بهاندازهی ۱۲ بار بیشتر از ۱۰۰ هزار تراکنش انجام شده در بستر Visa برق مصرف میکند. در هر روز (۲۴ ساعت) تقریبا ۴۰۰ هزار تراکنش بیتکوین انجام میشود که این حجم تراکنش بهتنهایی ۷۰۰۰ مگاوات بر ساعت برق مصرف میکند.
برای درک بهتر این میزان انرژی مصرفی، یک خودروی برقی را در نظر بگیرید. هر خودروی برقی استاندارد برای طی یک کیلومتر حدود ۰٫۲۰ کیلووات بر ساعت برق مصرف میکند. بنابراین، یک خودروی الکتریکی میتواند با میزان انرژی مورد نیاز برای تراکنشهای روزانهی بیتکوین مسافتی حدود ۳۵ میلیون کیلومتر را طی کند. حتما تا اینجای مطلب شما هم از حجم انرژی مصرف شده برای تراکنشهای روزانهی این رمز ارز مشهور غافلگیر شدهاید، اما فراموش نکنید این حجم بالای انرژی فقط به تراکنشها مربوط است. یافتن و قرار دادن کوینهای جدید در چرخه فرایند دیگری است که میتواند مصرف انرژی بیتکوین را از این هم بیشتر کند.
میزان انرژی لازم برای استخراج بیتکوین
استخراج بیتکوین همان عمل یافتن و در چرخه قرار دادن کوینهای جدید است. حتما بهیاد دارید در ماههای گذشته که با بحران کمبود انرژی در فصل تابستان روبهرو بودیم، بسیاری از خبرها به تعطیلی مزرعههای ماینینگ (استخراج) غیر مجاز و حتی مجاز رمز ارزها اشاره داشتند و بارها کلمههایی مانند رمز ارز، ارز دیجیتال، ماینر، ماینینگ و استخراج را در خبرها شنیدیم. واقعیت این است که عمل استخراج به حجم بسیار زیادی از انرژی نیاز دارد که میتواند بر تغییرات اقلیمی تأثیر منفی بگذارد.
دادههایی که در اختیار داریم نشان میدهند در هر روز ۱۴۴ بلاک بیتکوین استخراج میشوند که حجم سالانهی آنها تقریبا ۵۰ هزار بلاک خواهد بود. این فرایند در هر سال رقمی معادل ۹۱ ترا وات بر ساعت برق مصرف میکند. ممکن است این رقم کوچک بهنظر برسد، اما توجه کنید که هر ترا وات بر ساعت معادل یک میلیون مگاوات بر ساعت است!
در نتیجه، استخراج بیتکوین نسبت به تراکنشهای سالانهی آن، میزان بسیار بیشتری برق مصرف میکند و بیشک استخراج پرمصرفترین بخش در صنعت رمز ارزهاست. در ادامه به آمار دیگری که از سوی Statista منتشر شده است نگاهی خواهیم داشت تا کل میزان مصرف بیتکوین را بهتر درک کنیم.
نمودار بالا نشان میدهد که بیتکوین در یک سال ۱۷۷٫۴۳ ترا وات بر ساعت برق مصرف میکند. استخراج تقریبا نیمی از این میزان را مصرف میکند و باقی انرژی صرف ذخیره، تراکنش و سایر بخشها میشود. با این اوصاف، مشخص است که بیتکوین میزان بسیار زیادی برق مصرف میکند، اما اوضاع اتریوم، دومین رمز ارز پرطرفدار این روزها چگونه است؟
انرژی لازم اتریوم
اتریوم دومین بلاکچین مشهور دنیای رمز ارزهاست که حجم کلی بازار آن تقریبا به ۵۰۰ میلیارد دلار میرسد. شهرت و ارزش اتریوم در حال افزایش است، اما این افزایش محبوبیت و تقاضا در نهایت به افزایش میزان انرژی لازم این ارز هم منجر میشود.
دادههای Statista گواه این است که مانند بیتکوین، تراکنش یک اتریوم هم بیش از ۱۰۰ هزار تراکنش Visa انرژی مصرف میکند. با وجود این که همچنان تفاوت چشمگیری میان مصرف انرژی دو طرف این مقایسه وجود دارد، اما این میزان بهاندازهی تفاوت میان تراکنشهای بیتکوین و Visa نیست. همانطور که اشاره کردیم، یک تراکنش بیتکوین معادل ۱۲ برابر بیشتر از ۱۰۰ هزار تراکنش در بستر Visa انرژی نیاز دارد بنابراین، در این بخش تفاوت بسیاری در مصرف انرژی میان بیتکوین و اتریوم وجود دارد.
این تفاوت باعث نمیشود بخش استخراج که بیشترین مصرف را دارد از یاد ببریم.
میزان انرژی لازم برای استخراج اتریوم
در حال حاضر، سالانه ۴۴٫۵ ترا وات بر ساعت برق صرف استخراج اتریوم میشود که تقریبا نصف میزانی است که برای استخراج بیتکوین استفاده میشود. البته، همین میزان انرژی هم بسیار زیاد است، اما در هنگام مقایسه باید به این تعداد بیتکوین و اتریوم استخراج شده تا به این لحظه هم توجه کرد.
در حال حاضر ۱۹ میلیون بیتکوین و تقریبا ۱۲۰ میلیون اتریوم در چرخه وجود دارند. بنابراین، تقریبا میزان اتریوم استخراج شده ۶ برابر بیتکوین استخراج شده است، اما باز هم اتریوم انرژی کمتری مصرف میکند.
حال به پرسش اصلیمان برمیگردیم؛ کدام رمز ارز انرژی بیشتری مصرف میکند؟ بیتکوین یا اتریوم؟ زمانی که به این آمارها نگاه میکنیم، پاسخ کاملا مشخص است؛ بیتکوین با اختلاف بیشترین مصرف انرژی را دارد.
هر دو بخش تراکنشها و فرایند استخراج بیتکوین بهطور چشمگیری بیش از اتریوم برق مصرف میکنند و گزارشهای Statista دربارهی میزان انرژی مصرف شده توسط هر دو رمز ارز، کاملا تأیید کنندهی این موضوع هستند.
همانگونه که پیشتر اشاره کردیم، در حال حاضر مصرف برق سالانهی بیتکوین نزدیک به ۱۷۷.۴۳ ترا وات بر ساعت است. این در حالی است که مصرف برق سالانهی اتریوم ۷۹.۶۹ ترا وات بر ساعت است. بار دیگر مشاهده میکنید که بیتکوین با اختلاف بسیار زیادی بالاتر ایستاده است. در نتیجه، از میان دو رمز ارز اول بازار، قطعا بیتکوین پرمصرفترین رمز ارز است.
از سوی دیگر، اتریوم بهتازگی بلاکچین خود را به Ethereum 2.0 بهروز کرده است که به انرژی کمتری برای فعالیت نیاز دارد. برای آشنایی بیشتر با نسخهی ۲.۰ بلاکچین اتریوم میتوانید به این لینک مراجعه کنید.
مصرف بالای انرژی در دنیای رمز ارزها همچنان یک مشکل بزرگ است، اما اوضاع در حال تغییر است
در حالی که صنعت رمز ارزها همچنان مصرف انری بسیار بالایی دارد، اما تلاش میشود تا برای این مشکل چارهای اندیشیده شود. شما میتوانید روی رمز ارزهایی مانند IOTA یا Stellar که سازگاری بیشتری با محیط زیست دارند سرمایهگذاری کنید. با این کار، مطمئن میشوید که حضور شما در بازار رمز ارزها میتواند آسیب کمتری به محیط زیست وارد کند. البته با وجود ارزهای نامبرده و امثال آنها، هنوز هم دنیای رمز ارزها تا رسیدن به یک صنعت دوستدار محیط زیست فاصلهی بسیار زیادی دارد.
رمز ارزهای نامبرده شده در این مطلب تنها جنبهی معرفی دارند و هرگونه سود و زیان ناشی از معامله یا نگهداری آنها بر عهدهی خود کاربر است.
منبع: Make Use Of