۱۰ نکته‌ی طلایی برای اینکه با همسرتان سازنده دعوا کنید!

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۹ دقیقه
دعوا بین زوجین

وقتی صحبت از روابط عاطفی یا زندگی مشترک به میان می‌آید، بروز تعارض بین طرفین امری اجتناب‌ناپذیر است. اما این مسئله نباید از نظر عاطفی به احساسات افراد خدشه‌ای وارد کند یا موجب ناراحتی آن‌ها شود. از منظر روانشناسان، زوج‌ها می‌توانند با هم مخالفت کنند و یا حتی با هم دعوا کنند، در حالی که هنوز نسبت به یکدیگر احساس مهر و محبت دارند و برای هم احترام قائل هستند.

دکتر دبورا گرودی، استاد روانشناس بالینی دانشگاه جان هاپکینگز معتقد است زوج‌های متأهلی که هیچ تعارضی و جدالی باهم ندارند، اغلب کسانی هستند که ازدواج آن‌ها به طلاق ختم می‌شود. به این خاطر که روابطی که شعله‌ی آن کاملاً خاموش شده و دیگر هیچ شوق و اشتیاقی در طرفین برای تعامل با دیگری یا بهبود رابطه وجود ندارد، روابطی هستند که غالباً محکوم به نابودی هستند.

در حقیقت وقتی یک یا هر دو طرف نسبت به رابطه‌ی خود بی‌تفاوت هستند، دیگر بحث و دعوا برای تغییر اوضاع اهمیت چندانی برای آن‌ها ندارد.

با این حال، وجود درگیری‌های شدید یا مکرر در یک رابطه مطمئناً امری سالم یا طبیعی نیست. تحقیقات روانشناسان نشان می‌دهد که شما می‌توانید با شریک زندگی خود به شیوه‌ای سالم و سازنده تعارض و درگیری‌هایی داشته باشید که در واقع ممکن است شما را به هم نزدیک‌تر کند.

محققان همچنین دریافته‌اند که ابراز خشم به شریک زندگی در کوتاه مدت باعث بروز ناراحتی می‌شود، اما در درازمدت به نفع رابطه است و زمینه‌ساز گفتگوهای صادقانه می‌شود.

اگر می‌خواهید تعارضات و درگیری‌های بعدی را با شریک زندگی‌تان به شیوه‌ای سالم‌تر و سازنده‌تر پیش ببرید، در ادامه‌ی این مقاله از دیجی‌کالا مگ، نکات ساده‌ای ارائه شده که در این مسیر می‌تواند به شما کمک زیادی بکند. با ما همراه باشید.

در زندگی مشترک چگونه دعوا کنیم؟

دعوا بین زن و شوهر

تقریباً مسلم است که در هر رابطه‌ای دیر یا زود دعوا و تعارضاتی رخ می‌دهد. این اتفاق معمولاً زمانی رخ می‌دهد که شما و طرف مقابل باهم زندگی می‌کنید یا اینکه زمان قابل‌توجهی را باهم سپری می‌کنید. خبر خوب این است که عصبانی شدن از دست شریک زندگی‌تان مسئله‌ای کاملاً طبیعی و کاملاً سالم است.

وقتی احساس کردید که دارید از دست همسرتان عصبانی می‌شوید و هر لحظه ممکن است که اوضاع از کنترل شما خارج شود و بین شما دعوایی رخ بدهد، یک نفس عمیق بکشید و یک قدم به عقب بردارید. در عوض، نکات زیر را امتحان کنید تا اختلافتان را به شیوه‌ای مسالمت‌آمیز رفع کنید.

۱. قبل از اینکه چیزی آزاردهنده را به زبان بیاورید، مکث کنید

دختر خجالتی

وقتی که به لحاظ عاطفی برانگیخته شده‌اید و احساس می‌کنید که اوضاع هر لحظه ممکن است از کنترلتان خارج شود، فکر کردن منطقی قبل از بیان هر سخنی به طرف مقابلتان، امری غیرممکن و محال به نظر می‌رسد. اما یک مکث کوچک قبل از شروع صحبت و گله و شکایت به شما این امکان را می‌دهد که تعارض موجود را به شیوه‌ای مؤثرتر طرح‌ریزی و بیان کنید.

چند ثانیه مکث به شما این امکان را می‌دهد تا از بروز دعوا و تنش پرهیز کنید و به این نکته بیندیشید که «چطور می‌توانم این مسئله را به همسرم بگویم تا منظور من را درست متوجه بشود؟» این مکث ذهنی کوتاه به شما کمک می‌کند تا روشی آرام‌تر و مسالمت‌آمیزتر برای پرداختن به موضوع انتخاب کنید و در نتیجه امکان شنیده شدن منظورتان را افزایش دهید.

۲. به جای عباراتی که با ضمیر «تو» آغاز می‌شوند با عباراتی که با ضمیر «من» آغاز می‌شوند صحبت کنید

سرزنش

بیان عباراتی مانند «من ناراحتم» یا «احساس می‌کنم واقعاً عصبانی هستم» به جای عباراتی مانند «تو به من خیانت کردی» یا «تو فریبم دادی»، به گفت‌وگوی سازنده‌تری منجر می‌شود زیرا شریک شما را از حالت تدافعی خارج می‌کند.

مگ باترسون، استاد روانشناسی در دانشگاه نیویورک، می‌گوید: «اگر شما با وارد کردن اتهام یا سرزنش کردن سعی کنید مشکلی را حل کنید، طرف مقابل به‌هیچ‌وجه منظور شما را به شیوه‌ای منطقی و درست متوجه نخواهد شد. زیرا او احساس می‌کند که مورد حمله قرار گرفته و باید با تمام توان از خودش دفاع کند.»

صحبت کردن در مورد احساسات خودتان و ارائه راه حل‌های بالقوه برای حل کردن مسائل با کمک یکدیگر، به جای سرزنش کردن یکدیگر، به شما یادآوری می‌کند که بین شما یک رابطه‌ی برقرار است و برای داشتن یک رابطه بهتر و مستحکم‌تر باید سعی کنید با همکاری یکدیگر مشکلات را پشت سر بگذارید.

۳. از توهین و حمله به شخصیت یکدیگر خودداری کنید

متأسفانه، مشاجره‌های بین زوجین اغلب می‌توانند به حملات و توهین‌های شخصی منتهی شوند (انتقاد از شخصیت یا ظاهر طرف مقابل) و این مسئله قطعاً برای رابطه‌ی شما مفید نیست.

۴. بجای توهین شخصیتی روی موضوع اصلی تمرکز کنید

تعارض و دعوا

اگر دائماً بحث‌های قدیمی را تکرار می‌کنید، یا بارها و بارها در مورد موضوعات مشابه بدون هیچ راه‌حل یا مصالحه‌ای دعوا می‌کنید، یا از این واقعیت که همیشه در حال دعوا هستید ناراحت هستید، این مسئله می‌تواند نشانه‌ی وجود مشکلات جدی بین شما باشد.

یکی از عواملی که عموماً منجر به طلاق می‌شود این است که فرد به‌جای پرداختن به مسائل اصلی و مشکل‌ساز، به طور مداوم به شخصیت همسرش حمله کند. سعی کنید بجای توهین‌های شخصیتی منشأ مشکلات را به شیوه‌ای صحیح شناسایی کنید و سعی کنید آن‌ها را برطرف کنید.

۵. بیشتر گوش کنید و کمتر صحبت کنید

وقتی با کسی بحث می‌کنیم، بیشتر تمایل به صحبت کردن داریم تا گوش دادن. ما آن‌قدر مشتاقیم که احساسات خود را بیان کنیم که حتی ممکن است متوجه نشویم همسرمان چه چیزی می‌خواهد به ما بگوید.

اما در واقع فردی که مشکل دارد، کسی است که باید به او گوش بدهیم. به جای اینکه فوراً از خودتان دفاع کنید، شما باید فقط به همسرتان گوش بدهید و به بگویید که سخنان او را شنیده‌اید.

علاوه بر این زمانی که شما فقط گوش می‌دهید، به احتمال زیاد به جای وارد شدن به یک دعوای تمام‌عیار، گفتگوی سازنده‌تری خواهید داشت.

۶. آنچه را که می‌گویید و نحوه‌ی بیان آن را تغییر دهید

عادات رفتاری بد

واقعیت این است که بسیاری از ما بحث و جدل‌های پیش رو را با دقت زیادی پیش‌بینی می‌کنیم و دقیقاً می‌دانیم که همسرمان چگونه پاسخ می‌دهد. انگار که بحث‌های خانوادگی کاملاً برنامه‌ریزی‌شده است.

اگر می‌خواهید که یک بحث و گفتگوی ثمربخش‌تر داشته باشید، باید آنچه را که می‌گویید و نحوه گفتن آن را تغییر دهید. نکته‌ی مهم این است که موانع ارتباطی را در گفتگوها و تعارضات خودتان شناسایی کنید تا بتوانید بحث را دوباره طرح‌ریزی کنید و به شیوه‌ای متفاوت با آن برخورد کنید.

نکته‌ی مهم این است که استدلال خود را با احترام و مهربانی چارچوب‌بندی کنید تا به همسرتان فرصتی بدهید که به آن پاسخ مناسب و کارآمدی بدهد.

۷. در مقابل تمایلتان به اجتناب از مشاجره مقاومت کنید

بسیاری از زوج‌ها ممکن است وقتی از دست یکدیگر عصبانی هستند، آن احساسات را در خودشان نگه دارند، زیرا از شروع مشاجره‌هایی که ممکن است ماهیت رابطه را به خطر بیندازد می‌ترسند. اما مطالعات صورت گرفته نشان می‌دهد که اجتناب از این مکالمات در واقع بیشتر به یک رابطه آسیب می‌رساند تا مواجه شدن با آن.

کسانی که به طرح مسائل حساس با یکی از عزیزان خود فکر می‌کنند، باید خطرات احتمالی صحبت کردن را در مقابل خطرات احتمالی صحبت نکردن مقایسه بکنند. اگر مشکلات را بیان نکنید، آن‌ها هیچ وقت حل نمی‌شوند و در نتیجه، مشکلات نه تنها باقی می‌مانند، بلکه در واقع بدتر هم می‌شوند. بزرگ‌ترین اشتباه این است که خود را گول بزنید و فکر کنید که گفت‌وگو نکردن در مورد مشکلات باعث کاهش نگرانی‌ها می‌شود، اما در رابطه این‌طور نیست.

۸. خودتان را به جای همسرتان بگذارید

بی‌عاطفه و سنگدل

یکی دیگر از نکات کلیدی برای رسیدگی مؤثر به تعارضات یک رابطه این است که خود را به جای شریک زندگی‌تان قرار دهید و علت رفتارهای او را کشف کنید. این کار به شما کمک می‌کند تا رفتار همسرتان را بهتر درک کنید.

۹. طرف مقابلتان را تهدید نکنید که او را ترک خواهید کرد

این که به تمام احساساتتان اجازه‌ی بروز بدهید شاید برای شما آرامش را به همراه بیاورد، اما تا جایی که می‌توانید تلاش کنید که همسرتان را تهدید به جدایی یا طلاق نکنید. صرف‌نظر از اینکه منظور شما از این گونه تهدیدات واقعی است یا نه، آن‌ها می‌توانند تأثیری ماندگار روی شخصی که آن‌ها را می‌شنود بگذارند و باعث شوند تا مدت‌ها پس از پایان دعوا در رابطه احساس ناامنی کند.

۱۰. هرگز به آزار جسمی یا روحی متوسل نشوید

رفتار اجتنابی

به گفته کارشناسان، اگر دعوا با شریک زندگی‌تان تا به حال باعث شده است که از نظر جسمی، عاطفی یا روانی احساس ناامنی کنید، این یک پرچم قرمز بزرگ برای رابطه‌ی شما است. دعوای زوج‌ها فقط تا زمانی سالم است که منصفانه و ایمن باشد.

اگر متوجه شدید که زیاد دعوا می‌کنید یا مجادلات و تعارض‌های شما برایتان آزاردهنده است، ممکن است وقت آن رسیده باشد که برای کمک به یک متخصص مراجعه کنید. اگر احساس می‌کنید همه چیز از مرز خود عبور کرده است، در اسرع وقت با یک درمانگر خانواده، مشاور ازدواج یا شخصی که به آن اعتماد دارید صحبت کنید. اگر حتی یکی از زوجین احساس ناراحتی، نارضایتی، ترس یا هر گونه احساس منفی دیگری داشته باشد که به ماهیت رابطه یا زندگی مشترک آن‌ها مرتبط باشد، باز هم باید به آن پرداخته شود.

اشتباهات رایج در زمان بروز تعارض و اختلاف بین زن و شوهر

دعوا

بحث و دعوا با همسرتان تنها در صورتی می‌تواند به رابطه شما کمک کند که ضمن رعایت احترام از تحقیر طرف مقابل جلوگیری کند.

زمانی که زوجین به شیوه‌ای غلط و اشتباه با یکدیگر بحث و دعوا می‌کنند، باید منتظر عواقب گسترده‌ای برای این مسئله باشند. مطالعات نشان داده است که تعارضات بین زوجین می‌تواند منجر به اضطراب، افسردگی و حتی اختلالات تغذیه‌ای شود.

در اینجا اشتباهاتی که در هنگام بحث‌وجدل باید از آن‌ها اجتناب کرد، آمده است:

  • تهدید کردن
  • برچسب زدن به یکدیگر
  • مقایسه با زوج‌های دیگر
  • درگیر کردن فرزندان در مشاجراتتان
  • قطع ارتباط با طرف مقابل برای مدت طولانی

به همین ترتیب، زمانی که دعوا به خشونت فیزیکی تبدیل می‌شود، این مسئله نشانه‌ی یک رابطه بسیار ناسالم و مخرب است. همیشه بهترین کار این است که برای حفظ رفاه و سلامت جسمی و روانی خود و جلوگیری از رفتارهای بدتر یا مخرب‌تر، شریک زندگی خود را ترک کنید.

فواید بحث و دعوا در یک رابطه

الگوی دلبستگی ایمن

وجود دعوا نشانه این است که هر دوی شما به رابطه‌ی مشترکتان اهمیت می‌دهید. دعوا راهی آسان برای تعیین این مسئله است که آیا شریک زندگی شما در طولانی مدت با شما همراه است یا خیر.

افرادی که هنوز تحمل فشاری روانی دعوا و پذیرش اختلاف‌نظر همسرشان را دارند و به شیوه‌ای واضح و پرمحبت با طرف مقابلشان صحبت می‌کنند، افرادی هستند که هنوز روی رابطه‌ی خود سرمایه‌گذاری می‌کنند و به آن امیدوارند.

دعوا ممکن است آخرین چیزی باشد که تمایل داشته باشید بین شما و همسرتان رخ بدهد، اما بروز تعارضات و حل اختلافات با شریک زندگی‌تان می‌تواند دقیقاً همان چیزی باشد که در درازمدت به رابطه‌ی شما را تقویت می‌کند.

این مطلب فقط جنبه‌ی آموزش و اطلاع‌رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه‌های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه‌ی رفع مسؤولیت دیجی‌کالا مگ را بخوانید.

منبع: TIME, Glamour, Verywell Mind



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X