بهترین ویتامین برای پوست سر خشک چیست؟

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۸ دقیقه

خشکی پوست سر مشکل شایعی است که باعث خارش، قرمزی و سوزش کف سر می‌شود. روتین مراقبت از موی نامناسب، سرد و خشک بودن هوا و ابتلا به بعضی از بیماری‌ها همگی می‌توانند در بروز این مشکل نقش داشته باشند. حتی کمبود بعضی از مواد مغذی هم ممکن است باعث خشک شدن بیش از حد پوست سر شود. در این مقاله از دیجی‌کالا مگ بهترین ویتامین برای پوست سر خشک را به شما معرفی خواهیم کرد. با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.

علت خشکی بیش از حد پوست سر چیست؟

قبل از اینکه در مورد ارتباط خشکی پوست سر و کمبود ویتامین صحبت کنیم، بهتر است با دلایل بروز این عارضه آشنا شوید. خشکی پوست سر به وضعیتی اطلاق می‌شود که در آن پوست کف سر آب یا رطوبت زیادی از دست می‌دهد. این مشکل می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد، از جمله:

  • افزایش سن
  • تغییرات فصلی یا مواجهه با هوای سرد
  • کاهش رطوبت هوا
  • استفاده‌ی مکرر از محصولات مراقبت از موی خشن
  • ابتلا به بیماری‌های پوستی زمینه‌ای مانند اگزما، پسوریازیس یا کراتوز اکتینیک (یک نوع آسیب پیش‌سرطانی که از تماس با نور خورشید ناشی می‌شود.)

محصولاتی که روی موهای خود استفاده می‌کنید ممکن است باعث درماتیت تماسی شوند. درماتیت تماسی واکنشی است که در اثر تماس با یک ماده‌ی خارجی ایجاد می‎‌شود. بسیاری از محصولات آرایشی و بهداشتی با از بین بردن روغن‌های طبیعی در کف سر باعث خشک شدن و تحریک آن می‌شود.

خشکی پوست سر چه علائمی ایجاد می‌کند؟

از علائم خشک بودن بیش از حد پوست سر می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • خارش کف سر
  • سفت شدن پوست سر
  • پوسته‌پوسته شدن کف سر
  • خشکی موها

بهترین ویتامین برای درمان خشکی پوست سر چیست؟

مهم‌ترین ویتامین‌هایی که کمبود آن‌ها ممکن است با خشکی پوست سر همراه باشد را در ادامه گفته‌ایم.

۱. ویتامین E

یک مردان جوان که در حال خوردن مکمل ویتامین E است

بسیاری از افراد زمانی که با مشکل خشکی بیش از حد پوست سر مواجه می‌شوند به‌سراغ مکمل‌های ویتامین E می‌روند. اما آیا این محصولات واقعا می‌توانند به رفع این مشکل کمک کنند؟

تحقیقات نشان می‌دهد که ویتامین E از سلامت پوست سر و موها محافظت می‌کند، به طوری که جریان خون را در پوست سر تقویت می‌کند و درخشندگی موها را افزایش می‌دهد. این ویتامین با ایجاد یک لایه‌ی محافظ روی پوست سر به حفظ رطوبت آن کمک می‌کند. همچنین می‌تواند توانایی پوست سر را برای اتصال به آب افزایش دهد و از این طریق  آبرسانی به آن را بهبود بخشد.

استرس اکسیداتیو یکی از دلایل اصلی مشکلات پوست سر است. مکمل ویتامین E خاصیت آنتی‌اکسیدانی دارد و به کاهش استرس اکسیداتیو، جلوگیری از شوره‌ی سر و پوسته پوسته شدن کف سر، رشد موهای سالم و بهبود سلامت پوست سر کمک می‌کند.

اگر پوست سرتان خشک است، می‌توانید از ویتامین E موضعی برای مقابله با این مشکل استفاده کنید. مصرف غذاهای غنی از ویتامین E مانند دانه‌ها، مغزیجات، آووکادو و اسفناج هم کمک‌کننده است. با این حال، در صورت ابتلا به کمبود این ویتامین ممکن است به مکمل نیاز داشته باشید.

مصرف روزانه ۱۰۰۰ میلی‌گرم مکمل ویتامین E برای اکثر بزرگسالان بی‌خطر است. اما اگر از دارو به ویژه داروهای ضدانعقاد خون (مثل وارفارین) استفاده می‌کنید یا سابقه‌ی ابتلا به اختلالات خونریزی، بیماری قلبی، سکته مغزی، دیابت یا سرطان را دارید، قبل از خوردن این مکمل با پزشک خود مشورت کنید.

ویتامین E ممکن است خطر خونریزی را در حین جراحی یا بعد از آن افزایش دهد. بنابراین لازم است مصرف آن را از حداقل ۲ هفته قبل از جراحی متوقف کنید.

۲. ویتامین D

از ویتامین D هم می‌توان به‌عنوان بهترین ویتامین برای پوست سر خشک نام برد. استفاده از ویتامین D موضعی و خوراکی یک راه‌ی موثر برای کنترل علائم پسوریازیس است. پسوریازیس یک بیماری خودایمنی و مزمن است که باعث ایجاد لکه‌های قرمز و پوسته‌های شوره‌مانند می‌شود. ویتامین D به کاهش قرمزی، پوسته پوسته شدن کف سر و سایر علائم مرتبط با این بیماری کمک می‌کند.

شما می‌توانید غذاهای حاوی ویتامین D مانند ماهی سالمون، تخم‌مرغ و غذاهای غنی‌شده را در رژیم خود بگنجانید یا در صورت لزوم پس از مشورت با پزشک از مکمل این ویتامین استفاده کنید. همچنین می‌توانید روزانه ۲۰ دقیقه قبل از ساعت ۱۰ صبح زیر نور خورشید بایستید تا ویتامین D مورد نیاز بدن‌تان تامین شود.

ویتامین D تا زمانی که در مقادیر توصیه‌شده مصرف شود برای اکثر افراد بی‌خطر است. با این حال، مصرف آن در مقادیر بالاتر از ۴۰۰۰ واحد بین‌المللی ممکن است روی سلامتی تاثیر بگذارد و به ضعف، خشکی دهان، حالت تهوع، استفراغ و… منجر شود.

اگر به بیماری کلیوی، آترواسکلروز (سفت شدن دیواره‌ی شریان‎‌ها)، لنفوم، پرکاری غده‌ی پاراتیروئید، بیماری سل یا افزایش سطح کلسیم خون مبتلا هستید، بدون مشورت با پزشک از مکمل ویتامین D استفاده نکنید. همچنین به یاد داشته باشید که این ویتامین می‌تواند با بعضی از داروها از جمله آنتی‌اسیدها، دیگوکسین و آتورواستاتین تداخل داشته باشد.

۳. ویتامین‌های گروه‌ی B

فردی که قوطی ویتامین B12 را در دست دارد و مقداری قرص کف دست خود ریخته است

ویتامین B12 ماده‌ی مغذی دیگری است که می‌توان نام آن را در فهرست بهترین ویتامین برای پوست سر خشک قرار داد. این ویتامین خاصیت نرم‌کنندگی دارد و به کنترل خشکی پوست سر کمک می‌کند. بر اساس تحقیقات، مصرف خوراکی ویتامین B12 می‌تواند التهاب و سایر مشکلات مرتبط با پسوریازیس را به حداقل برساند. همچنین گفته می‌شود که بیوتین یا ویتامین B7 هم قادر است خشکی پوست سر را بهبود بخشد، اما در حال حاضر شواهد علمی برای حمایت از این ادعا وجود ندارد.

شما می‌توانید غذاهای غنی از ویتامین B12 مانند تخم‌مرغ، ماهی سالمون، ساردین و محصولات لبنی و غذاهای حاوی بیوتین مثل زرده تخم‌مرغ، مغزیجات، غلات کامل و موز را به رژیم غذایی خود بیفزایید یا از مکمل‌ آن‌ها استفاده کنید. اگر دارو مصرف می‌کنید یا به بیماری خاصی به‌ویژه بیماری قلبی مبتلا هستید، قبل از مصرف مکمل با پزشک خود مشورت کنید.

۴. ویتامین A

ویتامین A یا رتینوئید موضعی به‌طور گسترده در فرمولاسیون محصولات مراقبت از پوست استفاده می‌شود. رتینوئید به کاهش آکنه و خشکی پوست، کنترل علائم پسوریازیس و درمان سایر اختلالات مو و ناخن کمک می‌کند. ماهی سالمون، میگو، تخم‌مرغ، لبنیات، هویج، سیب‌زمینی شیرین، زردآلو و انبه از بهترین منابع ویتامین A هستند.

اکثر مردم می‌توانند ویتامین A را از رژیم غذایی خود دریافت کنند. اما بیماری‌هایی که باعث سوء جذب مواد مغذی می‌شوند (مثل اسهال مزمن و سلیاک) ممکن است سطح آن را در بدن کاهش دهند. اگر دارو مصرف می‌کنید، در دوران بارداری به‌سر می‌برید یا به بیماری خاصی به‌ویژه مشکلات کبدی مبتلا هستید، قبل از مصرف مکمل ویتامین A‌ با پزشک صحبت کنید.

۵. ویتامین C

ویتامین C آخرین ماده‌ی مغذی مهمی است که می‌توان به آن به‌عنوان بهترین ویتامین برای پوست سر خشک اشاره کرد. چرا که ویتامین C خوراکی و موضعی تولید لیپیدهای محافظ و عوامل مرطوب‌کننده‌ی طبیعی را افزایش می‌دهد. میوه‌ها و سبزیجات از جمله کلم بروکلی، پرتقال، پاپایا، کیوی، سیب‌زمینی شیرین و توت‌فرنگی سرشار از ویتامین C هستند.

کمبود ویتامین C نادر است، اما مصرف ناکافی میوه و سبزی یا استفاده از سیگار احتمال وقوع آن را افزایش می‌دهد. اکثر افراد می‌توانند بدون هیچ مشکلی روزانه کمتر از ۲۰۰۰ میلی‌گرم ویتامین C دریافت کنند. مصرف بیش از حد این ویتامین به سردرد و مشکلات گوارشی مثل حالت تهوع و سوزش سر دل منجر می‌شود و خطر ابتلا به سنگ کلیه را افزایش می‌دهد. همچنین مکمل ویتامین C با بعضی از داروها مثل وارفارین، آسپرین، آنتی‌اسیدهای حاوی آلومینیوم، لووتیروکسین و استامینوفن تداخل دارد.

چه زمانی برای درمان خشکی پوست سر باید به پزشک مراجعه کرد؟

پزشک کف سر زن جوان را معاینه می‌کند

اگر اصلاح کمبودهای تغذیه‌ای، تغییر شامپو یا امتحان کردن سایر راهکارهای خانگی در رفع خشکی پوست سر موثر نبود، به متخصص پوست و مو مراجعه کنید. علاوه بر این، در صورت مشاهده‌ی هر یک علائم زیر توصیه می‌شود با پزشک تماس بگیرید:

  • خارش مداوم
  • بثورات قرمز
  • احساس تورم، گرما یا درد در هنگام لمس کردن پوست سر

چگونه می‌توان از خشکی پوست سر جلوگیری کرد؟

اکنون که با بهترین ویتامین برای خشکی پوست سر آشنا شدید، باید در مورد راه‌های پیشگیری از این مشکل هم اطلاعات کسب کنید. خوشبختانه، با رعایت نکات زیر می‌توانید تا حد زیادی جلوی خشک شدن پوست سرتان را بگیرید:

  • از یک شامپوی ملایم و حاوی مواد مرطوب‌کننده استفاده کنید.
  • از شستن بیش از حد موهای خود بپرهیزید.
  • استرس خود را کنترل کنید.
  • آب بیشتری بنوشید.
  • اگر سیگار می‌کشید، برای ترک آن اقدام کنید.
  • برای افزایش رطوبت محل زندگی خود از دستگاه‌ی رطوبت‌ساز استفاده کنید.

پاسخ به چند سوال مهم درباره‌ی مصرف ویتامین برای درمان خشکی پوست سر

۱. کدام ویتامین‌ها به تولید روغن‌های طبیعی در پوست سر کمک می‌کنند؟

ویتامین‌های A و C با افزایش تولید روغن‌های طبیعی از خشک شدن پوست سر جلوگیری می‌کنند.

۲. آیا امگا ۳ در درمان خشکی پوست سر موثر است؟

بله. اسیدهای چرب امگا ۳ با تنظیم تولید چربی به تغذیه‌ی پوست سر کمک می‌کند و درنتیجه خشکی و التهاب آن را کاهش می‌دهند.

کلام پایانی

خشکی پوست سر یک مشکل آزاردهنده است که از عوامل مختلفی از جمله کمبود ویتامین ناشی می‌شود. وقتی از بهترین ویتامین برای پوست سر خشک صحبت به میان می‌آید، ویتامین E، ویتامین D، ویتامین A، ویتامین C و ویتامین B12 از مهم‌ترین مواردی هستند که باید به آن‌ها اشاره کرد.

سعی کنید تا حد امکان ویتامین‌های مورد نیاز خود را از طریق غذاها دریافت کنید. اما اگر این کار برایتان مقدور نیست، می‌توانید مکمل بخورید. برای تعیین دوز مناسب مکمل با متخصص تغذیه یا پزشک مشورت کنید. چون دریافت بیش از حد ویتامین ممکن است به عوارض جدی منجر شود. کودکان، زنان باردار یا شیرده، بیماران و کسانی که دارو مصرف می‌کنند نباید خودسرانه از هیچ نوع مکملی استفاده کنند.

این مطلب صرفا جنبه‌ی آموزش و اطلاع‌رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه‌های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه‌ی رفع مسؤولیت دیجی‌کالا مگ را بخوانید.

منابع: my.clevelandclinic, stylecraze



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما