۷ برنامهی برتر تلویزیونی درباره استندآپ کمدی؛ از «هک» تا «ساینفلد»
گاهی به نظر میرسد ساخت یک برنامهی استندآپ کمدی کار سادهای است؛ کافی است دوربین را به سمت خود بگیرید و از قوهی تخیل و طنزتان استفاده کنید. با این وجود ساخت یک مجموعهی استندآپ کمدی منحصربهفرد واقعا به این راحتیها نیست و با پیشفرضهای اولیه تفاوت دارد.
استندآپ کمدی باید به شدت خندهدار باشد تا بتواند مردم را به وجد بیاورد، علاوهبراین هم جوکها و هم مضمون داستان باید دقیقا نشان دهند که سوژهی مورد نظر در کجای زندگی حرفهای خود قرار دارد یا در استندآپ کمدی تا چه حد حرفهای است. با همهی اینها، چند مجموعهی تلویزیونی از کمدیهای دههی ۹۰ مانند «ساینفلد» یا کمدیهای تاریک، جدیدتر و جذابتری مانند «هک» توانستهاند تمام ویژگیهایی که در بالا به آنها اشاره شد را مد نظر قرار دهند و به مجموعهای موفق هم تبدیل شوند.
- از «فلیبگ» تا «خدمتکار»؛ چرا قهرمان زن این سریالها را دوست داریم؟
- ۱۱ کمیک برتر که سریالهای تلویزیونی از روی آنها اقتباس شدند
- ۱۰ قسمت سریال «بازی تاج و تخت» که باید قبل از «خاندان اژدها» دوباره تماشا کنید
۱. ساینفلد (Seinfeld)
- خالق: لری دیوید
- بازیگران: جولیا لوئیس دریفوس، مایکل ریچاردز، هایدی سودبرگ
- سال انتشار: ۱۹۸۹
- امتیاز IMDb به سریال: ۸.۹ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۸۹ از ۱۰۰
مجموعهی «ساینفلد» که توسط جری ساینفلد و لری دیوید نوشته شده و برداشت خشک و اندکی توام با بیاحترامی را نسبت به موقعیتهای مختلف زندگی روزمره ارائه میدهد، کاری کرده که حتی نتوانید یک لحظه از آن را هم دوست نداشته باشید. این سریال داستان جری و دوستانش الین با بازی جولیا لوئیس دریفوس، جورج با بازی جیسون الکساندر و کرامر با بازی مایکل ریچاردز را دنبال میکند که در شهر نیویورک زندگی میکنند.
این سریال نه تنها چیزی در حدود یک دهه به طول انجامید بلکه در این دوران توانست برنده ۱۰ جایزهی امی شود و در بین مردم هم به شدت محبوب گردد. «ساینفلد» یکی از آن سریالهایی بود که از زمان خود جلوتر هستند زیرا خطوط داستانی معمولی دههی ۸۰ و ۹۰ را که معمولا به اخلاقیات میپرداختند کنار گذاشت و به گونهای ساختارشکنی کرد. در حالی که معمولا این مجموعه به عنوان یک سریال پوچ در نظر گرفته میشود، واقعا در نوع خود چیزی جدید به حساب میآید.
در واقع، زمانی که دیوید و ساینفلد برای اولین بار به NBC رفتند تا در مورد این سریال صحبت کنند، آن را به عنوان سریالی توصیف کردند که به یک کمدین نشان میدهد چگونه از دنیای اطراف خود برای خلق طنز استفاده کند. در واقع، این همان چیزی است که فرضیه هر قسمت را تشکیل میدهد. علاوهبراین، در حالی که ممکن است بسیاری از مخاطبان این سریال را فقط یک سریال احمقانه و اپیزودیک دربارهی جزئیات زندگی روزمره بدانند، اما میتوان به واسطهی چهار شخصیتی که در آن حضور دارند کاملا سرگرم شد.
۲. شوی برنی مک (The Bernie Mac Show)
- خالق: لری ویلمور
- بازیگران: کلیتا اسمیت، برنی مک، دی دی دیویس
- سال انتشار: ۲۰۰۱
- امتیاز IMDb به سریال: ۷.۱ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۲ از ۱۰۰
این سریال کمدی که توسط لری ویلمور ساخته شده داستان برنی مک را به عنوان یک کمدین واقعی دنبال میکند. وقتی برنی متوجه میشود که خواهرش دوباره به بازپروری رفته، باید سه فرزند او را با همسرش واندا با بازی کلیتا اسمیت بزرگ کند. از جمله جوایزی که این سریال به دست آورد میتوان به یک جایزهی امی و جایزه معتبر پی بوی اشاره کرد.
«شوی برنی مک» که به شدت از استندآپهای واقعی مک الهام گرفته شده بود، داستانی کاملا احساسی و خنده دار داشت و توانسته بود بین این ژانرها تعادل لازم را برقرار کند. در واقع نه تنها این سریال توانست چیزهای زیادی را به والدین بیاموزد، بلکه هر قسمت از وجود طنز خشک و تند و تیزی بهره میبرد که به یکی از مشخصههای آن تبدیل شده بود.
علاوهبراین بسیاری از قسمتها نیز بر رابطهی فوقالعادهی بین برنی و واندا تمرکز کرده بودند. اسمیت در طول این سریال به عنوان همسری به تصویر کشیده میشود که معمولا ناامید، شوخ و دلسوز است. بنابراین بهتر است تماشای این سریال را از دست ندهید زیرا به واسطهی آن میتوانید مطالب و درسهای زیادی را بیاموزید.
۳. شوی جیم گافیگان (The Jim Gaffigan Show)
- خالق: جیم گافیگان
- بازیگران: جنی گافیگان، اشلی ویلیامز، مایکل لن بلک
- سال انتشار: ۲۰۱۵
- امتیاز IMDb به سریال: ۷.۵ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۸۰ از ۱۰۰
این سریال که توسط خود جیم گافیگان نوشته شده و توسط او و همسرش جنی گافیگان تهیه گردیده است، داستان زندگی این کمدین را به عنوان یک استندآپ کمدین دنبال میکند و او را نشان میدهد که در تلاش است پنج فرزند خود را در یک آپارتمان دو خوابه واقع در شهر نیویورک بزرگ کند.
علیرغم اینکه این سریال فقط دو فصل داشت، اما به دلیل برخورداری از یک داستان هوشمندانه و بازی فوقالعادهی بازیگرانش، توانست بازخوردهای مثبت زیادی را دریافت کند. اگر از طرفداران استندآپ کمدی گافیگان هستید، قطعا این سریال را دوست خواهید داشت. در واقع «شوی جیمز گافیگان» به دلایلی بسیار عالی عمل کرده است.
از جملهی این دلایل میتوان به ترکیب یک سریال کلاسیک با طنز بصریای اشاره کرد که نشان دهندهی مصیبتهایی است که والدین در هنگام بزرگ کردن فرزندانشان با آنها رو به رو میشوند. در واقع این استندآپ کمدی نه تنها به دلیل بازی بینظیر گافیگان به شهرت رسیده، بلکه توانسته ژاتر کمدی را با عناصر عاشقانه و مفاهیم مربوط به دوستی و خانواده تلفیق کند. در حقیقت گافیگان بار دیگر با ساخت این استندآپ کمدی ثابت کرد که استاد نویسندگی و اجرای کمدی است.
۴. سقوط (Crashing)
- خالق: جاد آپاتو
- بازیگران: آرتی لانژ، جان مولانی، لورن لاپکاس
- سال انتشار: ۲۰۱۷
- امتیاز IMDb به سریال: ۷.۷ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۸۳ از ۱۰۰
این سریال که از شبکهی HBO پخش میشود بر اساس زندگی واقعی پیت هولمز ساخته شده و داستان آن هم توسط خود هولمز و جاد آپاتو به رشتهی تحریر در آمده است. در واقع «سقوط» را میتوان یکی از خنده دارترین داستانهایی دانست که به نحوهی ارتقای رتبهی یک مجری حرفهای در دنیای رقابتی استندآپ کمدی میپردازد. در حالی که این سریال با حضور کمدینهای مهمانی مانند آرتی لانژ و جان مولانی توانسته به سریالی پرستاره تبدیل شود، اما در عین حال به دلیل برخورداری از یک داستان فوقالعاده که از نظر مخاطبان به شدت خنده دار بود توانست نظر مثبت آنها را جلب کند و به مجموعهای موفق تبدیل گردد.
این سریال در نحوه نمایش استندآپ کمدی به نحو درخشانی عمل کرده، زیرا بیشتر بر نحوهی پیشرفت یک استندآپ کمدین در کارش تاکید دارد. سریال «سقوط» به روایت داستان پیت میپردازد که با همسرش جسیکا با بازی لورن لاپکاس در یک کالج مسیحی آشنا شده و زندگی آرامی را در حومهی شهر آغاز میکنند. آپاتو و هلمز به زیبایی زندگی عاشقانه پیت را با استندآپ کمدی تلفیق کردهاند. در حقیقت با جلوتر رفتن سریال، هنر استندآپ پیت تکامل مییابد زیرا او کم کم اعتماد به نفس لازم را پیدا میکند و نظر مثبت دوستانش را هم کسب مینماید.
۵. خانم مایزل شگفتانگیز (The Marvelous Mrs. Maisel)
- خالق: ایمی شرمن پلادینو
- بازیگران: ریچل بروزناهان، الکس بورستین، تونی شالهوب
- سال انتشار: ۲۰۱۷
- امتیاز IMDb به سریال: ۸.۷ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۸۹ از ۱۰۰
این سریال که در آن میتوان شاهد رابطهی فوقالعادهی بین خانم مایزل با بازی ریچل بروزناهان و سوزی مایرسون با بازی الکس بورستین بود، سریالی است که واقعا کمتر کسی میتواند بگوید که آن را دوست ندارد. در ابتدای سریال، مایزل یک زن خانه دار سخت کوش و شوخ طبع دههی پنجاهی است که از دید مثبتی به همه چیز مینگرد.
با این حال، وقتی شوهرش او را ترک میکند، دوستیای بین مایزل و سوزی بدبین شکل میگیرد که در نهایت باعث میشود او به استعداد خود در استندآپ کمدی پی برد. به لطف کارگردانی فوقالعاده و داستان هوشمندانه اسطورهی تلویزیون، امی شرمن پالادینو، این سریال توانست برنده بیستمین جایزه امی شود.
در واقع این سریال، چندین ژانر از جمله درام و کمدی را با هم تلفیق کرده تا داستانی را در رابطه با یک درام دورهای خلق نماید. نه تنها بازسازی لباسهای دههی ۱۹۵۰، بلکه طراحی صحنه نیز به شدت هوشمندانه انجام شده تا با آنچه که ما در اطرافمان میبینیم تفاوت داشته باشد. در کل میتوان اعتراف کرد که این سریال نه تنها لذت بخش و سرگرم کننده است بلکه فوقالعاده خنده دار نیز هست بنابراین از تماشای آن پشیمان نخواهید شد.
۶. من اینجا میمیرم (I’m Dying Up Here)
- خالق: دیوید فلبوت
- بازیگران: آری گرینور، جیک لیسی
- سال انتشار: ۲۰۱۷
- امتیاز IMDb به سریال: ۷.۴ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۵۱ از ۱۰۰
یکی از سریالهایی که خیلی زود به پایان رسید، «من اینجا میمیرم» نام داشت که به روایت داستان استندآپ کمدینهایی میپردازد که برای کسب شهرت و موفقیت در لس آنجلس دههی ۱۹۷۰ دست به هر کاری میزنند. این سریال به لطف حضور بازیگرانی عالی مانند آری گرینور و جیک لیسی توانست نقدهای مثبت زیادی را دریافت کند. علاوهبراین، سریال «من اینجا میمیرم» نگاهی واقع بینانه به دنیای استندآپ کمدی یک دورهی خاص میاندازد و بسیاری از مسائلی را که شاید مخاطبان هرگز نمیدانستند برایشان بازگو میکند و پرده از اسرار زیادی برمیدارد.
در حالی که بازیگران بزرگی در این سریال حضور دارند، خالق آن یعنی دیوید فلبوت توانست کار شگفت انگیزی انجام دهد و سبک کمدی هر شخصیت را در طول سریال متمایز نماید. یکی از بهترین لحظات این سریال زمانی است که کیسی فدر با اجرای گرینور یکی از تماشاچیان را به زیبایی در اجرای خود سهیم میکند.
در واقع این قسمت نشان دهندهی یک تصویر استریل و از قبل مشخص شده از دنیای استند آپ کمدی نبود و همین امر هم بر زیبایی سریال افزود. در حقیقت فلبوت با این کارش کشمکشهای روزمرهای را که استندآپ کمدینها بر روی صحنه با آنها دست و پنجه نرم میکنند به تصویر کشید.
۷. هک (Hacks)
- خالق: لوسیا آنیلو، جن استاتسکی و پل دبلیو
- بازیگران: هانا اینبیندر، جین اسمارت، کاتلین السون
- سال انتشار: ۲۰۲۱
- امتیاز IMDb به سریال: ۸.۲ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۱۰۰ از ۱۰۰
این سریال که از وجود طنز تلخی بهره میبرد، با همکاری دست اندرکاران سریال براد سیتی یعنی لوسیا آنیلو، جن استاتسکی و پل دبلیو داونز ساخته شده است. سریال «هک» به بررسی داستانهای پیچیدهای میپردازد که بین یک نویسنده تلویزیونی جوان به نام آوا دنیلز با بازی هانا اینبیندر و استندآپ کمدین افسانهای، دبورا ونس با بازی ژان اسمارت شکل میگیرند.
آن هم در شرایطی که همه چیز دست به دست هم میدهند تا این دو با هم همکاری کنند. نویسندگی هوشمندانه و احساسی، کارگردانی بینظیر و بازی خیره کننده بازیگران، سبب شد که این سریال بتواند سه جایزه امی را با خود به خانه ببرد. شاید یکی از درخشانترین ویژگیهای این سریال، به تصویر کشیدن شکاف بین نسلی آن هم به شیوهای کاملا شفاف و واضح باشد. معمولا، تعارضات موجود در سریال به این دلیل به وجود میآیند که دبورا برای خود استانداردهای کاملا مشخصی دارد که در طول دهها سال تلاش، آنها را آموخته است. علاوهبراین، دبورا به نحوی استندآپ کمدی را اجرا میکند که بازتاب دهندهی احساسات او در زندگی شخصی باشند.
در حقیقت عملکرد او بر روی صحنه نشان دهندهی اعتماد به نفس و قدرتی است که در زمینهی اجرا دارد، با این حال نماهای نزدیکتر از اجرای او، احساس ناامنی موجود در وجودش را منعکس میسازند. در واقع این سریال را میتوان کلاسی برای آموختن استندآپ کمدی دانست و در عین حال از تماشایش لذت برد زیرا در این سریال هیچ لحظهی کسل کنندهای با وجود دبورا و آوا به چشم نمیخورد.
منبع: collider