بهترین کتابهای سیلویا پلات که باید بخوانید
پیش از شناختن بهترین کتابهای سیلویا پلات، ابتدا قصد دارم شما را با او آشنا کنم. شاعری که با جادوی جنونآور قلمش، ما را با عمق تاریکی ادبیات گاثیک و دنیای مردسالارانه آشنا کرد. سیلویا پلات از نویسندگان مشهور مبتلا به اختلالات روانی بود. علیرغم این موضوع، ماهرانه از دنیای درون سخن میگفت.
در ۲۷ اکتبر سال ۱۹۳۲ در ایالت ماساچوست آمریکا به دنیا آمد. از طرف پدر آلمانی و از طرف مادر، آمریکایی تبار بود. نابغه ادبیات انگلیسی، اولین شعر خود را در ۸ سالگی منتشر کرد و این مسیر را تا بزرگسالی پیش گرفت. سال ۱۹۵۰ وارد کالج زنان اسمیت شد و حوادث متعاقب آن تابستان منبع الهامی برای رمان حباب شیشه شد. در سال ۱۹۵۶ با تد هیوز، یکی دیگر از شاعران معروف آن دوره آشنا شد و این دو در میان نامهنگاریها و اشعاری که در وصف یکدیگر مینوشتند عشق را یافتند و چند ماه بعد در همان سال با یکدیگر ازدواج کردند. اما این ازدواج دیری نپایید و شش سال بعد در سال ۱۹۶۲ از یکدیگر جدا شدند. تکمیل بهترین کتابهای سیلویا پلات و آثاری که حاصل جرقهای از خلاقیت او در روزهای آخر زندگیاش رقم خورد، پس از فوت او در سال ۱۹۶۳ به انتشار رسید. سیلویا پلات اولین برندهی جایزه پولیتزر پس از مرگ و از معروفترین و بهترین شاعران زن است.
حادثهی ناگوار خودکشی او، دنیا را به قدری متأثر ساخت که روانشناسان را به تحقیق و مطالعه واداشت. در سال ۲۰۰۱، جیمز سی. کافمن نتیجهی این مطالعات را (اثر سیلویا پلات) نامید. پدیدهای که نشاندهندهی بالا بودن احتمال ابتلای شاعران به اختلالات روانی، نسبت به سایر انواع نویسندگان است.
اثر کلاسیک سیلویا پلات نیز میتوانست امروزه نوشته شده باشد، اگر سبک خاص نگارش آن نبود. با مضامینی چون تبعیض جنسیتی، افسردگی و اضطراب، این کتاب به مسائلی میپردازد که در زمان پلات عمدتا به آنها پرداخته نمیشد.
۱. در کسوت ماه
اجازه بدهید حقیقتی را برایتان بازگو کنم. معمولاً وقتی اثری از یک شاعر معروف معرفی میشود، نامی الهام گرفته شده از آثار او، یا نام برجستهترین شعر او در آن کتاب روی جلد میآید. کتاب معرفی شده حاضر به عنوان یکی از بهترین کتابهای سیلویا پلات نیز دارای همین ویژگی است. مجموعهی در کسوت ماه به دو زبان فارسی و انگلیسی ارائه شده است. در مقدمهی آن، مختصری از زندگی او همراه با نقد و بررسی آثار آورده شده است. البته گردآورنده این مجموعه خلاقیتی به کار برده و مقایسهای بین اشعار و شخصیت او با فروغ فرخزاد گنجانده است. تصاویر مختلفی از سیلویا پلات در صفحات کتاب چاپ شده که خواننده را با چهره، زندگی و شخصیت او بیشتر آشنا میکند.
در اشعار جنونانگیز او، تخیل و قدرت شاعرانهاش به این شدت است که تجرببات روزمره را به واقعهای شاعرانه و پرمعنا تبدیل میکند. این تجربیات اغلب ابعاد اساطیری و فراطبیعی به خود میگیرند. در نتیجه فشار روانی ناشی از این حجم خلاقیت، ذهن شاعر گاهی به آستانه فروپاشی میرسد. به همین دلیل، تصاویر گروتسک بخشی اساسی در شعرهای او به شمار میآیند. با بررسی عناوین اشعار سیلویا پلات، مشخص میشود که او اغلب از تجربیات شخصی خود الهام میگرفت. این ویژگی موجب نزدیک شدن اشعارش به زندگی واقعی نزدیک باشند.
۲. حباب شیشه (The Bell Jar)
- سال انتشار: ۱۹۶۳
- امتیاز گودریدز: ۴ از ۵
یکی از مشهورترین و بهترین کتابهای سیلویا پلات، رمان حباب شیشه است. شایان ذکر است که این اثر برگرفته از دوران زندگی سیلویا پلت در کالج اسمیت است. این کتاب تا حدود زیادی خودزندگینامه محسوب میشود و روایتگر زندگی دختری به نام استر گرینوود است که با مشکلات روانی و بحرانهای شخصی دست و پنجه نرم میکند. این اثر به نوعی سفر درونی نویسنده به دوران افسردگی خود است. استر گرینوود، دختری با استعداد است که به یک فرصت کارآموزی در نیویورک دست یافته، کم کم با یک بحران هویت و فشارهای اجتماعی مواجه میشود. زندگی او، با وجود دستاوردهای چشمگیرش، تحت تاثیر افکار تاریک و افسردگی قرار میگیرد. سرانجام، او به سوی بیماری روانی کشیده شده و تحت درمان قرار میگیرد. حباب شیشه به عنوان یک اثر خودزندگینامهای از زندگی سیلویا پلات، یکی از نخستین رمانهایی است که به شکل صریح و شفاف به موضوع بیماریهای روانی و افسردگی میپردازد. آثار او با صداقت و بیپردهگویی به توصیف احوالات درونی خود میپردازد و به همین علت، این کتاب به یکی از مهمترین آثار ادبی قرن بیستم ادبیات آمریکا تبدیل شده است. علیرغم موضوعات تلخ آن، حباب شیشه یکی از آن رمانهایی است که در عین ناامیدی، نوری از حقیقت را به موضوعات ارائه شده میتاباند. درگیریهای ذهنی و احساسی استر گرینوود به نوعی صدای نسلهایی است که تحت تاثیر فشارهای اجتماعی و روانی، احساس گمگشتگی و فقدان هویت میکنند.
۳. آریل (Ariel)
- سال انتشار: ۱۹۶۵
- امتیاز گودریدز: ۴ از ۵
مجموعه اشعار آریل به این دلیل بخشی از بهترین کتابهای سیلویا پلات است که از مهمترین آثار اوست. نه تنها این مجموعه پس از مرگ او منتشر شد، بلکه شامل برخی از بهترین و برجستهترین اشعار اوست که سرشار از تصاویر زنده و احساسی است. آریل مملو از استعداد بینظیر سیلویا پلات در خلق اشعاری است که زیبا، عمیق و به شکل دردناکی واقعیتهای زندگی او را بازگو میکند. این اشعار اغلب حول موضوعات مرگ، تولد دوباره، هویت زنانه و طبیعت میچرخد. بسیاری از آنها به شکلی رمزآلود و حتی وهمآلود، نمایانگر تلاش نویسنده برای درک مرگ و زندگی هستند. آریل، پر رمز و راز با خواننده ارتباط برقرار میکند. تصاویری بینظیر که او در این مجموعه خلق کرده، کاملا به زیباییهای کلامی توجه دارند. همچنین، از آنجایی که شاعر درک و تجربه خود از دنیا را در این کتاب در اختیار خواننده میگذارد، عمقی از احساسات انسانی و تجربیات شخصی او را شاهد میشویم. بسیاری از اشعار آریل در عین سادگی، به شکلی پیچیده به موضوعات بزرگ انسانی همچون هویت انسانی، مرگ و معنای زندگی میپردازند.
۴. جانی پنیک و انجیل رویاها (Johnny Panic and the Bible of Dreams)
- سال انتشار: ۱۹۷۷
- امتیاز گودریدز: ۳.۹۱ از ۵
این کتاب توسط سیلویا پلات و تد هیوز نوشته شد، مشخصا زمانی که هنوز مزدوج بودند! این کتاب شامل دو داستان کوتاه جانی پنیک از سیلویا پلات و برف از تد هیوز است. در داستان جانی پنیک و انجیل رویاها با کارمند بیمارستانی آشنا میشویم که با مشکلات مردم سر و کار دارد. در داستان برف، شخصیت اول داستان تصور میکند که قربانی یک سانحهی هوایی است. علاقهمندان به داستانهای کوتاه در داستان سیلویا پلات متوجه وجود مرز مبهمی بین خوبی و بدی میشوند و به این نتیجه میرسند که دنیا سیاه و سفید نیست. بلکه طیفی از خاکستری است.
۵. کولوسوس و سایر اشعار (Colossus)
- سال انتشار: ۱۹۶۰
- امتیاز گودریدز: ۴ از ۵
کولوسوس اولین مجموعه شعری است که سیلویا پلات در سال ۱۹۶۰ منتشر کرد. این مجموعه، با عنوان کلمات منتشر شده و نمایانگر آغاز سفر شاعرانه اوست و شامل اشعاری است که به بررسی مرگ، هویت و ارتباط انسان با طبیعت میپردازد. کولوسوس به عنوان اولین مجموعه شعر سیلویا پلات، اهمیت زیادی دارد. چرا که نشاندهنده آغاز راه او به عنوان یک شاعر بزرگ است. همچنین، این شعر به نوعی از دست دادن پدر خود را عزاداری میکند. با وجود اینکه اشعار این مجموعه به اندازه آثار بعدی او تاریک نیستند، اما قدرت زبانی و تواناییهای شاعرانه پلات در آن به خوبی نمایان است. کولوسوس اگرچه از لحاظ مضامین شاید کمتر تاریک به نظر برسد، اما همچنان از تیزبینی و نگاه فلسفی پلات به جهان پیرامونش حکایت دارد. این مجموعه به نوعی دروازهای به سوی آثار بزرگتر و پرطنین اوست. جالب است بدانید که کولوسوس وجود خارجی دارد و نامی است که به مجسمهای سی متری در شهر رودس یونان دادند. این مجسمه ۲۸۰ سال پیش از میلاد مسیح بنا شد و تمثال هلیوس، خدای خورشید در یونان قدیم است.
تد هیوز، همسر سابق او، طی مصاحبهای شخصیت و استعداد منحصر به فرد سیلویا پلات را اینگونه تعریف کرده است:
به همان اندازه که روشنبینی و ارتباط با ارواح از دسترس تحلیل عادی خارج هستند، اشعار او عاری از تحلیلهای متعارف و پیش پا افتاده هستند. استعداد او در بیشتر مواقع چنان سرشار بود که او اغلب آرزو میکرد گاهی از آنها خلاص شود. یعنی در شعرهایش، او آزادانه و در عین حال تحت کنترل به اعماقی دسترسی داشت که پیش از این مختص کاهنان شیدا، شمنها و مقدسین بدوی بود.
منبع: دیجیکالا مگ