۹ فیلم ورزشی برتر دهه‌ی گذشته؛ از «مانی بال» تا «کینگ ریچارد»

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۱۰ دقیقه

غالبا دست‌اندرکاران فیلم‌های ورزشی از فرمولی پیروی می‌کنند که اکثر مخاطبان امروزی به آن پی برده‌اند و به ندرت این فرمول را تغییر می‌دهند، چرا که این فرمول تاکنون برایشان موثر بوده است. در واقع در تمام فیلم‌های ورزشی لحظاتی وجود دارد که در آن یک فرد ضعیف موفق می‌شود و همین امر نیز باعث محبوبیت فیلم‌های ورزشی شده و تماشای آن را برای مخاطبان سرگرم کننده کرده است.

در طول دهه‌های گذشته، فیلم‌های ورزشی متعددی ساخته شده‌اند و لذا هر چقدر هم که از این فرمول پیروی کنند باز هم جایگاه خاصی را در قلب مردم به خود اختصاص داده‌اند. بنابراین ما در اینجا می‌خواهیم ۹ فیلم ورزشی محبوب دهه گذشته را از «شاه ریچارد» که اخیرا نامزد دریافت جایزه اسکار شده تا «مانی بال» محبوب به شما معرفی نماییم.

۱. مانی بال (Moneyball)

فیلم ورزشی

  • کارگردان: بنت میلر
  • بازیگران: برد پیت، جونا هیل، فلیپ سیمور هافمن
  • تاریخ انتشار: ۲۰۱۱
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۶ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۹۴ از ۱۰۰

«مانی بال» بر اساس کتابی که در سال ۲۰۰۳ توسط مایکل لوئیس نوشته شده و به روایت فراز و نشیب‌های تیم بیسبال اوکلند اتلتیک در سال ۲۰۰۲ می‌پردازد ساخته شده و این‌که چگونه مدیر کل آن‌ها، بیلی بینز (با بازی برد پیت)، با اتخاذ رویکردی تحلیلی و با به کارگیری استعدادهای نه چندان ناب، تیمی رقابتی را تشکیل داد. رویکرد تیم اوکلند اتلتیک در طول فصل ۲۰۰۲، رویکردی است که باید در کتاب‌های تاریخ ثبت شود، رویکردی که یک لیگ ورزشی را تغییر داد و سبب شد تا تیم‌های دیگر نیز سعی کنند همین رویکرد را برای کسب عنوان قهرمانی در پیش بگیرند. این یکی از اتفاقات ناب تاریخی دنیای ورزش است که روا نبود فیلمی با اقتباس از آن ساخته نشود. «مانی بال» دارای فیلم‌نامه‌ی پرقدرتی بود و بازی برد پیت و جونا هیل، توانست داستانی به یاد ماندنی را رقم بزند و در عین حال از خط سیر رویدادهای واقعی که الهام بخش فیلم بودند منحرف نشود. لذا قطعا تماشای آن برای مخاطبان ورزش دوست خالی از لطف نیست.

۲. ۴۲ (۴۲)

فیلم ورزشی

  • کارگردان: برایان هالگلند
  • بازیگران: هریسون فورد، لوکاس بلک، رایان مریمان
  • تاریخ انتشار: ۲۰۱۳
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۵ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۸۱ از ۱۰۰

فیلم «۴۲» که بر اساس داستان واقعی جکی رابینسون (با بازی چادویک بوزمن)، ساخته شده صعود این بازیکن بیس‌بال به MLB و تلاش او برای ماندن در لیگی را روایت می‌کند که از رنگ پوستش متنفر بودند. جکی رابینسون اولین بازیکن سیاه‌پوستی بود که توانسته بود به لیگ بیس‌بال دوران مدرن راه یابد. بسیاری از مردم از داستان جکی رابینسون بی‌اطلاع هستند و نمی‌دانند که او نه تنها برای MLB بلکه برای ورزش مدرن از اهمیت بالایی برخوردار است.

فیلم «۴۲» بستری را فراهم نموده تا استعداد عظیم چادویک بوزمن فقید را به نمایش بگذارد و در عین حال به شرح بیوگرافی یکی از بزرگ‌ترین ورزشکاران عصر مدرن بپردازد. این واقعیت که «۴۲» تقریبا بر روی تمامی جنبه‌های زندگی این بازیکن تمرکز نموده، سبب خلق فیلمی شده که مدت‌ها پس از پایان تیتراژ همچنان در دل و جان شما باقی خواهد ماند. این داستان، داستانی است که حتما باید به تماشایش بنشینید تا به خوبی دریابید که جکی رابینسون تا چه حد خارق‌العاده بود.

۳. کرید (Creed)

فیلم ورزشی

  • کارگردان: رایان کوگلر
  • بازیگران: مایکل بی جردن، سیلوستر استالونه، تسا تامپسون
  • تاریخ انتشار: ۲۰۱۵
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۶ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۹۵ از ۱۰۰

«کرید» که دنباله‌ای برای فیلم‌های راکی ​​بود، داستان پسر آپولو کرید، آدونیس (با بازی مایکل بی. جردن) را دنبال می‌کند و او را در حالی نشان می‌دهد که تمریناتش را با راکی ​​بالبوآ (با بازی سیلوستر استالونه) آغاز نموده و سعی می‌کند نام و میراثی که به دست آورده را پاس نگاه دارد. در حقیقت کاری که «کرید» برای فرنچایز راکی ​​انجام داد بسیار مهم بود، چرا که این فیلم نه تنها «راکی» را برای مخاطبینی که قبلا آن را ندیده بودند به فیلمی مدرن تبدیل نمود، بلکه به روایت داستان فیلم اصلی در دوران مدرن پرداخت، کاری که بسیاری از دنباله‌ها و اسپین ‌آف‌ها قادر به انجامش نیستند. رایان کوگلر ثابت کرد که تبدیل یک فیلم کلاسیک به یک فیلم مدرن کار چندان پیچیده‌ای نیست فقط باید سرمایه لازم را داشته باشید و از مهارت انجام این کار نیز برخوردار باشید. یکی از ویژگی‌های ناب فیلم «کرید» این است که این فیلم هم با نسل جدید و هم نسل قبل از آن رابطه خوبی را برقرار می‌کند. بنابراین نه تنها به داستان اصلی وفادار می‌ماند بلکه در عین حال از آن فاصله گرفته و داستان خودش را نیز روایت می‌کند. برای درک «کرید» نیازی به دیدن فرنچایز اصلی «راکی» ​​نیست. چراکه این فیلم داستان خاص خودش را دارد و همین امر آن را منحصربه‌فرد می‌کند.

۴. ادی عقاب (Eddie The Eagle)

فیلم ورزشی

  • کارگردان: دکستر فلچر
  • بازیگران: تارون اگرتون، هیو جکمن، کریستوفر واکن
  • تاریخ انتشار: ۲۰۱۶
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۴ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۸۱ از ۱۰۰

این فیلم که بر اساس داستان مایکل ادواردز (با بازی تارون اگرتون)، ساخته شده داستانی را در مورد بازی‌های المپیک زمستانی ۱۹۸۸ و ورزش پرش با اسکی بازگو می‌کند. در حقیقت فیلم «ادی عقاب» داستان اولین مردی را تعریف می‌کند که در سال ۱۹۲۸ در بریتانیای کبیر این کار را انجام داد. این فیلم داستانی دل‌چسب و فراموش نشدنی را در رابطه با موفقیت یک مرد ضعیف که همه می‌گفتند نمی‌تواند موفق شود بازگو می‌نماید. به‌علاوه شیمی هیو جکمن و تارون اگرتون سبب شده که فیلم از منظر روایی فیلمی تمام عیار باشد و فوق‌العاده به نظر برسد. یکی از عناصر دل‌چسب این فیلم، تاکتیکی است که از آن برای روایت داستان استفاده شده است.

در حقیقت این‌گونه داستان‌های ضعیف و پیش پا افتاده، نان و آب فیلم‌های ورزشی را تشکیل می‌دهند، اما این بدان معنا نیست که هر از چند گاهی نمی‌توان به نفع خود از آن‌ها استفاده نمود و فیلمی همانند «ادی عقاب» را ساخت. در واقع این فیلم پیامی دل‌انگیز و جذاب را در سینه خود دارد و تمامی کارهای لازم برای جذب مخاطبان ورزش دوست را انجام داده است.

۵. نبرد دو جنسیت (Battle of the Sexes)

فیلم ورزشی

  • کارگردان: جاناتان دیتون
  • بازیگران: استیو کارل، اما واتسون، الیزابت شو
  • تاریخ انتشار: ۲۰۱۷
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۷ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۸۴ از ۱۰۰

«نبرد دو جنسیت» که بر اساس مسابقه تنیسی به همین نام ساخته شده، ظهور تور WTA و بازی نمادین بین بهترین تنیس‌باز زن، بیلی جین کینگ (با بازی اما استون) و قهرمان سابق تنیس، بابی ریگز (با بازی استیو کارل) را بازگو می‌کند. «نبرد دو جنسیت» که به‌عنوان یک فیلم زندگی‌نامه‌ای نه تنها برای بیلی ژان کینگ، بلکه برای WTA نیز بسیار مهم است، سعی می‌کند داستان‌های زیادی را در مدت زمان کوتاهی روایت نماید. البته در این فیلم این کار به نحوی ناشیانه انجام می‌شود، اما وقتی بالاخره داستان به مسابقه واقعی بین ریگز و کینگ می‌رسد، ارزش فیلم برای مخاطبان ورزش دوست دو صد چندان می‌شود.

بیشتر فیلم بر روی اما استون و استیو کارل تکیه دارد و همین موضوع گاهی اوقات سبب می‌شود که مخاطب از تماشای فیلم خسته شود، اما به راحتی می‌توان ایرادات آن را به دلیل پرداختن به محتوایی استثنایی نادیده گرفت. چیزی که سبب شده «نبرد دو جنسیت» فیلمی محبوب باشد این است که فیلم از روایت داستان‌های متفرقه دوری نموده و بر خود مسابقه تمرکز کرده و همین امر باعث شده که فیلم برای مخاطب جذاب باشد. در حقیقت از آنجا که پیام فیلم، پیامی مهم است دست‌اندرکاران فیلم تصمیم گرفتند که تنها با تمرکز بر روی آن کاری کنند که مخاطب متوجه منظورشان بشود و با فیلم ارتباط خوبی را برقرار نماید.

۶. من، تونیا هستم (I, Tonya)

فیلم ورزشی

  • کارگردان: کریگ گیلسپی
  • بازیگران: مارگو رابی، سباستین استن، جولیان نیکلسون
  • تاریخ انتشار: ۲۰۱۷
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۵ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۹۰ از ۱۰۰

«من، تونیا هستم» زندگی اسکیت‌باز معروف، تونیا هاردینگ (با بازی مارگو رابی) را دنبال می‌کند. این فیلم بر اساس مصاحبه‌های ضد و نقیض هاردینگ و همسر سابقش جف گیلولی (با بازی سباستین استن) و ارتباط آن‌ها با حمله به رقیب هاردینگ در سال ۱۹۹۴، نانسی کریگان ساخته شده است. تا به امروز، تونیا هاردینگ هنوز هرگونه دست داشتن در حمله به کریگان را انکار نموده و فیلم بدون اینکه چیزی را تایید یا تکذیب نماید، تئوری‌های زیادی را در این زمینه مطرح می‌کند.

بنابراین همین موضوع، داستان فیلم «من، تونیا هستم» را تشکیل می‌دهد، زیرا هر کسی که در این حمله دست داشته نمی‌خواهد به چیزی اعتراف کند. بنابراین این فیلم نشان می‌دهد که چگونه تراژدی حمله به کریگان، زندگی خانواده هاردینگ را به هم می‌ریزد و در عین حال مصاحبه‌های ضد و نقیض هاردینگ و گیلولی که پس از وقوع حادثه انجام شد به طنز فیلم افزوده است. بازی فوق‌العاده زیبای مارگوت رابی و عملکرد بی‌نظیر او که گویی کاملا خودش را با کاراکتر هاردینگ وقف داده، سبب خلق یک فیلم به یاد ماندنی و خنده‌دار شده است.

۷. مبارزه با خانواده‌ام (Fighting With My Family)

فیلم ورزشی

  • کارگردان: استیون مرچنت
  • بازیگران: جک لودن، فلورانس پیو، لینا هیدی
  • تاریخ انتشار: ۲۰۱۹
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۱ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۸۰ از ۱۰۰

«مبارزه با خانواده‌ام» بر اساس مستندی محصول سال ۲۰۱۲، ساخته شده که زندگی کشتی‌گیر حرفه‌ای انگلیسی پیج (با بازی فلورانس پیو) را روایت می‌کند که در تلاش است تا به WWE راه پیدا کند و در همین حین برادر کوچکش زک زودیاک (با بازی جک لودن) را نشان می‌دهد که به دلیل شکست در رسیدن به سطح خواهرش مدام با خودش در کلنجار است.

حتی زمانی که به نظر می‌رسد یک نوع فیلم ورزشی برای یک نوع مخاطب خاص ساخته شده، باز هم مشاهده می‌کنیم که فیلم مورد نظر به نوعی راه خود را باز می‌کند و داستانی جهانی را روایت می‌نماید که شاید هیچ مخاطبی انتظارش را نداشته باشد. این دقیقا همان کاری است که «مبارزه با خانواده‌ام» انجام داده است. قطعا همه مخاطبان، مبارزات WWE را تماشا نمی‌کنند یا حتی ممکن است برخی از آن‌ها چیزی در مورد آن ندانند، اما این فیلم به این موضوع اهمیتی نمی‌دهد. در واقع داستان اصلی فیلم بیشتر بر روی تلاش‌های پیج برای تبدیل شدن به جوان‌ترین قهرمان WWE متمرکز است، اما در عمق وجود این داستان، داستان دیگری در رابطه با یک خانواده و عشق آن‌ها به یکدیگر به چشم می‌خورد. همین ویژگی‌ها سبب شده‌اند که این فیلم ورزشی از محبوبیت خاصی برخوردار باشد. این فیلم به بهترین شکل ممکن تمام رویاهای این خانواده را به تصویر می‌کشد و در پایان هم مشاهده می‌کنیم که فقط یکی از آن‌ها به WWE راه می‌یابد، اما در واقع همه آن‌ها موفق شده‌اند زیرا آن‌ها مانند یک روح در چند بدن هستند.

۸. راه بازگشت (The Way Back)

فیلم ورزشی

  • کارگردان: گاوین اوکانر
  • بازیگران: بن افلک، جنینا گاوانکار، ال مادریگال
  • تاریخ انتشار: ۲۰۲۰
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۷ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۸۴ از ۱۰۰

تنها فیلم غیر زندگی‌نامه‌ای موجود در این فهرست، «راه بازگشت» است که داستان یک کارگر ساختمانی الکلی را دنبال می‌کند که توسط دانشگاه محلی برای مربیگری تیم بسکتبالی که زمانی ستاره آن بود، به کار گرفته می‌شود. در حقیقت می‌توان این فیلم را یکی از بزرگ‌ترین قربانیان قرار گرفتن در معرض همه‌گیری ویروس کرونا دانست که تنها دو هفته قبل از تعطیلی همه سینماها اکران شد. «راه برگشت» یکی از بهترین بازی‌های بن افلک را در سال‌های اخیر به نمایش می‌گذارد و ثابت می‌کند که او هنوز هم می‌تواند یک بازیگر عالی و تمام عیار باشد. توجه کمتر به بسکتبال و تمرکز بیشتر بر روی جنبه‌های احساسی سبب گردیده که راه بازگشت بتواند فیلمی با محتوای عالی باشد. در حقیقت این فیلم، به جای تمرکز بر روی ورزش، بر روی مردی که در پشت داستان فیلم قرار دارد تمرکز نموده است. بن افلک به وضوح بارها به مبارزه خود با اعتیاد به الکل اشاره کرده و لذا واضح است که او شخصیتی را که به ایفای نقشش پرداخته خوب درک می‌کند و همین امر سبب شده فیلم محتوای کاملی داشته باشد. محتوایی که شاید اگر بازیگر دیگری به جای افلک در آن حضور می‌یافت محقق نمی‌شد.

۹. شاه ریچارد (King Richard)

فیلم ورزشی

  • کارگردان: رینالدو مارکوس گرین
  • بازیگران: ویل اسمیت، جان برنثال، لیو شرایبر
  • تاریخ انتشار: ۲۰۲۱
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۵ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۹۰ از ۱۰۰

«شاه ریچارد» به روایت داستانی می‌پردازد که در آن ریچارد ویلیامز (ویل اسمیت) تلاش می‌کند تا مطمئن شود دخترانش، ونوس و سرنا ویلیامز (سانیا سیدنی و دمی سینگلتون) بهترین تنیس‌بازان جهان خواهند شد. در واقع این فیلم به روایت تلاش‌های این مرد بزرگ برای خانواده‌اش می‌پردازد. با توجه به داستان پرمحتوای این فیلم، شگفت آور است که چرا تاکنون فیلمی در مورد خواهران ویلیامز و تلاش آن‌ها برای تبدیل شدن به دو نفر از بهترین ورزشکاران جهان ساخته نشده است. چیزی که این فیلم را جالب‌تر می‌کند، تمرکز بر روی پدرشان به عنوان قهرمان داستان آن‌هاست، چیزی که خود این دو خواهر نیز بارها به آن اعتراف کرده‌اند.

در حالی که فیلم ممکن است حول یک خانواده‌ی تنیس دوست روایت شود، اما بیشتر محتوای فیلم درباره‌ی عشق پدری به دخترانش است که می‌خواهد آن‌ها بهترین باشند. اگرچه ممکن است فیلم بر روی ریچارد متمرکز شده باشد، اما به تدریج مشخص می‌شود که قدرت فیلم در روایت داستان این دو خواهر نهفته است. درست است که داستان فیلم «شاه ریچارد» داستان کاملی نیست، اما همین فیلم ناقص، بهترین و بدترین جنبه‌های این داستان واقعی را به نمایش می‌گذارد و به تشریح این موضوع می‌پردازد که چگونه خواهران ویلیامز به بازیکنان بزرگی تبدیل شدند.

منبع: collider



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

یک دیدگاه
  1. Mr robot

    جای چنتا فیلم خالیه
    مورد پنجم اما استون هستش ن واتسون

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما