۸ کتاب روانشناسی درباره هویت که باید بخوانید
این هشت کتاب روانشناسی درباره هویت، پیچیدگیهای ذهن انسان و خود معنای انسان بودن هستند. روانشناسی مطالعه ذهن، رفتار و پیچیدگی انسانهاست، همچنین علمی است که درک و چگونگی تعامل ما با جهان را بررسی میکند. از دیرباز و در طول تاریخ همواره بسیاری از روانشناسها و متفکران مضامینی مانند هویت، آگاهی و پرسشهای عمیق درباره انسان بودن را زیر ذرهبین بردند و بررسی کردند. اگر شما نیز چنین دغدغهای دارید و مجذوب کارکردهای درونی ذهن هستید و میخواهید مطالعهی عمیقتری درباره درک هویت و روانشناسی انسان داشته باشید، این فهرست از کتابها برای شما مناسب هستند؛ کتاب روانشناسی درباره هویت، ذهن و آنچه انسانها را انسان میکند، برای هر خوانندهای میتواند جذاب باشد.
۸ کتاب روانشناسی درباره هویت، ذهن و هر آنچه ما را انسان میکند
۱- «انسان در جستجوی معنا» اثر «ویکتور ای. فرانکل» (Man’s Search for Meaning)
- سال انتشار: ۱۹۴۶
- امتیاز گودریدز: ۴.۴ از ۵
انسان در جستجوی معنا، اثر موفق و تأثیرگذار از ویکتور فرانکل و یکی از پرفروشترین کتابهای روانشناسی، برای هر کسی که علاقهمند به درک عمیق جستجوی انسان برای هدف و هویت خویش است، کتابی ضروری و مهم خواهد بود؛ خصوصاً اینکه کتاب این جستجو را در یکی از سختترین شرایط در تاریخ بررسی کرده. فرانکل، که خودش روانشناس است و یکی از بازماندهی هولوکاست بوده، راههایی را بررسی میکند که افراد به پیش گرفتن آنها میتوانند، حتی در سختترین شرایط ممکن، معنایی برای زندگی پیدا کنند. او رویکرد درمانی به اسم لوگوتراپی را طراحی کرده و توسعه داده که تأکید دارد جستجوی معنا برای زندگی، انگیزهای اولیه و حیاتی برای خود زندگی است.
فرانکل به بررسی تأثیرات روانی متأثر از تجربهی رنج پرداخته و اینکه چگونه درک انسان از معنا و رسیدن به معنا، میتواند بر بقا و رفاه تأثیر بگذارد. این کتاب بر پتانسیل و توانایی انسان برای کنار آمدن با رنج و اهمیتی که در تجربیات ما خواهد گذاشت، تأکید میکند. نه تنها این کتاب روانشناسی درباره هویت انسان است، بلکه بازتابی قدرتمند از انعطافپذیری انسان را هم نشان میدهد.
۲- «مردی که زنش را با کلاه اشتباه گرفت» اثر «اولیور ساکس» (The Man Who Mistook His Wife for a Hat)
- سال انتشار: ۱۹۸۵
- امتیاز گودریدز: ۴ از ۵
اولیور ساکس متخصص مغز و اعصاب معروفی است که کتاب مردی که زنش را با کلاه اشتباه گرفت، گنجینهای از مطالعات سوژهای راجعبه اسرار ذهن انسان، در کارنامهاش است. هر روایت در این کتاب نشان میدهد که چگونه اختلالات عصبی میتوانند ادراک و هویت ما را تحریف کنند و رابطهی پیچیدهی میان مغز و آگاهی آشکار و بررسی میشود.
ساکس ما را با بیمارانی، که شرایط غیرعادی داشتند، آشنا میکند؛ مثل مراجعهکنندهای که آگنوزیا یا ادراکپریشی داشت که ناتوانی در تشخیص اشیاء و افراد است یا بیماری که درگیر سندروم تورت شده. ساکس موفق میشود به کمک این داستانهای جذاب تصویر از چگونگی ساختار ذهن انسان از واقعیت و همچنین چگونگی پیوند هویت با فرآیندهای ذهنی و عصبی را نشان بدهد. این کتاب روانشناسی درباره هویت اثری خواندنی و منحصربهفرد است.
۳- «فکر کردن بیدرنگ و با درنگ» اثر «دانیال کاهنمان» (Thinking, Fast and Slow)
- سال انتشار: ۲۰۱۱
- امتیاز گودریدز: ۴.۲ از ۵
دانیال کاهنمن، برندهی جایزه نوبل، در این اثر به سیستمهای دوگانهی تفکری پرداخته که مسئول هدایت رفتار انسانهاست. کاهنمن میان دو نیمهی تفکر تمایز قائل شده؛ سیستم اول که سریع، خودکار و شهودی است و سیستم دوم که کندتر، سنجیدهتر و تحلیلی کار میکند. کاهنمن بررسی میکند چگونه این سیستمها بر تصمیمگیری، قضاوت و حتی هویت ما اثرگذار هستند.
در این کتاب میخوانیم که پایههای شناختی و خطاهای موجود در آنها، در اغلب موارد، به دلیل اتکای بیش از اندازه بر سیستم اولی تولید میشوند. کاهنمن در تلاش است تا اثبات کند چگونه میانبرهای ذهنی میتوانند درک ما از واقعیت را شکل بدهند و بدون اینکه آگاه باشیم، بر هویت ما تأثیر بگذارند. این کتاب روانشناسی درباره هویت به زبان ساده مسائلی عمیق و پیچیده را باز میکند.
۴- «روانشناسی اجتماعی» اثر «الیوت ارونسون» (The Social Animal)
- سال انتشار: ۱۹۷۲
- امتیاز گودریدز: ۴.۳ از ۵
الیوت ارونسون، که خودش روانشناس است، در این اثر به بررسی پیچیدگی رفتار انسانها پرداخته و میخواهد به این سوال جواب بدهد که جامعه و روابط اجتماعی چه اثری بر هویت ما میگذارند. این اثر را میتوان مقدمهای جامع برای روانشناسی اجتماعی تلقی کرد که به موضوعات مانند همرنگشدن با جماعت، اطاعت، متقاعدسازی، همگرایی و پویایی در گروه میپردازد.
در این کتاب روانشناسی درباره هویت و آنچه به هویت صورت میدهد، ارونسون کندوکاو میکند که چگونه رفتار و احساس ما از خودمان، بهشدت تحت تأثیر محیط اجتماعی است و نشان میدهد هویت ما صرفاً ساختاری فردی نیست بلکه تا میزان قابل توجهی از سر روابط و تعاملات ما با دیگران شکل میگیرد. اگر به دنبال یک کتاب روانشناسی برای زندگی بهتر هستید، «روانشناسی اجتماعی» گزینهی مناسبی است.
۵- «هویت: مطالبهی کرامت و سیاست ناخشنودی» اثر «فرانسیس فوکویاما» (Identity: The Demand for Dignity and the Politics of Resentment)
- سال انتشار: ۲۰۱۸
- امتیاز گودریدز: ۳.۸ از ۵
در این کتاب فرانسیس فوکویا، دانشمند علوم سیاسی، به مفهوم هویت از منظر سیاسی و اجتماعی نگاه میاندازد. فوکویا استدلالی را ارائه میدهد که نشان میدهد جنبشهای سیاسی مدرن به صورت فزاینده حول محور هویت تمرکز میکنند؛ یعنی مردم بیشتر بر اساس وابستگیهای گروهی خودشان، مانند نژاد، جنسیت و قومیت، جنبشها را تشکیل میدهند.
فوکویاما در این کتاب روانشناسی درباره هویت، توان نیروهای روانشناختی و جامعهشناختی را بررسی میکند که در تکاپو برای درک هویت پیش میروند و استدلال میکند که تقاضاها برای به رسمیت شناختن این مؤلفهها پیامدهای عمیقی بر ثبات و انسجام اجتماعی خواهد گذاشت. این کتاب میخواهد خوانندههایش را به چالش بکشد تا دربارهی چگونگی شکلگیری هویت زندگی سیاسی و شخصی و تنش میان هویت فردی و اجتماعی در جامعه معاصر کاوش کنند.
۶- «قدرت عادت» اثر «چارلز داهیگ» (The Power of Habit)
- سال انتشار: ۲۰۱۲
- امتیاز گودریدز: ۴.۱ از ۵
چارلز داهیگ در این اثر به روانشناسی عادات و چگونگی شکل دادن آنها به هویت و رفتار ما پرداخته. داهیگ با پشتوانهی تحقیقات علوم اعصاب و روانشناسی به علم و الگویی که به چرایی شکلگیری عادات منجر میشود را بررسی میکند و نحوهی تأثیر این عادات بر اعمال ما را نشان داده و حتی طرز تغییر آنها را هم شرح میدهد.
با درک الگوهایی که روال و تصمیمگیریهای روزانهی ما را هدایت میکنند، میتوانیم بهتر بفهمیم که عادتهایمان چگونه هویت ما را تعیین میکنند. این کتاب روانشناسی درباره هویت به بینشهای عملی ارائه میدهد راجعبه اینکه چگونه میتوانیم از قدرت عادتها برای ایجاد تغییرات مثبت در زندگیمان استفاده کنیم و هویت خود را دوباره شکل بدهیم.
۷- «خودِ خیالی» اثر «بروس هود» (The Self Illusion: How the Social Brain Creates Identity)
- سال انتشار: ۲۰۱۲
- امتیاز گودریدز: ۳.۸ از ۵
بروس هود، که عصبشناس است، در این کتاب استدلال میکند که مفهوم خودِ ثابت و پایدار توهمی بیش نیست. هود میگوید هویتی که داریم مدام شکل میگیرد و تغییر میکند، چنین شکلگیریهای مداومی به دلیل تعاملات ما با دیگران و سیستمهای پردازش اجتماعی مغز است.
هود به این موضوع میپردازد که چگونه مغز بر اساس تأثیرات اجتماعی و محیطی خودش را میسازد، در نتیجه مفهوم هویت منحصربهفرد و تغییرناپذیر درهم میشکند. این کتاب روانشناسی درباره هویت، ایدههای سنتی را به چالش میکشد و دیدگاه جذاب از هویت با عنوان ساختاری پویا و همیشه در تکاپو را ارائه میدهد.
۸- «لوح سپید: انکار مدرن طبیعت انسان» اثر «استیون پینکر» (The Blank Slate: The Modern Denial of Human Nature)
- سال انتشار: ۲۰۰۲
- امتیاز گودریدز: ۴.۱ از ۵
در این کتاب استیون پینکر، متخصص علوم شناختی، به مبحث طبیعت در برابر پرورش پرداخته و بررسی میکند که تا چه اندازه، هویت و رفتار ما تحت تأثیر بیولوژی یا عوامل محیطی قرار میگیرد. پینکر این ایدهی ذهن با عنوان صفحهی سفیدی که فرهنگ و جامعه میتوانند بر روی آن بنویسند را به چالش میکشد و جای آن استدلال میکند که طبیعت انسان نقش قابلتوجهی در ایجاد افکار، اعمال و هویت ما را دارد.
در این کتاب روانشناسی درباره هویت، پینکر به کمک بررسی جامع از تکامل انسان، ژنتیک و روانشناسی، به این نتیجه میرسد که بیولوژی ما اثر عمیق و بنیادین بر هویت و رفتار ما دارد و دیدگاههای متداول دربارهی طبیعت انسان در دوران مدرن را به چالش میکشد.
منبع: timesnownews