۸ پروژهی مهمی که گوگل حکم مرگ آنها را امضا کرد
در کنار انبوه پروژههای موفق گوگل، گورستان پروژههای شکستخوردهای نیز وجود دارد. از گوگل پادکست تا استادیا، در این مطلب به بررسی تعدادی از مهمترین پروژههای گوگل که به بایگانی سپرده شدهاند میپردازیم و دلایلی را که به نظر ما باعث شکست آنها شده است، بررسی میکنیم.
گوگل پادکست
در اواخر دهه ۲۰۱۰ و اوایل ۲۰۲۰، پادکستها به طور چشمگیری محبوب شدند و گوگل پادکست تلاش شرکت گوگل برای رقابت با سرویسهایی مانند اسپاتیفای و اپل موزیک بود. در راستای همین موضوع، گوگل پادکست در مرداد ۱۳۹۷ راهاندازی شد. استفاده از گوگل پادکست برای دستگاههای iOS و اندروید رایگان بود. علاوه بر این، شما میتوانستید از طریق مرورگر وب خود به پادکستها گوش دهید. گوگل در اواخر سال ۲۰۲۳ اعلام کرد که این برنامه در فروردین ۱۴۰۴ متوقف میشود و به جای آن، پادکستها در یوتیوب موزیک ارائه خواهند شد.
گوگل پادکست یکی از بهترین سرویسها برای دنبال کردن پادکستهای مختلف بود. با وجود اینکه کاربران اپل میتوانند به طور رایگان از اپل پادکست بهره ببرند، اما در اندروید پیدا کردن اپهای پادکست کاملا رایگان که امکانات جذابی داشته باشند کار خیلی راحتی نیست.
استادیا
استادیا، که در نوامبر ۲۰۱۹ عرضه شد، یکی از برجستهترین شکستهای گوگل بود. این سرویس بازی ابری، با دارا بودن مجموعهای چشمگیر از عناوین مانند Assassin’s Creed، FIFA و Far Cry، به کاربران امکان میداد تا از طریق تلویزیون، تبلت، گوشیهای همراه و کامپیوتر، بازیهای سنگین را تجربه کنند.
استادیا علاوه بر امکان خرید اشتراک ماهیانه ۱۰ دلاری که شامل استریم ۴K میشد، یک طرح رایگان نیز ارائه میکرد. با این حال، گوگل در سپتامبر ۲۰۲۲ خبر از تعطیلی این سرویس داد و نهایتا در ژانویه ۲۰۲۳، استادیا به طور کامل خاموش شد. با وجود اینکه استادیا انتقاداتی را به خود جلب کرد که منجر به لغو برخی از اشتراکها در همان ابتدای کار شد، اما مفهومی جالب توجه به شمار میرفت. این پروژه در نهایت به تلاش بسیار بیشتری برای موفقیت نیاز داشت، اما میتوانست به جایگاهی بسیار فراتر از آنچه رسید، دست پیدا کند.
اندروید Auto برای گوشیها
اندروید Auto برای گوشیهای هوشمند یکی دیگر از پروژههای امیدوارکننده ولی کوتاهمدت گوگل بود. ایده اصلی اندروید Auto این است که ماشینهای دارای نمایشگر بتوانند به راحتی از امکاناتی مانند مسیریابی آنلاین بهره ببرند. با این حال ماشینهایی که دارای نمایشگر نبودند، نمیتوانستند از این مشخصه استفاده کنند. در نتیجه گوگل از پروژه اندروید Auto برای گوشیهای هوشمند در سال ۲۰۱۹ رونمایی کرد که قرار بود چنین امکاناتی را برای ماشینهایی که دارای نمایشگر نبودند ارائه کند ولی این مشخصه هم در سال ۲۰۲۲ کنار گذاشته شد.
گوگل پلاس
گوگل پلاس که در سال ۲۰۱۱ راهاندازی شد، در دسامبر ۲۰۱۲ حدود ۵۰۰ میلیون کاربر داشت (هرچند فقط ۱۰۰ میلیون حساب کاربری فعال بودند). گوگل پلاس نتیجهی تلاش گوگل برای ورود به حوزهی شبکههای اجتماعی بود و کاربران میتوانستند به راحتی عکسهای خود را به اشتراک بگذارند و برای پستهای دیگران نظر بنویسند؛ مانند تقریبا تمام شبکههای اجتماعی که سالهاست چنین قابلیتهایی دارند. اما در نهایت این پروژه نتوانست به موفقیت گستردهای برسد و گوگل در سال ۲۰۱۹ آن را تعطیل کرد.
iGoogle
گوگل طی سالها رابط کاربری سرویسهای خود را بارها تغییر داده است. اما در این میان یکی از پروژههای گوگل به دنبال شخصیسازی رابط کاربری بود و به همین خاطر پروژه iGoogle ظاهر شد. iGoogle که در سال ۲۰۰۵ راهاندازی شد، به شما امکان میداد تا تمهای دلخواه خود را انتخاب کنید و انواع ویجتها را اضافه نمایید. شما میتوانستید آبوهوا، تقویم خود و موارد بسیار دیگری را مستقیماً در صفحهی اصلی مشاهده کنید.
در سال ۲۰۱۳، این پروژه متوقف شد و گوگل اعلام کرد که در عوض قصد دارد توجه بیشتری به گوگل پلاس نشان بدهد. در هر صورت نمیتوانیم جذابیت این سرویس را کتمان کنیم زیرا به کاربران اجازه میداد به راحتی سایت گوگل را با توجه به سلیقه و نیازهای خود شخصیسازی کنند. البته این روزها برای این کار افزونههای زیادی وجود دارد که همین کار را انجام میدهند.
گوگل ریدر
دنبال کردن اخبار و اطلاعات در اینترنت، حتی در روزهای اولیه آن، همیشه یک چالش بوده است. گوگل ریدر در تلاش بود تا به کاربران راهی آسان برای دنبال کردن مهمترین اخبار و محتوا بر اساس علایقشان ارائه دهد. گوگل ریدر پس از راهاندازی در اکتبر ۲۰۰۵، حدود هشت سال به کار خود ادامه داد تا اینکه سرانجام در جولای ۲۰۱۳ تعطیل شد.
گوگل ریدر در اصل یک خبرخوان بود که به کاربران اجازه میداد از طریق فیدهای RSS به سرعت به خبرها و مقالات منتشر شده دسترسی داشته باشند. در این میان گوگل ریدر در فضای ایران به شدت محبوب شد و حتی از آن به عنوان «گودر» یاد میکردند. کاربران ایرانی از این سرویس تا حد زیادی به عنوان یک شبکه اجتماعی خاص بهره میبردند و بعد از اینکه خبر تعطیلی آن اعلام شد، این موضوع اعتراض کاربران ایرانی زیادی را به همراه داشت.
پیکاسا
پیکاسا که در سال ۲۰۰۲ عرضه شد، یکی از اولین نرمافزارها برای سازماندهی عکسهای آنلاین به حساب میآمد. اما این برنامه فراتر از یک ابزار برای ساختن پوشه و قرار دادن عکسها بود؛ شما همچنین میتوانستید عکسهایتان را ویرایش کنید. با پیکاسا امکان تنظیم نور، رفع قرمزی چشم، اصلاح خودکار کنتراست و رنگ و بسیاری موارد دیگر وجود داشت.
گوگل در سال ۲۰۱۶ تصمیم به تعطیلی پیکاسا گرفت و ابزارهای سازماندهی و ویرایش آن را به سرویس گوگل فوتوز منتقل کرد. بنابراین، اگر امروزه میخواهید به این امکانات دسترسی داشته باشید، باید به جای پیکاسا به سراغ گوگل فوتوز بروید. همچنین میتوانید جایگزینهای رایگان نرمافزار فتوشاپ را امتحان کنید. پیکاسا دروازهای عالی به دنیای ویرایش عکس بود و بسیاری از ابزارهایی را ارائه میداد که در نرمافزارهای پولی مثل ادوبی لایتروم پیدا میشد. در حالی که برای استفاده از برخی از ابزارهای ویرایش گوگل فوتوز نیاز به اشتراک پولی دارید، در پیکاسا چنین محدودیتی وجود نداشت.
گوگل Cardboard
این روزها صحبت در مورد واقعیت مجازی (VR) در همه جا به گوش میرسد، اما آیا میدانستید که گوگل به مدت تقریبا هفت سال روی پروژه واقعیت مجازی مخصوص به خود کار میکرد؟ گوگل cardboard به شما این امکان را میداد تا با قرار دادن گوشی هوشمند خود درون یک محفظه ساختهشده از مقوا، بدون نیاز به پرداخت هزینههای هنگفت برای هدستهای گرانقیمت، از محتوای واقعیت مجازی لذت ببرید.
گوگل موفق به توزیع دهها میلیون هدست شد که برخی از آنها به موسسات آموزشی اهدا شدند. با این حال، این پروژه در مارس ۲۰۲۱ به پایان رسید. گوگل cardboard صرفاً برای افزایش علاقه به تکنولوژی VR طراحی شده بود، اما روشی جالب برای درک کاربردی واقعیت مجازی به شمار میرفت. همچنین این پروژه راهی عالی برای ترغیب قشر جوان به فرآیندهای فنی پشت VR و پرورش نسل آیندهی مبتکران بود.
اگرچه گوگل در تعدادی از پروژهها شکست خورده یا آنها را به طور داوطلبانه متوقف کرده است، ماهیت تجربهگرایی این شرکت یکی از دلایل اصلی موفقیت آن به حساب میآید. با تداوم حضور پررنگ گوگل در عرصهی فناوری، انتظار میرود شاهد نوآوریهای هیجانانگیز بسیاری در آینده باشیم، حتی اگر همهی آنها به موفقیت تجاری منجر نشوند.
منبع: MakeUseOf