بهترین کتابهای اسکار وایلد که باید بخوانید
اسکار وایلد نویسندهای است که با شنیدن نام آن به یاد کلماتی چون لطافت طبع، ذکاوت، شکوه و استعداد درخشان دنیای ادبیات میافتید. او تاثیری جاودانه بر دنیای ادبیات گذاشته است. او که هم نمایشنامهنویس، رماننویس و شاعر بود، در آثارش به بررسی موضوعاتی همچون هنجارهای اجتماعی، آزادیهای فردی و تقلای سخت و پرطاقت همیشگی میان هنر و اصول اخلاقی میپرداخت. مطالعهی بهترین کتابهای اسکار وایلد همواره سفری به دنیای هوشمندانه و طنزآمیز شخصیتهای اوست؛ جاییکه هیچچیز آنگونه که به نظر میرسد، نیست.
اسکار وایلد با نام کامل اسکار فینگل ا. فلاهرتی ویلز وایلد، در سال ۱۸۵۴ در دوبلین و در خانوادهای برجسته به دنیا آمد. او در دانشگاه ترینیتی شهر دوبلین تحصیل کرد و سپس برای ادامهی تحصیل خود در دانشگاه آکسفورد، به لندن نقل مکان کرد. او به آراستگی، خوشپوشی و هوش و ذکاوتش مشهور بود. وایلد چندین نمایشنامه، یک رمان و تعداد زیادی شعر نوشت. او با اینکه با کنستانس وایلد ازدواج کرد و دو فرزند داشت، زمانیکه به جرم همجنسگرایی، که در آن زمان در انگلستان جرم محسوب میشد، به زندان افتاد، زندگیاش تغییر قابل توجهی کرد. او در زندان به بیماری مننژیت دچار شد و در نهایت در سال ۱۹۰۰ و در سن ۴۶ سالگی درگذشت.
یکی از بهترین جنبههای کتابهای اسکار وایلد، توانایی فوقالعادهاش در استفاده از طنز و لطافت طبع برای انتقال پیامهای عمیق دربارهی جامعه و شرایط انسانی است. شخصیتهای او معمولاً به عنوان ابزاری برای نقد هنجارهای اجتماعی و آشکار کردن ضعفهای آنها عمل میکنند. دیالوگهای هوشمندانه و رفتارهای طنزآمیز شخصیتها، نقاط ضعف جامعه را بهروشی ظریف و سرگرمکننده به تصویر میکشند. این رویکرد نه تنها آثار او را جذاب و سرگرمکننده میکند، بلکه خوانندگان را به تأملی عمیقتر در مسائل مهم اجتماعی وادار میکند.
وایلد بیشتر برای زیرکی و تسلط کاملش بر زبان انگلیسی که ماهرانه در آثارش استفاده میکرد معروف بود. او بیشتر برای رمان «تصویر دوریان گری» که کاوشی دلهرهآور از زیباییشناسی و اخلاق است و نمایشنامهی «اهمیت ارنست بودن» که سرشار از شوخطبعی و تفاسیر اجتماعیست شناخته میشود. اما شهرت اسکار وایلد فقط به آثار ادبی او محدود نمیشود. او برای اعتمادبهنفس در رفتار و طرز لباس پوشیدن، گفتوگوهای بحثبرانگیز و در نهایت تراژدیای که به مرگش منجر شد نیز شناخته شده است. زندانی شدن او به جرم همجنسگرایی و مرگش در فقر و تهیدستی، بر تاثیر ماندگار او به عنوان نمادی برای سرپیچی از هنجارهای اجتماعی تاکید بیشتری کرده است. علیرغم مبارزات شخصی و آوازهی بحثبرانگیزی که داشت، آثار و نوشتههای اسکار وایلد جاودانه باقیماندند و خوانندگان تمام نسلها با آثارش ارتباط برقرار میکنند.
بنابراین اگر علاقهمند کارکشتهی ادبیات یا خوانندهی مبتدیای هستید که به تازگی قصد سرک کشیدن به دنیای ادبیات کلاسیک را دارید، خواندن آثار اسکار وایلد تجربهی غنی و لذتبخشی برای شما خواهد بود.
۱- تصویر دوریان گری (The Picture of Dorian Gray)؛ بهترین کتاب اسکار وایلد
«تصویر دوریان گری» یکی از بهترین کتابهای اسکار وایلد است که با جزئیات به موضوعاتی چون زیباییشناسی، اخلاق و لذتگرایی میپردازد. داستان پیرامون زندگی دوریان گری، مرد جوان و جذابی شکل میگیرد که سوژهی چهرهپردازی هنرمندی به نام باسیل هالوارد میشود. دوریان پس از آگاهی از زیبایی بیمانند خود از طریق آن تصویر و درک این نکته که آن زیبایی با گذر زمان در نهایت محو شده و از بین میرود، آرزویی میکند که بهطرز شگفتآوری برآورده میشود؛ که در اثر گذر ایام، نقاشی پرترهی کشیده شده از او پیر شود، درحالیکه او همیشه جوان و زیبا بماند. جسور و مطمئن از این زیبایی جاودانه، دوریان زندگیای سرشار از عیاشی و اعمال غیراخلاقی را آغاز میکند که آن کارها اثر خودشان را بهجای او، بر روی پرتره بهجا میگذارند. این رمان بررسی دقیقی از غرور، به دنبال لذت محض بودن و پیامدهایی است که هرگاه فرد زندگی اخلاقی را رها کند، با آنها مواجه میشود.
در بخشی از کتاب «تصویر دوریان گری» میخوانیم:
«اما لرد هنری چقدر دلم میخواد به من بگین که چطور میشه از نو جوان شد.»
لرد هنری از سوی دیگر میز به دوشس خیره شد و پرسید: «یادتون میاد در آغاز جوانی چند لغزش بزرگ مرتکب شدید؟»
«اگر راستش رو بخواین خیلی خیلی.» دوشس با آواز بلند گفت.
«اونها رو دوباره تکرار کنید.» لرد با صدایی متین گفت. «برای بازگشت به جوانی انسان باید خطاهای جوانی رو تکرار کنه.»
۲- اهمیت ارنست بودن (The Importance of Being Earnest)؛ بهترین نمایشنامه اسکار وایلد
نمایشنامهی مشهور «اهمیت ارنست بودن»، یکی از بهترین آثار او است که تعدادی از ماندگارترین جملات اسکار وایلد را در آن پیدا میکنید. این اثر که یک کمدی باشکوه و مهیج است، داستان دو دوست را روایت میکند که برای فرار از تعهدات اجتماعی خود، زندگی دوگانهای دارند. هر دو نام مستعار ارنست را برای هویت دیگر خود انتخاب کرده و درگیر روابط عاشقانهای میشوند.
این اثر تفسیری خندهدار و زیرکانه از آداب اجتماعی دورهی ویکتوریا، عشق و اهمیت صادق بودن (earnest) است. بازی هوشمندانهی وایلد با کلمات و زیرکی خاصش در این اثر کاملا قابل مشاهده است و «اهمیت ارنست بودن» را به اثری جاودانه تبدیل کرده است.
در بخشی از نمایشنامهی «اهمیت ارنست بودن» میخوانیم:
من رمانهایی که پایان خوش دارند را دوست ندارم، آنها مرا به شدت افسرده میکنند.
۳- بادبزن لیدی ویندرمیر (Lady Windermere’s Fan)
«بادبزن لیدی ویندرمیر» اثر قابلتوجه دیگری از اسکار وایلد است که با مهارت اخلاقیات دورهی ویکتوریایی و ریاکاریهای اجتماعی آن دوران را نقد میکند. داستان دربارهی زنی به نام لیدی ویندرمیر است که مشکوک میشود شوهرش با یک زن مسن رابطه دارد.
در یک پیچش داستانی، مشخص میشود که آن زن در اصل مادر گمشدهی لیدی ویندرمیر است که سالها پیش به علت یک رابطهی رسواآمیز دیگر، از جامعه طرد شده بود. اسکار وایلد در این نمایشنامه با شوخطبعی و بینش عمیق خود مضامینی مانند شهرت، آگاهی، قضاوت و اخلاقیات زنانه را در چارچوب محدودیتهای هنجارهای اجتماعی بررسی میکند.
در بخشی از نمایشنامهی «لیدی ویندرمیر» میخوانیم:
در زندگی هرکس لحظههایی پیش میآید که باید جسورانه تصمیم بگیرد. باید بین زندگی واقعی، زندگی پر و کامل و به دوش کشیدن بار یک زندگی خالی، محقر و مصنوعی، یکی را انتخاب کند.
۴- شوهر دلخواه (An Ideal Husband)
«شوهر دلخواه» نمایشنامهی کمدی دیگری از وایلد است که مضامینی مانند عشق، ازدواج، سیاست و اخلاقیات را در جامعهی بلندپایهی ویکتوریایی انگلستان بررسی میکند. داستان دربارهی مرد سیاستمدار محترمی به نام رابرت چیلترن است که ظاهرا زندگی خوبی دارد؛ اما زن فریبکاری به نام خانم چولی، از او برای خطایی که در گذشته مرتکب شده بود اخاذی میکند. رابرت چیلدرن در گذشته راز کابینه را فروخته و ثروتمند شده بود و حالا خانم چولی قصد دارد از این راز برای منافع تجاری شخصی خود بهرهبرداری کند و چیلترن را تهدید میکند که اگر از نقشهی کلاهبرداری او حمایت نکند، راز او را برملا خواهد کرد.
پیچیدگی داستان زمانی اوج میگیرد که همسر رابرت، که او را برای درستکاریاش ستایش میکند، از گذشتهی او باخبر میشود. داستان با پیچشهای هوشمندانهای جلو میرود و این مفهوم را بررسی میکند که هیچکس در واقع شوهری دلخواه یا همسری بینقص نیست. زیرکی هوشمندانهی وایلد در سرتاسر اثر به چشم میخورد و آن را به تفسیری طنزآمیز و روشنگر دربارهی استانداردهای غیرواقعی و ریاکاریهای جامعهی ویکتوریایی تبدیل کرده است.
در بخشی از نمایشنامهی «شوهر دلخواه»، یکی از بهترین کتابهای اسکار وایلد میخوانیم:
– لرد گارلینگ: فکر نمیکنید این عمل زشت، شما را مورد قهر و غضب خداوند قرار دهد؟
– خانم چولی: نخیر، یقین دارم که خداوند عالم اخیرا خیلی بردبار شده و میتواند جلوی خشم خودش را بگیرد.
۵- از اعماق (De Profundis)
«از اعماق» نامهای حزنانگیز و خویشتننگر است که اسکار وایلد در زمان زندانی بودن در زندان ریدینگ نوشت. این نامه که برای معشوق سابقش، لرد آلفرد داگلاس، نوشته شده است به سفر معنوی او در دوران حبسش میپردازد. او در این نوشته به تامل دربارهی سبک زندگی گذشتهاش، ماهیت رنج و قدرت تحولآفرین سختیها میپردازد. وایلد به بیهودگی و سطحینگریای که در زمان قبل از زندان داشت فکر کرده و بیان میکند چگونه تجربیاتش در زندان او را به خودشناسی عمیق و تولدی دوباره از نظر معنوی رسانده است. «از اعماق» اثری تاملبرانگیز و احساسی است که مضامینی مانند عشق، ندامت، توانایی انسان برای رشد و رستگاری را بررسی میکند.
در بخشی از کتاب «از اعماق» میخوانیم:
من در زمرهی کسانیام که از برای استثنائات ساخته میشوند نه قواعد. کیش من در چارچوب تجربهی عملی است که به اوج و کمال خود میرسد؛ شاید هم زیادی کامل باشد، چرا که مثل بسیاری از کسانی که بهشت خود را در این جهان قرار دادهاند، یا مثل همهی آنها، من در این خاک نه فقط زیبایی بهشت بلکه وحشت دوزخ را نیز یافتهام.
منبع: bibliolifestyle