برترین فیلمهای غیر ترسناک اقتباسی از استیون کینگ؛ از «مسیر سبز» تا «برج تاریک»
اگر حتی کتابهای استیون کینگ را نخوانده باشید به احتمال زیاد نام او را شنیدهاید. سالهاست که کینگ با آثار پرفروش خود در سبک ترسناک توانسته به عنوان یکی از برجستهترین نویسندگان این سبک نامی برای خود دست و پا کند. یکی از مهمترین دلایلی که موجب شهرت استیون کینگ در سطح جهانی شده، اقتباسهای متعدد سینمایی است که بسیاری از فیلمبازان با آنها آشنایی دارند؛ مثل فیلم «درخشش» کوبریک و مجموعه فیلمهای «آن». اما نکتهی قابل تأمل اینکه اکثریت این فیلمها بر اساس داستانهای ترسناک کینگ ساخته شدهاند؛ اما کارنامهی او تنها به آثارش در ژانر وحشت خلاصه نمیشود. از داستانهای هیجان انگیز و احساسی، تا درامهای تأملانگیز همه در میان کتابهای این نویسنده پیدا میشوند. بنابراین، طیف گستردهای از فیلمهای غیر ترسناک استیون کینگ وجود دارند که نه فقط برای طرفداران ترس و وحشت، که برای هر نوع مخاطبی چیزی برای ارائه دارند؛ فیلمهایی که بسیاری در وهلهی اول نمیدانند بر اساس کتابهای این نویسندهی نامدار ساخته شدهاند.
کینگ نویسندگی را به طور حرفهای از دههی هفتاد میلادی آغاز کرد و از آن زمان کتابهای او به فیلم، سریالهای تلویزیونی و حتی کمیک اقتباس شدهاند که بسیاری از آنها در حوزهی خود به عنوان آثار کلاسیک شناخته میشوند. علیرغم تنوع آنها، نکتهی مهمی که در میان تمام این اقتباسها وجود دارد، احساس ناشی از تعلیق و تنشی است که کینگ با مهارتی عالی در نوشتههای خود پیاده میکند. فارغ از اینکه این داستانها در ژانر ترسناک هستند یا نه، اغلب اوقات نوعی حس ناآرامی بر اتمسفر داستان سایه میاندازد که اینطور به مخاطب القا میکند که انگار هر لحظه ممکن است اتفاق غیرمنتظرهای رخ دهد. این باعث میشود نه تنها تماشای این فیلمهای غیر ترسناک اقتباسی از استیون کینگ هیجانانگیز باشد، بلکه فیلم بیننده را وادار میکند تا مدام اتفاقات و صحنهها را ارزیابی کند و بخواهد لحظهی بعدی را حدس بزند.
اگر از طرفداران سرسخت داستانهای کینگ هستید، یا نه، در فیلمهایی که میبینید درام و هیجان میخواهید، فیلمهای این لیست هر یک چیزی برای ارائه دارند. از شناختهشدهترین کتابهای او، تا اسامی کمتر شنیده شده، این فهرست بهترین فیلمهای غیر ترسناک اقتباس شده از آثار استیون کینگ را رتبهبندی میکند تا بدانید دفعهی بعدی باید کدام یکی را تماشا کنید.
۱۰. برج تاریک (The Dark Tower)
- سال اکران: ۲۰۱۷
- کارگردان: نیکولای آرسل
- بازیگران: ادریس البا، متیو مککانهی، جکی ارل هیلی، ابی لی
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۵.۶ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۱۵ از ۱۰۰
مجموعهی «برج تاریک» یکی از محبوبترین و پیچیدهترین آثار استیون کینگ و متشکل از هشت رمان است. در این کتابها مجموعهای از داستانها و شخصیتها وجود دارند که سرگذشت آنها در آخر به طرق گوناگون به یکدیگر گره میخورد. داستان این فیلم دربارهی پسر جوانی به نام جیک است که متوجه میشود سرنوشت جهان بر دوش آخرین تفنگدار، یعنی رولند گذاشته شده و او سفر خود را برای رسیدن به برج تاریک آغاز کرده است.
اقتباس سینمایی از این سری توسط نیکولای آرسل و در سال ۲۰۱۷ میلادی با سر و صدای زیادی اکران شد و قرار بود حماسهی بزرگ «برج تاریک» را در یک فیلم سینمایی پرهیجان و پر از اکشن به تصویر بکشد. البته از میان اقتباسهای سینمایی غیر ترسناک از کینگ «برج تاریک» آنطور که باید و شاید نتوانست طرفداران این نویسنده را راضی کند. این فیلم نقدهای متفاوتی دریافت کرده و از نظر فروش نیز به سختی توانست بودجهی خود را جبران کند. همین امر نشان میدهد اقتباس از روایت پیچیدهای مثل داستان استیون کینگ کار هر کسی نیست؛ هرچند که این فیلم همچنان میتواند جوهرهی داستان را به تصویر بکشد و دنیاسازی آن هم برای کسانی که کتابها را خواندهاند جذابیت خواهد داشت.
۹. پنجرهی مخفی (Secret Window)
- سال اکران: ۲۰۰۴
- کارگردان: دیوید کپ
- بازیگران: جانی دپ، جان تورتورو، چارلز اس داتون
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۶.۵ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۴۵ از ۱۰۰
«پنجرهی مخفی» یکی دیگر از فیلمهای غیر ترسناک اقتباسی از استیون کینگ است که مبتنی بر کتابی با نام «پنجرهی مخفی، باغ مخفی» ساخته شده و در ژانر تریلر روانشناختی میگنجد. این فیلم داستان نویسندهای به نام مورت رینی (جانی دپ) را روایت میکند که به تازگی از همسر خود طلاق گرفته و از نظر سلامت روان اصلا حال و روز خوبی ندارد؛ آن هم درست موقعی که باید پروژهی کتاب بعدیاش را پیش ببرد. اوضاع زمانی بدتر میشود که مردی مرموز به نام جان شوتر (جان ترتورو) سر و کلهاش پیدا میشود و مدام دور خانهی مورت سرک میکشد. مورت تصمیم میگیرد که بالاخره با این مرد عجیب مواجه شود؛ اما داستان عجیبتر شده و شوتر مورت را به سرقت ادبی متهم میکند.
این فیلم به کارگردانی دیوید کوپ تا حدود زیادی به کتاب اصلی وفادار بوده و در عین حال هیجان بیشتری به داستان اصلی اضافه کرده است. جانی دپ هم به خوبی از پس نقش مورت برآمده؛ مردی که روز به روز به قهقهرا میرود و به تدریج عقلش را از دست میدهد. این فیلم همچنین بازیگران فوقالعادهای برای نقشهای مکمل دارد که به داستان عمق زیادی میبخشند و تماشای آن را لذتبخشتر میکنند.
۸. شاگرد توانا (Apt Pupil)
- سال اکران: ۱۹۹۸
- کارگردان: برایان سینگر
- بازیگران: برد رنفرو، ایان مککلن، دیوید شویمر، الیاس کوتیاس
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۶.۷ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۵۴ از ۱۰۰
«شاگرد توانا» برای اولین بار در قالب داستان کوتاه و در یکی بخشی از کتاب «فصلهای متفاوت» در سال ۱۹۸۲ میلادی منتشر شد. این کتاب از مسائل دشواری مثل هولوکاست حرف میزند و داستان زندگی یک دانشآموز جوان به نام تاد بودن (برد رنفرو) را دنبال میکند که میخواهد روی وقایع هولوکاست تحقیقاتی انجام بدهد. او به زودی به راز یکی از همسایههایش پی میبرد و متوجه میشود همسایهاش که به نام آرتور دنکر (ایان مککلن) شناخته میشود در واقع کرت دوساندر نام دارد و یک افسر سابق اساس نازی است که در اردوگاههای کار اجباری خدمت میکرده و حالا با هویت جعلی در محلهی این پسر پنهان شده است. تاد با اخاذی از دنکر او را تحت فشار میگذارد تا در ازای دادن اطلاعات به او، تاد نیز دنکر را به پلیس تحویل ندهد. هر چه زمان بیشتری میگذرد، علاقهی تاد برای کشف هویت واقعی دنکر و گذشتهی او بیشتر میشود؛ تا اینکه به تدریج او درگیر یک رابطهی پیچیدهی استاد و شاگردی با دنکر میشود و این رابطه تا جایی پیش میرود که کنترل اوضاع از دست تاد خارج شده و جانش در معرض تهدید قرار میگیرد.
با وجود آنکه صحبت از هولوکاست کار سادهای نیست، اما «شاگرد توانا» توانسته با ظرافت داستان کینگ را به تصویر کشیده و روایت کند. این فیلم یک اقتباس هیجانانگیز با عناصر روانشناختی و بسیار تاریکتر از سایر کارهای کینگ است که شما را لبهی تیغ نگه میدارد. از «شاگرد توانا» به ندرت در میان دیگر فیلمهای غیر ترسناک استیون کینگ نام برده میشود و در گیشه نیز نتوانست موفقیت زیادی کسب کند. با این وجود، این فیلم از وجود بازیگران توانمندی چون ایان مککلن و دیوید شویمر بهره میبرد که توانستهاند پیچیدگیهای ظریف شخصیتهایشان را به نحو تأثیرگذاری به تصویر بکشند و کاراکترهای فیلم را به کاراکترهایی فراموشنشدنی تبدیل کنند.
۷. مرد فراری (The Running Man)
- سال اکران: ۱۹۸۷
- کارگردان: پل مایکل گلیسر
- بازیگران: آرنولد شوارتزنگر، ماریا کوچیتا آلونسو، گاس رتویش
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۶.۷ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۶۶ از ۱۰۰
داستان این فیلم اکشن علمی-تخیلی در آیندهای دور در جهانی دیستوپیایی اتفاق میافتد که در آن مجرمان و بزهکاران باید در یک برنامهی تلویزیونی حاضر شوند. آنها در این برنامه مجبور میشوند برای نجات جان خود علیه قاتلان اجیرشده توسط تهیهکنندگان آن برنامه مبارزه کنند. بن ریچاردز (آرنولد شوارتزنگر) به اشتباه دستگیر و محکوم شده و حالا باید به هر طریقی که شده بیگناهی خود را اثبات کرده و جان خود را نجات دهد.
«مرد فراری» مبتنی بر داستان کوتاهی از او ساخته شده که با داستان ماجراجویی هیجان انگیز و شیوهی روایت سریع خود بیشک شما را سرگرم خواهد کرد. این فیلم عناصر طنز و تفاسیر اجتماعی موجود در نوشتهی کینگ را به خوبی به صحنهی فیلم منتقل میکند و از چیزهایی حرف میزند که امروزه هم برای ما ملموس هستند؛ مثل کنترل رسانهها، سانسور، سوءاستفادهی دولت از قدرت و اتوریته و مسائلی دیگر از این دست.
۶. قلبها در آتلانتیس (Hearts in Atlantis)
- سال اکران: ۲۰۰۱
- کارگردان: اسکات هیکس
- بازیگران: آنتونی هاپکینز، آنتون یلچین، دیوید مورس
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۶.۹ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۴۹ از ۱۰۰
این فیلم بر زندگی پسر جوانی به نام بابی گارفیلد (آنتونی یلچین) تمرکز دارد که در دههی ۶۰ میلادی بزرگ شده و داستان بلوغ این جوان و مضامینی چون دوستی، خانواده و از دست رفتن کودکی را بررسی میکند و پیچیدگیهای دوران نوجوانی را به تصویر میکشد.
«قلبها در آتلانتیس» نوستالژی و درام را به هم پیوند میزند و میکوشد داستانی غمانگیز را با لحنی سرشار از امید بیان کند؛ این فیلم بازتابی از یک برههی خاص از زندگی است که سختیها و دشواریهای مخصوص به خودش را دارد و اغلب از آن غفلت میشود. آنتونی هاپکینز مثل همیشه بازی فوقالعادهای در این فیلم نیز ارائه می دهد و نقش یک شخصیت مرموز را بازی میکند که به تدریج به لایههای درونی زندگی بابی نفوذ کرده و او را تحت تأثیر قرار میدهد.
۵. منطقهی مرده (The Dead Zone)
- سال اکران: ۱۹۸۳
- کارگردان: دیوید کراننبرگ
- بازیگران: کریستوفر واکن، مارتین شین، بروک آدامز، تام اسکریت
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۲ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۸۹ از ۱۰۰
این فیلم دلهرهآور مملو از زیرلایههای روانشناختی است که داستان جانی اسمیت (کریستوفر واکن) را روایت میکند. او که به تازگی از کما بیدار شده متوجه میشود میتواند با لمس دیگران آیندهی آنها را ببیند. همانطور که جانی تلاش میکند با قدرتهای تازهاش کنار بیاید، به موضوعی پی میبرد که ممکن است جان او را به خطر بیندازد؛ انگار که توطئهی سیاسی شومی در پشت صحنهها در حال شکلگیری است.
«منطقهی مرده» بر اساس رمانی کلاسیک کلاسیک به همین نام نوشته شده. «منطقهی مرده» توانسته به خوبی داستانی علمی-تخیلی را با تعلیق و عناصر داستانی تأمل برانگیز تلفیق کند. این فیلم همچنین کریستوفر واکن را در نقش شخصیتی آسیب پذیر و درمانده نشان میدهد که باید با وضعیتی ناشناخته کنار بیاید. بازیگری عالی واکن شخصیت او را به نحوی به تصویر میکشد که بیننده میتواند با جانی ارتباط برقرار کند و دغدغههایش را بپذیرد؛ به نحوی که حتی یک لحظه شک نمیکند امکان ندارد داستان جانی به راستی به وقوع بپیوندد.
۴. دولورس کلیبورن (Dolores Claiborne)
- سال اکران: ۱۹۹۵
- کارگردان: تیلور هکفورد
- بازیگران: کتی بیتس، جنیفر جیسون لی، جان سی رایلی
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۴ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۸۵ از ۱۰۰
«دولورس کلیبورن» یکی از بهترین فیلمهای غیر ترسناک اقتباسی از استیون کینگ است. داستان این فیلم مبتنی بر رمانی به همین نام و در شهر کوچکی در مین اتفاق میافتد. دولورس زنی پر دل و جرئت است که به قتل محکوم شده و دخترش را از او جدا کردهاند. حالا دولورس باید نام خود را از این اتهام پاک کند و دخترش در این راه به کمکش میآید. با پیشرفت داستان، مشخص میشود که تصمیمات گذشته هیچ وقت در گذشته نمیماند و کارهایی که کردهایم همیشه برمیگردند و زندگی امروز ما را تحت تأثیر قرار میدهند.
این فیلم درام توسط تیلور هکفورد کارگردانی شده که به زیبایی ظرافت و تنش را در «دلورس کلیبورن» ترکیب میکند. فیلمنامهی آن نیز توسط تونی گیلروی نوشته شده که اقتباسی خارقالعاده از کتاب کینگ انجام داده است و توانسته زیرلایههای روانشناختی و پیچیدگیهای شخصیتی کتاب اصلی را پر و بال بدهد؛ اما متأسفانه این فیلم در میان دیگر فیلمهای غیر ترسناک استیون کینگ آن قدر که باید شناختهشده نیست.
۳. کنار من بمان (Stand By Me)
- سال اکران: ۱۹۸۶
- کارگردان: راب راینر
- بازیگران: ریور فینیکس، کوری فلدمن، کیفر ساترلند، ویل ویتون
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۸.۱ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۲ از ۱۰۰
«کنار من بمان» به کارگردانی راب راینر بر اساس داستان کوتاهی از استیون کینگ به نام «بدن» ساخته شده است. این داستان از چهار دوست میگوید که برای یافتن جسد پسری گمشده پا به ماجراجویی میگذارند. در این سفر، آنها با خطرات و موانع مختلفی دست و پنجه نرم میکنند که موجب میشود بچهها خودشان را بهتر از پیش بشناسند و یاد بگیرند باید چگونه با یکدیگر برای رسیدن به اهدافشان همکاری کنند. داستان فیلم در سال ۱۹۵۹ میلادی اتفاق میافتد و از این رو سفر این پسربچهها روحی نوستالژیک پیدا میکند که مثل نگاه کردن به عکسهای یک آلبوم قدیمی یا ورق زدن دفترچه خاطراتی از سالهایی مربوط به گذشتههای دور است. یکی از نقاط قوت این فیلم اجرای بازیگران جوان آن است که دست کمی از خارقالعاده ندارد؛ کسانی مثل ریور فینیکس، جری اوکانل، کوری فلدمن که معصومیت و رفاقت کودکی را به زیبایی به تصویر کشیدهاند.
«کنار من بمان» یک داستان کلاسیک از به بلوغ رسیدن است و قدرت دوستی و خاطرات شیرین و تلخ دوران کودکی را به نمایش میگذارد. این فیلم همچنین موسیقی صحنهی فوقالعادهای دارد که توسط جک نیتز اجرا شده و بر حس نوستالژی و غنای عاطفی فیلم میافزاید.
۲. مسیر سبز (The Green Mile)
- سال اکران: ۱۹۹۹
- کارگردان: فرانک دارابونت
- بازیگران: تام هنکس، دیوید مورس، سم راکول، مایکل کلارک دانکن
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۸.۶ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۷۹ از ۱۰۰
این فیلم یک درام احساسی و قدرتمند به کارگردانی فرانک دارابونت است که بر اساس رمانی به همین نام از استیون کینگ ساخته شده است. داستان «مسیر سبز» در دههی سی میلادی میگذرد و از زندانبانی به نام پاول میگوید که مسئول بخش زندانیان اعدامی است. یکی از این زندانیان به اعدام محکوم شده جان کافی (مایکل کلارک دانکن) نام دارد و پاول به زودی پی میبرد که جان از قدرتهای عجیبی برخوردار است که توضیح منطقی نمیتوان برای آنها پیدا کرد.
این فیلم مجموعهای از بازیگران توانمند را به خدمت گرفته است؛ از تام هنکس گرفته تا مایکل کلارک دانکن و سم راکول همه بازیهای بسیار قدرتمند و به یادماندنی ارائه میدهند که از مهمترین نقاط قوت «مسیر سبز» است. این فیلم از نظر احساسی یکی از دشوارترین و تأثیرگذارترین اقتباسهایی سینمایی غیر ترسناک از آثار کینگ به حساب میآید و خود به یک اثر مستقل کلاسیک در تاریخ سینما تبدیل شده است. هرچند عدهی زیادی نیستند که بدانند این فیلم اصلا اقتباسی از آثار استیون کینگ است و تا به امروز این داستان یکی از ناشناختهترین آثار کینگ محسوب میشود.
«مسیر سبز»، که سه سال پس از انتشار کتاب اصلی ساخته شده، از موضوعاتی مثل عدالت، رستگاری، شرایط غیرانسانی زندانها و ظرفیت انسان برای خیر یا شر حرف میزند و داستانسرایی و نحوهی روایت آن به گونهای ماهرانه ساخته و پرداخته شده که «مسیر سبز» را به تجربهای فراموش نشدنی و تکان دهنده تبدیل میکند.
۱. رستگاری در شاوشنک (The Shawshank Redemption)
- سال اکران: ۱۹۹۴
- کارگردان: فرانک دارابونت
- بازیگران: مورگان فریمن، تیم رابینز، کلنسی براون، باب گانتون
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۹.۳ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۱ از ۱۰۰
این فیلم یکی از بهترین فیلمهای کلاسیک تمام ادوار به حساب میآید که بار دیگر تواناییهای فرانک دارابونت و استیون کینگ را در یک اثر کلاسیک در کنار هم جمع میکند؛ ترکیبی که هر بار ثابت کرده نتیجهاش خلق اثری جاودانه و بینظیر است. داستان این فیلم، که بر اساس رمان کینگ به نام «ریتا هیورث و رستگاری در شاوشنک» ساخته شده، در یک زندان خیالی در شهر مین میگذرد. اندی دوفرن (تام رابینز) یک بانکدار است که به اشتباه به قتل محکوم شده و به زندان افتاده است. داستان «رستگاری در شاوشنک» بر دوستی او و همبندیاش الیس بویل رد (مورگان فریمن) تمرکز میکند که با وجود تمام تفاوتها در یک چیز اشتراک دارند؛ آرزوی آزادی.
بازیگران «رستگاری در شاوشنک» در اجرای خود برای این فیلم هنر بازیگری را به حد اعلا رساندهاند و اجراهایشان هرگز از ذهن بیننده فراموش نخواهد شد. فیلمنامهی آن نیز یک اقتباس فوقالعاده است که روح اثر اصلی را حفظ کرده و همچنان به نحوی استادانه آن را برای قاب سینمایی تعریف میکند. موسیقی توماس نیومن به نحوی روی هر صحنه مینشیند که احساسات پشت هر دیالوگ را دوچندان میکند.
دارابونت توانست در «رستگاری در شاوشنک» از بیشتر کلیشههای فیلمها دربارهی وضعیت زندگی در زندانها فاصله بگیرد و با وجود پرداختن به جزئیات، از خسته کردن مخاطب بپرهیزد. بدون هیچ تردیدی میتوانیم بگوییم که این فیلم در میان فیلمهای غیر ترسناک استیون کینگ یک شاهکار واقعی است که حتی در میان فیلمهای کلاسیک تمام ادوار میدرخشد.
منبع: MovieWeb