۱۰ فیلم برتر دربارهی جادو و جادوگری بر اساس رتبهبندی IMDb
با توجه به اینکه فیلم «مرد شمالی» بار دیگر جادوگران را بر روی پردهی سینما زنده کرد، میتوان چنین گفت که جادوگران همواره بهعنوان بخشی از تاریخ سینما باقی خواهند ماند. قدرتهای بیپایان این موجودات فرا انسانی، آنها را به جذابترین شخصیتهای تاریخ سینما تبدیل کرده؛ لذا فیلمهایی که از وجود آنها در داستان خود بهره بردهاند به فیلمهایی تبدیل شدهاند که توانستند نظر مثبت منتقدان و مردم را جلب نمایند.
فرقی نمیکند فیلمهایی که در رابطه با جادوگران ساخته میشوند فیلمهای انیمیشنی فانتزی مانند «شهر اشباح» باشند یا فیلمهای ترسناک هیجانانگیزی مانند «جادوگر»، چرا که مضامین تلفیق شده با عنصر جادوگری همواره مخاطبان را طلسم میکنند. با وجود اینکه فیلمهای متنوع زیادی در این رابطه وجود دارد، اما در اینجا فیلمهایی را انتخاب کردهایم که بر اساس رتبهبندی IMDb امتیاز بالاتری را به دست آوردهاند.
- ۱۰ فیلم درام تاریخی برتر دههی اول قرن ۲۱ بر اساس امتیاز IMDb
- رتبهبندی تمام فیلمهای مت ریوز؛ از «طلوع سیاره میمونها» تا «نعشکش»
- ۱۰ اسپینآف برتر سریالهای تلویزیونی بر اساس امتیاز IMDB
۱۰. ژنرال جادوگر یاب (Witchfinder General)
- کارگردان: مایکل ریوز
- بازیگران: وینسنت پرایس، یان اگیلوی، رابرت راسل
- تاریخ انتشار: ۱۹۶۸
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶٫۷ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۸۸ از ۱۰۰
فیلم «ژنرال جادوگر یاب» که در آن بازیگر افسانهای وینسنت پرایس به ایفای نقش پرداخته و توانسته یکی از بهترین بازیهای تمام دوران کاری حرفهایش را به نمایش بگذارد، نگاهی تاریخی به مجازات جادوگران در انگلستان قرون وسطی میاندازد. مردی دیوانه به سرتاسر کشور سفر میکند و ادعا مینماید که میتواند شهرها را از شر هجوم جادوگران در امان نگاه دارد. اما چندی نمیگذرد که برادر یکی از زنانی که اغفالشان کرده، این مرد را که پس از پر کردن جیبهایش ناپدید شده تحت تعقیب قرار میدهد.
بیشتر داستانهای مربوط به مضامین جادوگری، داستانهای ترسناکی هستند، اما فیلم ژنرال جادوگر یاب به دلایل کاملا متفاوتی ترسناک است. در این فیلم شاهد صحنههای جادوگری بسیار اندکی هستیم و در عوض مشاهده میکنیم که مردم انگلیس قرون وسطی تا چه حد به خرافات پایبند بودند و تمام مسائلی را که برایشان پیش میآمد به موضوعات فرا طبیعی ربط میدادند؛ لذا انسانهایی هم در این اوضاع از خرافهپرستی مردم سوء استفاده میکردند و برای اینکه دوباره شادی را برایشان به ارمغان بیاورند از آنها پولهای گزافی میگرفتند.
۹. زنگ، کتاب و شمع (Bell, Book, And Candle)
- کارگردان: ریچارد کواین
- بازیگران: جیمز استوارت، کیم نواک
- تاریخ انتشار: ۱۹۵۸
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶٫۸ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۷۵ از ۱۰۰
در سال ۱۹۵۸ بازیگرانی همچون جیمز استوارت و کیم نواک توانسته بودند پردهی سینما را از آن خود کنند. آنها ابتدا در فیلم «سرگیجه» آلفرد هیچکاک و سپس در داستان کاملا متفاوت فیلم «زنگ، کتاب و شمع» با هم همبازی شدند. فیلم «زنگ، کتاب و شمع» به روایت داستان زندگی جادوگری میپردازد که عاشق همسایهی جدیدش میشود و از جادوی سیاه استفاده میکند تا او را هم عاشق خود کند. تنها مشکل این است که این همسایهی دوست داشتنی قبلا با زن دیگری نامزد کرده است.
این فیلم مملو از تصاویر جادوگری کلاسیک از جمله گربههای سیاه و کتابهای طلسم قدیمی است. محلهی واقع در حومهی شهر هم بهعنوان یکی دیگر از آن مضامین کلاسیک و در عین حال خندهداری تلقی میشود که نشاندهندهی فیلمهای کلاسیکی است که در رابطه با جادوگران ساخته میشدند و در عین حال شیمی بین دو بازیگر روی صحنه هم توانست مخاطبان را مجذوب فیلم کند. در حقیقت این دو بازیگر درست همانند فیلم سرگیجهی هیچکاک، صحنه را از آن خود کردند و تمام نواقص فیلم را با بازی حرفهای خود پوشاندند. لذا قطعا تماشای این فیلم خالی از لطف نخواهد بود.
۸. جادوگران (The Witches)
- کارگردان: نیکلاس روگ
- بازیگران: آنجلیکا هیوستون، مای زترلینگ، جین هرکس
- تاریخ انتشار: ۱۹۹۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶٫۸ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۷۸ از ۱۰۰
برخلاف بسیاری از داستانهای به کار گرفته شده در فیلمهای جادوگری مدرن، فیلم «جادوگران» یادآور این نکته بود که داستانی که در آن از وجود جادوگرها استفاده شده باشد باید فیلمی ترسناک باشد. پسر جوانی به طور تصادفی جمع جادوگرانی را که در شهر کوچکشان وجود دارد کشف میکند. چندی نمیگذرد که این جادوگران او را به موش تبدیل میکنند اما این پسر از هیچ کاری برای متوقف کردن آنها دریغ نمیکند تا مطمئن شود که جادوگران نمیتوانند نقشهی شیطانی خود را عملی کنند.
فیلم جادوگران که غالبا یکی از بهترین فیلمهای ساخته شده با اقتباس از رمان رولد دال به حساب میآید، یک فیلم کاملا کودکانه است که جادوگرها را بهعنوان موجوداتی شبحوار با آرایشی بهشدت غیرطبیعی به تصویر میکشد. آنجلیکا هیوستون در نقش خانم ارنست، چهرهای فوقالعاده شیطانی دارد و این بازی درخشان اوست که سبب شد فیلم جادوگران به فیلمی به یاد ماندنی تبدیل شود.
۷. هوکس پوکس (Hocus Pocus)
- کارگردان: کنی ارتگا
- بازیگران: بت میدلر، سارا جسیکا
- تاریخ انتشار: ۱۹۹۳
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶٫۹ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۳۸ از ۱۰۰
در حالی که فیلم «هوکس پوکس» پس از انتشار چندان نظر مخاطبان را جلب نکرد و در باکس آفیس به فیلمی پرهیاهو تبدیل نشد، توانست بهعنوان یک فیلم کلاسیک که سرشار از مضامین جادوگری است جایگاه مناسبی را به خود اختصاص دهد. پسری به ماساچوست نقل مکان میکند اما نمیتواند خودش را با شرایط این شهر وقف دهد. در همین حین او به طور تصادفی سه جادوگر شیطان صفت را که در قرن هفدهم میزیستند و به خاطر اعمال جادوگرانهشان اعدام شده بودند دوباره بیدار میکند.
این فیلم که در آن از مضامین جادوگری و روح هالووین الهام گرفته شده، یکی از آن فیلمهایی به شمار میآید که توانست به مبنا و پایهی فیلمهای جادوگری مدرن تبدیل گردد. این سه جادوگر هر کدام شخصیتهای متمایزی دارند و تماشای بازی بینظیر آنها در برابر پسر داستان ما، بسیار سرگرم کننده است. فیلم «هوکس پوکس» در کل فیلمی موفقی است زیرا جادو و ترس و سرگرمی را در هم میآمیزد؛ لذا میتواند مخاطبان جوانتر را هم بدون اینکه بترسند جذب خود کند.
۶. جادوگر (The Witch)
- کارگردان: رابرت اگرز
- بازیگران: رالف اینسون، کیت دیکی، جولیان ریچینگز
- تاریخ انتشار: ۲۰۱۵
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶٫۹ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۰ از ۱۰۰
میتوان به جرأت بیان داشت که تعداد اندکی از کارگردانان قادرند مانند رابرت اگرز با مضامین مربوط به جادوگری ارتباط برقرار کنند. این فیلم داستان یک خانوادهی نیوانگلندی را روایت میکند که در دههی ۱۶۳۰ در روستایی ساکن شدهاند اما از شرارتهای جادوگری که در اطرافشان پرسه میزند به تنگ آمدهاند و نمیدانند برای نابودی او چه باید بکنند.
فیلم جادوگر بهخوبی توانسته فضای مبهم و سرشار از ترس و دلهرهی ناشی از وجود یک موجود عجیب و غریب را به تصویر بکشد و روزهای آغازین شکلگیری ایالات متحده و فضای رازآلود و خوفناک این کشور مملو از جنگل را به مخاطب نشان دهد. در حالی که دربارهی دادگاه جادوگرانی که در قرن هفدهم میزیستند چیزهای زیادی گفته شده و داستانهای بیشماری هم به صورت فیلم در آمده، اما فیلم جادوگر از منظری کاملا جدید به این موضوع مینگرد و دیدگاه کاملا جدیدی را ارائه میکند. این فیلم که در آن هر چه برای این خانواده اتفاق میافتد به جادوی سیاه ربط داده میشود فیلمی است که قطعا میتواند برای ساعاتی شما را سرگرم کند.
۵. یکشنبهی سیاه (Black Sunday)
- کارگردان: ماریا باوا
- بازیگران: باربارا استیل، جان ریچاردسن، آرتورو دومینیچی
- تاریخ انتشار: ۱۹۶۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷٫۱ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۸۶ از ۱۰۰
جادوگران به واسطهی برخورداری از قابلیتهای فراوانی که دارند داستانهای بیحد و حصری با مضامین جالب و فراموش نشدنی را در اختیار فیلمسازان قرار میدهند و فیلم «یکشنبهی سیاه» هم یکی از آن دست فیلمهایی است که پتانسیل وحشتناک جادوی سیاه را به وضوح به مخاطب نشان میدهد. در این فیلم جادوگری که مدتها پیش مرده از گور خود برمیخیزد تا از جادوی سیاهش برای تصاحب بدن نوادگانش استفاده نماید.
در حقیقت فیلم جادوی سیاه به واسطهی استفاده از مضامین جادویی و تسخیر بدن، به یکی از ترسناکترین فیلمهایی تبدیل شده که توسط ماریا باوا ساخته شدهاند.
گرچه این فیلم یک فیلم سیاه و سفید و کلاسیک است اما تا حد ممکن از فضای دلهره آور حاصل از سکانسهای سیاه و سفید استفاده کرده و حتی توانسته صحنههایی را خلق کند که برای مخاطبین امروزی هم میتوانند دلهره آور باشند. با وجود اینکه فیلم یکشنبهی سیاه یک فیلم کلاسیک است و به دههها قبل تعلق دارد اما از کیفیت بینظیری برخوردار است و حتی امروزه هم بسیاری از کارگردانان فیلمهای ترسناک از این اثر در کارشان الهام میگیرند.
۴. من با یک ساحره ازدواج کردم (I Married A Witch)
- کارگردان: رنه کلر
- بازیگران: ورونیکا لیک، فردریک مارچ، سوزان هاوارد
- تاریخ انتشار: ۱۹۴۲
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷٫۱ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۵ از ۱۰۰
«من با یک ساحره ازدواج کردم» یکی از اولین فیلمهایی بود که دستاندرکاران آن به این نتیجه رسیدند یک فیلم جادوگری میتواند در عین ترسناک بودن، خندهدار هم باشد. یک جادوگر با استفاده از جادوی سیاه، صدها سال بعد از مردن دوباره زنده میشود و به دوران مدرن بازمیگردد اما او تنها یک هدف دارد؛ و آن این است که یکی از نوادگان مردی را که او را به مرگ محکوم کرده بود عذاب دهد. با وجود اینکه این فیلم در دههی ۱۹۴۰ ساخته شد، اما حس طنز مدرن در تمامی سکانسهای آن به وضوح مشهود است. ورونیکا لیک در نقش جنیفر بهشدت عالی عمل میکند و شوخیهای به کار گرفته شده در فیلم هم کاملا طنزآمیز و جالب به نظر میرسند.
با توجه به اینکه در دههی ۴۰، هالیوود هنوز درخشش و جذابیت امروزی را تجربه نکرده بود، فیلمهایی مانند من با یک ساحره ازدواج کردم، نشان میدهند که داستانهای جادوگری میتوانند در هر دوره و هر زمانی جالب و سرگرم کننده باشند.
۳. سوسپیریا (Suspiria)
- کارگردان: داریو آرجنتو
- بازیگران: جسیکا هارپر، استفانیا کاسینی، میگل بسه
- تاریخ انتشار: ۱۹۷۷
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷٫۳ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۶۵ از ۱۰۰
فیلم «سوسپیریا» که معمولا بهعنوان یکی از بهترین فیلمهای ترسناک غیر انگلیسی زبان تمام دوران شناخته میشود، دیدگاه کاملا منحصربهفردی نسبت به ژانر وحشت دارد. هنگامی که یک رقصندهی جوان آمریکایی در یک مدرسه رقص معتبر آلمانی ثبت نام میکند، به توطئهی عجیب و غریبی پی میبرد که توسط جادوگران این مدرسه برایش ترتیب داده شده است.
کارگردان فیلم سوسپیریا یعنی داریو آرجنتو، از روحیهی پر جنب و جوش و سرگرم کنندهی خود برای ساخت فیلمی استفاده کرد که توانست به یکی از بهترین فیلمهای جادوگری تمام دوران تبدیل شود و هر صحنه از آن مملو از تصاویر کابوس واری باشد که میتوانند مخاطب را میخکوب کنند. این فیلم که مفاهیم جادوگری را به زیبایی هر چه تمامتر به بیننده نشان میدهد، از وجود سکانسهای دلهره آور زیادی بهره میبرد. اگرچه فیلم از نظر فیلمبرداری تا حدودی ابتدایی به نظر میرسد، اما داستان عمیق و پرمحتوا و بازی بینظیر بازیگرانش توانستهاند این نقص را جبران کنند.
۲. هکسان (Häxan)
- کارگردان: بنیامین کریستنسن
- بازیگران: اسکاراستریبولت، بنیامین کریستنسن، الیت پیو
- تاریخ انتشار: ۱۹۲۲
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷٫۶ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۱ از ۱۰۰
فیلم صامت کلاسیک «هکسان» که به سبک مستند ساختگی تهیه شده، هنوز که هنوز است یکی از شبحوارترین و رمزآلودترین فیلمهایی است که در رابطه با جادوگران ارائه گردیده است. هکسان یکی از آن دست فیلمهای جادوگری است که تاریخچهی تخیلی جادوگری را از روزهای اول تا زمانی که منجر به ایجاد فرقهی ضد جادوگری و به آتش کشیدن جادوگران در اروپا شد، بازگو میکند و برای روایت داستان خود از تصاویر ترسناک زیادی استفاده مینماید که سبب جذب مخاطبان و میخکوب شدنشان میشود.
با اینکه این فیلم خط داستانی خاصی را دنبال نمیکند اما از مفاهیم غنی زیادی بهره میبرد و به واسطهی استفاده از طرحهای بصری فوقالعاده، اطلاعات زیادی را در رابطه با جادوگران در اختیار مخاطب قرار میدهد. شیاطین و جادوگرانی که فیلم هکسان به تصویر کشیده به گونهای ارائه شدهاند که با لحن نمایشی صحنه سازگار باشند. در حالی که اکثر مخاطبان مدرن نمیتوانند با فیلمهای صامت ارتباط خوبی را برقرار نمایند، اما به جرأت میتوان گفت هکسان از وجود ویژگیهای خاصی بهره میبرد که میتوانند ذهن مخاطب را درگیر نمایند و او را تشویق کنند تا به تماشای الباقی فیلم بنشیند.
۱. شهر اشباح (Spirited Away)
- کارگردان: هایائو میازاکی
- بازیگران: رومی هیراگی، میو ایرینو، بونتا سوگاوارا
- تاریخ انتشار: ۲۰۰۱
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸٫۶ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۶ از ۱۰۰
در حالی که بیشتر داستانهای جادوگری که تاکنون شنیدهایم در فیلمهای اروپایی و هالیوودی به تصویر کشیده شدهاند، فیلمهای انیمیشنی بینظیری مانند «شهر اشباح» از منظری کاملا متفاوت به مقولهی جادوگری نگریستهاند. این فیلم داستان زندگی یک دختر جوان را روایت میکند که وقتی با خانوادهاش به حومهی شهر نقل مکان میکند، اتفاقات عجیب و غریب زیادی برایش پیش میآید. او در مسیر منتهی به این شهر، به طور تصادفی دنیای دیگری را کشف میکند که در آن موجودات جادویی و خارقالعاده زیادی زندگی میکنند. فیلم شهر اشباح یکی از آن فیلمهایی است که نشان میدهد جادو میتواند جنبههای خوب و بد زیادی داشته باشد.
در حقیقت داستان این فیلم به حدی بدیع و تازه است که میتوان آن را یکی از خلاقانهترین فیلمهای کارتونی دانست که تا به حال در رابطه با جادوگران ساخته شده است. برخلاف بسیاری از داستانهای وحشتناکی که تاکنون در خصوص جادوگران روایت شده، این فیلم اساسا به مبحث یافتن جادو در زندگی روزمره بازنمیگردد و بیشتر به این موضوع میپردازد که جادو و جادوگری میتوانند باعث بروز چه تحولاتی در زندگی ما شوند. بهعلاوه، چندین نوع طلسم و جادو هم در این فیلم معرفی شده، از جمله جادوی شیطانی هولناکی که مردم را به حیوانات تبدیل میکند.
منبع: screenrant
منم منتظر هری پاتر بودم دیدم لیست تموم شد
شهر اشباح انیمست نه انیمیشن
وجدانی با من شوخی می کنید یا هری پاتر واقعا تو مقاله نبود؟
قطعا یکی از عناوینی که در این مقاله می بایست جای می داشت،«مجموعه فیلم های هری پاتر» بود
کیمیاگر تمام فلزی چی پس 🤔