۱۴ فیلم برتر درباره خطر وقوع جنگ هستهای
۷۸ سال قبل، نخستین بمب اتمی در بیابانهای نیومکزیکو منفجر شد و جهان به عصر هستهای قدم گذاشت. همه میدانستند که قواعد بازی عوض شده است و تهدید و اضطراب وجود انسانها را فرا گرفت. با اکران فیلم «اوپنهایمر»، گفتگوها دربارهی وقوع جنگ هستهای بار دیگر شدت گرفته و حالا فرصت خوبی است که به فیلمهای مشابه بپردازیم، آثاری که به ما یادآور میشوند در چگونه جهانی زندگی میکنیم.
مطابق انتظار، اکثر فیلمهای این فهرست شما را به دوران جنگ سرد و رابطهی پرفرازونشیب ایالات متحده و اتحاد جماهیر شوروی میبرند، روزهای پرتنشی که میتوانست به مرگ میلیونها نفر و حتی نابودی جهانی ختم شود. خطر وقوع جنگ هستهای اما پس از جنگ سرد نیز فروکش نکرد و برخی از تحلیلگران اعتقاد دارند که دیر یا زود رخ خواهد داد.
۱۴- بازدارندگی (Deterrence)
- سال انتشار: 1999
- کارگردان: راد لوری
- بازیگران: کوین پولاک، تیموتی هاتن، شان آستین، شریل لی رالف، جیمز هندی، کلوتیلد کورو، کاترین موریس
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 6.۴ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 46 از ۱۰۰
راد لوری که منتقد سینما بود، در دههی ۹۰ میلادی تصمیم گرفت تا به عرصهی فیلمسازی قدم بگذارد و با «بازدارندگی» اولین اثر خود را جلوی دوربین برد. این فیلم تریلر-سیاسی با بازی کوین پولاک، تیموتی هاتن و شان آستین، اگرچه بودجهی کوچکی دارد و همهی رویدادهای آن را در یک لوکیشن رخ میدهد اما از قصهی پرکشش و تفکربرانگیزی بهره میبرد.
ماجراهای فیلم در سال ۲۰۰۸ اتفاق میافتد، جایی که به گوش رئیسجمهور والتر امرسون (کوین پولاک) میرسانند که کشور عراق به کویت حمله کرده است. رهبر عراق ادعا میکند که کشورش به سلاح اتمی مجهز است و اگر نیروهای ایالات متحده از خاورمیانه عقبنشینی نکنند، به این کشور حملهی اتمی خواهد کرد. همزمان یک توفان برف باعث میشود تا رئیسجمهور امرسون و همراهانش در یک رستوران کوچک محبوس شوند، مکانی که حالا بدون مقدمه به اتاق جلسهی مهم دولت تبدیل شده است و آنها باید راهی برای کنار آمدن با کشور عراق پیدا کنند.
۱۳- آخرین پرتوی غروب (Twilight’s Last Gleaming)
- سال انتشار: 1977
- کارگردان: رابرت آلدریچ
- بازیگران: برت لنکستر، ریچارد ویدمارک، چارلز دارنینگ، ملوین داگلاس، جوزف کاتن، پل وینفیلد، ویلیام مارشال
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 8.۱ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 80 از ۱۰۰
در این فیلم تریلر-سیاسی فراموششدهی رابرت آلدریچ، برت لنکستر نقش ژنرال لارنس دِل را برعهده دارد، یک افسر سرکش نیروی هوایی که از زندان فرار میکند و یکی از انبارهای موشک اتمی در منطقهی مونتانا را در اختیار میگیرد. او ایالات متحده را تهدید به آغاز جنگ جهانی سوم میکند، مگر اینکه رئیسجمهور وقت (چارلی دارنینگ) در تلویزیون ملی حضور پیدا کند و مجموعهای از اطلاعات نظامی مخفی را در اختیار مردم قرار دهد. رئیسجمهور استیونز در یک دوراهی سخت قرار میگیرد و قدم بعدی او عواقب بزرگی برای کشورش در پی خواهد داشت. اگر کاری انجام ندهد، یک جنگ هستهای رخ میدهد و اگر آن اطلاعات را فاش کند، شورش و جنگ داخلی به راه خواهد افتاد.
«آخرین پرتوی غروب» در دوران اکران به موفقیت خاصی نرسید اما در گذر زمان به یک فیلم کالت تبدیل شد و داستان آن نیز در عصر فعلی اهمیت بیشتری پیدا کرده است و شما را به تفکر وادار میکند. از کنار بازی خوبی بازیگران بهویژه برت لنکستر هم نباید عبور کرد.
۱۲- رویداد بدفورد (The Bedford Incident)
- سال انتشار: 1965
- کارگردان: جیمز بی. هریس
- بازیگران: ریچارد ویدمارک، سیدنی پوآتیه، مارتین بالسام، جیمز مکآرتور، دونالد ساترلند، اد بیشاپ، والی کاکس
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 7.۳ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 85 از ۱۰۰
جیمز بی هریس در دههی ۵۰ و ۶۰ میلادی بیشتر بهعنوان تهیهکنندهی استنلی کوبریک شناخته میشد و فیلمهایی همچون «کشتار» (۱۹۵۶)، «راههای افتخار» (۱۹۵۷) و «لولیتا» (۱۹۶۲) را تهیه کرده بود. در دوران جنگ سرد، او و کوبریک قصد داشتند تا یک فیلم پرسروصدا درباره خطرات جنگ هستهای بسازند و کوبریک حق امتیاز رمان «اعلان قرمز» نوشتهی پیتر جرج را خریداری کرد، کتابی که بعدها به فیلم «دکتر استرنجلاو» (۱۹۶۴) تبدیل شد.
هری در ابتدا قرار بود که تهیهکنندگی آن فیلم را هم برعهده بگیرد اما دربارهی لحن اثر با کوبریک مخالف بود. کوبریک قصد داشت تا یک فیلم سیاسی با عناصر کمدی سیاه و هجو بسازد و هریس ترجیح میداد تا فیلم یک درام جدی و نزدیک به اعلان قرمز باشد. این اختلافها باعث شد تا هریس از پروژه جدا شود اما او که علاقهمند بود تا پروژهی اختصاصی خودش پیرامون بمب اتم را بسازد، دو سال بعد «رویداد بدفورد» را جلوی دوربین بود، فیلمی که در واقع پاسخ او به دکتر استرنجلاو است.
تقریبا همهی اتفاقات فیلم در یواساس بدفورد (ناوشکن مشهور نیروی دریایی) رخ میدهد که وظیفهاش نظارت بر فعالیتهای اتحاد جماهیر شوروی در دریای آتلانتیک شمالی است. هنگامی که این کشتی، یکی از زیردریاییهای شوروی را شناسایی میکند، کاپیتان فینلندر (ریچارد ویدمارک) به دلایل شخصی تصمیم میگیرد تا زیردریایی دشمن را تحریک کند و آنها را به چالش بکشاند. سیدنی پوآتیه نقش یک عکاس خبری را بازی میکند که همراه این کشتی به دریا قدم گذاشته است و خود را در یک جدال بیمعنا پیدا میکند که هر لحظه ممکن است به جنگ هستهای ختم شود. با اینکه دکتر استرنجلاو فیلم بهمراتب بهتری است اما رویداد بدفورد هم بیگمان ارزش تماشا دارد.
۱۱- به وقت نور اول سپیدهدم (By Dawn’s Early Light)
- سال انتشار: 1990
- کارگردان: جک شولدر
- بازیگران: پاورز بوث، ربکا د مورنی، جیمز ارل جونز، مارتین لاندو، درن مکگون، ریپ تورن، جفری دیمان
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 6.۹ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 73 از ۱۰۰
جک شولدر با «به وقت نور اول سپیدهدم» جهانی را به تصویر میکشد که با جنگ جهانی سوم تنها چند قدم فاصله دارد. این فیلم تریلر-سیاسی تلویزیونی که از شبکهی اچبیاو پخش شد، از تیم بازیگری قابلتوجهی بهره میبرد (با حضور پاورز بوث، جیمز ارل جونز، ریپ تورن و مارتین لاندو) و کیفیت ساخت آن با آثار سینمایی وقت برابری میکند.
پس از اینکه تعدادی از شبه نظامیان مزدور اهل شوروی، انبار موشکهای هستهای ترکیه را به تسخیر خود در میآورند و به اتحاد جماهیر شوروی حمله میکنند، سیستمهای دفاعی خودکار شوروی که فکر میکنند یکی از کشورهای عضو ناتو مسئول این حمله است، برای انتقام به ایالات متحده حملهی موشکی میکنند. اگر آمریکا بخواهد پاسخ این حمله را بدهد، جهان به آشوب کشیده میشود و در این نبرد هیچکس پیروز نخواهد بود.
۱۰- کی-۱۹: ویدومیکر (K-19: The Widowmaker)
- سال انتشار: 2002
- کارگردان: کاترین بیگلو
- بازیگران: هریسون فورد، لیام نیسون، کریس هلدن-رید، اینکوار اکرت سیگورثون
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 6.۷ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 60 از ۱۰۰
در سال ۱۹۶۱، اختلافات ایالات متحده و اتحاد جماهیر شوروی به اوج میرسد و شوروی اولین زیردریایی اتمی خود را فعال میکند. کی-۱۹ با هدایت کاپیتان الکسی واستریکوف (هریسون فورد) راهی سفر میشود تا موشکهای بالستیک هستهای آن مورد آزمایش قرار بگیرد اما با مشکل فنی روبرو میشود. حالا این زیردریایی هر لحظه ممکن است منفجر شود و همهی کارکنان آن در خطر مرگ قرار دارند.
به این ساختهی کاترین بیگلو انتقادات زیادی وارد است، برای مثال بازیگران آمریکایی نتوانستهاند لهجهی روسی را بهدرستی ارائه دهند. شما بهراحتی متوجه میشوید که لهجهی بازیگران تقلبی است و به همین دلیل ارتباط زیادی با شخصیتها برقرار نمیکنید. علاوه بر این، هنرپیشگان هیچ درکی از فرهنگ و رفتار روسی ندارند و شخصیتها کاملا غربی از آب درآمدهاند. با وجود این، «ویدومیکر» فیلم تعلیقآمیزی درباره جنگ هستهای است و هشدارهای آن را باید جدی گرفت.
۹- منطقه مرده (The Dead Zone)
- سال انتشار: 1983
- کارگردان: دیوید کراننبرگ
- بازیگران: کریستوفر واکن، بروک آدامز، تام اسکریت، هربرت لام، کالین دوهرست، مارتین شین، ویلیام بی. دیویس
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 7.۲ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 88 از ۱۰۰
اقتباسی از رمانی به همین نام نوشتهی استیون کینگ، قصه دربارهی معلم مدرسهای به نام جانی اسمیت (کریستوفر واکن) است که از یک کمای پنجساله بیدار و متوجه میشود که حالا از قابلیتهای آیندهبینی بهره میبرد. او اکنون میتواند با لمس آدمها، گذشته، حال و آیندهی آنها را ببیند.
پس از دست دادن با یک سیاستمدار جوان به نام گِرگ استیلسان (مارتین شین) در یک تجمع حمایتی انتخاباتی، جانی آیندهای را میبیند که در آن، استیلسان رئیسجمهور ایالات متحده شده و به اتحاد جماهیر شوروی حملهی هستهای کرده که نتیجهاش پایان دنیا است. جانی اسمیت که از این آیندهی شوم مطلع شده است حالا باید راهی برای جلوگیری از آن پیدا کند.
۸- بازیهای جنگی (WarGames)
- سال انتشار: 1983
- کارگردان: جان بدهام
- بازیگران: متیو برودریک، الای شیدی، دابنی کلمن، جان وود، بری کوربین، مایکل انسین، جان اسپنسر
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 7.۱ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 94 از ۱۰۰
در این فیلم علمی-تخیلی کلاسیک، متیو برودریک نقش دیوید لایتمن را بازی میکند، یک هکر جوان که برای وقت گذراندن به دنبال بازیهای ویدیویی است اما تصادفا به یک ابرکامپیوتر مخفی ایالات متحده دست پیدا میکند که مجهز به بازیهای شبیهساز جنگ هستهای است. لایتمن اما نمیداند که این ابرکامپیوتر نمیتواند واقعیت را از شبیهساز تشخیص دهد و تعاملات آنها را بهعنوان یک تعامل واقعی به دولت ایالات متحده مخابره میکند. در همین راستا، دولت آمریکا فکر میکند که اتحاد جماهیر شوروی در حال تدارک یک حملهی هستهای است و تصمیم میگیرد تا مقابلهبهمثل کند.
«بازیهای جنگی» فیلم سرگرمکنندهای به حساب میآید و اگرچه برداشت آن از تقابل هستهای مضحک است (به هر حال، از یک فیلم علمی-تخیلی خانوادگی از دههی ۸۰ میلادی چه انتظاری دارید؟) اما وقتی به زیرژانر فیلمهای پیرامون جنگ هستهای میرسیم، اثر متفاوتی است که سیاهی و جدیت دیگر فیلمها را ندارد.
۷- جزر و مد سرخ (Crimson Tide)
- سال انتشار: 1995
- کارگردان: تونی اسکات
- بازیگران: دنزل واشینگتن، جین هکمن، مت کریون، جرج دزوندزا، ویگو مورتنسن، جیمز گاندولفینی، راکی کرول
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 7.۳ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 89 از ۱۰۰
این فیلم تریلر با الهام از بحران اکتبر ۱۹۶۲ (تقابل ۱۳ روزهی ایالات متحده و اتحاد جماهیر شوروی در خاک کوبا که با نام «بحران موشکی کوبا» نیز شناخته میشود) ساخته شده است. قصه پیرامون اعضای یک زیردریایی مجهز به موشکهای هستهای به نام یواساس آلاباما اتفاق میافتد. کاپیتان فرانک رمزی (جین هکمن) رهبر زیردریایی و ران هانتر (دنزل واشینگتن) معاون فرمانده است. آنها در جستجوی یک ناسیونالیست افراطی به نام رادچنکو هستند که ظاهرا به مهمات اتمی دست پیدا کرده است.
هنگامی که آنها دستور میگیرند تا به پایگاه روسی که رادچنکو آنجا نگهداری میشود حملهی موشکی کنند، میان رمزی و هانتر کشمکش ایجاد میشود زیرا هانتر با این حمله موافق نیست. در حالی که رمزی آماده میشود تا عملیات حمله را انجام دهد، یک پیام اضطراری از مرکز دریافت میکند اما حملهی ناگهانی دشمن باعث میشود تا آنها این پیام را بهطور کامل نشنوند. رمزی میخواهد عملیات را ادامه دهد که به معنای آغاز جنگ هستهای است، هانتر در سوی دیگر، فکر میکند که این پیام دربارهی لغو عملیات بوده است. «جزر و مد سرخ» فیلم اضطرابآوری است که باعث میشود احساس کنید سرنوشت جهان در دستان شخصیتهای قصه قرار دارد.
۶- مجموع همه ترسها (The Sum of All Fears)
- سال انتشار: 2002
- کارگردان: فیل آلدن رابینسون
- بازیگران: بن افلک، مورگان فریمن، جیمز کرامول، فیلیپ بیکر هال، آلن بیتس، کیران هایندز، کن جنکینس، لیو شریبر
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 6.۴ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 59 از ۱۰۰
اقتباسی از رمانی به همین نام نوشتهی تام کلنسی، در «مجموع همه ترسها» به جای هریسون فورد یا الک بالدوین، بن افلک نقش جک رایان مشهور را ایفا میکند. این بار با یک رایان جوان همراه میشویم که میخواهد نقشههای شوم یک نئونازی اتریشی به نام ریچارد درسلر (آلن بیتس) را متوقف کند، کسی که میخواهد با انفجار بمب هستهای، جنگ میان روسیه و ایالات متحده را آغاز کند و با متحد کردن یک اروپای فاشیست، حکمران جهان شود.
با اینکه فیلم در قصهی اصلی تغییرات زیادی ایجاد کرده است (تروریستها در رمان عرب بودند اما در فیلم راستگرای افراطی هستند) و حقایق هم به شکل عجیبی تحریف شدهاند (که حتی خود تام کلنسی به این مسئله اشاره کرد) اما مجموع همه ترسها اثر سینمایی مشوش و هیجانانگیزی است.
۵- وضعیت رفع خطر (Fail Safe)
- سال انتشار: 1964
- کارگردان: سیدنی لومت
- بازیگران: والتر ماتائو، لری هگمن، دن اوهرلیهی، هنری فوندا، دام دیلوئیس، دینا الکار، سورل بوک، راسل کولینز
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 8 از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 93 از ۱۰۰
یک فیلم دیدنی دیگر از سیدنی لومت افسانهای، «وضعیت رفع خطر» ما را به قلب کشمکشهای جنگ سرد میبرد. پس از اینکه بمبافکنهای آمریکایی به اشتباه شهر مسکو را موشکباران میکنند، رئیسجمهور آمریکا (هنری فوندا) و دیگر اعضای عالیرتبهی دولت سریعا وارد عمل میشوند تا شرایط را آرام کنند و جلوی یک جنگ هستهای بزرگ را بگیرند.
وضعیت رفع خطر برای هیجانآفرینی به سکانسهای اکشن یا انفجارهای مهیب تکیه نکرده است بلکه ابعاد روانی و اخلاقی آدمهایی را بررسی میکند که به معنای واقعی کلمه میتوانند سرنوشت جهان را تغییر دهند و همهچیز به تصمیمات و انتخابهای آن بستگی دارد. فیلم دیالوگمحور است و همانند یک نمایش تئاتر جلو میرود اما با تشکر از مهارتهای کارگردانی سیدنی لومت، قصه تا پایان مهیج دنبال میشود.
۴- نگهبانان (The Watchmen)
- سال انتشار: 2009
- کارگردان: زک اسنایدر
- بازیگران: مالین اکرمان، بیلی کروداپ، متیو گود، جکی ارل هیلی، جفری دین مورگان، پاتریک ویلسون
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 7.۶ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 65 از ۱۰۰
برای دههها، این تفکر وجود داشت که این رمان گرافیکی شاهکار آلن مور نمیتواند به فیلم تبدیل شود. از زمان انتشار آن در سال ۱۹۸۷ تا اواسط دههی اول قرن بیستویکم، فیلمسازان متعددی برای ساخت نسخهی سینمایی آن تلاش کردند، از تری گیلیام و دیوید هیتر تا دارن آرونوفسکی و پل گرینگرس اما این پروژه به مرحله تولید نرسید تا اینکه زک اسنایدر از راه رسید، فیلمساز خوشآتیهای که با «۳۰۰» در کانون توجه قرار گرفته بود و میخواست امضاهای بصریاش را به دنیای «نگهبانان» بیاورد.
ماجراها در یک تاریخ جایگزین و در سال ۱۹۸۵ اتفاق میافتد، ما با جهانی روبهرو میشویم که ابرقهرمانان در آن وجود دارند و حتی به ایالات متحده کمک کردهاند تا در جنگ ویتنام پیروز شوند. حالا ایالات متحده در نزدیکی یک جنگ هستهای با شوروی است و ابرقهرمانان به حاشیه رفتهاند. در همین حین، تعدادی از ابرقهرمانان بازنشسته به قتل میرسند که این مسئله باعث میشود پای دیگر اعضای گروه به ماجراها باز شود. آنها که میخواهند دلایل این قتلها را پیدا کنند، ناگهان در یک توطئهی پیچیدهی سیاسی گرفتار میشوند. با اینکه برداشت زک اسنایدر از منبع اصلی تا حد زیادی متفاوت است اما لحن و پیامهای رمان آلن مور را در این فیلم هم پیدا میکنید.
۳- سیزده روز (Thirteen Days)
- سال انتشار: 2000
- کارگردان: راجر دونالدسون
- بازیگران: کوین کاستنر، بروس گرینوود، استیون کالپ، استفانی رومانوف، دیلن بیکر، کوین کانوی، بیل اسمیترویچ
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 7.۳ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 83 از ۱۰۰
همانند جزر و مد سرخ، «سیزده روز» نیز از بحران اکتبر ۱۹۶۲ در خاک کوبا برداشتی دراماتیزه ارائه میدهد و ما رویدادها را از نگاه سیاستمداران ایالات متحده تماشا میکنیم که در تلاش هستند تا شرایط را آرام کنند. کوین کاستنر نقش یکی از دستیاران کاخ سفید به نام کنت پی اودانل را بازی میکند و بروس گرینوود نقش رئیسجمهور وقت، جان اف کندی را برعهده دارد. با اینکه نام فیلم به کتابی به همین اسم نوشتهی رابرت اف کندی اشاره دارد اما فیلم در حقیقت بر اساس رمان دیگری به نام «نوارهای کندی» (۱۹۹۷) ساخته شده است که در آن اطلاعات تازهای از بحران اکتبر ۱۹۶۲ فاش شد (این اطلاعات در کتاب سیزده روز وجود نداشت).
با این حال، حتی با وجود اطلاعات جدید، راجر دونالدسون تصمیم گرفت تا در قصهی اصلی تغییرات اساسی ایجاد کند. برای مثال کنت پی اودانل به شخصیت بسیار مهمتری تبدیل شده است و کندیها را تحتتاثیر قرار میدهد که این مسئله با انتقاداتی از سوی رابرت مکنامارا (وزیر دفاع سابق آمریکا) و خانوادهی کندی روبهرو شد. این جنجالها را اگر بگذاریم، فیلم از بحران موشکی کوبا برداشت صادقانه و بیپردهای ارائه میدهد.
۲- شکار برای اکتبر سرخ (The Hunt For Red October)
- سال انتشار: 1990
- کارگردان: جان مکتیرنان
- بازیگران: شان کانری، اسکات گلن، جیمز ارل جونز، سام نیل، جاس آکلند، ریچارد جردن، پیتر فرث، تیم کوری
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 7.۷ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 91 از ۱۰۰
«شکار برای اکتبر سرخ» که بر اساس رمانی به همین نام نوشتهی تام کلنسی ساخته شده است، قصهی یکی از پرافتخارترین فرماندههای شوروی، مارکو رامیوس (شان کانری) را روایت میکند که رهبری زیردریایی اکتبر سرخ را برعهده دارد، یک زیردریایی پیشرفته که رادارها نمیتوانند آن را پیدا کنند. این فرمانده در یک حرکت غیرمنتظره، از دستورات مافوق خود سرپیچی میکند و میخواهد این زیردریایی استثنائی را به ایالات متحده هدیه دهد. آمریکا که نسبت به انگیزههای مارکو رامیوس تردید دارد، تحلیلگر سازمان سیا، جک رایان (الک بالدوین) را فرا میخواند تا حقیقت را کشف کند، آیا رامیوس صادق است یا قصد دارد به ایالات متحده ضربه بزند؟
جان مکتیرنان میخواست یک فیلم واقعگرایانه بسازد، به همین دلیل از نیروی دریایی ایالات متحده درخواست کمک کرد. در یک اتفاق جالب، آنها که فیلم را رقیبی برای «تاپ گان» (پیرامون نیروی هوایی) میدانستند، اجازه دادند تا مکتیرنان در پروسهی فیلمبرداری از زیردریاییهای واقعی استفاده کند و طراحان صحنه اجازه پیدا کردند تا درون و بیرون زیردریاییها را با جزئیات کامل بازسازی کنند. تلاشها جواب داد و شکار برای اکتبر سرخ اغلب یکی از فیلمهای شاخص دههی ۹۰ میلادی در نظر گرفته میشود.
- میوهی اتمی؛ جنگ سرد چگونه باعث شکلگیری بازیهای ویدئویی شد؟
- آیا کرهی شمالی واقعا بمب هیدروژنی آزمایش کرده است؟
- ۱۰ فیلم برتر دربارهی وحشت از سلاح هستهای
۱- دکتر استرنجلاو (Dr. Strangelove)
- سال انتشار: 1964
- کارگردان: استنلی کوبریک
- بازیگران: پیتر سلرز، جرج سی. اسکات، استرلینگ هایدن، کینن وین، اسلیم پیکنز، شین ریمر
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 8.۴ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 98 از ۱۰۰
وقتی به فیلمهای مرتبط با بمب اتم میرسیم، «دکتر استرنجلاو یا: چگونه یادگرفتم دست از هراس بردارم و به بمب عشق بورزم» اولین اثری است که به ذهن میرسد و همچنان شاخصترین فیلم درباره جنگ هستهای است. قصه با تصمیم دیوانهوار و احمقانهی ژنرال جک دی ریپر (استرلینگ هایدن) آغاز میشود که دستور حملهی هستهای به جماهیر شوروی را صادر کرده است. سپس رئیسجمهور و دیگر اعضای کابینهاش وارد میدان میشوند تا شرایط را پیش از آنکه بدتر نشده است مدیریت کنند و جلوی یک جنگ هستهای بزرگ میان آمریکا و شوروی را بگیرند.
دربارهی این ساختهی استنلی کوبریک چه میتوان گفت؟ آن را در فهرست بهترین کمدیها و بهترین فیلمهای تاریخ پیدا میکنید اما دلیل ویژه بودن فیلم این است که برداشت آن از خطرات جنگ هستهای با گذشت چندین دهه، همانند روزهای اکران قابلتأمل است. در حقیقت مضامین فیلم در گذر زمان نه تنها کهنه نشده است بلکه حالا اهمیت بیشتری دارد و میتوان انتظار داشت که این فیلم در دهههای آتی نیز تاثیرگذاری و اهمیت خود را حفظ کند. فارغ از درونمایهی فیلم، دکتر استرنجلاو را همهی دوستداران سینما باید حداقل یک بار تماشا کنند.
منبع: MovieWeb