۱۵ فیلم علمی-تخیلی برتر درباره جهان‌های موازی

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۱۷ دقیقه
فیلم درباره جهان‌های موازی

فرضیه‌ی چندجهانی (یا همان مولتی ورس) در حوزه‌ی فلسفه و فیزیک تاریخچه‌ای طولانی دارد، در حقیقت به نظر می‌رسد که فیلسوف یونانی، آناکسیماندروس ششصد سال پیش از میلاد از آن سخن گفته بود و می‌دانیم که فیلسوف‌های دیگری همچون لئوکیپوس و دموکریت هم از آن صحبت کرده‌اند. روان‌شناس و فیلسوف آمریکایی، ویلیام جیمز نخستین کسی بود که از اصطلاح مولتی‌ ورس استفاده کرد و فیزیکدان اتریشی، اروین شرودینگر هم در دهه‌ی ۵۰ میلادی به آن اشاره داشت. حالا اما فرضیه‌ی جهان‌های موازی بیشتر با سینما و تلویزیون پیوند خورده‌ است تا فیزیک و فلسفه و در سال‌های اخیر درباره آن ده‌ها فیلم و سریال‌ کوچک و بزرگ ساخته شده است.

این روزها وقتی از مولتی ورس صحبت می‌شود، دنیای سینمایی مارول اولین چیزی است که به ذهن می‌رسد، بااین‌حال فیلم‌سازان دیگری هم در دو دهه‌ی اخیر به سراغ ایده‌ی جهان‌های موازی رفته‌اند و سعی کرده‌اند تا برداشت‌های متفاوتی از آن ارائه دهند، از آن‌هایی که می‌خواهند سوالات فلسفی و بنیادین مطرح کنند تا آن‌هایی که هدف اصلی‌شان خلق یک قصه‌ی پرکشش و سرگرم‌کننده است.

۱۵- زمین دیگر (Another Earth)

فیلم درباره جهان‌های موازی

  • سال انتشار: ۲۰۱۱
  • کارگردان: مایک کیهیل
  • بازیگران: ویلیام میپاتر، بریت مارلینگ، کومار پالانا، روپرت رید، ریچارد ئی. برندزن، رابین لرد تیلور
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۶.۹ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۶۶ از ۱۰۰

«زمین دیگر» ایده‌ی یک دنیای موازی را از چشمان یک دانشجوی ۱۷ ساله‌‌ به نام رُدا (بریت مارلینگ) بررسی می‌کند که اخیرا به خاطر یک تصادف رانندگی، زندگی خود و چند نفر دیگر را نابود کرده است. او که هنگام رانندگی حالت طبیعی نداشت، پس از شنیدن خبر کشف سیاره‌ای شبیه به زمین از رادیو، دچار حواس‌پرتی می‌شود و با ماشین خانواده‌ی باروز تصادف می‌کند تا باعث مرگ فرزند کوچک و زن باردارِ جان (ویلیام میپاتر) ‌شود و جان هم به کما برود. چند سال بعد، رُدا همچنان با عذاب‌وجدان دست‌وپنجه نرم می‌کند و نمی‌تواند حادثه تلخی که رقم زد را لحظه‌ای فراموش کند.

به همین دلیل، دخترک تصمیم می‌گیرد که در یک برنامه‌ی سفر فضایی شرکت کند. این برنامه قرار است تعدادی از انسان‌ها را به یک کره‌ی زمین دیگر منتقل کند (همانی که رادیو خبر از کشف آن داده بود)، جایی که دخترک احتمالا هرگز تصادف نکرده است. رُدا پیش از خروج از زمین، تصمیم می‌گیرد وارد زندگی جان شود (مردی که همه‌چیز خود را از دست داده و از آنجایی که مدت‌ها در کما بوده است، رُدا را هم نمی‌شناسد) و در ادامه یک رابطه‌ی پیچیده میان آن‌ها شکل می‌گیرد.

۱۴- درهای کشویی (Sliding Doors)

فیلم درباره جهان‌های موازی

  • سال انتشار: ۱۹۹۸
  • کارگردان: پیتر هاویت
  • بازیگران: گوئینت پالترو، جان هانا، جان لینچ جین، تریپل‌هورن، نیل استوک، کوین مک‌نالی، ویرجینیا مکنا
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۶.۷ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۶۵ از ۱۰۰

«درهای کشویی» از این جهت خود را از باقی فیلم‌های این مقاله متمایز می‌کند که یک فیلم درام عاشقانه‌ با عناصر کمدی است. قصه پیرامون هلن (گوئینت پالترو) اتفاق می‌افتد که یک روز از کار اخراج می‌شود و در مسیر بازگشت، قطاری که او را به خانه می‌رساند را از دست می‌دهد. هم‌زمان در یک جهان موازی، او به قطار می‌رسد و زنجیره‌ای از رویدادهای متفاوت را ایجاد می‌کند.

اگر او سوار قطار شود، سریع‌تر به خانه می‌رسد و متوجه می‌شود که نامزدش در حال خیانت به او است، رابطه‌اش با وی را قطع می‌کند و تصمیم می‌گیرد تا زندگی‌ خود را بهبود ببخشد. اما اگر به قطار نرسد، از حقیقت آگاهی پیدا نمی‌کند، تنها به نامزدش مشکوک می‌شود و به سقوط در زندگی‌اش ادامه می‌دهد. فیلم ایده‌ی جهان‌های موازی را به شکل ساده‌ای بررسی می‌کند اما سرگرم‌کننده است و سازندگان به هدف خود رسیده‌اند.

تابلو بوم طرح کهکشان و ستارگان مدل فضانورد و دنیای موازی کد AR6760

۱۳- دکتر استرنج در چندجهانی دیوانگی (Doctor Strange In The Multiverse Of Madness)

فیلم درباره جهان‌های موازی

  • سال انتشار: ۲۰۲۲
  • کارگردان: سم ریمی
  • بازیگران: بندیکت کامبربچ، الیزابت اولسن، چیویتل اجیوفور، بندیکت وانگ، سوچی گومز، مایکل استولبارگ، ریچل مک‌آدامز
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۶.۹ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۷۳ از ۱۰۰

«دکتر استرنج در چندجهانی دیوانگی» همان‌طور که از نامش هم مشخص است، ابعاد مولتی ورسِ دنیای سینمایی مارول را توسعه می‌دهد، ایده‌ای که با فیلم «انتقام‌جویان: پایان بازی» (۲۰۱۹) شکل جدی‌تری به خود گرفت. در این فیلم، دکتر استرنج با دختر جوان مرموزی آشنا می‌شود که توانایی سفر میان جهان‌های مختلف را دارد و با کمک او، تلاش می‌کند تا چند تهدید جدی را خنثی کند و در این مسیر با نسخه‌های مختلفی از خودش هم آشنا می‌شود.

از چهره‌های جدید این دنباله می‌توان آمریکا چاوز (سوچی گومز) و چند نسخه‌ی عجیب‌وغریب از دکتر استرنج و دیگر ابرقهرمانان دنیای سینمایی مارول اشاره کرد (همانند اعضای ایلومیناتی زمین-۸۳۸، پروفسور ایکس یا کاپیتان کارتر). فیلم همچنین نقش یک کراس‌اوور را ایفا می‌کند و می‌توان انتظار داشت که در ادامه نام‌های بزرگی از کمیک‌های مارول – که در حال حاضر حق امتیاز بعضی از آن‌ها در اختیار سونی است یا تا چند سال قبل در اختیار استودیوی فاکس قرن بیستم بود – به‌تدریج وارد دنیای سینمایی مارول شوند.

تابلو شاسی طرح فیلم مدل Doctor Strange in the Multiverse of Madness کد AR1157

۱۲- روز مرگت مبارک ۲ (Happy Death Day 2U)

فیلم درباره جهان‌های موازی

  • سال انتشار: ۲۰۱۹
  • کارگردان: کریستوفر لندن
  • بازیگران: جسیکا راث، ایزرائیل بروسارد، سورج شارما ،رابی مادین، ریچل متیوز، جیسون بیل، راب ملو
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۶.۲ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۷۱ از ۱۰۰

فیلم ترسناک تحسین شده‌ی «روز مرگت مبارک» (۲۰۱۷) موفق شد از یک ایده‌ی نسبتا کلیشه‌ای، برداشت جدیدی ارائه دهد. قسمت اول پیرامون یک حلقه‌ی زمانی (تایم لوپ) رخ می‌داد و به شخصیتی به نام تری گلبمن (جسیکا راث) می‌پرداخت که در روز تولدش کشته می‌شود اما هر بار که چشمانش را باز می‌کند، به صبح همان روز حادثه منتقل می‌شود. او حالا باید این روز را بی‌وقفه تکرار کند و در مقابل یک قاتل زنجیره‌ای خطرناک قرار بگیرد تا بتواند دلایل این قتل‌ها را کشف کند.

تصور می‌شد که نسخه‌ی دوم هم سازوکار مشابهی داشته باشد و اگرچه عناصر قسمت اول در این فیلم هم به چشم می‌خورد اما کلیت اثر درباره جهان‌های موازی است. این بار هم قهرمان قصه، تری گلبمن در یک موقعیت مشابه بیدار می‌شود و باید یک روز خاص را تکرار کند اما از آنجایی که او در یک دنیای موازی قرار دارد، باید با یک زندگی متفاوت و رویدادهای نامتعارفی که در جهان قبلی اتفاق نیفتاده است هم کنار بیاید.

۱۱- کورالاین (Coraline)

فیلم درباره جهان‌های موازی

  • سال انتشار: ۲۰۰۹
  • کارگردان: هنری سیلیک
  • صداپیشگان: داکوتا فانینگ، تری هچر، جنیفر ساندرز، دان فرنچ، جان هاگمن، ایان مک‌شین، رابرت بیلی جونیور
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۷ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۰ از ۱۰۰

اقتباسی درخشان از رمانی به همین نام نوشته‌ی نیل گیمن، فیلم انیمیشنی «کورالاین» هم از جهاتی درباره جهان‌های موازی است، حتی با اینکه اهداف دیگری را دنبال می‌کند. قصه پیرامون دخترک ۱۱ ساله‌ای به نام کورالاین جونز (داکوتا فانینگ) اتفاق می‌افتد که اخیرا همراه با خانواده‌‎اش به شهر تازه‌ای نقل مکان کرده است و با تنهایی و انزوا دست‌وپنجه نرم می‌کند. والدین اغلب سرگرم کار هستند و کورالاین سرگرمی خاصی ندارد و روزها را در خانه می‌گذراند. شرایط زمانی عوض می‌شود که او یک درب مخفی پیدا می‌کند و با باز کردن آن، به یک دنیای موازی قدم می‌گذارد. این دنیای موازی از هر نظر مشابه دنیای فعلی است با این تفاوت که آن‌جا پدر و مادرش به او اهمیت بیشتری می‌دهند.

(خطر فاش شدن قصه) کورالاین در ادامه متوجه می‌شود که این دنیای دروغین را جادوگری به نام بلدام طراحی کرده است تا او را فریب دهد و روحش را به سرقت ببرد. در آن دنیا، دخترک هرآنچه که آرزو دارد را به‌دست می‌آورد اما به شرطی که روحش را به بلدام بفروشد. کورالاین از داستان جذاب و نمادینی (در باب چالش‌های دوران بلوغ) بهره می‌برد اما برگ برنده‌ی آن فضاسازی است، فضاهایی که چشم‌نواز و به‌یادماندنی هستند و احساسات شما را دستخوش تغییر می‌کنند. فیلم هنری سیلیک، بهترین برداشت ممکن از جهانی که گیمن نوشته است را ارائه می‌دهد و کورالاین در کنار «مرد عنکبوتی: به درون دنیای عنکبوتی» (۲۰۱۸) بی‌ از بهترین انیمیشن‌ها درباره جهان‌های موازی است.

کتاب کورالاین اثر نیل گیمن انتشارات پریان

۱۰- انتقام‌جویان: پایان بازی (Avengers: Endgame)

فیلم درباره جهان‌های موازی

  • سال انتشار: ۲۰۱۹
  • کارگردان: برادران روسو
  • بازیگران: رابرت داونی جونیور، کریس ایوانز، مارک رافلو، کریس همسورث، اسکارلت جوهانسون، جرمی رنر، بری لارسون
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۸.۴ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۴ از ۱۰۰

خلق یک مولتی ورس در ابعاد گسترده و در ژانر ابرقهرمانی آسان به نظر نمی‌رسید و باید با ظرافت ویژه‌ای پیاده‌سازی می‌شد اما دیزنی و مارول این کار را با موفقیت انجام دادند و حالا می‌دانیم که رویدادهای هیجان‌انگیزی در انتظار دنیای سینمایی مارول است. فیلم پایان بازی برخلاف نسخه‌ی پیشین، این فرصت را در اختیار ابرقهرمان محبوب مارول قرار داد تا در مقابل تانوس قرار بگیرند و این‌بار شانس پیروزی هم داشته باشند.

اما این شانس تنها از طریق سفر در زمان به وجود آمد و ابرقهرمانان به جهان‌های موازی سفر کردند تا بتوانند سنگ‌های قیمتی ابدیت را قرض بگیرند و آن‌ها را علیه تانوس استفاده کنند. ایده‌های‌ بلندپروازانه‌ی سازندگان می‌توانست به یک فاجعه تبدیل شود و پایان ناامیدکننده‌ای را برای سه فاز ابتدایی رقم بزند اما برادران روسو توانستند تا یک برداشت قابل اعتنا از مولتی ورس ارائه دهند و آغازگر فصل تازه‌ای برای دنیای سینمایی مارول باشند.

کتاب انتقام جویان - مردی که فردا را دزدید اثر دیوید میکلینی نشر باژ

۹- پیشتازان فضا (Star Trek)

پیشتازان فضا

  • سال انتشار: ۲۰۰۹
  • کارگردان: جی. جی. آبرامز
  • بازیگران: کریس پاین، زکری کینتو، آنتون یلچین، جیمی بنت، جان چو، بن کراس، بروس گرینوود، کارل اربن
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۹ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۴ از ۱۰۰

مجموعه‌ی پرطرفدار «پیشتازان فضا» که بیشتر با سریال‌های تلویزیونی کلاسیکش به یادآور می‌شود، اوایل دهه‌ی نخست قرن بیست‌ویک، با تشکر از جی جی آبرامز یک نسخه‌ی سینمایی جدید دریافت کرد و آبرامز با انتقال قصه‌ی این نسخه بازسازی به یک دنیای موازی، آن را به‌گونه‌ای ساخت که به میراث و رویدادهای نسخه‌های اصلی کوچک‌ترین خدشه‌ای وارد نشود. خوشبختانه رویکرد آبرامز جواب داد و تیم سازنده موفق شد تا جهان پیشتازان فضا را ضمن وفاداری متحول کند.

زیبایی کار آبرامز این است که او همچنان از شخصیت‌ها و عناصر دنیای اصلی مجموعه نیز استفاده کرده است، برای مثال جایی که اسپاک جوان (زکری کینتو) پس از استفاده از یک سیاهچاله برای سفر به یک جهان متفاوت، با اسپاک قدیمی (لئونارد نیموی فقید) ملاقات می‌کند. افزون بر این، نویسندگان ایده‌ی چندجهانی را به بخش مهمی از قصه تبدیل کرده‌اند و تنها بهانه‌ای برای فاصله گرفتن از نسخه‌های اصلی نیست.

کتاب Star Trek and Philosophy اثر Kevin S. Decker and Jason T. Eberl انتشارات Open Court

۸- همدوسی (Coherence)

فیلم درباره جهان‌های موازی

  • سال انتشار: ۲۰۱۳
  • کارگردان: جیمز وارد بیرکت
  • بازیگران: امیلی بالدنی، موری استرلینگ، نیکولاس برندن، لورین اسکافاریا، الیزابت گریسن، هوگو آرمسترانگ
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۲ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۸۹ از ۱۰۰

پیش از آنکه مارول بخواهد ایده‌ی مولتی‌ ورس را در کانون توجه قرار و برداشتی هزارتو از آن ارائه دهد، فیلم‌هایی همچون «همدوسی» در تلاش بودند تا از زوایای تازه‌ای به این ایده‌ی پیچیده‌ی علمی-تخیلی نزدیک شوند. این فیلم که در دوره‌ی اکران چندان موردتوجه قرار نگرفت، با یک دورهمی ساده آغاز اما در ادامه به یک اثر سیاه و تعلیق‌آمیز تبدیل می‌شود که ذهن شما را تا مدت‌ها درگیر خود می‌کند.

همه‌چیز در این دورهمی دوستانه عادی است تا اینکه عبور یک ستاره‌ی دنباله‌دار باعث می‌شود تا واقعیت به دو نیمه تقسیم شود. مشکل اصلی‌تر این است که واقعیت دوم احتمالا پس از عبور ستاره‌ی دنباله‌دار از بین خواهد رفت. به همین دلیل، شخصیت‌های قصه به شکلی جنون‌آمیز در تلاش هستند تا نسخه‌ی دیگر خود را از بین ببرند تا شانس بقاء داشته باشند.

تابلو بکلیت طرح دنیای موازی مکعب مدل کشیده B-7347

۷- آقای نوبادی (Mr. Nobody)

آقای نوبادی

  • سال انتشار: ۲۰۰۹
  • کارگردان: ژاکو وان دورمال
  • بازیگران: جرد لتو، سارا پلی، دیانه کروگر، ریس ایفانز، جونو تیمپل، دنیل میز، مایکل ریلی، ناتاشا لیتل
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۸ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۶۸ از ۱۰۰

یک فیلم علمی-تخیلی هنری و بی‌نهایت پیچیده درباره جهان‌های موازی، داستان «آقای نوبادی» از سال ۲۰۹۲ آغاز می‌شود، در دورانی که تنها یک انسان فانی روی کره‌ی زمین باقی مانده است. نمو نوبادی (جرد لتو) یک پیرمرد ۱۱۸ ساله است که ادعا می‌کند همه‌ی رویدادهایی که ممکن بوده در زندگی‌اش رخ دهد را تجربه کرده است. چنین چیزی در واقعیت امکان‌پذیر نیست، با وجود این، شاید نوبادی دروغ نمی‌گوید، شاید او از زندگی‌‌هایش در دنیاهای موازی هم آگاهی دارد؛ اگرچه مطمئن نیست کدام یک را واقعا تجربه کرده است. آقای نوبادی در آستانه‌ی مرگ، از چند لحظه‌ی حساس زندگی‌اش سخن می‌گوید که با بحران روبرو شد یا رویداد عجیبی را تجربه کرد.

در هر کدام از آن لحظات، او به نتیجه‌ی انتخاب‌هایش هم می‌پردازد؛ انتخاب‌هایی که شاید کرده یا نکرده است. از طرف دیگر، انتخاب‌های او در هر خط زمانی، بر دیگری تاثیر می‌گذارد. در نتیجه، خط روایی داستان بی‌وقفه عقب و جلو می‌رود و به لحظاتی می‌رسد که انتخاب‌های شخصیت اصلی، روی خطوط زمانی احتمالی او از یک زندگی دیگر تاثیر گذاشته‌ است! اگر این توضیحات گیج‌کننده به نظر می‌رسد، به این دلیل است که با یکی از پیچیده‌ترین فیلم‌های تاریخ روبه‌رو هستید، اثری با ساختار غیرخطی که نه تنها ایده‌های فلسفی متعددی دارد، بلکه برای روایت داستان از انواع فرضیه‌‌های چندجهانی استفاده می‌کند.

پوستر مدل بک لایت طرح طبیعت دریچه ای به دنیای موازی کد ARY58

۶- کد منبع (Source Code)

فیلم درباره جهان‌های موازی

  • سال انتشار: ۲۰۱۱
  • کارگردان: دانکن جونز
  • بازیگران: جیک جیلنهال، میشل موناهن، ورا فارمیگا، جفری رایت، کاس انوار، راشل پیترز، مایکل آردن
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۵ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۲ از ۱۰۰

در نگاه اول، «کد منبع» ساده به نظر می‌رسد و ظاهرا درباره‌ی دستگاهی به نام کد منبع است که می‌تواند بر اساس خاطرات افرادی که از دنیا رفته‌اند، یک جهان خیالی طراحی (شبیه‌سازی) کند. سازندگان دستگاه از آن استفاده می‌کنند تا هویت یک تروریست را پیش از آنکه حادثه‌ی دیگری را رقم بزند، کشف کنند. در قلب قصه، کولتر استیونز (جیک جیلنهال) را داریم، یک سرباز سابق که مغزش را حفظ کرده‌اند و از آن برای کد منبع استفاده می‌کنند.

در پایان اما ناگهان قواعد بازی تغییر می‌کند و استیونز موفق می‌شود تا در خاطراتی که توسط کد منبع خلق شده است، به زندگی کردن ادامه دهد. این بدین معنا است که تئوری‌های او چیزی فراتر از یک تئوری هستند زیرا او باور داشت که این دستگاه به جای خلق یک شبیه‌ساز، در حقیقت یک دنیای موازی به وجود آورده است. متاسفانه برای کد منبع دنباله‌ای ساخته نشد اما ساخته‌ی دانکن جونز ارزش تماشای دوباره را دارد.

کتاب The Simulated Multiverse اثر Rizwan Virk انتشارات Bayview Labs, LLC

۵- یکه‌تاز (The One)

فیلم درباره جهان‌های موازی

  • سال انتشار: ۲۰۰۱
  • کارگردان: جیمز ونگ
  • بازیگران: جت لی، دلروی لیندو، جیسون استاتهام، کارلا گوجینو، جیمز موریسون، دیلن برونو، دین نوریس
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۵.۹ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۱۳ از ۱۰۰

«یکه‌تاز» یک فیلم اکشن نسبتا معمولی است که در دوران اکران، در گیشه شکست خورد و نقدهای منفی متعددی دریافت کرد اما باید اعتراف کرد که از زمانه‌اش جلو‌تر بود و قصه‌اش درباره جهان‌های موازی و سفرهای میان ابعادی است. قصه با شیطانی‌ترین نسخه‌ (یا همان واریانت)، گابریل یولا (جت لی) آغاز می‌شود. هدف اصلی او این است که هر ۱۲۴ نسخه‌ی دیگر خودش از جهان‌های موازی را به قتل برساند تا بی‌همتا شود، انسانی که با حذف نسخه‌های دیگر، قدرت‌های فراانسانی خداگونه به‌دست آورده است.

پس از کشتار ۱۲۳ نفر، گابریل در مقابل آخرین نسخه‌، گیب لا (جت لی) قرار می‌گیرد. گابریل می‌داند که برای رسیدن به خواسته‌اش باید حتما گیب را از بین ببرد اما با چالش‌های تازه‌ای روبه‌رو می‌شود. منتقدان فیلم را به بازی‌های ویدیویی تشبیه کردند و آن را جدی نگرفتند و با اینکه انتقادات آن‌ها قابل درک است اما شاید اگر یکه‌تاز در زمان مناسب‌تری به نمایش درمی‌آمد، بازخوردهای بهتری دریافت می‌کرد.

۴- مرد عنکبوتی: به درون دنیای عنکبوتی (Spider-Man: Into The Spider-Verse)

فیلم درباره جهان‌های موازی

  • سال انتشار: ۲۰۱۸
  • کارگردان: باب پرسیچتی، پیتر رمزی، رودنی روثمن
  • صداپیشگان: شامیک مور، لیو شرایبر، ماهرشالا علی، برایان تایری هنری، جیک جانسون، هیلی استاینفلد، نیکلاس کیج
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۸.۴ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۷ از ۱۰۰

بخشی از بلندپروازی و شجاعتی که فیلم «مرد عنکبوتی: راهی به خانه نیست» (۲۰۲۱) به خرج می‌دهد ناشی از مسیری است که «مرد عنکبوتی: به درون دنیای عنکبوتی» آغازگر آن بود. این فیلم سال ۲۰۱۸ روی پرده رفت و سینمادوستان و طرفداران ژانر ابرقهرمانی و کتاب‌های کمیک را غافل‌گیر کرد. در این فیلم ما شاهد چند نسخه‌ی متفاوت از مرد عنکبوتی هستیم که از جهان‌های مختلف گردهم آمد‌ه‌اند و با قهرمان قصه، مایلز مورالز (شامیک مور) متحد می‌شوند.

بی‌دلیل نیست که برخی از طرفداران، به درون دنیای عنکبوتی را بهترین فیلم ابرقهرمانی تاریخ توصیف می‌کنند. این انیمیشن به دلیل سبک بصری نزدیکش به کتاب‌های کمیک، چالش‌های زیادی برای تیم سازنده ایجاد کرد و بیش از ۱۴۰ انیماتور به مدت چهار سال، شبانه‌روز بر روی آن کار کردند تا یک شاهکار سینمایی خلق کنند. فیلم برای کسانی که با کمیک‌های مرد عنکبوتی آشنایی ندارند، شاید کمی گمراه ‌کننده باشد اما سبک بصری آن، یک قصه‌ی دراماتیک و انتخاب‌های هوشمندانه سازندگان باعث شده است تا فیلم برای هر نوع سلیقه‌ای به یک تجربه‌ی سینمایی منحصربه‌فرد تبدیل شود.

تابلو شاسی مدل مردعنکبوتی درون دنیای عنکبوتی  طرح 2  Spider-Man Across the Spider-Verse Alt 2 کدC1-28

۳- لیگ عدالت: فاجعه در دو زمین (Justice League: Crisis on Two Earths)

لیگ عدالت: فاجعه در دو زمین

  • سال انتشار: ۲۰۱۰
  • کارگردان: لورن مونتگومری، سام لیو
  • صداپیشگان: ویلیام بالدوین، مارک هارمون، کریس نوت، جینا تورس، جیمز وودز، برایان بلوم، جاناتان آدامز
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۲ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۷۳ از ۱۰۰

پیش از آنکه ایده‌ی مولتی ورس با دنیای سینمایی مارول در مرکز توجه قرار بگیرد، دی‌سی در حال آزمون‌وخطا با نسخه‌ی مولتی ورس خودش بود و آن‌ها انیمیشن «لیگ عدالت: فاجعه در دو زمین» را ساختند. در این اقتباس وفادارانه، ابرقهرمانان مشهور دی‌سی در مقابل واریانت شیطانی خود قرار می‌گیرند که از جهانی دیگر آمده‌اند.

هدف واریانت‌های شیطانی لیگ عدالت این است که نسخه‌های دیگر خودشان را از بین ببرند تا دیگر چیزی آن‌ها را تهدید نکند و به تنهایی بر جهان سلطنت کنند. بتمنِ دنیای ما هرگز حاضر نبود چنین چیزی را بپذیرد و با دیگر ابرقهرمانان مشهور متحد می‌شود تا بتواند در مقابل این دشمنان قدرتمند ایستادگی کند.

تابلو شاسی طرح لیگ عدالت کد AR5510

۲- مرد عنکبوتی: راهی به خانه نیست (Spider-Man: No Way Home)

فیلم درباره جهان‌های موازی

  • سال انتشار: ۲۰۲۱
  • کارگردان: جان واتس
  • بازیگران: تام هالند، زندیا، بندیکت کامبربچ، جیکوب باتالون، جان فاورو، جیمی فاکس، ویلم دفو، آلفرد مولینا، بندیکت وانگ
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۸.۲ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۳ از ۱۰۰

پس از آغاز شکوهمند مولتی ورس با انتقام‌جویان: آخر بازی، قابل پیش‌بینی بود که آثار دیگر دنیای سینمایی مارول هم به گسترش این ایده کمک کنند. در این میان، سونی با فیلم «مرد عنکبوتی: راهی به خانه نیست» بهترین استفاده را از این موقعیت کرد و ابرقهرمان محبوب خود را با ایده‌ی مولتی ورس پیوند زد. هنگامی که دکتر استرنج طلسم درخواستی پیتر پارکر (تام هالند) را اجرا می‌کند تا همه‌ی مردم هویت مرد عنکبوتی را فراموش کنند، یک فاجعه‌ی بزرگ رخ می‌دهد و تعادل چندین جهان به هم می‌ریزد.

با تشکر از مولتی ورس، تعدادی از شرورهای محبوب فیلم‌های قدیمی مرد عنکبوتی (همانند دکتر اختاپوس) همراه با خود مرد عنکبوتی‌های قبلی (توبی مگوایر و اندرو گارفیلد) به جهان اصلی دنیای سینمایی مارول قدم گذاشتند؛ اتفاقی که طرفداران را تا مرز بیهوشی هیجان‌زده و شوکه کرد و یکی از بزرگترین رویدادهای سینمایی سال‌های اخیر را رقم زد. راهی به خانه نیست نه‌تنها به طرفداران جدید و قدیمی مرد عنکبوتی ادای دین می‌کند بلکه یک فیلم علمی-تخیلی ابرقهرمانی درجه‌یک درباره جهان‌های موازی نیز به حساب می‌آید که موفق شد از نظر احساسی در حدواندازه‌ی انتقام‌جویان: پایان بازی ظاهر شود. اینکه فیلم در دورانی که سینماها تحت‌تاثیر کووید ۱۹ قرار داشتند، بیش از ۱ میلیارد دلار فروخت، اهمیت و محبوبیت آن را نشان می‌دهد.

۱- همه‌چیز همه‌جا به یکباره (Everything Everywhere All At Once)

همه‌چیز همه‌جا به یکباره

  • سال انتشار: ۲۰۲۲
  • کارگردان: دانیل کوان، دانیل شاینرت
  • بازیگران: میشل یئو، استفانی شو، که هوی کوان، جنی سلیت، هری شام جونیور، جیمز هنگ، جیمی لی کرتیس
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۸ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۴ از ۱۰۰

«همه‌چیز همه‌جا به یکباره» در واقع یک نسخه‌ی زنانه‌ی باکیفیت‌تر از یکه‌تازِ جت لی است و به اعتقاد برخی از منتقدان، باید آن را بهترین فیلم سینمایی سال‌های اخیر درباره جهان‌های موازی بدانیم. اینجا با یک زن ۵۹ ساله آسیایی به نام اِولین وانگ (میشل یئو) همراه می‌شویم که ناگهان از سوی همسرش – از یک دنیای موازی – دستور می‌گیرد تا در نبرد علیه یک تهدید بزرگ چندجهانی شرکت کند. در ادامه مشخص می‌شود که اِولین می‌تواند به خاطرات و مهارت‌های نسخه‌های دیگر خودش از جهان‌های موازی نیز دسترسی داشته باشد و این قابلیت او را از دیگران متمایز می‌کند و اصلا به همین دلیل است که همسرش ویموند (که هوی کوان) به سراغ این نسخه از او آمده است.

قابلیت استفاده از مهارت‌های نسخه‌های دیگر همچنین باعث می‌شود تا اِولین به یک نوع ابرقهرمان تبدیل شود زیرا او برخلاف انسان‌های عادی، توانایی انجام کارهای متعددی را دارد. همه‌چیز همه‌جا به یکباره برای برداشتی که از جهان موازی ارائه داد و داستان خلاقانه‌ای که دارد، مورد تحسین منتقدان قرار گرفت و در فصل جوایز هم موفق ظاهر شد. برگ برنده‌ی فیلم بی‌گمان میشل یئو است که جایزه‌ی اسکار بهترین بازیگر نقش اول زن را هم به خانه برد.

منبع: Gamerant



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X