۱۰ فیلم برتر دربارهی نقاشان معروف که باید ببینید
زندگی غالبا جنونآمیز و پر فراز و نشیب نقاشان معروف، دستمایهی فیلمسازان بسیاری در سراسر جهان قرار گرفته است. سینماگران، زندگینامهی نقاشان را در قالب قصههایی تأثیرگذار با تصاویری غنی و هنرمندانه به بینندگان ارائه میکنند. لیست پیش رو شامل ۱۰ فیلم برتر دربارهی زندگی واقعی نقاشان معروف است، که از بالاترین امتیاز رتبهبندی، در میان کاربران IMDb برخوردارند؛ فیلمهایی دیدنی که نزد تماشاگران محبوبیت بسیاری پیدا کردند و معرف جهان هنرمندانه و روایتهای خصوصی و شخصی از زندگی نقاشان مشهوراند. این آثار با قابهای خیرهکننده از نقاشیهای زیبا و بهیادماندنی و داستانهای واقعی و اسرارآمیز از شیدایی و نبوغ نقاشان شاخص و شناخته شده عرصهی هنر، شما را شگفتزده میکنند.
۱- باسکیت (Basquait)
- تاریخ اکران: ۱۹۹۶
- کارگردان: جولیان اشنابل
- بازیگران: جفری رایت، دیوید بویی، بنسیو دل تورو، گری الدمن، ویلم دفو
- محصول: آمریکا
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۹ از ۱۰
- امتیاز فیلم در سایت راتن تومیتوز: ۶۷ از ۱۰۰
زمانی که جولیان اشنابل تصمیم گرفت دربارهی زندگی دوست فقیدش ژان میشل باسکیا، یک فیلم سینمایی بسازد، باسکیا به عنوان یک هنرمند پست مدرن آفریقایی تبار شهرت بسیاری داشت. فیلم سینمایی «باسکیت» ادای احترامی شایستهی تحسین به یکی از اسرارآمیزترین و منحصربهفردترین استعدادهای دنیای هنر معاصر است که در میان سالهای ۱۹۸۰ تا ۱۹۸۸ فعالیت داشت و در آثارش به مشکلات و معضلات آمریکاییهای آفریقاییتبار میپرداخت. ژان میشل باسکیا صاحب رکورد گرانترین نقاشی در آمریکا است.
جفری رایت در نقش باسکیا به عنوان نقاشی نابغه و رنجدیده ظاهر میشود و داستان منحصربهفرد و غمانگیز این نقاش را با هنرمندی به تصویر میکشد. داستان نقاش چوان برجستهای که آثار مشهور و خارقالعادهای را در طول زندگی کوتاهش خلق کرد و در سن ۲۷ سالگی یه طرز تأسفبرانگیزی به دلیل استفاده بیش از حد از مواد مخدر از دنیا رفت.
۲- بر دروازهی ابدیت (At Eternity’s Gate)
- تاریخ اکران: ۲۰۱۸
- کارگردان: جولیان اشنابل
- بازیگران: ویلم دفو، اسکار آیزاک، مدس میکلسن، روپرت فرند
- محصول: آمریکا، انگلیس، فرانسه
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۹ از ۱۰
- امتیاز فیلم در سایت راتن تومیتوز: ۷۹ از ۱۰۰
جولیان اشنابل در فیلم سینمایی «بر دروازهی ابدیت» تصویری نو و متفاوت از زندگی جنونآمیز نقاش هلندی پرآوازه ونسان ونگوگ را به نمایش میگذارد. لنز دوربین اشنابل اینبار برخلاف تلاشهای کارگردان در فیلم پیشین خود، روی یک دورهی زمانی خاص از زندگی ونگوگ تمرکز میکند و در نتیجه فیلم فضایی صمیمانهتر و ملموستر پیدا کرده است.
فیلم سینمایی «بر دروازهی ابدیت» نمایشگر سالهای پایانی زندگی مشقتبار ونسان ونگوگ است. نام فیلم نیز برگرفته از یکی از آخرین تابلوهای نقاشی ونگوگ با همین عنوان است که در سالهای انتهایی عمرش ترسیم کرده است و نمونهای مثالزدنی از فیلم درباره نقاشان است.
بازی ویلم دفو در نقش ونسان ونگوگ به عنوان هنرمندی روانرنجور و در عین حال بسیار مستعد، در آکادمی اسکار و جشنوارهی بینالمللی فیلم ونیز مورد تحسین بسیاری واقع شد و چندین جایزهی مهم بازیگری را برای دفو به ارمغان آورد.
۳- پولاک (Pollock)
- تاریخ اکران: ۲۰۰۰
- کارگردان: اد هریس
- بازیگران: اد هریس، لیندا ایمند، ربهکا ویساکی، فرانک وود
- محصول: آمریکا
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷ از ۱۰
- امتیاز فیلم در سایت راتن تومیتوز: ۶۷ از ۱۰۰
فیلم سینمایی زندگینامهای «پولاک» پروژهای است که ساخت آن نزدیک به یک دهه طول کشید. «پولاک» فیلمی پرشور به کارگردانی بازیگر و فیلمساز باسابقهی آمریکایی اد هریس است و دربارهی زندگی جکسون پولاک نقاش معروف آمریکایی و از پیشگامان جنبش هنری اکسپرسیونیسم انتزاعی است. اد هریس خود نقش چکسون پولاک را در این فیلم ایفا کرده است.
سبک نقاشی کنشی جکسون پولاک انقلابی در هنر معاصر جهان ایجاد کرد. پولاک خلق و خویی متفاوت داشت و به مصرف الکل معتاد بود و همین امر همنشینی و همکاری با او را برای دیگران دشوار میکرد. اد هریس به شیوهای منصفانه و در عین حال صریح قصهی زندگی غمبار این هنرمند تأثیرگذار معاصر، رابطهی پردردسر او با همسرش و تلاشهای بیوقفهاش برای مبارزه با اعتیاد به الکل را روی پردهی نقرهای سینما به تصویر میکشد.
اد هریس در مقام کارگردان و بازیگر تلاشی ستودنی برای به تصویر کشیدن شمایلی واقعی از پولاک دارد. او به دلیل ایفای هنرمندانهی نقش پرچالش جکسون پولاک، در چندین جشنوارهی فیلم نامزد و برندهی جایزهی بهترین بازیگری شد. که از آن جمله میتوان به نامزدی اسکار بهترین بازیگر مرد اشاره کرد.
۴- چشمان بزرگ (Big eyes)
- تاریخ اکران: ۲۰۱۴
- کارگردان: تیم برتون
- بازیگران: ایمی آدامز، کریستوفر والتس، دنی هوستون، کریستن ریتر
- محصول: آمریکا
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷ از ۱۰
- امتیاز فیلم در سایت راتن تومیتوز: ۷۲ از ۱۰۰
وقتی صحبت از فیلمهایی دو دههی اخیر تیم برتون میشود «چشمان درشت» یک پروژهی متمایز است. این فیلم زندگینامهای دربارهی زندگی واقعی هنرمند آمریکایی، مارگارت کین است که به دلیل چشمان بزرگ و اشکآلودی که برای سوژههای نقاشیهایش میکشید، شهرت داشت.
فیلم سینمایی «چشمان بزرگ» فیلمی کوچک با فضاسازیهایی عجیب و غریب است که توسط بسیاری دستکمگرفته شد. این فیلم سینمایی زندگینامهای دربارهی مبارزهی مارگارت کین با جاهطلبیهای حریصانهی شوهرش والتر کین و ماجرای واقعی یک کلاهبرداری هنری بزرگ است که در سال ۱۹۶۰ در آمریکا رخ داد. سالها بعد افشای اسرار این کلاهبرداری، همگان را در بهت و حیرت فرو برد.
روایت تیم برتون از زندگی این زوج با بازی ایمی آدامز و کریستف والتز، داستانی جذاب دربارهی خیانت و همچنین نقش هنرمندان در بازاریابی آثار هنریشان است.
۱۹ فیلم موزیکال زندگینامهای برتر که باید ببینید
۵- رامبرانت (Rembrandt)
- تاریخ اکران: ۱۹۳۶
- کارگردان: الکساندر کوردا
- بازیگران: چارلز لوتن، ماریوس گورینگ، گرتورد لارنس
- محصول: انگلیس
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۱ از ۱۰
- امتیاز فیلم در سایت راتن تومیتوز: ۷۵ از ۱۰۰
چارلز لوتن در فیلم سینمایی زندگینامهای «رامبرانت» ترکیبی بینظیر از قصههای شیدایی و افسردگی رامبرانت، نقاش مشهور عصر طلایی هلند را گرد هم آورده است و داستان زندگی این نقاش برجستهی دورهی رنسانس را به زیبایی هرچه تمامتر روایت میکند و زندگی نقاش را در سالهای تاریک زندگیاش به تصویر میکشد.
اکنون ۸۷ سال از اولین اکران فیلم سینمایی «رامبرانت» بر پردهی سینماها میگذرد و به همین دلیل امروزه این فیلم خارج از کلاسهای دانشگاهی تاریخ سینما، به فراموشی سپرده شده است. اما به علت نمایش قابل توجه لوتن از زندگی حرفهای و زیست هنرمندانهی رامبرانت، این فیلم همچنان ارزش تماشا و توجه را دارد. نگاه شگفتانگیز و تأثیرگذار لوتن به زندگی رامبرانت، میراثی ارزشمند از داستام زندگی این اسطورهی جهان نقاشی است.
۶- مودیلیانی (Modigliani)
- تاریخ اکران: ۲۰۰۴
- کارگردان: میک دیویس
- بازیگران: اندی گارسیا، السا زیلبرشتاین، امید جلیلی
- محصول: آمریکا، فرانسه، ایتالیا، رومانی، آلمان، انگلیس
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۲ از ۱۰
- امتیاز فیلم در سایت راتن تومیتوز: ۴ از ۱۰۰
فیلم کمتر شناخته شدهی «مودیلیانی» به کارگردانی میک دیویس، محصول سال ۲۰۰۴ است. اندی گارسیا در نقش آمادئو کلمنته مودیلیانی، نقاش و مجسمهساز یهودیتبار ایتالیایی و امید جلیلی در نقش پابلو پیکاسو نقاش مشهور سبک کوبیسم، در این فیلم بازی میکنند. داستان فیلم «مودیلیانی» به طور خاص، به سالهای پایانی زندگی مودیلیانی و رابطهی عاشقانهی زیبای او با همسرش ژان و همچنین رقابتها و کشمکشهای حرفهای میان مودیلیانی و پیکاسو میپردازد.
اگرچه فیلم سینمایی «مودیلیانی» در محافل هنری و در میان منتقدان مهجور ماند و نقدهای منفی بسیاری را از جانب آنها دریافت کرد، اما از طرف عموم بینندگان مورد استقبال گستردهای قرار گرفت و محبوبیت زیادی یافت. فیلم سینمایی زندگینامهای «مودیلیانی» همچنین از سوی تماشاگران و کاربران امتیاز بالایی را در رتبهبندیها به دست آورد.
۷- فریدا (Frida)
- تاریخ اکران: ۲۰۰۲
- کارگردان: جولی تایمور
- بازیگران: سلما هیاک، آلفرد مولینا، آنتونیو باندراس
- محصول: کانادا، مکزیک، آمریکا
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۳ از ۱۰
- امتیاز فیلم در سایت راتن تومیتوز: ۷۶ از ۱۰۰
فیلم زندگینامهای فراموشناشدنی و زیبای «فریدا» به کارگردانی جولی تایمور یکی از بهترین و شاخصترین فیلمهایی است که دربارهی زندگی نقاشان ساخته است. این فیلم اقتباسی از رمانی به نام «فریدا: زندگینامهای از فریدا کالو» نوشته هایدن هررا است. سلما هایک به خاطر ایفای نقش فریدا کالو نقاش معروف مکزیکی در محافل سینمایی بسیار مورد تحسین قرار گرفت و تصویری بهیادماندنی و ماندگار از این نقاش سبک سورئالیسم به علاقهمندان سینما و نقاشی ارائه داد.
فیلم شگفتانگیز و جالب توجه «فریدا» زندگی خصوصی و حرفهای دشوار و پرفراز و نشیب این نقاش زن انقلابی را روایت میکند و جلوههای درخشان تأثیر این دشواریها را بر شخصیت هنرمند و نقاشیهای تاریخساز و ماندگار او به تصویر میکشد. داستان فیلم حول محور رابطهی عاشقانهی پرتنش فریدا با همسر نقاشش، دیهگو ریورا و همچنین ساختارشکنیهای او به عنوان یک هنرمند زن است.
سلما هایک برای اجرای با جزئیات و دقیق و بازی شایان توجهاش در نقش فریدا کالو نامزد دریافت جایزهی اسکار بهترین بازیگر زن از طرف آکادمی اسکار بود.
۱۸ سکانس برتر فیلمها که از نقاشیهای معروف الهام گرفتند
۸- پای چپ من (My Left Foot: The Story of Christy Brown)
- تاریخ اکران: ۱۹۸۹
- کارگردان: جیم شریدان
- بازیگران: دانیل دی لوئیس، ری مک آنالی، برندا فریکر
- محصول: آمریکا
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۸ از ۱۰
- امتیاز فیلم در سایت راتن تومیتوز: ۹۸ از ۱۰۰
فیلم سینمایی زندگینامهای «پای چپ من»، روایتی الهامبخش و دلخراش از زندگی نقاش و شاعر ایرلندی کریستی براون و با اقتباس از کتاب زندگینامهای به قلم خود او است و یکی از بهترینهای لیست برتر فیلم درباره نقاشان است. بازی بسیار باورپذیر و درخشان دانیل دی لوئیس در فیلم تحسین شدهی «پای چپ من» اولین اسکار بهترین بازیگری نقش اول مرد را برای این بازیگر توانا و قدرتمند به ارمغان آورد.
کریستی براون با بیماری فلج مغزی متولد شد و از نظر جسمی تنها قادر به کنترل و حرکت دادن پای چپ خود بود. او از پای چپ خود برای نوشتن خاطرات و خلق نقاشیهایی خلاقانه و بینظیر استفاده میکرد. دی لوئیس به بهترین شکل ممکن از عهدهی ایفای این نقش سخت و چالشبرانگیز برآمد و توجه بسیاری از تماشاگران و منتقدان را به خود جلب کرد.
دی لوئیس آنچنان در نقش هنرمند معلول قصه غرق میشود که تماشاگر حتی برای لحظهای او را به عنوان یک بازیگر به جا نمیآورد و تمام توجه خود را تنها معطوف به قصهی مردی هنرمند و نابغه با ذهن فعال و بدنی درهم شکسته و ناتوان میکند. فیلم «پای چپ من» در جشنوارههای بسیاری با اقبال مواجه شد و در سال ۱۹۸۹ جایزهی بهترین فیلم حلقهی منتقدان نیویورک را از آن خود کرد.
۹- خروج از مغازهی کادوفروشی (Exit Through the Gift Shop)
- تاریخ اکران: ۲۰۱۰
- کارگردان: بنکسی
- بازیگران: بنکسی، مستر برین واش، شپرد فیری
- محصول: آمریکا
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۹ از ۱۰
- امتیاز فیلم در سایت راتن تومیتوز: ۹۶ از ۱۰۰
فیلم مستند سینمایی فوقالعاده و جذاب «خروج از مغازهی کادوفروشی» به کارگردانی هنرمند افسانهای گِرافیتی (دیوارنگاری) معاصر بنسکی ساخته شده است. بنسکی نام مستعار هنرمند، فعال و منتقد سیاسی و اجتماعی، نقاش و کارگردان مشهور انگلیسی است که هرگز هویت و نام واقعی خود را فاش نکرده است و با هنر خیابانی معترض و هجوآمیزش از پدیدههای مهم هنر معاصر به شمار میآید.
این هنرمند خیابانی از گرافیتی (دیوارنگاری) برای بیان و ابراز افکار و ایدههای خود بهره میبرد. آثار بنسکی شامل مضامینی همچون اعتراض به جنگ، فساد سیاسی، مشکلات اجتماعی، بیعدالتی و تبعیض است. با وجود آنکه فیلم «خروج از مغازهی کادوفروشی» بیش از یک دههی پیش اکران شد، اما همچنان مرز میان حقیقت و داستان در آن مبهم است. فیلم «خروج از مغازهی کادوفروشی» تجربهای متفاوت و خلاف قواعد رایج است که صرف نظر از اصالت اثر، ارزش چندین بار تماشا را دارد.
۱۰-آندری روبلف (Andrei Rublev)
- تاریخ اکران: ۱۹۶۶
- کارگردان: آندری تارکوفسکی
- بازیگران: آناتولی سولونیتسین، ایوان لاپیکوف، نیکولای گرینکو
- محصول: اتحاد جماهیر شوروی سابق
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۱ از ۱۰
- امتیاز فیلم در سایت راتن تومیتوز: ۹۵ از ۱۰۰
نام آندری تارکوفسکی برای تمامی سینمادوستان جهان، نامی آشنا است. فیلمهای آندری تارکوفسکی از نظر نبوغ و از نظر ماهیت دارای شباهتهایی با رمانهای نویسندهی آمریکایی دیوید فاستر والاس است.
شاهکارهای پرشمار ستایش شدهی تارکوفسکی، فیلمهایی پیچیده و عمیق با مدت زمانی نسبتا طولانی هستند که ممکن است برای یک تماشاگر فیلمبین معمولی، دشوار و غیرقابلدرک به نظر برسند. اما با این حال، تماشاگرانی که به دیدن فیلمهای فلسفی و دشوار علاقه دارند، نباید دیدن فیلم بسیار تحسین شدهی «آندره روبلف» تارکوفسکی را از دست بدهند.
فیلم سنمایی «آندری روبلف» که در نظرسنجی کارگردانان و منتقدان به عنوان یکی از بهترین فیلمهای تاریخ سینما شناخته میشود، دربارهی زندگی آندری روبلف نقاش قرن پانزدهمی روسی است. این فیلم تصویری واقعگرایانه از روسیهی قرون وسطایی را بازآفرینی میکند و دارای مضامینی همچون آزادی هنری و مذهبی، ابهامات سیاسی و زندگی هنری یک نقاش برجسته در ساختار یک رژیم سرکوبگر است.
منبع: Screenrant
به عنوان یه عاشق نقاشی باید بگم مهترین و زیباترین فیلم در مورد نقاش رو جا انداختین. فیلم Mr. Turner که همونطور که از اسمش پیداست زندگی ویلیام ترنر رو به زیبایی به نمایش می زاره و بازی درخشان Timothy Spall فیلم رو به یه اثر هنری تبدیل می کنه (البته به عنوان کسی که نقاش مورد علاقه ش ویلیام ترنره شاید من زیادی از فیلم خوشم اومده). با این حال برای فهمیدن فیلم باید با نقاشی های ترنر آشنایی داشته باشین، شاید به همین دلیل فیلم زیاد مورد استقبال قرار نگرفت.
فیلم Klimt هم فیلم بدی نیست.