۱۰ شخصیت شرور لایو اکشنهای دیزنی؛ از بدترین تا بهترین
به تازگی دیزنی بازسازی لایو اکشن «پری دریایی کوچولو» (The Little Mermaid) را در سینماها اکران کرد و مخاطبان از بزرگ و کوچک، فیلم را تماشا کردند. فیلم «پری دریایی کوچولو» حین ادای دین به انیمیشن اصلی، نسخهای متفاوت از آن را ارائه میدهد که حاوی نگاههای تازه به شخصیتها، آهنگها و لحظات جادویی و به یادماندنیاش است. میان شخصیتهای متعددی که «پری دریایی کوچولو» دارد و در فیلم نسخههای لایو اکشنشان را میبینیم، یکی از شخصیتها بیش از دیگران میدرخشد. اورسلا ساحره شریر اعماق دریا است که در فیلم «پری دریایی کوچولو» ملیسا مککارتی نقشش را بازی میکند. مککارتی به قدری خوب در نقش اورسلا ظاهر شده که فیلم را چند پله بالاتر برده و به یکی از برگ برندههای «پری دریایی کوچولو» و یکی از بهترین شخصیتهای شرور لایو اکشنهای دیزنی تبدیل شده است.
در بین لایو اکشنهای دیزنی شخصیتهای شروری داشتهایم که نتوانستهاند به خوبی نسخه انیمیشنی خود ظاهر شوند و به دنبالش از ارزشهای فیلم هم کاستهاند. اما اورسلا در «پری دریایی کوچولو» به آن دسته از شرورهای دیزنی میپیوندد که نه تنها موفق شدهاند انعکاسی جذاب و موفق از نسخههای اصلی باشند، بلکه به لطف بازیگرهای قدری که داشتهاند حتی از نسخههای اصلی پیشی گرفتهاند و مهمتر از همه، فیلم لایو اکشن خود را حسابی بالا کشیدهاند. در ادامه به معرفی ۱۰ نمونه از بهترین شخصیتهای شرور لایو اکشنهای دیزنی میپردازیم.
۱. جعفر با بازی ماروان کنزاری – علاالدین (Aladdin)
لایو اکشن «علاالدین» در سال ۲۰۱۹ منتشر شد. فیلم «علاالدین» از هر نظر سرتر از انیمیشن اصلی ظاهر شد، از نظر بصری چشمنواز و زیبا بود و از نظر موسیقی و رقص واقعاً جگر آدم را حال میآورد، اما اگر یک جای کار را خراب کرده باشد، چیزی نیست جز شخصیت شرور فیلم. نسخه جاناتان فریمن از وزیر بزرگ در «علاالدین» مکار، ظالم و وحشتانگیز بود، فریمن در نقش وزیر بزرگ یک شرور تمام عیار و مقتدر بود. اما نسخه ماروان کنزاری از جعفر یا همان وزیر بزرگ، یک شرور دستکم گرفته شده و چاپلوس است که به هیچ وجه ابهت ندارد و حتی ذرهای ترسناک نیست.
لایو اکشن «علاالدین» در حق یکی از مخوفترین شخصیتهای شرور دیزنی اجحاف میکند و بسیاری از ویژگیهای کلیدی شخصیت جعفر که در انیمیشن باعث درخشیدن او شده بود را دور میاندازد. لایو اکشن «علاالدین» سعی کرده چهرهای انسانی از جعفر به نمایش بگذارد، به خودی خود چنین کاری اشتباه یا بد نیست، اما این کار باعث شده وزیر بزرگ دیگر به عنوان یک تهدید جدی در فیلم حضور نداشته باشد و به یک شرور ضعیف و بیمایه تبدیل شود. متأسفانه جعفر در «علاالدین» به پتانسیلی که داشت و چیزی که لیاقتش بود، نرسید.
۲. شیانیانگ با بازی گونگ لی – مولان (Mulan)
«مولان» یکی از جالبترین انیمیشنهایی بود که در دوران کودکی دیدیم. با آن اژدهای لاغرمردنی و دختری که تصمیم گرفت به جنگ دشمن برود، همهمان با لحظههای بامزه و حماسی «مولان» خاطرههای خودمان را داریم. لایو اکشن «مولان» میتوانست این خاطرهها را زنده کند، اما درعوض شاهد این بودیم که فیلم «مولان» تغییرات بزرگی در داستان ایجاد کرده و شباهت چندانی به انیمیشن اصلی ندارد. برای همین هم اکثر مخاطبان از فیلم لایو اکشن خوششان نیامد و تا توانستند از فیلم انتقاد کردند. یکی از تغییراتی که در فیلم ایجاد شده بود، اضافه شدن یک جادوگر شیطانی به نام شیانیانگ بود که گونگ لی نقشش را بازی میکرد. در کنار بوری خان، شیانیانگ هم یکی از شرورهای اصلی لایو اکشن «مولان» است.
لایو اکشن «مولان» بسیاری از عناصر به یاد ماندنی و جذاب فیلم اصلی را حذف کرد تا «مولان» یک فیلم واقعگرا شود و حال و هوای تاریخی به خود بگیرد، و بعد یکهو تصمیم گرفت با اضافه کردن شیانیانگ، دوباره فیلم را فانتزی کند. اصلاً با عقل جور درمیآید؟ شیانیانگ شخصیت جالبی است و گونگ لی هم بازی چشمگیری در نقشش ارائه میدهد، اما حضور شیانیانگ در لایو اکشن «مولان» گیجکننده است و به هیچ عنوان منطقی نیست.
۳. اسکار با بازی چیوتل اجیوفور – شیر شاه (The Lion King)
لایو اکشن «شیر شاه» به کارگردانی جان فاورو پر از جلوههای بصری زیبا و چشمگیر بود و انتشارش در سال ۲۰۱۹ به موفقیت مالی بزرگی ختم شد، حتی اگر به اندازه فیلم اصلی نبوده باشد (انیمیشن «شیر شاه» یکی از پرفروشترینهای کل تاریخ است). صداپیشگان «شیر شاه» همه از بین ستارهها و بازیگران محبوب انتخاب شده بودند، چیوتل اجیوفور هم که صداپیشگی شخصیت شرور فیلم، یعنی اسکار را به عهده داشت، یکی از آنها بود.
اجیوفور انتخاب عالیای برای نقش اسکار بود و با صدای پرابهت و ترسناکش جان تازهای به شخصیت اسکار بخشید. نسخه لایو اکشن اسکار در «شیر شاه» چیزی کم نداشت و حق مطلب را ادا کرد، اما وقتی آن را با انیمیشن «شیر شاه» در سال ۱۹۹۴ و صداپیشگی جرمی آیرونز مقایسه میکنیم، میبینیم به گرد پایش هم نمیرسد. جرمی آیرونز با اجرای خارقالعاده خود در نقش اسکار، این شخصیت را جاودانه کرد. تلاش شجاعانه اجیوفور برای پر کردن جای جرمی آیرونز در لایو اکشن «شیر شاه» قابل تحسین است، اما اسکاری که در «شیر شاه» ۲۰۱۹ میبینیم هنوز چند پلهای از اسکار «شیر شاه» ۱۹۹۴ پایینتر است.
۴. ملکه سرخ با بازی هلنا بونهام کارتر – آلیس در سرزمین عجایب (Alice in Wonderland)
سالها قبل از آنکه دیزنی انیمیشنهایش را در قالب فیلمهای لایو اکشن بازسازی کند، تصمیم گرفت فیلم لایو اکشنی از «آلیس در سزمین عجایب» بسازد و یک بار دیگر این اثر به یاد ماندنی را به اقتباسی ضعیف تبدیل کند. لایو اکشن «آلیس در سرزمین عجایب» تعریفی نیست و ویژگیهای خوب زیادی ندارد، اما نمیتوان بازی درخشان هلنا بونهام کارتر در نقش ملکه سرخ را انکار کرد. ملکه سرخ بونهام کارتر واقعاً رضایتبخش بود.
بازی بونهام کارتر در نقش ملکه سرخ از نسخه اصلی این شخصیت هم بهتر بود، چرا که به ملکه سرخ فردیت داد و او را از شرورهای مشابه متمایز کرد. ملکه سرخ در فیلم اصلی «آلیس در سرزمین عجایب» جز تکه کلام تهدیدآمیز و ترسناکش هیچ ویژگی منحصر به فردی نداشت. بونهام کارتر که پیشتر در مجموعه فیلمهای «هری پاتر» ایفای نقش کرده بود، موفق شد حال و هوای بچگانهای در نقش ملکه سرخ به فیلم بیاورد و همزمان این شخصیت را خطرناک و رعبانگیز به تصویر بکشد. بونهام کارتر ثابت کرد یک بازیگر خوب در نقش مناسب میتواند حتی فیلمهای ضعیف را تماشایی و ارزشمند کند.
۵. شیر خان با بازی ادریس البا – کتاب جنگل (The Jungle Book)
«کتاب جنگل» به کارگردانی جان فاورو تا به امروز یکی از بهترین لایو اکشنهای دیزنی است. لایو اکشن «کتاب جنگل» موفق شد جادوی فیلم اصلی را حفظ کند و همزمان معنا و عمق تازهای به داستان بدهد. در «کتاب جنگل» ادریس البا صداپیشگی شیر خان را به عهده دارد، ببر کینهجویی که همچنان یکی از مخوفترین شخصیتهای شروری است که در تاریخ انیمیشن دیدهایم.
شیر خان به لطف مهارت کسانی که پشت جلوههای ویژه «کتاب جنگل» بودهاند، درست مثل یک ببر واقعی به تصویر کشیده شده؛ همانقدر خطرناک و مهلک. صدای پرطنین ادریس البا هم به این تصویر جان بخشیده تا شیر خان دهشتناکتر از همیشه، هر بار که وارد فیلم میشود ترس به جان مخاطبان بیندازد. شیر خان در لایو اکشن «کتاب جنگل» از نسخه اصلیاش هم بهتر از آب درآمده. با اطمینان میتوان گفت دیزنی در سالهای اخیر شخصیت شروری بهتر از شیر خانِ ادریس البا نداشته است.
۶. اورسلا با بازی ملیسا مککارتی – پری دریایی کوچولو (The Little Mermaid)
لایو اکشن «پری دریایی کوچولو» که همین اخیراً منتشر شده، ملیسا مککارتی را در نقش اورسلا به ما نشان میدهد. در فیلم اصلی پت کارول بود که صداپیشگی اورسلا را به عهده داشت، کارول اجرای شگفتانگیزی داشت و به یکی از ماهرترین و ترسناکترین جادوگرهای دیزنی صدایی به یاد ماندنی داد. ملیسا مککارتی هم در لایو اکشن «پری دریایی کوچولو» تلاش کرده اورسلای خوبی ارائه بدهد و خوشبختانه در این کار موفق بوده است.
از همان اوایل که بازیگران فیلم «پری دریایی کوچولو» مشخص شدند، عده زیادی از هواداران از انتخاب بازیگرها انتقاد کردند، جدا از باقی انتقادها، آنها فکر نمیکردند مککارتی اورسلای خوبی از آب دربیاید. اما نقشآفرینی مککارتی تقریباً بینقص است. مککارتی هنرپیشهای است که طنز منحصر به فردی دارد، او موفق شده در نقش اورسلا در کنار این طنز، ذات خبیث و شریرانه اورسلا را به تصویر بکشد و یک شرور درجه یک تحویلمان بدهد. ملیسا مککارتی چنان با دقت و ظرافت این نقش را بازی میکند که لایو اکشن «پری دریایی کوچولو» بدون اورسلای مککارتی حتماً ناقص میبود. احتمالاً پس از این، کارگردانهای بیشتری مککارتی را برای شخصیتهای شرور فیلمشان انتخاب میکنند.
۷. گاستون با بازی لوک ایوانز – دیو و دلبر (Beauty and the Beast)
لایو اکشن «دیو و دلبر» که سال ۲۰۱۷ منتشر شد تمام و کمال حال و هوای فیلم اصلی را نداشت، اما فیلم خوب و خوشایندی بود. مهمتر از آن بازیگران فوقالعاده خوبی داشت، کسانی مثل اما واتسون، دن استیونز، ایوان مکگرگور و خیلیهای دیگر. نقش شخصیت شرور «دیو و دلبر»، گاستون را هم لوک ایوانز بازی میکرد؛ گاستون خواستگار ثروتمند و حیلهگر بل بود که میخواست به هر قیمتی که شده با بل ازدواج کند، حتی اگر خودش علاقهای به او نداشته باشد.
ایوانز در نقش گاستون به معنای واقعی کلمه میدرخشد و هنر بازیگریاش را به رخ میکشد. با نقشآفرینی خوب ایوانز، شخصیت خودخواه و خودبرتربین گاستون به خوبی در لایو اکشن «دیو و دلبر» نمایش داده میشود. و ایوانز چه آواز خوب و معرکهای میخواند. در لایو اکشن «دیو و دلبر» نسخهای از آهنگ «گاستون» را اجرا میکنند که اگر از نسخه اصلی بهتر نباشد، قطعاً بدتر نیست. از همه اینها گذشته شیمی بین ایوانز و جاش گاد آنقدر خوب و تماشایی بود که دیزنی تصمیم گرفت یک سریال اختصاصی درباره این دو شخصیت بسازد.
۸. نامادری بدجنس با بازی کیت بلانشت – سیندرلا (Cinderella)
«سیندرلا» نقش معدن طلا را برای دیزنی دارد. یک بار با انیمیشن خاطرهانگیز «سیندرلا» به موفقیت مالی عظیمی رسیدند، یک بار هم با لایو اکشنی که در سال ۲۰۱۵ منتشر شد و با استقبال گسترده مخاطبان مواجه شد. لایو اکشن «سیندرلا» با بازی لیلی جیمز در نقش سیندرلا به خوبی توانست داستان دلانگیز و جادویی انیمیشن را تکرار کند. اما لازم به ذکر است که یکی از دلایل موفقیت فیلم بدون شک بازی کیت بلانشت بود. کیت بلانشت در «سیندرلا» نقش خانم ترماین را بازی میکند، نامادری بدجنس سیندرلا و شخصیت شرور فیلم.
خانم ترماین یکی از بهترین شخصیتهای شرور مؤنث دیزنی است. مهم نیست انیمیشن باشد، فیلم یا هر قالب دیگری، اگر قرار است از داستان «سیندرلا» اقتباس کنید حتماً باید خانم ترماین در آن اقتباس حضور داشته باشد، وگرنه اثرتان ناقص میشود. بازی بلانشت در نقش خانم ترماین معرکه است، او نسخهای پخته و واقعبینانه از نامادری سیندرلا ارائه میدهد، شخصیتی که در عین شرارت، جذاب است. بدون شک کیت بلانشت و نقشآفرینی ویژهاش باعث شد لایو اکشن «سیندرلا» به فیلم قویتری تبدیل بشود.
۹. مالفیسنت با بازی آنجلینا جولی – مالفیسنت (Maleficent)
«مالفیسنت» فیلم متفاوتی است. معمولاً دیزنی در نسخههای لایو اکشن داستانهای کلاسیکش، تغییر زیادی در داستان ایجاد نمیکند و اسکلت داستان ثابت باقی میماند. اما در «مالفیسنت» ما داستان «زیبای خفته» (Sleeping Beauty) را از یک زاویه دید جدید تجربه میکنیم. فیلم «مالفیسنت» در سال ۲۰۱۴ و دنبالهاش در سال ۲۰۱۹ منتشر شد، وقتی داستان مالفیسنت با بازی آنجلینا جولی را در این دو فیلم دنبال میکنیم، دیدگاهمان درباره این شخصیت تمام و کمال عوض میشود. باید بعد از تماشای «مالفیسنت» برگردید و «زیبای خفته» را تماشا کنید، آن موقع میفهمید داستان مالفیسنت چه تأثیر عمیقی رویتان گذاشته و چطور تجربه تماشا کردن «زیبای خفته» را تغییر داده است.
آنجلینا جولی با بازی درخشان و به یاد ماندنیاش، کاری میکند یکی از منفورترین شخصیتهای شرور دیزنی به شخصیتی جذاب تبدیل شود. در فیلم «مالفیسنت» مخاطب با این شخصیت ارتباط برقرار میکند و شاید حتی با او همذاتپنداری کند. با وجود اینکه داستان فیلم طوری طراحی شده تا مالفیسنت را قهرمان داستان کند و انگیزههایش را برای ما قابل درک جلوه بدهد، اما بدون نقشآفرینی آنجلینا جولی فیلم «مالفیسنت» به موفقیتی که امروز دارد، دست پیدا نمیکرد و بین هواداران محبوب نمیشد. لایو اکشن «مالفیسنت» امر بازسازی و بازگویی فیلمها را به چالش کشید؛ اگر قرار است فیلمی را از نو و در قالبی جدید بسازیم، چرا داستان را از دید شخصیت متفاوتی روایت نکنیم؟ البته این فقط یکی از تغییراتی است که میتوان در چنین آثاری به وجود آورد، نکته اصلی خرج کردن خلاقیت است.
۱۰. کروئلا با بازی اما استون – کروئلا (Cruella)
بعید نیست دیزنی از موفقیت «مالفیسنت» درس گرفته و بالأخره فهمیده باشد کمی خلاقیت به خرج دادن جای دوری نمیرود. فیلم لایو اکشن «کروئلا» که سال ۲۰۲۱ منتشر شد درست مثل «مالفیسنت»، زاویه دید داستان را عوض میکند و داستان خود کروئلا را روایت میکند، یکی از نمادینترین شخصیتهای شرور دیزنی. همه ما کروئلا دوایل را از انیمیشن «۱۰۱ سگ خالدار» (۱۰۱ Dalmation) به یاد میآوردیم، اما در انیمیشنها چیزی از گذشتهاش مشخص نمیشود. «کروئلا» به پیشینه این شخصیت میپردازد و بهمان نشان میدهد او چطور به زن شروری که در انیمیشن دیدهایم تبدیل میشود. هرچه خود فیلم خوب است، بازی درخشان اما استون در نقش کروئلا باعث میشود چند برابر بهتر و تماشاییتر شود.
درباره «کروئلا» اختلاف نظر وجود دارد، فیلم نقدهای تند و تیزی هم دریافت کرد، اما با این وجود، همه موافقند که بازی اما استون در نقش کروئلا د وایل بینظیر بود، هیچکس این یک مورد را انکار نمیکند. استون با بازی درخشانش کاری میکند یکی از مزخرفترین و منفورترین شرورهای دیزنی پیش مخاطب به یک انسان قابل درک تبدیل شود. لایو اکشن «کروئلا» حین بازنویسی این شخصیت و گذشتهاش، به آنچه در «۱۰۱ سگ خالدار» دیدهایم وفادار میماند و تیپ و قیافه عجیب و غریب و شخصیت تجملاتی کروئلا را حفظ میکند. چه در انیمیشنهای کلاسیک دیزنی و چه در لایو اکشنهایی که اخیراً منتشر شده، جز چند شخصیت معدود، هیچ کدام از شرورها بازیگری مثل اما استون نداشته است. کروئلا د وایل با اما استون جان تازهای گرفت و تصویر متفاوتی در ذهن مخاطب ثبت کرد.
منبع: CBR