بهترین فیلمهای کودکانه سالهای اخیر که باید تماشا کنید
دوران کودکی یکی از مهمترین دورههای زندگی است و در مسیر رشد فردی، اهمیت ویژهای دارد. در همین راستا، ضروری است که والدین شرایط را برای رشد فرزند خود فراهم کنند؛ و یکی از بهترین راهها این است که آنها را به تماشای فیلمهای کودکانه تشویق کنید. این آثار نهتنها ارزشهای اجتماعی و اخلاقی را به کودک آموزش میدهند بلکه قوهی تخیل و رویاپردازی آنها را هم تحریک میکنند و با ایدهها و جهانبینیهای متفاوتی نیز آشنا میشوند. فارغ از اینها، فیلمهای کودکانه میتوانند کودک را سرگرم کنند و یک تفریح سالم و مفید برای او باشند.
در این مطلب به فیلمهای کودکانه جذابی پرداختهایم که در چند سال اخیر (۲۰۲۰ به بعد) منتشر شدهاند. بدیهی است که همهی آثار خوب این سالها در این فهرست حضور نداشته باشند اما غیبتشان به دلیل کیفیت پایین آنها نیست. از آثار لایو اکشن خیالپردازانه تا انیمیشنهای هیجانانگیزی که پیامهای اخلاقی مهمی را مخابره میکنند، ۲۰ فیلم برگزیدهی این مقاله بیگمان حتی برای بزرگسالان هم ارزش تماشا دارند.
۲۰- سگهای نگهبان: فیلم بزرگ (PAW Patrol: The Mighty Movie)
- سال اکران: ۲۰۲۳
- کارگردان: کل برانکر
- صداپیشگان: مکینا گریس، تراجی پی. هنسون، مارسای مارتین، کریس راک، سرینا ویلیامز، آلن کیم، جیمز مارسدن
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۶ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۷۱ از ۱۰۰
مجموعه کارتونی «سگهای نگهبان» همواره طرفداران فراوانی داشته و کودکان عاشق آن هستند، بنابراین وقتی نسخهی سینماییاش سال ۲۰۲۱ از راه رسید، قابل پیشبینی بود که مورد توجه قرار بگیرد. با این حال، قسمت دوم که سال گذشته روی پرده رفت، اثر سینمایی به مراتب جذابتری است و هر کودکی را مجذوب خود میکند؛ از موفقیتهای آن تنها به این نکته اشاره میکنیم که با بودجهی ناچیز ۳۰ میلیون دلاری، به فروش حیرتانگیز ۲۰۲ میلیون دلاری رسید تا مسیر را برای دنبالههای بعدی نیز هموار کند. این فیلم دربارهی مبارزه با حس ناامنی است و کودکان را تشویق میکند تا با ترسهای خود روبهرو شوند.
داستان مثل همیشه، پیرامون ماجراجوییهای اعضای محبوب گروه گشت پنجهای است که قدرتهای فراطبیعی بهدست میآورند و یک گروه ابرقهرمانی تشکیل میدهند. مانند سریال اصلی، مخاطب هدف «سگهای نگهبان: فیلم بزرگ» کودکان است و سازندگان توجه زیادی به بزرگسالان نداشتهاند اما والدین از نشستن کنار فرزندانِ هیجانزده و تماشای واکنشهای آنها خشنود خواهند شد. «سگهای نگهبان: فیلم بزرگ» خلاقانه نیست اما هر کودکی را راضی میکند و از کنار موسیقی متن جذاب آنهم نباید عبور کرد.
۱۹- پری دریایی کوچولو (The Little Mermaid)
- سال اکران: ۲۰۲۳
- کارگردان: راب مارشال
- بازیگران: هلی بیلی، جونا هاوئر کینگ، داوید دیگز، آکوافینا، جیکوب ترمبلی، آرت ملک، خاویر باردم، ملیسا مککارتی
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۲ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۶۷ از ۱۰۰
«پری دریایی کوچولو» اقتباسی لایو اکشن از انیمیشن محبوب دیزنی به همین نام است که اواخر دهه ۸۰ میلادی روی پرده رفت و به محبوبیت جهانی رسید. نسخهی جدید با وجود حواشی و جنجالهای فراوان، حداقل از جنبهی تجاری عملکرد قابلقبولی داشت. انتخاب هلی بیلی، بازیگر سیاهپوست، برای نقش اصلی فیلم، اولین و بزرگترین چالش «پری دریایی کوچولو» بود. این انتخاب به مذاق بسیاری از تماشاگران خوش نیامد زیرا آنها دلیلی برای تغییر رنگ پوست پری دریایی نمیدیدند و اعتقاد داشتند باید سفیدپوست باشد. با وجود این، فیلم در گیشه بیش از ۵۰۰ میلیون دلار فروخت.
این رقم، اگرچه به اندازه دیگر فیلمهای بزرگ دیزنی مانند «شیرشاه» یا «علاءالدین» نیست، اما با توجه به عملکرد ضعیف ساختههای اخیر این شرکت، میتوان آن را یک موفقیت نسبی به حساب آورد. منتقدان در نقدهای خود به طور کلی از بازی هلی بیلی تمجید کردند، اما معتقد بودند که «پری دریایی کوچولو» در مقایسه با انیمیشن اصلی حرف تازهای برای گفتن ندارد. در هر صورت، تماشای این فیلم کودکانه خالی از لطف نیست و همان حسی را دارد که نسلهای پیشین چند دههی قبل با انیمیشن اصلی تجربه کردند.
پرنسس آریل -که دخترِ جوان شاه تریتون، حاکم آتلانتیکا است- علاقهی زیادی به دنیای انسانها دارد اما پدرش به او اجازه نمیدهد که به سطح دریا برود یا با آدمها ارتباط برقرار کند زیرا همسرش سالها قبل توسط یک انسان کشته شده است و او حالا از همهی انسان نفرت شدیدی دارد. یک شب، آریل متوجه آتشبازی در بالای اقیانوس میشود و به سطح آب میرود و میبیند که این آتشبازی توسط یک کشتی -که متعلق به شاهزاده اریک است- به راه انداخته شده. در همین حین، ناگهان طوفان از راه میرسد و باعث میشود که کشتی با صخرهها برخورد کند و در آستانهی غرق شدن قرار بگیرد. آریل جان اریکِ بیهوش را نجات میدهد و میرود؛ پدرش اما خیلی زود از این ماجرا باخبر میشود و با او برخورد شدیدی میکند.
آریل که حالا مصممتر از قبل شده است تا به دنیای انسانها قدم بگذارد، با عمهاش، جادوگر مطرود آتلانتیکا، اورسولا (ملیسا مککارتی) ملاقات میکند که به او پیشنهاد وسوسهبرانگیزی میدهد. آریل حاضر میشود تا صدای خود را بدهد تا برای سه روز، یک جفت پای انسان به او اهدا شود. او در این مدت باید بتواند عشق شاهزاده اریک را بهدست بیاورد که در این صورت، صدایش را پس میگیرد و میتواند برای همیشه یک انسان باقی بماند. در غیر این صورت، او تا ابد صدایش را از دست خواهد داد. شرایط برای آریل آسان نیست، زیرا اورسولا نقشهی شومی دارد و میخواهد بر آتلانتیکا حکمرانی کند و از برادرش، شاه تریتون انتقام بگیرد.
۱۸- روبی گیلمن، کراکن نوجوان (Ruby Gillman, Teenage Kraken)
- سال اکران: ۲۰۲۳
- کارگردان: کیرک دمیکو
- صداپیشگان: لانا کاندر، تونی کولت، انی مورفی، کولمن دومینگو، جین فوندا، سم ریچاردسون، ویل فورته
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۵.۷ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۶۶ از ۱۰۰
«روبی گیلمن، کراکن نوجوان» از آن فیلمهای کودکانه نیست که همه را راضی کند اما اگر سختگیر نباشیم، به عنوان یک اثر سینمایی کوچک که ادعایی هم ندارد، جذاب و راضی کننده است. ماجراها پیرامون دختر کمرو و درونگرایی به نام روبی گیلمن اتفاق میافتد که میخواهد مثل همسنوسالهایش به مدرسه برود، تفریح کند، خوش بگذراند و با دوستان و همکلاسیها معاشرت کند اما این کار آسان نیست چون مادرش به او اجازه نمیدهد که هر کاری که دلش میخواهد انجام دهد، بهویژه وقتی پای دریا در میان باشد. در حالی که روبی اجازه نزدیک شدن به دریا را ندارد، یک روز دستورات مادر را نادیده میگیرد و همراه با دوستانش به دریا قدم میگذارد تا متوجه شود که یک کراکن (هیولای دریایی افسانهای) است. در ضمن او باخبر میشود که مادربزرگش ملکهی سلحشور هفت دریا به حساب میآید!
حالا روبی جوان باید با این واقعیتهای شوکهکننده کنار بیاید و البته از قدرتهای خود برای محافظت از دیگران در برابر پریهای دریایی شیطانی استفاده کند. یکی از نقاط قوت انیمیشن «روبی گیلمن، کراکن نوجوان»، پرداختن به درونمایههایی مانند هویت، پذیرش خود و تسلیم نشدن در مواجهه با چالشها است. روبی در طول قصه با سوالاتی بنیادین روبهرو میشود و تلاش میکند تا با هویت واقعی خود کنار بیاید. بنابراین همهچیز به سرگرمی خلاصه نمیشود و این انیمیشن میتواند کودکان را به تفکر وادار کند. در کنار این مضامین قابل اعتنا، شخصیتها نیز از پرداخت مناسبی بهره میبرند و سطحی نیستند. روبی، قهرمان اصلی فیلم، دختری شجاع، جسور و باهوش است که مخاطبان از هر رده سنی میتوانند با او ارتباط برقرار کنند.
کاراکترهای فرعی نیز -مانند اعضای خانواده و دوستان روبی- هم جذابیت خاص خود را دارند و به پویایی داستان کمک میکنند. «روبی گیلمن، کراکن نوجوان» از نظر بصری هم انیمیشن رنگارنگ و قابلدفاعی است اما همانطور که بالاتر هم اشاره شد، ساختهی کیرک دمیکو ضعفهایی هم دارد، برای مثال قصه بیش از حد قابل پیشبینی است و میتوان حدس زد که در نهایت چه اتفاقی رخ خواهد داد و این موضوع میتواند هیجان را کاهش دهد. ناگفته نماند که توسعهی این پروژه سالها طول کشید و استودیوی دریم ورکس حساب ویژهای روی آن باز کرده بود اما به فروش خوبی در گیشه نرسید و بازخوردهای مثبتی هم از طرفداران دریافت نکرد. گذر زمان اما شاید با «روبی گیلمن، کراکن نوجوان» مهربان باشد و در آینده از آن به نیکی یاد شود.
۱۷- آرزو (Wish)
- سال اکران: ۲۰۲۳
- کارگردان: کریس باک
- صداپیشگان: آریانا دبوز، کریس پاین، آلن تودیک، آنجلیک کابرال، ویکتور گاربر، ناتاشا راثول، ایوان پیترز، هاروی گیین
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۵.۸ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۴۸ از ۱۰۰
شرکت دیزنی برای جشن ۱۰۰ سالگیاش، تصمیم گرفت یادوخاطرهی روزهای خوب گذشته را زنده کند و انیمیشنی بسازد که یادآور آثار قدیمی و محبوب آنهاست. نتیجهی تلاشهای دیزنی، انیمیشن «آرزو» بود که نقدهای مثبتی دریافت نکرد و در گیشه هم شکست خورد اما نمیتوان انکار کرد که یکی از فیلمهای کودکانه خوب سالهای اخیر است. انیمیشن با شرح کوتاهی از پیدایش سرزمین روسس (Rosas) آغاز میشود، یک سرزمین آرمانی که توسط جادوگری به نام مگنیفیکو ساخته شده است و او شخصا بر آن حکمرانی میکند.
در این سرزمین، هر کسی که به سن هجده سالگی برسد، آرزوی خود را به مگنیفیکو میگوید تا نزد او امانت باقی بماند و بلافاصله این آرزو را برای همیشه از یاد میبرد. سپس هر ماه، مگنیفیکو آرزوی یکی از این شهروندان را به واقعیت تبدیل میکند. همانطور که از یک انیمیشن کلاسیک دیزنی انتظار داریم، در ادامه مشخص میشود که مگنیفیکو اهداف مثبتی ندارد، او یک رهبر دیوانه است که امیال شخصی و خودخواهانهاش را دنبال میکند.
چالش اصلی او هم یک دختر جوان به نام آشا (آریانا دبوز) است که واقعیت را کشف میکند. آشا پس از اینکه از پادشاه درخواست میکند که آرزوی پدربزرگ صد سالهاش را برآورده کند، از وجه شیطانی مگنیفیکو آگاه میشود. آرزوی او چیست؟ ساخت چیزی که انگیزهبخش نسل بعدی شود. مگنیفیکو که این آرزو را خطرناک میداند، خشمگین میشود و ذات خودش را نشان میدهد. آشا سپس با کمک یک ستاره، تلاش میکند تا این پادشاه بیانصاف را شکست دهد. «آرزو» انیمیشن دلگرمکنندهای دربارهی آرزو، امید و تلاش برای رسیدن به اهداف است.
آشا در طول داستان با چالشهای متعددی روبهرو میشود، مورد تمسخر قرار میگیرد و کسی به او باور ندارد، اما هرگز از آرزوی خود دست نمیکشد و با تلاش و پشتکار به دنبال رسیدن به آن است. «آرزو» به ما یادآوری میکند که هرگز نباید آرزوهایمان را رها کنیم، زیرا زندگی با همین آرزوها معنا پیدا میکند. فیلم به کودکان آموزش میدهد که وقتی کسی آنها را زمین میزند، باید بلند شوند، ناامیدی را کنار بگذارند و به مسیر خود ادامه دهند.
۱۶- ترولها با هم متحد میشوند (Trolls Band Together)
- سال اکران: ۲۰۲۳
- کارگردان: والت دورن
- صداپیشگان: آنا کندریک، جاستین تیمبرلیک، کامیلا کبیو، اریک آندره، تروی سیوان، کید کادی، داوید دیگز، روپال
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۶ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۶۳ از ۱۰۰
«ترولها با هم متحد میشوند» فیلمی پر از انرژی و احساس است و اهمیت ارزشهای خانوادگی، دوستی و عشق را به تصویر میکشد. در قسمت سوم این مجموعه، حالا پاپی و برنچ به طور رسمی وارد رابطه شدهاند. با نزدیکتر شدن آنها، پاپی متوجه رازی از گذشتهی برنچ میشود. اینکه او زمانی عضو گروه موسیقی پسرانهی موردعلاقهی پاپی بوده است، گروهی که برنچ با چهار برادرش تشکیل داده بود. این گروه وقتی برنچ هنوز بچه بود، منحل میشود و خانوادهی آنها نیز از هم میپاشد. از آن موقع برنچ دیگر برادرهایش را هم ندیده است.
هنگامی که برادر برنچ، فلوید به خاطر استعداد در موسیقی توسط دو شرور -که از قضا ستارهی موسیقی پاپ هستند- ربوده میشود، برنچ و پاپی سفری پرماجرا و احساسی را برای متحد کردن برادران و نجات فلوید آغاز میکنند. «ترولها با هم متحد میشوند» ارجاعات فراوانی به گروههای موسیقی محبوب قدیمی دارد. فیلم سرشار از طنز، بازخوانی آهنگهای خاطرهانگیز و البته درسهایی در مورد خانواده است. کیفیت انیمیشنی این ساختهی استودیوی دریم ورکس را هم باید تحسین کرد و آنها یکی از رنگارنگترین انیمیشنهای سالهای اخیر را تولید کردهاند.
تنها نقطهضعف «ترولها با هم متحد میشوند» شاید این باشد که گاهی برای اینکه نظر مخاطب بزرگسال (والدین) را جلب کند، شوخیهای بزرگسالانه میکند که بههیچوجه برای کودکان مناسب نیستند و بهتر بود از فیلم حذف میشدند زیرا مخاطب اصلی این انیمیشن، کودکان ۸ الی ۱۲ ساله است. با این حال، بچهها از موسیقیها و جلوههای بصری فیلم لذت خواهند برد و پیامهای مثبت قصه پیرامون اهمیت خانواده بهشدت ارزشمند است و جای تحسین دارد، حتی با اینکه تقریبا اکثر انیمیشنها از چنین درونمایهای بهره میبرند.
۱۵- واندرول (Wonderwell)
- سال اکران: ۲۰۲۳
- کارگردان: ولد مارساوین
- بازیگران: کری فیشر، ریتا اورا، نل تایگر فری، سباستین کرافت، وینسنت اسپانو، مگان دادز، لوید اوون
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۴.۹ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۳۸ از ۱۰۰
«واندرول» آخرین فیلم کری فیشر فقید است که او را با نقش پرنسس لیا از مجموعهی «جنگ ستارگان» میشناسید. اقتباسی از قصهی کوتاهی به همین نام نوشتهی ویلیام بروکفیلد (که وظیفهی نگارش فیلمنامه را برعهده داشته است)، ماجراها پیرامون دختر ۱۲ ساله آمریکایی به نام ویولت اتفاق میافتد که همراه با والدین به ایتالیا سفر میکند، زیرا خواهرش، ساوانا آنجا به یک مدل تبدیل شده است. والدین این روزها همه تمرکز خود را بر روی ساوانا قرار دادهاند و به ویولت توجه نمیکنند.
یک روز که همهی اعضای خانواده سرگرم کار هستند، ویولت که حوصلهاش سر رفته است، در جنگلهای اطراف دهکده پرسه میزند و از طریق یک چاه، به یک دنیای رنگارنگ متفاوت قدم میگذارد. او آنجا با یک جادوگر مرموز (کری فیشر) ملاقات میکند که به مرشد و راهنمای دخترک تبدیل میشود. کری فیشر مثل همیشه فوقالعاده است اما ریتا اورا در نقش طراح لباس قصه هم بازی قابلقبولی ارائه داده است. «واندرول» از نظر بصری، یادآور قصههای جن و پری کلاسیک است و ولد مارساوین (فیلمساز) از جلوههای ویژه بهدرستی استفاده کرده تا یک دنیای رنگارنگ و شاد خلق کند.
«واندرول» نقدهای مثبتی دریافت نکرد اما داستان امیدبخش و جادویی آن برای کودکان جذاب خواهد بود، بهویژه برای نوجوانان. اینکه قهرمان قصه به تدریج قدرتهای جادوگرانه پیدا میکند، در واقع استعارهای برای به بلوغ رسیدن دختران نوجوان است که وارد مرحلهی خودشناسی شدهاند و به درک بهتری از خود میرسند. «واندرول» حرف تازهای نمیزند و خلاقیتی در آن به چشم نمیخورد اما سرگرمکننده است و مخاطب هدفش را راضی میکند.
۱۴- اژدهای آرزو (Wish Dragon)
- سال اکران: ۲۰۲۱
- کارگردان: کریس اپلهانس
- صداپیشگان: جیمی وانگ، کنستانس وو، جان چو، ناتاشا لیو بوردیزو، جیمی او یانگ، رونی چنگ، جکی چان
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۲ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۶۸ از ۱۰۰
دین سانگ دوران کودکی خوبی را در کنار دوستش لینا وانگ سپری کرد تا اینکه خانوادهی دخترک به محلهی دیگر نقلمکان کردند و آنها از یکدیگر دور شدند. سالها بعد، دین سانگ حالا یک دانشجو است که به دلیل مشکلات مالی، مجبور شده برای یک شرکت حمل و نقل کار کند و کالاها و بستههای پستی را به مقصد برساند؛ او همچنان آرزو دارد که بار دیگر لینا وانگ را ببیند اما آیا امکانپذیر است؟ یک روز، دین با پیرمرد عجیبی روبهرو میشود که ادعا میکند خدا است، او به جای پول، به دین یک قوری چای میدهد که از قضا درون آن یک اژدها به نام لانگ زندگی میکند.
این اژدها مانند غول چراغ جادو، میتواند آرزوها را برآورده کند. بنابراین دین سانگ از فرصت استفاده میکند تا بار دیگر با لینا ملاقات کند و در همین حین، با آدمهایی روبهرو میشود که میخواهند این قوری چای را به سرقت ببرند و صاحب اژدها شوند. انیمیشن «اژدهای آرزو» آنطور که باید دیده نشد اما از آثار خوب استودیوی سونی پیکچرز انیمیشن است. از نظر کیفیت انیمیشنی، فیلم شاید در مقایسه با آثاری همچون «میچلها در برابر ماشینها» سادهتر باشد اما طراحی شخصیتها و شهر شانگهای به فیلم یک هویت بصری منحصربهفرد داده است و باعث میشود که ما مجذوب شانگهای و ساکنان آن شویم.
جیمی وانگ به عنوان صداپیشهی دین، قهرمانی دوستداشتنی خلق کرده و با کنستانس وو که نقش مادرش را بازی میکند دیالوگهای بامزهای را رد و بدل میکند. ناتاشا لیو بوردیزو هم که در نقش لینا خوب ظاهر شده با جیمی وانگ شیمی مناسبی دارد. اما کسی که در هر صحنهای که حضور دارد میدرخشد، جان چو است که صداپیشگی اژدهای بامزهی فیلم یعنی لانگ را برعهده دارد؛ این اژدها اگرچه شما را به یاد غول چراغ «علاءالدین» میاندازد، در او خلاقیتهایی هم به چشم میخورد و به مسیر متفاوتی میرود؛ بیشتر از این جهت که بدبین است. لانگ آنقدر اژدهای آرزو بوده و با آدمهای مختلف ملاقات کرده است که دیگر امیدی به بشریت ندارد اما دین سانگ به او ثابت میکند که هنوز میتوان به انسانها امیدوار بود.
۱۳- مهاجرت (Migration)
- سال اکران: ۲۰۲۳
- کارگردان: بنجامین رنر
- صداپیشگان: کمیل نانجیانی، الیزابت بنکس، کیگان-مایکل کی، آکوافینا، دنی دویتو، دیوید میچل، دنی دویتو، اسپار جنینگز
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۶.۷ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۷۳ از ۱۰۰
«مهاجرت» قصهی یک خانوادهی اردک را روایت میکند که در کنار یک برکه، زندگی آرام و بدون ماجرایی را سپری میکنند زیرا پدر خانواده، مک (کمیل نانجیانی) از دنیای بیرون واهمه دارد و این جهانِ شلوغ او را مضطرب میکند. یک روز، گروهی از اردکهای مهاجر به آنها سر میزنند و از مقصدشان، جامائیکا، برای خانوادهی مک تعریف میکنند. مک ابتدا ایدهی مهاجرت را رد میکند، اما بعد از صحبت با عمو دن -که حتی از مک هم عاقبتاندیشتر است- نظرش عوض میشود. بنابراین، اعضای خانواده به سمت جنوب حرکت میکنند و در طول مسیر با اتفاقات بامزهای روبهرو میشوند.
«مهاجرت» جدیدترین محصول استودیوی ایلومینیشن است و همچنین اولین فیلم سهبعدی بنجامین رنر به حساب میآید، فیلمسازی که او را با انیمیشنهای دوبعدی شاخصی مثل «ارنست و سلستین» و «روباه بزرگ بدجنس و داستانهای دیگر» میشناسید. «مهاجرت» از نظر داستانی، شاید آشنا به نظر برسد و مشابه آن را بارها دیدهاید اما سرگرمکننده است و کودکان عاشق شخصیتهای دوستداشتنی آن میشوند. «مهاجرت» به راحتی میتوانست وارد حوزهی کلیشه شود اما خوشبختانه چنین نیست. و درحالیکه اعضای خانواده در نقشهای کلیشهای مثل پدرِ مضطرب و مادرِ ماجراجو قرار میگیرند، اما هرگز آزاردهنده نمیشوند.
یکی از نکات مثبت ساختهی بنجامین رنر، این است که با وجود اینکه داستانش در دنیایی اتفاق میافتد که انسانها وجود دارند اما آنها هرگز صحبت نمیکنند و تنها صداهایی که میشنویم از خود پرندگان است. این رویکرد سازندگان کمک کرده است تا فیلم هویت خاص خود را داشته باشد، مخصوصا در رابطه با شرور اصلی قصه، یک سرآشپز بینام که ترکیبی از سرآشپزهای مشهور است و شخصیتپردازی او بهواسطهی حرکات و رفتارها -و بدون وابستگی به دیالوگ- انجام میشود. رنر همچنین تلاش کرده تا از بسیاری از شوخیهای سطحی و بیمزه که به نظرش در فیلمهای خانوادگی زیاد شدهاند، اجتناب کند. «مهاجرت» شاید از بهترین انیمیشنهای سال ۲۰۲۳ نباشد اما از فیلمهای کودکانه درجهیک سالهای اخیر است که ارزش تماشا دارد.
۱۲- دختر کفشدوزکی و پسر گربهای: فیلم (Ladybug & Cat Noir: The Movie)
- سال اکران: ۲۰۲۳
- کارگردان: جرمی زاگ
- صداپیشگان: کریستینا وی، کیث سیلورستاین، ملا لی، کاساندرا لی موریس، کریستوفر کوری اسمیت، کیرا باکلند
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۶.۱ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۵۰ از ۱۰۰
«دختر کفشدوزکی و پسر گربهای: فیلم» بر اساس یک انیمیشن سریالی فرانسوی به همین نام ساخته شده است که پخش آن از سال ۲۰۱۶ آغاز و خیلی زود به یک پدیدهی جهانی تبدیل شد. تا اینجا پنج فصل از سریال منتشر شده و فصلهای ششم، هفتم و هشتم نیز رسما تایید شده است. ساختهی جرمی زاگ، اولین نسخهی سینمایی مجموعه به حساب میآید و اینجا هم با دو نوجوان پاریسی همراه میشویم که به ابرقهرمانانی به نام دختر کفشدوزکی و پسر گربهای تبدیل شدهاند تا از شهر در مقابل شرورهای خطرناک محافظت کنند. آنها با یکدیگر متحد میشوند تا زیردستهای هاک ماوث را شکست دهند و امنیت را به شهر بازگردانند.
قصه با الهام از انیمههای کلاسیک ژاپنی ساخته شده است و امضاهای ژانر ابرقهرمانی نیز در آن حضور پررنگی دارند. «دختر کفشدوزکی و پسر گربهای: فیلم» در برخی کشورها با عنوان «بیداری» اکران شد، چون هدف آن روایت دوبارهی چگونگی شروع قصهی سریال است. فیلم با مرینت آغاز میشود، دخترکی دستوپاچلفتی که در یک نانوایی با پدر و مادرش زندگی میکند و در مدرسه هم وضعیت مناسبی ندارد اما سعی میکند با همکلاسیهایش بهویژه کلویی که آدم بدجنسی است، کنار بیاید. مرینت سپس با آدرین آشنا میشود که به خاطر مرگ مادرش گوشهگیر شده است. آنها پس از نجات جان وانگ فو -که ظاهرا به دنبال دو ابرقهرمان است- وارد مسیر تازهای میشوند.
تغییراتی که سازندگان در قصهی سریال ایجاد کردهاند شاید برای بعضی از طرفداران مجموعه قابلقبول نباشد اما اگر سختگیری نکنید، «دختر کفشدوزکی و پسر گربهای: فیلم» شما را راضی میکند. همچنین به نظر میرسد داستان کمی جدیتر و سیاهتر از سریال شده است که این تغییر در لحن هم شاید برای طرفداران قابل قبول نباشد. ضمن اینکه فیلم اندکی موزیکال هم هست و سازندگان از خوانندگان حرفهای استفاده کردهاند زیرا صداپیشگان مجموعه توانایی آوازخوانی با این کیفیت را ندارند.
۱۱- فرار مرغی: طلوع ناگت (Chicken Run: Dawn of the Nugget)
- سال اکران: ۲۰۲۳
- کارگردان: سم فل
- صداپیشگان: تندی نیوتون، زکری لیوای، بلا رمزی، ایملدا استنتون، دیوید بردلی، جین هرکس، دنیل میز
- امتیاز سایت IMDb به فیلم: ۶.۵ از ۱۰
- امتیاز سایت راتن تومیتوز به فیلم: ۸۰ از ۱۰۰
کسانی که با «فرار مرغی» (۲۰۰) بزرگ شدهاند و خاطرات شیرینی از آن دارند، از تماشای قسمت دوم آن پس از دو دهه، هیجانزده خواهند شد. بسیاری از طرفداران این مجموعه حالا بعد از دو دهه ازدواج کردهاند و اتفاق جذابی است که «فرار مرغی: طلوع ناگت» را در کنار فرزند کوچکشان تماشا کنند. ماجراهای نسخهی اصلی را حتما به یاد دارید، «فرار مرغی» دو قهرمان اصلی داشت، یک خروس آمریکایی به نام راکی (که حالا به جای مل گیبسون، زکری لیوای صداپیشهی آن است) و یک مرغ شجاع انگلیسی به نام جینجر (که حالا به جای جولیا صوالحه، تندی نیوتون صداپیشهی آن است)؛ این دو پس از روزهای اضطرابآوری که پشت سر گذاشتند، ازدواج کردهاند و در یک مکان امن در کنار دیگر مرغها زندگی آرمانی و آرامی دارند، جایی که در آن، خبری از انسانهای ترسناک و بیرحم هم نیست.
دختر جوان آنها، مالی (بلا رمزی) ماجراجو است و میخواهد جهان را ببیند و بفهمد آن سوی مرزهای خانه چه خبر است اما جینجر که هنوز هم خاطرات تلخ گذشته را فراموش نکرده است به او اجازه نمیدهد که از جزیره خارج شود و راکی هم به دخترک دربارهی جهان بیرون حرفی نمیزند. مدتی بعد، انسانها با کامیونها و تجهیزات از راه میرسند و در آن حوالی شروع به ساختوساز میکنند. جینجر که احتمال میدهد آنها را در حال تأسیس یک مزرعه برای مرغها هستند، از باقی اعضای گروه میخواهد که حرکتی نکنند و منتظر خروج انسانها باشند، مالی اما نمیتواند جلوی کنجکاوی خود را بگیرد و از دریاچه عبور میکند و در ادامه به گروهی از مرغهای جدید ملحق میشود.
«فرار مرغی: طلوع ناگت» به اندازهی قسمت اول بامزه و خاطرهانگیز نیست اما در عین حال باید اعتراف کرد که از هر نظر سرگرمکننده و یکی از فیلمهای کودکانه سالهای اخیر است که حتی اگر نسخهی اصلی را تماشا نکردهاید، شما را مجذوب خود میکند. هنگامی که «فرار مرغی» در سال ۲۰۰۰ روی پرده رفت، یک انیمیشن استاپموشن جریانساز بود که آردمن را به یکی از استودیوهای معتبر دنیای انیمیشنسازی تبدیل کرد، «طلوع ناگت» در آن حدواندازه نیست اما کودکان سریعا عاشق جهان و شخصیتهایش میشوند و البته بزرگسالان در حین تماشایش، سفری نوستالژیک به روزهای خوب گذشته خواهند داشت.
۱۰- بنیادین (Elemental)
- سال اکران: ۲۰۲۳
- کارگردان: پیتر سون
- صداپیشگان: لیا لوئیس، مامادو آتی، رونی دل کارمن، وندی مکلندن کاوی، کاترین اوهارا، جاناتان آدامز
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۷۳ از ۱۰۰
«بنیادین» فیلمی احساسی است که تلاشها و سختیهای دنبال کردنِ اهداف و آرزوها را در کانون توجه قرار میدهد. در حالی که رفتن از زادگاه خود به شهری کاملا متفاوت -با تمام سنتها و تفاوتهای فرهنگیاش- کار آسانی نیست، اما بسیاری از آدمها در برههای از زندگی شخصی خود در چنین موقعیتی قرار میگیرند و باید خود را با این جهانِ متفاوت منطبق کنند. پیتر سون، کارگردان فیلم (او «دایناسور خوب» را هم در کارنامه دارد)، فیلمی ساخته که به شدت تحتتاثیر مهاجرت والدینش از کرهی جنوبی به آمریکا قرار دارد. اگرچه سون در آمریکا به دنیا آمده و بزرگ شده، اما این پدر و مادرش بودند که به او یاد دادند نباید ریشهها و سنتهای خانوادگیاش را فراموش کند.
داستان با خانوادهی لومن آغاز میشود، زوج جوانی که از سرزمین آتش به اِلمنتال سیتی نقلمکان کردهاند تا شروع تازهای داشته باشند؛ شهری که ساکنین آن را چهار عنصر اصلی، یعنی هوا، آب، آتش، باد تشکیل میدهند. لومنها در یکی از بخشهای شهر، فروشگاهی باز میکنند و در نهایت دختری به نام امبر به دنیا میآورند که حالا بزرگ شده و آرزو دارد روزی مدیریت کسب و کار خانوادگی را برعهده بگیرد. با این حال، امبر پس از ملاقات با وید (جوانی از جنس آب) متوجه تغییرات بزرگی در جهانبینیاش میشود و درک میکند چه چیزی در زندگیاش کم بوده است.
«بنیادین» اگرچه ادامهدهندهی مسیر ساختههای پیشین پیکسار است اما در مقایسه با آن فیلمهای کودکانه، کمی متفاوت است زیرا عناصری همچون عشق و تبعیض را با هم ترکیب کرده است. لیا لوئیس و مامادو آتی بهعنوان صداپیشگان نقشهای اصلی، کار فوقالعادهای انجام دادهاند و امبر و وید اگرچه هیچ سنخیتی ندارند و از جنس آب و آتش هستند اما نزدیک شدن آنها به یکدیگر برای مخاطب قابلدرک است. جهان تازهای که پیکسار خلق کرده را هم باید تحسین کرد؛ در این شهر، هر عنصر، معماری و سبک خاص خودش را دارد.
نحوهی تعامل عناصر در فیلم هم سرگرمکننده از آب در آمده است. مثل لحظهای که یک شخصیت از جنس آب عطسه میکند و باعث میشود که گیاهان جوانه بزنند یا گرمای شدید امبر که اطرافیانش را از نظر فیزیکی تحتتاثیر قرار میدهد. «بنیادین» به عنوان یک فیلم عاشقانه ارزش تماشا دارد اما قصهی آن بیشتر دربارهی سفر معنوی امبر است که پس از آشنایی با آدمهای جدید و کسب تجربههای تازه، رشد میکند و به آدم بهتری تبدیل میشود. «بنیادین» آغاز چندان خوبی در گیشه نداشت و تحلیلگران پیشبینی کرده بودند که شکست میخورد اما با کیفیت بالایش، در نهایت به یکی از فیلمهای پرفروش سال ۲۰۲۳ تبدیل شد.
۹- پادشاهی مخفی (The Secret Kingdom)
- سال اکران: ۲۰۲۳
- کارگردان: مت دراموند
- بازیگران: آلیلا براون، آلیس پارکینسون، بث چمپیون، گابریل چن، رولند هولمز، کریستوفر گاباردی
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۵ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۶۳ از ۱۰۰
مانند «واندرول»، «پادشاهی مخفی» هم یک فیلم لایو اکشن دربارهی سرزمینهای جادویی پنهان است که شاید شما را به یاد آثاری همچون «نارنیا» بیندازد. ماجراها دربارهی خواهر و برادری به نام پیتر و وریتی است که یک روز کشف میکنند در زیر خانهی جدیدشان، جهانی جادویی وجود دارد. مطابق انتظار، آنها به این جهان قدم میگذارد و خیلی زود ماموریتی را برای نجات این سرزمین از دستان یک موجود قدرتمند شیطانی آغاز میکنند. آنها برای اینکه به هدف خود برسند، باید پنج گنج جادویی را پیدا کنند و کنار یکدیگر قرار دهند.
«پادشاهی مخفی» فیلمی خاطرهانگیز و نوستالژیک است که شما را به یاد فیلمهای کودکانهی قدیمی میاندازد. این ایده را بارها تماشا کردهاید: خانوادهای که وارد یک محیط جدید میشوند و کودکانی که آنجا به یک جهان تازه قدم میگذارند و ماجراجوییهای غیرمنتظرهای را پشت سر میگذارند؛ با این حال، این ایده هنوز هم تماشایی است، خصوصا اگر همراه با فرزند -یا فرزندان- کوچک خود به سراغ آن بروید.
۸- لاکپشتهای نینجای جهشیافته نوجوان: آشوب جهشیافته (Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem)
- سال اکران: ۲۰۲۳
- کارگردان: جف رو
- صداپیشگان: شامون براون جونیور، هانیبال بورس، رز بیرن، نیکلاس کانتو، جان سینا، جکی چان، آیس کیوب ناتاشا دمتریو
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۲ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۶ از ۱۰۰
فیلمهای دهه ۹۰ میلادی مجموعه «لاکپشتهای نینجا» اگرچه خاطرهانگیز هستند اما محدودیتهای تکنولوژی و بودجهی پایین، جلوی آنها را گرفته بود و نسخههای مدرنتری که مایکل بی (در مقام تهیهکننده) ساخت اگرچه وضعیت بهتری داشتند، اندکی مضحک بودند و از نظر داستانی ضعف داشتند. جدیدترین نسخهی سینمایی «لاکپشتهای نینجای جهشیافته نوجوان: آشوب جهشیافته» اما از هر نظر حیرتانگیز است و نه تنها یکی از بهترین فیلمهای کودکانه سالهای اخیر به حساب میآید بلکه میتوان آن را بهترین نسخهی سینمایی این مجموعه نیز دانست.
داستان این انیمیشن -پیرامون پیدایش لاکپشتها- را قبلا هم شنیدهاید اما این بار با ظرافت و وسواس ویژهای روایت میشود. قصه پیرامون چهار برادر لاکپشت مبارز اتفاق میافتد: لئوناردو، مایکلآنجلو، داناتلو و رافائل که توسط موش باتجربه و پیری به نام استاد اسپلینتر بزرگ شدهاند. این نوجوانان پرانرژی، دوست دارند که در نیویورک زندگی عادی و استانداردی داشته باشند اما درگیر داستانهای پرفرازونشیبی میشوند. این فیلم کمدی ماجراجویانه، دربارهی دوران نوجوانی و بلوغ است و ما با شخصیتهایی روبهرو هستیم که میخواهند مثل دیگر جوانان جامعه، جوانی کنند و خوش بگذرانند.
«لاکپشتهای نینجای جهشیافته نوجوان: آشوب جهشیافته» به شخصیتهایش اهمیت میدهد و میخواهد که مخاطبان هر کدام از آنها را بشناسند و درک کند، با این حال فیلم ریتم مناسبی دارد و در آن سکانسهای اکشن جذابی هم به چشم میخورد، زیرا چهار برادر دوستداشتنی در کنار بحران هویت، در مقابل یک گروه خلافکار خطرناک قرار میگیرند و حالا باید مهارتهای رزمی خود را هم استفاده کنند. ساختهی جف رو، دنبالهروی انیمیشنهای برجستهای همچون «مرد عنکبوتی: به درون دنیای عنکبوتی» (۲۰۱۸) است و میخواهد با یک سبک بصری نامتعارف، تجربهی سینمایی متفاوتی را برای مخاطبان به ارمغان بیاورد و در این زمینه کاملا به هدف خود میرسد.
۷- لئو (Leo)
- سال اکران: ۲۰۲۳
- کارگردان: رابرت اسمایگل، رابرت ماریانتی
- صداپیشگان: آدام سندلر، بیل بر، سسیلی استرانگ، جیسن الکساندر، راب اشنایدر، آلیسون استرانگ، جو کوی
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۸۱ از ۱۰۰
«لئو» در نگاه اول یک انیمیشن معمولی به نظر میرسید که به سرعت فراموش خواهد شد اما حالا از آن به عنوان یکی از فیلمهای کودکانه شاخص سالهای اخیر نام برده میشود. رویدادها پیرامون یک سوسمار پیر به نام لئو است که در آکواریومی شیشهای در کلاس درس زندگی میکند. او یک روز از والدین میشنود که سوسمارها تنها ۷۵ سال عمر میکنند. لئو که ۷۴ ساله است، متوجه میشود که فاصلهی زیادی تا پایان زندگی ندارد و تا اینجا، آنطور که میخواست زندگی نکرده، دنیا را ندیده و آرزوهایش را هم دنبال نکرده است.
هنگامی که معلم مدرسه عوض میشود و معلم جدید به بچهها اجازه میدهد تا لئو را آخر هفتهها به خانه ببرند، مسیر زندگی او عوض میشود، زیرا حالا این فرصت را دارد تا به دیگران کمک کند. آدام سندلر به عنوان صداپیشهی لئو عملکرد قابلقبولی دارد، هرچند ممکن است صدایش کمی عجیب به نظر برسد، البته رفتهرفته به آن عادت خواهید کرد. کیفیت انیمیشن فیلم هم خوب است و البته با دیالوگهای خندهدار و شوخیهای بصری بامزهای نیز روبهرو خواهید شد. برگ برندهی «لئو» اما لحظات احساسی آن است که به شدت خوب کار شدهاند و از کودک تا بزرگسال را متاثر میکنند.
«لئو» یک انیمیشن موزیکال بینقص نیست، اما شیرین و خندهدار است. آدام سندلر در نقش شخصیت اصلی یکی از دلایلی است که «لئو» به اثر متفاوتی تبدیل شده است. این انیمیشن خوشبینانه اما فارغ از هر چیزی، به خاطر پیامهایش باید دیده شود. همهی کودکان در زندگی خود، با موانعی روبهرو هستند که باید از آنها عبور کنند و وقتی این انیمیشن به برخی از آن چالشها میپردازد، تماشاگر کودک این حس را دارد که درک شده است و تنها نیست. «لئو» شاید برای کودکان مناسبتر باشد اما مخاطب بزرگسال را هم سرگرم میکند و حتی به فکر فرو میبرد.
۶- وانکا (Wonka)
- سال اکران: ۲۰۲۳
- کارگردان: پل کینگ
- بازیگران: تیموتی شالامی، کالاه لین، کیگان-مایکل کی، پترسون جوزف، مت لوکاس، متیو بینتون، سالی هاوکینز
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۳ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۸۳ از ۱۰۰
«وانکا» یک فیلم کمدی موزیکال کودکانه است که اگرچه با الهام از کتاب «چارلی و کارخانه شکلاتسازی» اثر رولد دال ساخته شده اما کاملا از آن پیروی نمیکند. هدف این فیلم سرگرم کردن، خوشحال کردن و البته هیجانزده کردن مخاطب است. «وونکا» قرار نیست انقلاب به پا کند یا حرفهای بزرگ بزند بلکه میخواهد یک تجربهی سینمایی لذتبخش باشد و این کار را به درستی انجام میدهد. داستان درگیرکننده است، با شخصیتها میتوان همذاتپنداری کرد و در انتها میتوانید منتظر یک پایان خوش باشید.
کتاب «چارلی و کارخانه شکلاتسازی» پیش از این دو بار به فیلم تبدیل شده بود اما این نسخهی جدید داستان متفاوتی از ویلی وانکا را روایت میکند. قصه دربارهی دوران جوانی وانکا -این بار با بازی تیموتی شالامی- است که با رویاپردازیهایش جهان اطرافش را متحول میکند. او آرزو دارد بهترین شکلاتساز جهان شود و با کمک دوستان وفادار خود، یک کارخانهی شکلاتسازی منحصربهفرد را راهاندازی میکند.
حتی خبر ساخت این فیلم هم با انتقادات فراوانی همراه بود و بسیاری از طرفداران نمیدانستند که آیا این مجموعه اصلا به یک نسخهی پیشدرآمد نیاز دارد یا خیر. با این حال، همه کنجکاو بودند که ببینند این برداشت جدید از دوران جوانی وانکا چگونه خواهد بود. خوشبختانه «وانکا» فیلمی شیرین، رنگارنگ و پرماجرا است که به میراث رمان اصلی و دو فیلم پیشین آسیب وارد نمیکند. فیلم با وجود داستان متفاوتی که دارد، همچنان حالوهوای آشنای قصهی «چارلی و کارخانه شکلاتسازی» را حفظ کرده است. تیموتی شالامی هم مطابق انتظار، در نقش ویلی وانکا بازی خوبی ارائه میدهد و توانسته است شخصیتی دوستداشتنی و جذاب از این شخصیت کلاسیک خلق کند. «وانکا» از فیلمهای کودکانه خوب سالهای اخیر است که خوشبختانه بزرگسالان را هم آزار نمیدهد.
۵- میچلها در برابر ماشینها (The Mitchells vs the Machines)
- سال اکران: ۲۰۲۱
- کارگردان: مایک ریاندا
- صداپیشگان: ابی جکوبسون، دنی مکبراید، مایا رودولف، اریک آندره، الیویا کلمن، جان لجند، کریسی تیگن
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۶ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۷ از ۱۰۰
در میان فیلمهای کودکانه سالهای گذشته، «میچلها در برابر ماشینها» از نظر بصری نمونهای ندارد و برای توصیف آن تنها میتوانیم از واژههایی همچون «بینظیر» استفاده کنیم. کتی میچل یک فیلمساز جوان خوشآتیه است که لحظهشماری میکند تا هرچه زودتر به دانشکدهی فیلمسازی برود. کتی که بلندپرواز است، اغلب با پدرش -که از فناوریهراسی رنج میبرد و اعتقادی به تکنولوژیهای مدرن ندارد- بحث میکند و دعوای شدید آخر آنها باعث میشود تا لپتاپ دخترک خراب شود. پدر (دنی مکبراید) که از این اتفاق ناراحت شده است، تصمیم میگیرد اعضای خانواده را جمع کند و کتی را با یک سفر جادهای به دانشکده برساند.
این سفر کوچک خانوادگی اما با یک رویداد بزرگ همزمان میشود؛ پال (الیویا کلمن) دستیار هوش مصنوعی یک شرکت است که ناگهان کنار گذاشته میشود تا با یک نسخهی پیشرفتهتر جایگزین شود. پال که از این اتفاق خشمگین شده است، رهبری رباتهای جهان را برعهده میگیرد، علیه انسانها قیام میکند و آنها را به فضا میفرستد. میچلها حالا از معدود کسانی هستند که روی کرهی زمین باقی ماندهاند و آنها باید راهی برای شکست دادن پال پیدا کنند. «میچلها در برابر ماشینها» یک انیمیشن جذاب و پرانرژی است که علاوه بر سرگرمکننده بودن، پیامهای مهمی را نیز به کودکان ارائه میدهد. با داستانی هیجانانگیز، شخصیتهای دوستداشتنی، و طراحی بصری درخشان، این انیمیشن را نباید از دست بدهید.
۴- نیمونا (Nimona)
- سال اکران: ۲۰۲۳
- کارگردان: نیک برونو، تروی کوان
- صداپیشگان: کلویی گریس مورتس، ریز احمد، یوجین لی یانگ، فرانسیس کانروی، لورین توسان، بک بنت، ایندیا مور
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۶ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۵ از ۱۰۰
هیچکس انتظار نداشت که «نیمونا» تا این اندازه پرسروصدا ظاهر شود و طرفداران متعددی پیدا کند. این انیمیشن که بر اساس مجموعه کمیکی به همین نام ساخته شده است، شما را به یک دنیای جدید میکشاند که تلفیقی از سنت و مدرنیته است؛ در این دنیای منحصربهفرد، شوالیههایی قدرتمند زندگی میکنند که نزدیک به هزار سال از مردم در مقابل تهدیدهای مختلف محافظت کردهاند. بالیستر بولدهارت، یک آدم معمولی است که قرار شده به شوالیه تبدیل شود اما در جریان مراسم معارفه، شمشیر او ناگهان فعال و باعث مرگ ملکه میشود. مطابق انتظار، همه بالیستر را مقصر این اتفاق میبینند و فکر میکنند که او ملکه را کشته است. او هیچ راهی جز فرار ندارد و در حالی که در بدترین شرایط به سر میبرد، با دخترکی به نام نیمونا آشنا میشود. نیمونا، یک شیپشیفتر (دگرپیکر) است که میتواند در لحظه به هر موجودی که میخواهد تبدیل شود. او تصمیم میگیرد به بالیستر کمک کند تا راهی برای اثبات بیگناهی او پیدا شود.
«نیمونا» هیجانانگیز است و بهیادماندنی، و همانطور که بالاتر هم اشاره شد، برگ برندهی آن این است که عناصر مدرن را با قرون وسطی تلفیق کرده است. این انیمیشن مسیر پرفرازونشیبی را هم طی کرد تا منتشر شود زیرا پس از اینکه استودیوی بلو اسکای -که زیرمجموعه شرکت فاکس قرن بیستم بود- توسط دیزنی خریداری شد، آنها این پروژه را بایگانی کردند. مدتی بعد، این پروژه توسط آناپورنا پیکچرز احیا شد و در نهایت سرویس نتفلیکس آن را در دسترس مخاطبان قرار داد. اگر به دنبال یک انیمیشن متفاوت هستید که شبیه فیلمهای فانتزی کلاسیک است، «نیمونا» نیازهای شما را برآورده میکند.
۳- گربهی چکمهپوش: آخرین آرزو (Puss in Boots: The Last Wish)
- سال اکران: ۲۰۲۲
- کارگردان: جوئل کرافورد
- صداپیشگان: آنتونیو باندراس، سلما هایک، هاروی گیین، فلورنس پیو، الیویا کلمن، ری وینستون، جان مولانی
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۹ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۵ از ۱۰۰
«گربه چکمهپوش» یک نسخهی فرعی از مجموعه «شرک» بود که سال ۲۰۱۱ به اکران درآمد و در گیشه هم موفق بود. این روزها کمتر کسی آن انیمیشن را به یاد میآورد و حتی دریمورکس در ابتدا قصد نداشت آن را در سینماها اکران کند. بنابراین، یک دههی بعد وقتی دنبالهی آن معرفی شد، همه فکر میکردند به مسیر مشابهی میرود و شاید در بهترین حالت یک انیمیشن سرگرمکننده باشد، «گربهی چکمهپوش: آخرین آرزو» اما فاصلهی معناداری با اکثر انیمیشنهای سالهای اخیر دارد و بیدلیل نیست که از آن به عنوان یکی از بهترین فیلمهای کودکانه دهه ۲۰۲۰ نام برده میشود.
هنگامی جوئل کرافورد به عنوان کارگردان پروژه استخدام شد (او «غارنشینان: عصر جدید» را در کارنامه دارد)، از این فرصت استفاده کرد تا مانند «مرد عنکبوتی: به درون دنیای عنکبوتی»، اثری خلق کند که شبیه یک داستان مصور است. سازندگان میتوانست یک انیمیشن معمولی بسازند اما آنها شجاعت به خرج دادند و بلندپروازی کردند. آنها با بهکارگیری تکنولوژیهای جدید، توانستهاند یک سبک هنریِ نقاشیگونهای ایجاد کنند که یادآور قصههای جن و پریِ فولکلور است.
«گربهی چکمهپوش: آخرین آرزو» هوشمندانه، خوشساخت، رنگارنگ و مهمتر از همه، سرگرمکننده است و قصهی ماجراجوییهای پرفرازونشیب گربهای را روایت میکند که میخواهد قبل از اینکه جان نهم خود را از دست دهد، هشت جان پیشین خود را پس بگیرد، در غیر این صورت، دیگر خبری از بازگشت نیست و او کشته میشود. «گربهی چکمهپوش: آخرین آرزو» فیلمی کودکانه است اما مضامین بزرگسالانهای هم در آن به چشم میخورد و پس از تماشایش، قطعا سازندگانش را تحسین خواهید کرد.
۲- فیلم برادران سوپر ماریو (The Super Mario Bros. Movie)
- سال اکران: ۲۰۲۳
- کارگردان: آرون هوروث، مایکل ژلنیک
- صداپیشگان: کریس پرت، آنیا تیلور-جوی، چارلی دی، جک بلک، کیگان-مایکل کی، ست روگن، فرد ارمیسن
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۵۹ از ۱۰۰
انیمیشن «فیلم برادران سوپر ماریو» -که براساس سری بازی محبوبی به همین نام ساخته شده است- حتی پیش از اکران هم به دلیل صداپیشگی کریس پرت، با بازخوردهای منفی روبهرو شد و پس از اکران نیز نقدهای ضدونقیضی دریافت کرد، بعضیها عاشق آن شدند و برخی دیگر از آن نفرت پیدا کردند. با وجود این، تردیدی وجود ندارد که «فیلم برادران سوپر ماریو» از موفقترین انیمیشنهای دههی اخیر بوده؛ تنها کافی است به فروش نجومی آن در گیشه نگاه بیندازید (۱.۳۶ میلیارد دلار).
قصه پیرامون دو برادر ایتالیایی-آمریکایی به نام ماریو (کریس پرت) و لوئیجی (چارلی دو) اتفاق میافتد که در حوزهی لولهکشی فعالیت میکنند اما یک اتفاق عجیب باعث میشود تا از طریق یک لولهی بخصوص، به یک دنیای فانتزی قدم بگذارند، جایی که پرنسس پیچ (آنیا تیلور-جوی) ملکهی آن بوده و با باوزر در جنگ است. باوزر که پادشاه سرزمینهای تاریک به حساب میآید، به پرنسس پیچ پیشنهاد ازدواج داده است و در صورتی که او این پیشنهاد را نپذیرد، سرزمینش به مرز نابودی کشانده خواهد شد. از آنجایی که لوئیجی هم به دام باوزر افتاده است، ماریو و پرنسس پیچ با یکدیگر متحد میشوند زیرا اهداف مشترکی دارند. با شکست دادن باوزر، هم این پادشاهی به حیات خود ادامه میدهد و هم لوئیجی نجات پیدا میکند.
۱- مرد عنکبوتی: در میان دنیای عنکبوتی (Spider-Man: Across the Spider-Verse)
- سال اکران: ۲۰۲۳
- کارگردان: ژواکیم دوس سانتوس، کمپ پاورز، جاستین کی. تامپسن
- صداپیشگان: شامیک مور، هیلی استاینفلد، برایان تایری هنری، لورین ولز، جیک جانسون، جیسون شوارتزمن، ایسا رای
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۸.۶ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۵ از ۱۰
هیچ فهرستی از فیلمهای کودکانه بدون «مرد عنکبوتی: در میان دنیای عنکبوتی» تکمیل نمیشود و اصلا دربارهی این انیمیشن چه میتوان گفت که قبلا نشنیده باشید؟ یک شاهکار واقعی، دقیقا مشابه نسخهی اصلی. در روزهایی که همهی آثار ابرقهرمانی شبیه یکدیگر شده بودند و البته کمتر پیش میآمد که یک انیمیشن درجهیک در این ژانر ساخته شود، «مرد عنکبوتی: به درون دنیای عنکبوتی» (۲۰۱۸) از راه رسید و مخاطبان را شوکه کرد. این انیمیشن آمده بود تا قواعد بازی را عوض کند و آنقدر کیفیت بالایی داشت که حتی طرفدارانِ خوشبین هم تردید داشتند که دنبالههای بعدی بتوانند تا این اندازه موفق عمل کنند اما قسمت دوم از جهاتی حتی فیلم بهتری هم هست.
«در میان دنیای عنکبوتی» از آن انیمیشنهایی است که هرگز از یاد نمیرود. پس از ماجراهای قسمت اول، حالا یک سال از زمانی که مایلز مورالز به مرد عنکبوتی تبدیل شده میگذرد و با اینکه مهارتهای او افزایش یافته و کمی بالغتر شده است اما زندگی شخصی و تحصیلیاش را به سختی مدیریت میکند و به ابرقهرمان بودن هم کاملا عادت ندارد. والدین به او مشکوک شدهاند و نمیدانند چرا همیشه دیر میکند، او قصد دارد حقیقت را به آنها بگوید اما نمیداند که آیا کار درستی است یا خیر و با خود در کشمکش است.
مایلز از نظر روحی هم وضعیت ایدهآلی ندارد و امیدوار است که روزی فرصت شود تا دوستانش از جهانهای موازی را بار دیگر ملاقات کند، خصوصا گوئن استیسی. این آرزو اما شاید هرگز به حقیقت تبدیل نشود زیرا مایلز نمیتواند به دنیاهای دیگر سفر کند. شرایط خیلی زود عوض میشود و گوئن از راه میرسد و خبرهای مهمی هم با خود آورده است. ما آگاه میشویم که گوئن از طرف جامعهی عنکبوتی استخدام شده است (گروهی شامل هزاران آدم عنکبوتی). در همین حین، شروری به نام اسپات هم از راه میرسد که در ظاهر، چالشی برای مایلز ایجاد نخواهد کرد اما اسپات در حال قویتر شدن است و میتواند در آیندهی نزدیک به کابوس مایلز تبدیل شود. بهترین ویژگی «در میان دنیای عنکبوتی» مشابه قسمت اول، سبک انیمیشنی منحصربهفرد آن است که از ساختارهای رایج انیمیشنسازی سنتی پیروی نمیکند و خلاقیت در آن موج میزند.
منبع: CBR