از قاتل زنجیرهای تا ملاقات با بانو؛ ۴ فیلم ایرانی که بهمن ۱۴۰۰ باید ببینید
در این مطلب به معرفی بهترین فیلمهای ایرانی بهمن ۱۴۰۰ پرداختهایم که هماکنون در حال اکران هستند و نباید فرصت تماشای آنها روی پرده بزرگ را از دست بدهید.
طی روزهای اخیر به خاطر جشنواره فجر چهلم شاهد نمایش فیلم جدیدی نبودیم، اما سینمادوستان در دو هفتهی پیش رو با تماشای فیلمهای بخش سودای سیمرغ میتوانند حسابی سرگرم شوند و پس از آن هم ضمن ادامهی اکران فیلمهای مهم و خوبی همچون «بیهمهچیز» و «جنایت بیدقت» دو فیلم جالب توجه «عنکبوت» و «بیصدا حلزون» روی پرده خواهند رفت.
جشنواره فجر ۱۴۰۰ بهطور رسمی از فردا در تهران آغاز به کار خواهد کرد و فیلمهای بخش مسابقه اصلی از ۱۵ام در مراکز استانها نیز به نمایش در خواهند آمد. تا به این ساعت و بر اساس تجمیع آمار سه سامانه بلیتفروشی در سمفا فیلم «مرد بازنده» به کارگردانی محمدحسین مهدویان در صدر لیست فیلمهای مورد انتظار چهلمین دورهی جشنواره فیلم فجر قرار گرفته و تمام بلیتهای آن در سینماهای تهران به فروش رسیده است. پس از این فیلم جنایی و پلیسی، فیلمهای «ملاقات خصوصی» به کارگردانی امید شمس و «خائنکشی» ساختهی جدید مسعود کیمیایی در جایگاههای دوم و سوم فهرست بهترین استقبال سینمادوستان در زمینهی تهیه بلیت قرار گرفتهاند.
در ادامه به معرفی بهترین فیلمهای ایرانی بهمن ۱۴۰۰ پرداختهایم که تماشای آنها در سالنهای سینما خالی از لطف نیست.
۱. عنکبوت
- کارگردان: ابراهیم ایرجزاد
- نویسندگان: اکتای براهنی
- بازیگران: محسن تنابنده، ساره بیات، شیرین یزدانبخش، ماهور الوند و مینا ساداتی
- تاریخ اکران: ۲۳ بهمن
ابراهیم ایرجزاد از آن کارگردانهایی است که با اولین فیلم بلندشان راه چند ساله را یک شبه طی میکنند. هرچند او به واسطهی فیلمهای کوتاه موفقاش هنرمندی نسبتاً شناخته شدهای بود، اما فیلم «تابستان داغ» ایرجزاد را بهعنوان یک فیلمساز آیندهدار به سینمای ایران معرفی کرد. او در دومین فیلم خود دست روی سوژهی بسیار ملتهبی گذاشته و به سراغ روایت داستان زندگی سعید حنایی ملقب به قاتل عنکبوتی رفته است.
حنایی کارگری بود که بههمراه همسر و دو پسرش در خانهای در منطقهی فقیرنشین مشهد زندگی میکرد و بهدنبال سلسله اتفاقاتی از جمله دستدرازی یک راننده تاکسی به همسر وی و باورهای اشتباه و افراطیاش طی مرداد ۱۳۷۹ تا مرداد ۱۳۸۰ دست به قتل ۱۶ زن خیابانی زد. همواره از حنایی به عنوان یکی از مخوفترین قاتلان زنجیرهای تاریخ ایران یاد میشود و ابراهیم ایرجزاد در این فیلم قصد دارد به ابعاد مختلف زندگی او بپردازد.
۲. بیهمهچیز
- کارگردان: محسن قرایی
- نویسندگان: محسن قرایی و محمد داوودی
- بازیگران: پرویز پرستویی، هدیه تهرانی، هادی حجازیفر، باران کوثری، مهتاب نصیرپور و پدرام شریفی
فیلم بیهمهچیز به عقیدهی بسیاری از منتقدان و سینمادوستان یکی از بهترین فیلمهای چند سال اخیر سینمای ایران است؛ فیلمی دغدغهمند که در عین روایت داستانی جذاب و دلنشین که تا انتها تماشاگر را با خود همراه میکند، بیننده را وامیدارد تا در مورد چند موضوع اخلاقی و اساسی اجتماعی و فردی بیندیشد. این فیلم در جشنوارهی فجر سال گذشته بسیار تحسین شد و پنج جایزه از جمله جایزهی ویژهی هیأت داوران و سیمرغ بلورین بهترین فیلمنامهی اقتباسی را از آن خود کرد. بیهمهچیز علاوه بر برخورداری از فیلمنامهای خوب و لحنی مناسب از کارگردانی و تدوین بسیار خوبی هم بهره میبرد و همچنین بازی بازیگران هم کم نقص است و شاهد یکی از بهترین نقشآفرینیهای کارنامهی هادی حجازیفر، پرویز پرستویی و هدیه تهرانی هستیم. این فیلم اقتباسی آزاد از نمایشنامهی مشهور «ملاقات بانوی سالخورده» نوشتهی فردریش دورنمات به شمار میرود.
در روستایی قبل از انقلاب فردی خانزاده با نام امیر بهعنوان قاضی محلی فعالیت میکند و به خاطر سابقه خوبی که داشته مردم به او اعتماد کامل دارند و بخش مهمی از کارهای روستا را به او سپردهاند. حال پس از سالها یکی از اهالی روستا با نام لیلی که آبادیشان را به خاطر تهمتهای مردم ترک کرده، بهعنوان اشرافزاده به روستای محل تولدش بازمیگردد و به مردم وعده میدهد که در صورت کشتن امیر، پول زیادی به آنها خواهد داد.
۳. بیصدا حلزون
- کارگردان: بهرنگ دزفولیزاده
- نویسندگان: محمدرضا رهگذر
- بازیگران: هانیه توسلی، مهران احمدی، محسن کیایی، پدرام شریفی، بهنوش بختیاری و علیرضا جلالیتبار
- تاریخ اکران: ۲۳ بهمن
«بیصدا حلزون» در بخش نگاه نو سیوهشتمین دوره جشنواره فیلم فجر حضور داشت و با وجود اینکه چندان مورد توجه منتقدان قرار نگرفت، اما به واسطهی سوژه جالب و پرداخت مناسبی که داشت توانست نظر مثبت عدهای از سینمادوستان را به خود جلب کند. به همین خاطر اگر از تماشای آثار درام ایرانی لذت میبرید از این فیلم غافل نشوید.
بیصدا حلزون داستان زنی را روایت میکند که بین احساس و منطقاش در حال تصمیمگیری است؛ یک زوج کمشنوا و ناشنوا باید تصمیم مهمی برای فرزند ناشنوای خود بگیرند.
۴. جنایت بیدقت
- کارگردان: شهرام مکری
- نویسندگان: شهرام مکری و نسیم احمدپور
- بازیگران: بابک کریمی، عادل یراقی، فریبا کامران، راضیه منصوری و سیاوش چراغی پور
جنایت بیدقت طی سال گذشته یکی از موفقترین فیلمهای ایرانی در جشنوارههای بینالمللی بود. این فیلم در هفتادوهفتمین دورهی جشنواره بینالمللی فیلم ونیز موفق به کسب جایزهی بهترین فیلمنامه از منتقدان سینمایی شد. چهارمین فیلم بلند شهرام مکری مدام بیننده را با میزانسنها، دیالوگها و اتفاقاتی تکراری مواجه میکند، اما هر بار از سویهای جدید و با شخصیتهایی متفاوت این کار را انجام میدهد. بنابر ضرورتِ خطوط داستانی و قصهگویی برخلاف سه فیلم قبلی او، در این فیلم شاهد کاتهایی هستیم، اما جنایت بیدقت همچنان مملو از برداشت بلندهای است. مکری با این شیوهی فرمی و روایی به دنبال ایجاد پرسپکتیو در زمان و بازی با ذهن مخاطب است. او در جنایت بیدقت به سراغ واقعهی تلخ آتشسوزی سینما رکس آبادان رفته است؛ حادثهای هولناک که طی آن چند صد انسان بیگناه کشته میشوند و سینما، سیاست و فرهنگ جامعهی ایران را به یکدیگر پیوند میدهد. البته در جنایت بیدقت شاهد روایت مو به موی واقعهی سینما رکس آبادان نیستیم، بلکه مکری با نگاهی به آن اتفاق تلخ داستان مد نظرش را روایت میکند.
شهرام مکری در گفتوگوی خود با Fred Film Radio در حاشیهی جشنواره ونیز ۲۰۲۰ قصهی جنایت بیدقت را اینچنین توضیح داد: «داستان جنایت بیدقت دربارهی اتفاق آشنایی برای ایرانیها است. روزی که یک تراژدی در تاریخ کشور ما رخ میدهد. فیلم جنایت بیدقت به سیاهی ماجرای آتشسوزی سینما رکس آبادان نیست، اما نگاهی به آن واقعه دارد و تطبیقی تاریخی میان آن زمان و امروز ایران انجام میدهد.»
نظر شما دربارهی بهترین فیلمهای ایرانی دی ۱۴۰۰ چیست و قصد دارید کدام یک از آنها را تماشا کنید؟