۴ فیلم ایرانی که دی ۱۴۰۰ نباید از دست بدهید

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۵ دقیقه
بهترین فیلم‌های ایرانی دی 1400

در این مطلب به معرفی بهترین فیلم‌های ایرانی دی ۱۴۰۰ پرداخته‌ایم که هم‌اکنون در حال اکران هستند و نباید فرصت تماشای آن‌ها روی پرده بزرگ را از دست بدهید.

از اواخر سال ۱۳۹۸ و با دنیاگیری کروناویروس به‌خاطر محدودیت‌های موجود و استقبال نکردن عموم سینمادوستان از فیلم‌های در حال اکران، کمتر از انگشتان یک دست فیلم خوب و قابل اعتنا روی پرده رفت و اغلب تهیه‌کنندگان از نمایش فیلم‌های‌شان خودداری کردند. اما از ابتدای پاییز و با افزایش نرخ واکسیناسیون علیه کرونا آرام آرام سینماها رونق گرفتند و با نمایش فیلم‌هایی همچون «قهرمان»، «گشت ۳» و «منصور» در آبان ماه دوباره خانواده‌ها به سالن‌های سینما بازگشتند.

در آذرماه با اکران فیلم‌های جالب توجهی همچون «بی‌همه‌چیز»، «جنایت بی‌دقت» و «آتابای» گیشه سینماها جان تازه‌ای گرفت و طی هفته‌های اخیر دوباره شور و شوق سینمایی در میان سینمادوستان زنده شده است. به‌خاطر اکران سریع و پشت سرهم چند فیلم پرهزینه و مهم در هفته‌ی پایانی آذر، طی دی ماه شاهد اکران فیلم جدیدی نخواهیم بود و به همین خاطر در این مطلب به معرفی فیلم‌هایی پرداخته‌ایم که هم‌اکنون در حال اکران هستند و تماشای آن‌ها در سالن‌های سینما خالی از لطف نیست.

۱. بی‌همه‌چیز

بهترین فیلم‌های ایرانی دی 1400

  • کارگردان: محسن قرایی
  • نویسندگان: محسن قرایی و محمد داوودی
  • بازیگران: پرویز پرستویی، هدیه تهرانی، هادی حجازی‌فر، باران کوثری، مهتاب نصیرپور و پدرام شریفی

فیلم بی‌همه‌چیز به عقیده‌ی بسیاری از منتقدان و سینمادوستان یکی از بهترین فیلم‌های چند سال اخیر سینمای ایران است؛ فیلمی دغدغه‌مند که در عین روایت داستانی جذاب و دلنشین که تا انتها تماشاگر را با خود همراه می‌کند، بیننده را وامی‌دارد تا در مورد چند موضوع اخلاقی و اساسی اجتماعی و فردی بیندیشد. این فیلم در جشنواره‌ی فجر سال گذشته بسیار تحسین شد و پنج جایزه از جمله جایزه‌ی ویژه‌ی هیأت داوران و سیمرغ بلورین بهترین فیلم‌نامه‌ی اقتباسی را از آن خود کرد. بی‌همه‌چیز علاوه‌ بر برخورداری از فیلم‌نامه‌ای خوب و لحنی مناسب از کارگردانی و تدوین بسیار خوبی هم بهره می‌برد و همچنین بازی بازیگران هم کم نقص است و شاهد یکی از بهترین نقش‌آفرینی‌های کارنامه‌ی هادی حجازی‌فر، پرویز پرستویی و هدیه تهرانی هستیم. این فیلم اقتباسی آزاد از نمایشنامه‌ی مشهور «ملاقات بانوی سالخورده» نوشته‌ی فردریش دورنمات به شمار می‌رود.

در روستایی قبل از انقلاب فردی خان‌زاده با نام امیر به‌عنوان قاضی محلی فعالیت می‌کند و به خاطر سابقه خوبی که داشته، مردم به او اعتماد کامل دارند و بخش مهمی از کارهای روستا را به او سپرده‌اند. حال پس از سال‌ها یکی از اهالی روستا با نام لی‌لی که آبادی‌شان را به خاطر تهمت‌های مردم ترک کرده، به‌عنوان اشراف‌زاده به روستای محل تولدش بازمی‌گردد و به مردم وعده می‌دهد که در صورت کشتن امیر، پول زیادی به آن‌ها خواهد داد.

۲. جنایت بی‌دقت

بهترین فیلم‌های ایرانی دی 1400

  • کارگردان: شهرام مکری
  • نویسندگان: شهرام مکری و نسیم احمدپور
  • بازیگران: بابک کریمی، عادل یراقی، فریبا کامران، راضیه منصوری و سیاوش چراغی پور

جنایت بی‌دقت طی سال گذشته یکی از موفق‌ترین فیلم‌های ایرانی در جشنواره‌های بین‌المللی بود. این فیلم در هفتادوهفتمین دوره‌ی جشنواره بین‌المللی فیلم ونیز موفق به کسب جایزه‌ی بهترین فیلم‌نامه از منتقدان سینمایی شد. چهارمین فیلم بلند شهرام مکری مدام بیننده را با میزانسن‌ها، دیالوگ‌ها و اتفاقاتی تکراری مواجه می‌کند، اما هر بار از سویه‌ای جدید و با شخصیت‌هایی متفاوت این کار را انجام می‌دهد. بنابر ضرورتِ خطوط داستانی و قصه‌گویی برخلاف سه فیلم قبلی او، در این فیلم شاهد کات‌هایی هستیم، اما جنایت بی‌دقت همچنان مملو از برداشت بلندهای است. مکری با این شیوه‌ی فرمی و روایی به دنبال ایجاد پرسپکتیو در زمان و بازی با ذهن مخاطب است. او در جنایت بی‌دقت به سراغ واقعه‌ی تلخ آتش‌سوزی سینما رکس آبادان رفته است؛ حادثه‌ای هولناک که طی آن چند صد انسان بی‌گناه کشته می‌شوند و سینما، سیاست و فرهنگ جامعه‌ی ایران را به یکدیگر پیوند می‌دهد. البته در جنایت بی‌دقت شاهد روایت مو به موی واقعه‌ی سینما رکس آبادان نیستیم، بلکه مکری با نگاهی به آن اتفاق تلخ داستان مد نظرش را روایت می‌کند.

شهرام مکری در گفت‌وگوی خود با Fred Film Radio در حاشیه‌ی جشنواره ونیز ۲۰۲۰ قصه‌ی جنایت بی‌دقت را اینچنین توضیح داد: «داستان جنایت بی‌دقت درباره‌ی اتفاق آشنایی برای ایرانی‌ها است. روزی که یک تراژدی در تاریخ کشور ما رخ می‌دهد. فیلم جنایت بی‌دقت به سیاهی ماجرای آتش‌سوزی سینما رکس آبادان نیست، اما نگاهی به آن واقعه دارد و تطبیقی تاریخی میان آن زمان و امروز ایران انجام می‌دهد.»

۳. آتابای

بهترین فیلم‌های ایرانی دی 1400

  • کارگردان: نیکی کریمی
  • نویسندگان: هادی حجازی‌فر
  • بازیگران: هادی حجازی‌فر، سحر دولتشاهی و جواد عزتی

آتابای از نظر اکثر منتقدان و سینمادوستان بهترین فیلم نیکی کریمی است. این فیلمِ شخصیت‌محور به لطف بازی درخشان هادی حجازی‌فر می‌تواند تماشاگر را با شخصیت کاظم (آتابای) همراه کند و دغدغه‌ها و دل‌مشغولی‌های او را به بیننده بشناساند. اکر از پایان‌بندی کمی شتاب‌زده‌ی آتابای چشم‌پوشی کنیم، با فیلم عاشقانه‌ی آرامی مواجه هستیم که ما را وادار می‌کند درباره‌ی خود و نسبت‌مان با دیگران فکر کنیم و در مسیر بهتر شدن قدم برداریم. زبان ترکی فیلم هم به یک‌دستی لحن و باورپذیری موقعیت‌های احساسی آن کمک شایانی کرده است.

این فیلم زندگی مردی میان‌سالی به نام کاظم را به تصویر می‌کشد که در روستای پیرکندی شهرستان خوی زندگی می‌کند. او که دانشجوی معماری دانشکده‌ی هنرهای زیبای دانشگاه تهران بوده، پس از یک شکست عاطفی از دانشگاه انصراف می‌دهد و به زادگاه خودش بازمی‌گردد. خواهرِ کاظم در جوانی خودسوزی کرده است و پس از آن مسئولیت سرپرستی و تربیت پسر خواهرش با اوست. کاظم لحظه‌ای از عذاب فکر کردن به عشق از دست‌رفته و خواهر درگذشته‌اش آسوده نمی‌شود، اما به صورت اتفاقی پای زنی دیگر به زندگی او باز می‌شود و این سرآغاز اتفاقات جالب داستان و دگردیسی اوست.

۴. تومان

بهترین فیلم‌های ایرانی دی 1400

  • کارگردان: مرتضی فرشباف
  • نویسنده: مرتضی فرشباف
  • بازیگران: میرسعید مولویان، مجتبی پیرزاده، ایمان صیاد برهانی، سجاد بابائی، حامد نجابت و پردیس احمدیه

تومان متفاوت‌ترین فیلم امسال سینمای ایران است؛ فیلمی با ضرب‌آهنگ بالا، کارگردانی خوب و صحنه‌هایی به یادماندنی که می‌تواند تا چند روز ذهن تماشاگر را به خود مشغول کند. این فیلم برای نخستین بار در سی‌و‌هشتمین جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد و توانست سیمرغ بلورین بهترین فیلم‌برداری را از آن خود کند.

داستان تومان درباره‌ی مردی است که از راه قمار اسب و فوتبال تلاش می‌کند یک شبه طبقه‌ی اجتماعی خود را تغییر دهد. داوود (میرسعید مولویان) کارگر یک کارخانه‌ی تولید لبنیات در گنبد کاووس است که پس از یادگیری طریقه‌ی شرط‌بندی، از سرمایه‌گذاری روی کارت‌های توتو در مدت زمان کوتاهی به موفقیت‌های نسبی دست پیدا می‌کند و همین اتفاق سبب می‌شود که او به همراه دوستانش، عزیز (مجتبی پیرزاده)، یونس (ایمان صیادبرهانی)، محمد (سجاد بابایی) و علی (حامد نجابت) کارشان را رها کرده و زندگی خود را صرف شرط‌بندی کنند.

نظر شما درباره‌ی بهترین فیلم‌های ایرانی دی ۱۴۰۰ چیست و قصد دارید کدام یک از آن‌ها را تماشا کنید؟



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

۳ دیدگاه
  1. ..

    آتابای به درد نمیخوره شت خاموش بزار جاش

  2. رادوین

    پس دشت خاموش چیییییییییی

  3. م

    آتابای و بی همه چیز را دیدم آتابای واقعا فیلم خوب و قابل تحسین و تماشائیه بخصوص با موسیقی جناب علیزاده .حالا که شما این تیتر را زدید حتما همه شونو میبینم

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X