بازیهای ویدیویی سبکها و ژانرهای مختلفی دارند؛ برخی ماجراجوییهای بزرگی هستند که در دنیاهایشان گشت و گذار میکنید، برخی شبیهسازیهای ورزشی و نظامی و استراتژی هستند، برخی فیلمهای تعاملی و برخی از آنها هم ساخته شدهاند تا سرعت و مهارتتان در عکسالعمل نشان دادن را به چالش بکشند. بازیهای اکشن محض با زد و خوردهای تن به تن را معمولا در سبکی به نام «هک اند اسلش» (Hack and Slash) جای میدهیم؛ سبکی که همه چیزش با یک سیستم مبارزهی دقیق و درگیرکننده شروع میشود.
ریشهی نام «هک اند اسلش»، که سالها پیش عادت داشتیم آن را در نشریههای داخل به «بزن و بکش» ترجمه کنیم، به نقشآفرینیهای قدیمی برمیگردد. هک اند اسلش که همان «زدن و کشتن» معنا میدهد، یک نوع بازی کردن در نقشآفرینیهای قدیمی بود که بازیکنندهها در آن پشت سر هم دشمنان را لت و پار میکردند تا امتیاز تجربه (Experience) بگیرند و تراز یا همان لول خودشان را افزایش دهند.
با این حال، سالهاست که استفاده از عبارت هک اند اسلش در بازیهای ویدیویی برای توصیف یک نوع سبک خاص از بازیها انجام میشود. بازیهایی که حول مبارزات اکشن تن به تن و معمولا با سلاحهای سرد انجام میشوند را هک اند اسلش مینامیم. پیدایش این بازیهای اکشن و ریشهی سبک هک اند اسلش را هم میتوانیم در بازیهای آرکید دههی هشتادی پیدا کنیم. بازیهایی مثل نینجا گایدن کلاسیک، تبر طلایی و استرایدر و بسیاری از بازیهای آرکید دیگر با مبارزات اکشن تن به تن خود ژانر هک اند اسلش را شکل دادند.
حتی تا سالها پس از شکلگیری این بازیها هم هنوز از عبارت هک اند اسلش برای توصیف این بازیها استفاده نمیکردیم و بازیهای نقشآفرینی مثل دیابلو را هک اند اسلش دستهبندی میکردیم؛ دستهبندیای که صد البته هنوز هم درست و دیابلو یک هک اند اسلش است.
اما استفادهی امروزی ما از عبارت هک اند اسلش، برای بازیهای همسبک دویل می کرای و بایونتا است و بدون شک شما هم که روی این مقاله کلیک کردهاید، دنبال این سبک از بازیها میگردید. از دویل می کرای و بایونتا نام بردیم، چون این بازیها هنوز هم در صدر بهترینهای ژانر هک اند اسلش قرار میگیرند و دیگر بازیهای این سبک هم پیش از هر چیز با دویل می کرای و بایونتا مقایسه میشوند. به هیچ وجه اشتباه نبود اگر نام این مقاله را «بازیهای شبیه به دویل می کرای و بایونتا» میگذاشتیم.
با تمام این اوصاف، بیخیال بازیهای کلاسیک این ژانر هم نشدیم و از همان بازیهای آرکیدی تا اکشنهای مدرن امروزی، بهترینهای سبک هک اند اسلش را برایتان انتخاب کردیم. رتبهبندی این بازیها حسابی سخت بود، اما نهایتا تصمیم گرفتیم تا به جای اینکه سراغ تاثیر بازیهای آرکید دههی هشتاد را بگیریم، بیشتر به خود بازیها بها دهیم و کاملترین و بهترین آنها را در صدر لیست بگذاریم.
۲۵. Dante’s Inferno
تهیهکننده: Electronic Arts / سازنده: Visceral Games
سال انتشار: ۲۰۱۰
پلتفرمها: پلیاستیشن ۳، ایکسباکس ۳۶۰
چندان کاری به قصه و دنیای بحثبرانگیز «دوزخ دانته» (Dante’s Inferno) نداریم که به هنگام عرضهی بازی بیش از هر چیز سر و صدا راه انداختند و موضوع مورد بحث ما، مبارزات بازی و چند ضرب زدن یا همان کمبو زدن در این بازی است. دوزخ دانته بهاندازهی کافی ابزار و سلاح در اختیارتان قرار میدهد تا کمبوهای خوبی بسازید. ادغام حرکات مختلف داس بلند دانته با صلیب او میتواند منجر به خلق چندضربهای بسیار خوبی شود و در کنار آنها هم جادوهای مختلف قرار میگیرند که متاسفانه چندان خوب با کمبوها ترکیب نمیشوند، اما مبارزات بازی بهطور کلی جذاب و سرگرمکننده هستند و حس خوبی از ضربات سنگین و افکتهای متعدد بازی میگیرید. دوزخ دانته در مقابل بهترینهای هک اند اسلش حرفی برای گفتن ندارد، اما بهخودی خود یک هک اند اسلش سرگرمکننده است.
۲۴. Lollipop Chainsaw
تهیهکننده: Warner Bros. Games / سازنده: Grasshopper Manufacture
سال انتشار: ۲۰۱۲
پلتفرمها: پلیاستیشن ۳، ایکسباکس ۳۶۰
میزان خلاقیتی که «اره برقی آبنباتی» (Lollipop Chainsaw) در حرکات خود ارایه میدهد، آنقدر کافی است که بخواهیم آن را بهراحتی در لیست بهترینهای هک اند اسلش قرار دهیم. بازی اره برقی آبنباتی مجموعهای از زامبیهای مختلف، که تنوع بسیار خوبی چه در طراحی و چه در الگوی حملات خود دارند را مقابلتان قرار میدهد و همانطور که احتمالا میتوانید حدس بزنید، با یک اره برقی آنها را نصف میکنید. هر چه اعضای بدن بیشتری از زامبیها را جدا کنید، شانستان برای ورود به یک حالت ویژه بیشتر میشود. چرخهی تکه تکه کردن زامبیها و فعال کردن حالت ویژه (که در آن از زامبیها رنگینکمان بیرون میزند و قدرت بیشتری دارید) آنقدر در بازی خوب از آب درآمده که پس از مدتی گیمپلی اکشن اره برقی آبنباتی حسابی اعتیادآور میشود. در این میان تنوع مراحل و غولآخرها هم بسیار خوب است و مثل یک بازی هک اند اسلش درست و حسابی، بارها بازی را تمام و هر بار چیز جدیدی آنلاک میکنید که ترغیبتان میکند دوباره بازی را شروع کنید.
۲۳. Senran Kagura: Estival Versus
تهیهکننده: Marvelous / سازنده: Tamsoft
سال انتشار: ۲۰۱۵
پلتفرمها: پلیاستیشن ۴، پلیاستیشن ویتا، کامپیوتر
بازیهای «مبارزان سلحشور» (Dynasty Warriors) که چند شماره بالاتر لیستمان بیشتر از آنها صحبت میکنیم، پای ثابت سبک هک اند اسلش هستند و در عین حال هم تقلیدها و کپیهای متعددی دارند؛ از آن سبک بازیها صحبت میکنیم که با یک ضربه صدها دشمن را به هوا پرتاب و روی آنها کمبو میزنید. «سنران کاگورا» بهترین تقلید در سبک مبارزان سلحشور است و با اینکه احتمالا نمیتوانیم حتی یک عکس سالم برای مقاله از بازی پیدا کنیم، باید رتبهای در لیست برایش پیدا میکردیم. نسخهی پلیاستیشن ۴ سنران کاگورا نزدیک به پنجاه شخصیت مختلف دارد که هر کدام یکی دو جین حرکت ویژه دارند و همگی هم متفاوت از هم کار میکنند. امتحان این همه شخصیت و حرکاتشان به تنهایی چند ده ساعت درگیرتان میکند، اما فقط تنوع شخصیتها و حرکات در بازی هم خوب نیست و کمبو زدن با آنها هم بسیار عالی و دقیق طراحی شده است.
۲۲. Shinobi III: Return of the Ninja Master
تهیهکننده: SEGA / سازنده: SEGA
سال انتشار: ۱۹۹۳
پلتفرم: سگا مگادرایو
در حالی که طرفداران نینتندو روی کنسول خود مشغول «نینجا گایدن» بازی کردن بودند، سگا هم برای کنسول خود یک بازی مشابه تولید کرد. سه شمارهی «شینوبی» (Shinobi) که روی سگا عرضه شدهاند، یکی پس از دیگری اکشن شگفتانگیزی ارایه دادند و نهایتا در قسمت سوم شینوبی با مبارزاتی سریعتر و روانتر و یک سیستم حرکتی بسیار بهتر روبرو شدیم و به همین دلیل هم شینوبی ۳ را بهعنوان بهترین قسمت سری در لیست آوردهایم. شینوبی ۳ این امکان را فراهم کرد تا روی دیوارها جهش کنیم، هر وقتی که میخواهیم دفاع کنیم و در عین حال هم از تیرهای دشمن جای خالی دهیم. شینوبی ۳ یکی از بهترین هک اند اسلشهای کلاسیک است و برخلاف نینجا گایدن، درجه سختی قابل تحملی دارد و میتوان آن را بازی و تمام کرد.
۲۱. Killer is Dead
تهیهکننده: Kadokawa Games / سازنده: Grasshopper Manufacture
سال انتشار: ۲۰۱۳
پلتفرمها: پلیاستیشن ۳، ایکسباکس ۳۶۰، کامپیوتر
کمی بالاتر از اره برقی آبنباتی و دنیای خاص و متفاوت آن صحبت کردیم و همان جریان به شکلی متفاوت در «قاتل مرده است» (Killer is Dead) هم ادامه پیدا میکند. هر دو بازی ساختهی استودیویی یکسان هستند و هر دو هم در اکشن خود روندی مشابه را دنبال میکنند: چند حرکت ساده را یاد بگیرید و آنها را به بهترین شکل ممکن و بدون خطا اجرا کنید و بازی هم با قدرت بیشتر به شما پاداش میدهد. در واقع در Killer is Dead خبری از کمبوهای پیچیده نیست، اما خود اکشن بسیار دقیق طراحی شده است و چرخهی ثابت اکشن بازی بسیار عالی کار میکند. با شمشیر خود پشت سر هم حمله میکنید و با کلید جاخالی دادن، در لحظهی آخر جاخالی میدهید و اگر درست این کار را انجام داده باشید، وارد حالتی دیگر میشوید و برای چند ثانیه دشمنان را تکه تکه میکنید. به اینها کلید دیگری هم برای شکستن دفاع دشمنان اضافه کنید تا چرخهی کمبو زدن کامل شود. بازی همه چیزش خاص و جدید است و با این تفاوتها خود را از بقیه بازیهای همسبک جدا میکند.
۲۰. Onimusha 2: Samurai’s Destiny
تهیهکننده: Capcom / سازنده: Capcom
سال انتشار: ۲۰۰۲
پلتفرم: پلیاستیشن ۲
دو قسمت نخست سری بازیهای اونیموشا در ساختار کاملا شبیه به یک رزیدنت اویل کلاسیک عمل میکنند. با یک دوربین ثابت و پسزمینههای دوبعدی طرف هستیم و در نقشهای پیچیده به دنبال آیتمهای مختلف و کلیدهای مخفی رفت و آمد میکنیم. با این حال، به جای تیراندازی و مبارزه با زامبیها، اونیموشا بازیکننده را در نقش یک سامورایی قرار میدهد و از او میخواهد تا از نزدیک با هیولاها مبارزه کند. مبارزات اونیموشا در مقایسه با هک اند اسلشهای بزرگ ساده به نظر میرسند، اما اتمسفر بازی و دوربین ثابت آن و مبارزه در چنین صحنههایی، تجربهای کاملا متفاوت را به وجود آورده است. اونیموشا ۲ زیباتر، بزرگتر و عمیقتر از بازی نخست است و قابلیتی هم برای تبدیل شدن به حالتی قویتر و حرکات تازه را هم به بازی اضافه میکند. با این حال، لذت حمله به دشمنان در لحظهی آخر و گرفتن گویهای رنگی هنوز هم اساس اونیموشا است.
۱۹. Dynasty Warriors 8: Xtreme Legends
تهیهکننده: Koei Tecmo / سازنده: Omega Force
سال انتشار: ۲۰۱۳
پلتفرمها: پلیاستیشن ۳، پلیاستیشن ۴، پلیاستیشن ویتا، ایکسباکس وان، کامپیوتر، نینتندو سوییچ
بازیهای مبارزان سلحشور (Dynasty Warriors) دو دههای است که با گیمپلی خاص خود در سبک هک اند اسلش حضوری پررنگ دارند. این سبک بازیها را بیش از هر چیز با جمعیت زیاد دشمنانش میشناسیم؛ طوری که معمولا در هر صحنهی بازی روی صفحه صدها دشمن قرار دارند و در هر مرحله، هزاران دشمن را لت و پار میکنیم. میتوان گفت بازی بهترین تعریف ممکن از هک اند اسلش را مقابلمان میگذارد: پشت سر هم موجهای مختلف دشمنان را قلع و قمع میکنیم تا تمام شوند و هر از گاهی هم در این میان، یکی دو ژنرال دشمن که مثلا غولآخر هستند را شکست میدهیم. شمارهی هشتم این سری بازیها یک نسخهی کامل و بزرگ دارد که حدودا صد شخصیت مختلف را در خود جای داده است. هر شخصیت لیست بزرگی از حرکات و چند سلاح مختلف دارد و بازی همچنین سه بخش بزرگ داستانی و بخش استراتژی و حالت آزاد را مقابلتان میگذارد که هر کدام پیش از اینکه تکراری شوند بهراحتی صد ساعت گیمپلی سرگرمکننده ارایه میدهند.
۱۸. Ninja Gaiden
تهیهکننده: Tecmo / سازنده: Tecmo
سال انتشار: ۱۹۸۸
پلتفرم: Nintendo Entertainment System
اگر بخواهیم سبک هک اند اسلش امروزی را ریشهیابی کنیم، باید سراغ اولین قسمت مجموعه بازیهای «نینجا گایدن» (Ninja Gaiden) روی کنسول نینتندو برویم. بازیهای هک اند اسلش را با مراحل مختلف و متنوع که هر کدام دشمنان و چالشهای متنوعی ارایه میدهند، حرکات و سلاحهای مختلف و همچنین میانپردههای اکشن و جذاب میشناسیم. نینجا گایدن ۱ روی نینتندو همهی اینها را اساسا برای اولین بار به دنیای بازیهای ویدیویی میآورد. نینجا گایدن میتوانست حتی رتبهای بالاتر در لیستمان داشته باشد، اما بازی بهقدری سخت است که تمام کردنش اعصاب پولادین میخواهد. نینجا گایدن اگر سختترین بازی تاریخ بازیهای ویدیویی نباشد، بدون شک در لیست چالشبرانگیزترین بازیها در دو سه رتبهی اول جای میگیرد و به همین دلیل نمیتوان واقعا بازی کردنش را پیشنهاد کرد، اما در عین حال هم نمیتوان این موضوع را انکار کرد که بازی خوب و حسابی تاثیرگذار است.
۱۷. No More Heroes 2: Desperate Struggle
تهیهکننده: Ubisoft / سازنده: Grasshopper Manufacture
سال انتشار: ۲۰۱۰
پلتفرمها: نینتندو Wii، نینتندو سوییچ، کامپیوتر
قسمت دوم سری بازیهای No More Heroes بهترین شمارهی آن و یکی از جذابترین و خاصترین بازیهای هک اند اسلش است. بازی سبک و سیاقی کمدی دارد و طی آن، «تراویس تاچداون»، نقش اصلی بازی، باید تعدادی قاتل را از بین ببرد. در No More Heroes 2 با یک نقشهی باز روبرو میشویم و در آن برای گرفتن مراحل مختلف گشت و گذار میکنیم. مراحل برخلاف انتظار همگی هم اکشن نیستند و بازی پر است از مینیگیمهای مختلف، اما ما بیش از هر چیز روی عناصر اکشن آن تمرکز میکنیم که بهخوبی پیاده شدهاند. تراویس یک شمشیر نوری مثل شمشیرهای استار وارز دارد و از آن برای ضربههای مختلف به دشمن استفاده میکند؛ شمشیری که در ابتدا برای دستههای حرکتی Nintendo Wii طراحی شده بود و حرکات تمامکننده با تکان دادن دسته اجرا میشدند. با این حال، اکشن خوب بازی زمانی خود را رو میکند که میبینیم بدون دستهی Wii هم هنوز درگیرکننده است. بازیهای No More Heroes و مشخصا قسمت دوم را به خاطر غولآخرهای عالیاش تجربه کنید که هر مبارزه را کاملا خاص میکند.
۱۶. Strider
تهیهکننده: Capcom / سازنده: Capcom
سال انتشار: ۱۹۸۹
پلتفرمها: آرکید، سگا مگادرایو
سیستمهای حرکتی متنوع و استفاده از سکوها و عناصر محیطی بخش بزرگی از هک اند اسلشهای امروزی است و ریشهی این حرکات را میتوان در «استرایدر» (Strider) جست و جو کرد. بازی استرایدر که در ابتدا روی آرکید و سپس کنسول سگا جنسیس عرضه شده بود، یک سکوبازی اکشن دقیق و بهشدت متنوع است؛ طوری که نه مرحله به مرحله، بلکه ثانیه به ثانیه محیط بازی و دشمنان و اتفاقات آن تغییر میکنند. شخصیت اصلی بازی که همان استرایدر باشد، میتواند با فرمانهای خاص حرکات آکروباتیک متنوعی انجام دهد و آنها را به ضربات نهایی مختلف تبدیل کند. در استرایدر میتوان با دادن جهتهای مختلف، حرکات را تغییر داد و در عین حال هم از محیط برای اکشنها به همه شکل استفاده کرد. بازی دشمنان بسیار متنوع و غولآخرهایی عالی دارد و یکی از بهترین اکشنهای تاریخ است. متاسفانه کپکام از زمان عرضهی بازی، چندان به استرایدر بها نداده و مجموعه رها شده باقی مانده است.
۱۵. Genji: Dawn of Samurai
تهیهکننده: Sony Computer Entertainment / سازنده: Game Republic
سال انتشار: ۲۰۰۵
پلتفرم: پلیاستیشن ۲
«گنجی» به بهترین شکل نمایانگر بازیهای اکشن محض دورهی پلیاستیشن ۲ است. همه چیز بازی حول سیستم اکشن آن و آزاد کردن حرکات و مهارتهای مختلف طراحی شده است و در عین حال هم با دنیایی جذاب و بسیار زیبا طرف هستیم. بازی دو شخصیت دارد که یکی حرکات سنگین و قدرتمند و دیگری حرکاتی سبک اما بسیار سریع دارد. سیستم مبارزهی بازی از دو حرکت معمولی و ویژه استفاده میکند و ادغام این دو حرکت، به همراه حرکات خاصی که پس از پر کردن یک خط آزاد میشوند، منجر به ساخت یک سیستم مبارزهی بسیار اعتیادآور شده است. مراحل بازی طوری طراحی شدهاند تا با هر شخصیت تجربهای متفاوت ارایه کنند و چه از نظر پیشرفت در مراحل و چه از نظر دشمنان، با هر شخصیت اتفاقات متفاوتی مقابلتان گذاشته میشود. دنیای ژاپنی گنجی، دوربین ثابت آن و محیطهایی که به زیباترین شکل طراحی شدهاند، لذت تجربهی اکشن آن را حتی دوچندان و گنجی را به یکی از بهترین بازیهای هک اند اسلش پلیاستیشن ۲ تبدیل میکنند.
۱۵. Golden Axe: The Revenge of Death Adder
تهیهکننده: SEGA / سازنده: SEGA
سال انتشار: ۱۹۹۲
پلتفرم: آرکید
با اینکه همهی ما بیشتر سری بازیهای «تبر طلایی» یا همان Golden Axe را با بازیهای سگای آن میشناسیم، تبر طلایی روی آرکید حتی تجربهای بزرگتر و زیباتر ارایه میدهد. گرافیک نسخهی آرکید تبر طلایی یک سر و گردن از نسخهی کنسولی بهتر است و انیمیشنهای شخصیت اصلی و دشمنان هم با جزییات بسیار بالاتری نمایش داده میشوند. با این حال، آنچه بازی را درگیرکننده میکند، ظرفیتهای بسیار بالایی است که در اجرای حرکات و چندضربهای مختلف دارد. همهی آنچه در نسخههای کنسولی به یاد داریم در این نسخهی آرکید هم یافت میشود؛ از تعدادی شخصیت با حرکات مختلف گرفته تا امکان ادغام جادوها و پرشها و ضربات و ساخت چندضربهایی که دشمنان روی صفحه را به زیباترین شکل ممکن از بین میبرند. الگوی حملهی دشمنان مختلف و غولآخرها کاری میکنند تا مجبور شوید بازی را چند بار تجربه کنید و همهی آنها را یاد بگیرید، وگرنه پیشرفت و تمام کردن تبر طلایی به این سادگیها ممکن نیست.
۱۳. Ninja Gaiden 2
تهیهکننده: Microsoft Game Studios / سازنده: Team Ninja
سال انتشار: ۲۰۰۸
پلتفرمها: ایکسباکس ۳۶۰ (نسخهی اصلی) / پلیاستیشن ۴، ایکسباکس وان، نینتندو سوییچ، کامپیوتر (نسخهی ریمستر شده)
بین هک اند اسلشهای مدرن و امروزی، دنبالهی بازنگری نینجا گایدن را بهعنوان یکی از بهترینها قلمداد میکنیم. نینجا گایدن ۲ محیطهای ژاپنی و زیبای قسمت اول را ندارد و مراحلش هم سادهتر و سرراستتر شدهاند، اما در عوض اکشنی بسیار سریعتر و پر زد و خوردتر را در خود جای داده است. نینجا گایدن ۲ نیازمند یادگیری مجموعهای از حرکات پیچیده و اجرای آنها به بهترین شکل ممکن و بدون نقص است؛ طوری که به این سادگیها قرار نیست در بازی پیشرفت کنید. اما وقتی حرکات را یاد میگیرید و ریتم آنها دستتان میآید، بازی به تجربهای فراموش نشدنی تبدیل میشود. چرخهای که در اکشن نینجا گایدن ۲ پیدا میکنید، بین بازیهای هک اند اسلش از بهترینهاست، اما یک نینجا گایدن بهتر هم وجود دارد که ترغیبمان میکند تا آن را کمی بالاتر از نینجا گایدن ۲ قرار دهیم.
نگاه سریع؛ گیمپلی Ninja Gaiden Master Collection
۱۲. Dragon’s Crown
تهیهکننده: Atlus / سازنده: Vanillaware
سال انتشار: ۲۰۱۳
پلتفرمها: پلیاستیشن ۳، پلیاستیشن ویتا، پلیاستیشن ۴
در فهرستی که از بهترینهای هک اند اسلش تهیه کرده، از بازیهای دوبعدی کلاسیک مختلفی صحبت کردهایم، اما یک هک اند اسلش مدرن دوبعدی هم وجود دارد که چه در طراحی بصری و چه در اکشن خود جریان همان بازیهای کلاسیک را دنبال میکند و از آنها پیشی میگیرد. «تاج اژدها» (Dragon’s Crown) در روند بیشباهت به همان تبر طلایی نیست، اما حسابی بزرگتر است و در قالب یک بازی نقشآفرینی ارایه میشود. شخصیتهای مختلف مثل جادوگر و بربر و کماندار که نمایانگر شخصیتهای کلاسیک بازیهای فانتزی هستند در بازی پیدا میشوند و هر کدام لیست بزرگی از حرکات مختلف را مقابلتان میگذارند. غولآخرهای مختلف، مراحل متنوع و آیتمها و سلاحهای مختلف که بر پایهی ساختار نقشآفرینی بازی کار میکنند در کنار اکشن عالیاش قرار میگیرند و تاج اژدها را به تجربهای متفاوت اما جذاب بین بازیهای اکشن تبدیل میکنند.
۱۱. Onimusha: Dawn of Dreams
تهیهکننده: Capcom / سازنده: Capcom
سال انتشار: ۲۰۰۶
پلتفرم: پلیاستیشن ۲
از اونیموشا کمی بالاتر بهعنوان یک رزیدنت اویل که در دنیایی سامورایی و ژاپنی رخ میدهد یاد کردیم. در حالی که این سری اکشن خود را با چند حرکت ساده پیش میبرد، سازندگان اونیموشا تصمیم گرفتند تا در قسمتی کاملا متفاوت، بازی را تمام و کمال دویل می کرای کنند و یک بازی اکشن هک اند اسلش شگفتانگیز تحویل دهند. در «اونیموشا: طلوع رویاها» (Onimusha: Dawn of Dreams) دیگر خبری از دوربین ثابت و محیطهای تنگ و تاریک نیست و این بار با یک دوربین آزاد و مجموعهای بزرگ از حرکات طرف هستیم که در طول بازی حتی به تعداد آنها افزوده میشود. پایه و اساس مجموعه از بین نرفته است و در اونیموشا: طلوع رویاها هنوز هم باید حین ضربات دشمنان به آنها حمله، گویهای رنگی جمع کنید و از حرکات ویژهای که آزاد میشوند بهره بگیرید، اما این بار تمرکز نه روی گشت و گذار و بلکه روی اجرای چندضربهای مختلف و حفظ ریتمی درست از حرکات است و به همین دلیل هم اونیموشا: طلوع رویاها را در فهرست بهترین بازیهای اکشنمان بالاتر از مابقی شمارههای این سری قرار دادهایم.
۱۰. Devil May Cry
تهیهکننده: Capcom / سازنده: Capcom
سال انتشار: ۲۰۰۱
پلتفرمها: پلیاستیشن ۲ (نسخهی اصلی) / پلیاستیشن ۳، پلیاستیشن ۴، ایکسباکس ۳۶۰، ایکسباکس وان، نینتندو سوییچ، کامپیوتر (نسخهی ریمستر شده)
همه چیز از اینجا شروع شد. آنچه امروزه در بازیهای مدرن بهعنوان یک سبک جداگانه در نظر گرفته و هک اند اسلش نامیدهایم، به خاطر وجود اولین قسمت مجموعه بازیهای دویل می کرای است. دویل می کرای ۱ یک سیستم مبارزهی اکشن و تن به تن را پایه و اساس همه چیزش قرار داد و حول آن یک بازی بزرگ و پیچیده طراحی کرد. مبارزهی نزدیک با دشمنان برای پیشرفت در مراحل، گیمپلی اصلی دویل می کرای است؛ سیستم مبارزهای که عمیق و چند لایه طراحی شده و بیش از هر چیز مهارت بالایی را در عکسالعمل نشان دادن از بازیکننده میطلبد. در این میان، دشمنان و غولآخرهای مختلف که هر کدام الگوی حملهی خاص خود را دارند و به تدریج با هم ادغام میشوند، کاری میکنند تا مهارت بازیکننده در استفاده از مکانیکها و سلاحهای مختلفی که در اختیارش قرار داده شده محک زده شوند. تنوع در مراحل، طراحی دشمنان و معماهای مختلف، میانپردههای سینمایی اکشن و شخصیتی باحال که از کنترل او لذت میبرید، با دویل می کرای ۱ به عناصر جدانشدنی این سبک تبدیل شدند و در تمام بازیهای هک اند اسلش پیدا میشوند؛ طوری که بازیهای هک اند اسلش همچنین با نام دیگر «کاراکتر اکشن» هم شناخته میشوند.
۹. Bayonetta
تهیهکننده: SEGA / سازنده: PlatinumGames
سال انتشار: ۲۰۰۹
پلتفرمها: ایکسباکس ۳۶۰، پلیاستیشن ۳ (نسخهی اصلی) / پلیاستیشن ۴، ایکسباکس وان، نینتندو Wii U، نینتندو سوییچ، کامپیوتر (عرضهی دوباره)
اولین قسمت سری بازیهای بایونتا، به همان اندازهی دویل می کرای در محبوبیت و بزرگی سبک هک اند اسلش تاثیرگذار است. کم و بیش همان تیم سازندهی دویل می کرای ۱، متشکل از همان طراحان و کارگردان و حتی تعدادی از اعضای تیم دویل می کرای ۳، که از بهترین بازیهای سبک است، این بار در استودیویی جدید گرد هم میآیند تا ایدههای تازهای به بازیهای اکشن بیاورند. قابلیت «زمان جادوگر» بایونتا هم همه چیز را برای این سبک بازیها تغییر میدهد و آن را تا به امروز حتی در بازیهای اکشن ماجراجویی هم میبینیم؛ قابلیتی که طی آن، با جاخالی دادن در لحظهی آخر، همه چیز به غیر از شخصیت اصلی آرام میشود و حالا میتوانید مجموعهای از حرکات قدرتمندتر را روی دشمنان پیاده کنید. شخصیتپردازی بایونتا همچنین کم از دانته ندارد و او یکی از باحالترین و جذابترین شخصیتهای تاریخ بازیهای ویدیویی است. بایونتا در عین حال داستان خوبی تعریف و دنیایی تازه را پایهریزی میکند که به اساس مجموعهی بزرگ دیگری همپایهی دویل می کرای تبدیل میشوند.
۸. NieR: Automata
تهیهکننده: Square Enix / سازنده: PlatinumGames
سال انتشار: ۲۰۱۷
پلتفرمها: پلیاستیشن ۴، ایکسباکس وان، نینتندو سوییچ، کامپیوتر
به هنگام توصیف بایونتا، از تشکیل تیم جدیدی برای ساخت بازیهای اکشن گفتیم و بازیهای آن تیم قرار است از این جای لیست به بعد بارها و بارها حضور پیدا کنند. استودیوی «پلاتینیوم گیمز» متخصص ساخت بازیهای اکشن است و این سابقهی بلند و بالای خود را در یک نقشآفرینی اکشن بزرگ پیاده میکند. «نیر اوتوماتا» یک دنیای باز دارد که در آن گشت و گذار میکنید و با یکی از عمیقترین سیستمهای مبارزه، به لت و پار کردن دشمنان مشغول میشوید. اساس بازیهای هک اند اسلش، مثل شخصیتی جذابی که از کنترل او لذت میبرید، غولآخرهای بزرگ و چالشبرانگیز و مجموعهای بزرگ از حرکات که در یک سیستم مبارزهی بینقص جای گرفتهاند، همگی در نیر اوتوماتا به بهترین شکل ممکن پیدا میشوند. در عین حال، کارگردانی و داستان عجیب بازی آن را به یکی از تجربههای خاص ویدیوگیم تبدیل کرده است و حتی بسیاری از کسانی که چندان سراغ بازیهای هک اند اسلش نمیروند، با نیر اوتوماتا و اکشن عالی آن به این سبک بازیها روی آوردند.
۷. Astral Chain
تهیهکننده: Nintendo / سازنده: PlatinumGames
سال انتشار: ۲۰۱۹
پلتفرم: نینتندو سوییچ
بر و بچههای استودیوی پلاتینیوم گیمز ضمن پرداخت مکانیکهای اکشن همیشگی خود، اطمینان پیدا کردهاند تا هر بازی یک سیستم تازه را هم به بازیهای هک اند اسلش بیاورد و سیستمی که در «زنجیر کهیانی» (Astral Chain) معرفی میشود، امکان کنترل دو شخصیت به صورت همزمان است. شاید در ابتدای کار تصور کنید که کنترل دو شخصیت آن هم روی یک دسته کاری پیچیده و بس چالشبرانگیز باشد، اما بازی بهتدریج تمام قابلیتهای خود را به بازیکننده میآموزد و کاری میکند تا او در این کار مهارت پیدا کند. شخصیت اصلی Astral Chain تعداد زیادی هیولا دارد که با زنجیری به او متصل شدهاند و مستقل از شخصیت اصلی مبارزه میکنند. هر کدام از این هیولاها هم حرکات خاص و متفاوت خود را دارند و بهدرد استفاده مقابل دشمنان مشخصی میخورند. حین مبارزات، ضمن اینکه خودتان مشغول اجرای حرکات هستید، باید هیولا را هم بیرون بکشید و کمبوها را ادامه بدهید. اکشن بازی شگفتانگیز است و زمانی که همه چیز آن دستتان میآید، به یکی از لذتبخشترین تجربههای ویدیوگیمی تبدیل میشود.
۶. Devil May Cry 3
تهیهکننده: Capcom / سازنده: Capcom
سال انتشار: ۲۰۰۵
پلتفرمها: پلیاستیشن ۲ (نسخهی اصلی) / پلیاستیشن ۳، پلیاستیشن ۴، ایکسباکس ۳۶۰، ایکسباکس وان، نینتندو سوییچ، کامپیوتر (نسخهی ریمستر شده)
بسیاری از عناصر سبک هک اند اسلش با دویل می کرای ۳ ثبات پیدا کردند و به بلوغ رسیدند. در حالی که دویل می کرای ۱ به بهترین شکل ممکن هک اند اسلش مدرن را پایهگذاری کرده بود، دویل می کرای ۳ بود که آن مکانیکها را پرداخت داد، شخصیتی عمیقتر و جذابتر از دانته خلق کرد و نهایتا هم به تعادلی درست از اکشن، گشت و گذار، حل معما و حتی تماشای میانپردههای عالی رسید؛ طوری که جریان دویل می کرای ۳ و تنوعی که بازی در ارایهی تمام بخشهای مختلف خود دارد، حتی هنوز هم از بهترینهای سبک است. استایلهای مختلف دانته، که هر کدام مجموعهای از حرکات متفاوت را در اختیار بازیکننده قرار میدهند برای اولین بار در دویل می کرای ۳ معرفی میشوند. امکان تغییر سلاحها شامل شمشیرها و تفنگها میان مبارزه هم قابلیت دیگری است که دویل می کرای ۳ اضافه میکند و به لطف آن ظرفیتهای اجرای کمبوهای مختلف بسیار بالاتر میرود و میتوان میان کمبو، سلاحها را تغییر و روندی متفاوت را در اجرای حرکات پیشه کرد.
۵. Ninja Gaiden
تهیهکننده: Tecmo / سازنده: Team Ninja
سال انتشار: ۲۰۰۴
پلتفرمها: ایکسباکس (نسخهی اصلی) / پلیاستیشن ۴، ایکسباکس وان، نینتندو سوییچ، کامپیوتر (نسخهی ریمستر شده)
در حالی که نینجا گایدن سالها از سمت سازندگانش رها شده بود و تنها از آن به عنوان یک بازی کلاسیک یاد میشد، بازنگری بزرگی که بر این مجموعه انجام شد، نهتنها این سری را دوباره زنده کرد، بلکه حتی جان تازهای به بازیهای هک اند اسلش سخت بخشید. نینجا گایدن تمام عناصر هک اند اسلشهای امروزی را در خود دارد و در عین حال هم میزان قابل توجهی از آن درجهی سخت کلاسیک را مقابل بازیکننده میگذارد. دنیای نینجایی و ژاپنی بازی آن را از دیگر هک اند اسلشها جدا کرده است؛ طوری که برخی اوقات تصور میکنید برای پیشرفت واقعا باید به یک نینجا تبدیل شوید و در ثانیه برای حمله یا دفاع تصمیم بگیرید. درست مثل نینجا گایدنهای قدیمی، بازنگری نینجا گایدن هم از بازیکننده میخواهد تا سیستمهای حرکتی مختلف را یاد بگیرد و نه فقط با کمبو زدن، بلکه با استفاده از محیط، درست مثل یک نینجا، در بازی پیشرفت کند. نینجا گایدن غولآخرهایی بسیار سخت، مجموعهای از دشمنان متنوع با الگوهای حملهی خاص و مراحلی بزرگ و چند لایه دارد که باید در آنها گشت و گذار کنید. شخصیت ریو هایابوسا بهعنوان خفنترین نینجای تاریخ، آن هم نه فقط در بازیها و بلکه در تمام رسانهها، در این بازنگری نینجا گایدن شکل میگیرد و از طراحی ظاهری گرفته تا حرکاتش، همه چیز او با این بازی پیادهسازی میشوند. نینجا گایدن ۱ همچنین از نظر هنری و کیفیت بصری، حسابی از دیگر رقبای خود جلوتر بود و محیطهایی بسیار زیبا و فراموشنشدنی داشت.
بیشنر بخوانید: نقد و بررسی Ninja Gaiden Master Collection
۴. Bayonetta 2
تهیهکننده: Nintendo / سازنده: PlatinumGames
سال انتشار: ۲۰۱۴
پلتفرمها: نینتندو Wii U، نینتندو سوییچ
بایونتا ۲ اکشنی که در قسمت نخست معرفی شده بود را در بینقصترین حالت خود ارایه میدهد؛ طوری که تمام مکانیکها و سیستمهایی که در بایونتا معرفی شده بودند، تا جای ممکن پرداخت میشوند و همه چیز بازی هم به خدمت اکشن آن در میآیند. در حالی که بایونتا ۱ هنوز هم رویهی هک اند اسلشهای قدیمیتر و دویل می کرایهای کلاسیک را دنبال میکرد، طوری که باید در محیط بازی گشت و گذار میکردید، ثانیه به ثانیهی بایونتا ۲ اکشن است. روند بازی بهقدری سریع است که حتی با یک دشمن جدید چند بار در مرحله مبارزه نمیکنید و انگار هر مبارزه یک نوع دشمن جدید معرفی میکند. در واقع بازی با این ذهنیت طراحی شده است تا خودتان بخواهید هر مرحله را بارها و بارها تکرار کنید و اکشن بازی آنقدر خوب است که از آن سیر نمیشوید و بیبروبرگرد دست به این کار میزنید. همه چیز بایونتا ۲، که چیزی جز مبارزات ناب نیست، بزرگتر و سریعتر میشود و مشخصا مبارزه با غولآخرها آنقدر بزرگ و پراتفاق است که تا بایونتا ۳ چیزی بهتر از آن نمیبینیم. اساسا بایونتا ۲ از نظر ساختاری چندان قسمت اول را تغییر نمیدهد و تلاش میکند تا اکشن بایونتا را به بهترین شکل ممکن ارایه دهد. نهایتا بایونتا ۳ خواهد بود که پیشرفتهای بزرگ را به این سری و ژانر هک اسلش میآورد.
۳. Metal Gear Rising: Revengeance
تهیهکننده: Konami / سازنده: PlatinumGames
سال انتشار: ۲۰۱۳
پلتفرمها: پلیاستیشن ۳، ایکسباکس ۳۶۰، کامپیوتر
ساختههای پلاتینیوم گیمز تمامی ندارند و «متال گیر رایزینگ» هم فلسفهی اکشن سریع و بیوقفهی بایونتا ۲ را این بار به شکلی متفاوت تکرار میکند؛ طوری که رایزینگ هم چیزی جز مبارزات اکشن شگفتانگیز ندارد و ما هم در لیست بهترینهای هک اند اسلش، دقیقا دنبال همان هستیم. آنچه روند رایزینگ را از تمام بازیهای دیگر همسبک جدا میکند، یک سیستم ساده است: بهجای دفاع، حمله کنید. کلیدی برای دفاع در متال گیر رایزینگ وجود ندارد و اگر میخواهید با حملهی دشمن مقابله کنید، باید آنالوگ را به سمت او بدهید و به او حمله کنید. این مکانیک ساده تمام آنچه تا به حال در این بازیها یاد گرفته بودیم و اجرا میکردیم را دور میریزد و نهایتا هم اکشنی را خلق میکند که مثلش را ندیده بودیم. صد البته که یاد گرفتن زمانبندی این حرکت در ابتدا چالشهای تازهای را بهوجود میآورد، اما حسی که با مهارت پیدا کردن در اجرای این حرکت بهتان دست میدهد، آن هم چه روی دشمنان ریز و درشت و چه روی غولآخرهای عظیم، با هیچ بازی دیگری قابل مقایسه نیست. متال گیر رایزینگ میانپردههای عالی، شخصیتی جذاب در قالب رایدن سایبورگ، موسیقیای که لایههای مختلف دارد و در هر بخش مبارزه تغییر میکند و چیزهایی از این قبیل را هم به اکشن خود اضافه میکند تا نهایتا به یکی از بهترینهای هک اند اسلش تبدیل شود.
۲. Devil May Cry 5
تهیهکننده: Capcom / سازنده: Capcom
سال انتشار: ۲۰۱۹
پلتفرمها: پلیاستیشن ۴، پلیاستیشن ۵، ایکسباکس وان، ایکسباکس سری، کامپیوتر
دویل می کرای ۵ بهترین گیمپلی را در کل سری دارد؛ دربارهی مجموعهای صحبت میکنیم که اساس هک اند اسلش هست و به همین دلیل هم اگر بازی اول لیستمان از هر لحاظ غافلگیرمان نمیکرد، دویل می کرای ۵ را بهراحتی در صدر لیست قرار میدادیم. دویل می کرای ۳ مراحل و داستان و سینماتیکهای بهتری دارد، دویل می کرای ۴ زیباترین طراحی محیطهای مجموعه را در خود جای داده، اما بازی کردن دویل می کرای ۵ از هر دوی آنها لذتبخشتر است. دویل می کرای ۵ در طراحی مبارزات خود بارها بزرگتر و عمیقتر از قسمتهای پیشین عمل میکند. با سه شخصیت طرف هستیم، که دو تای آنها لیستی شامل صدها حرکت مختلف و سلاحهای متنوع دارند و کاملا هم متفاوت از یکدیگر بازی میشوند. «نیرو» بهعنوان شخصیت اصلی جدید دویل می کرای، ضمن حرکات اصلی خود، حالا دستهای مختلفی دارد که هر کدام به شکلی جداگانه در کمبوها جای میگیرند و نحوهی پیشرفت مبارزه را تغییر میدهند. از آن سمت هم «دانته» بهعنوان شخصیت دیگر، کاملترین و بهترین سیستم مبارزهی خود را دارد. ترکیب استایلها و سلاحهای مختلف دانته و تغییر آنها در لحظه و میان کمبوها و اجرای تمام و کمال اینها روی یک دشمن و حتی غولآخرها، به بهترین شکل ممکن در دویل می کرای ۵ طراحی شده است و میخواهید فقط پشت سر هم با دانته به جان یک دشمن بیافتید و کمبوهای مختلف را روی او اجرا کنید. حتی به غیر از دانته و نیرو، شخصیت سومی هم وجود دارد که حضورش خالی از لطف نیست، اما تنوع حرکات دو شخصیت دیگر در او پیدا نمیشود. جدای تمام اینها، دویل می کرای ۵ بین تمام بازیهای لیست کیفیت گرافیکی شگفتانگیز و انیمیشنهایی بینظیر دارد. فکر نمیکردیم در طراحی مبارزات، تا سالها هک اند اسلش کاملتر و بهتری از دویل می کرای ظهور کند، اما در اشتباه بودیم.
۱. Bayonetta 3
تهیهکننده: Nintendo / سازنده: PlatinumGames
سال انتشار: ۲۰۲۲
پلتفرم: نینتندو سوییچ
کمی بالاتر از گیمپلی بینقص بایونتا ۲ گفتیم. بایونتا ۲ بهمعنای واقعی کلمه در طراحی پایه و اساس مبارزات خود و همچنین دشمنان و مراحل و غولآخرها بینقص است. بایونتا ۲ کاملا برپایهی گیمپلی و روند بایونتا ۱ ساخته شده و از همه لحاظ آن را پرداخت کرده است. جای پیشرفت دیگری برای آن گیمپلی وجود نداشت و اگر قرار بود بایونتا دیگری ساخته شود، حالا باید منتظر تغییرات و ایدههای تازه مینشستیم. بایونتا ۳ نهتنها این پیشرفتها را با خود به همراه آورد و همه چیز را برای بایونتا تغییر داد، بلکه این کار را با حفظ عناصر اصلی و مهم سری و در بالاترین درجهی کیفیت محقق کرد. جدای گیمپلی و مبارزات، بایونتا ۳ همهی آنچه از یک بایونتا انتظار دارید، از شخصیت اصلی جذابش گرفته تا صحنههای سینمایی بزرگ و حماسی و غولآخرهایی که اندازهشان از برجهای صد طبقه بزرگتر است را در خود دارد و همهی اینها حتی قدرتمندتر از قبل در بازی پیاده شدهاند. اما از لحاظ طراحی، میتوان گفت تنها چیزی که از سری در بایونتا ۳ باقی مانده، نحوهی اجرای کمبوهای اصلی و قابلیت همیشگی جاخالی دادن و اسلوموشن شدن است. صد البته که همهی انیمیشنها و حرکات برای این کمبوها تغییر کردهاند و حتی از این لحاظ هم بازی تجربهای تازه دارد. بایونتا ۳ در دیگر بخشها کاملا متفاوت عمل میکند.
همهی حرکات اصلی بایونتا بهجای خود، سیستم جدید بایونتا ۳ امکان احضار هیولاهایی بزرگ در حد و اندازهی گودزیلا وسط مبارزه است. بایونتا میتواند ده هیولای متفاوت را حین مبارزات، چه مبارزات معمولی و چه مبارزات با غولآخرها، احضار کند. میتوان سه هیولا را از بین آن ده عدد انتخاب و روی کلیدها تعبیه و در کمبوها احضار کرد و هیولاها چه در حملات و چه در دفاع، به کار میآیند. مشخصا امکان ترکیب حرکات اصلی و حرکات هیولاها و حتی تغییر هیولاها میان کمبو وجود دارد. در حالی که ابتدا امکان کنترل هیولا و بایونتا بهصورت همزمان وجود ندارد، با کمی پیشرفت قابلیتی آنلاک میشود که اجازه میدهد حتی با بایونتا تعدادی کمبو و با هیولا کمبوهای دیگری را به صورت همزمان اجرا کرد. هر هیولا هم چند ده حرکت مختلف دارد که نهتنها در مبارزات بلکه در حل معما و گشت و گذارها هم از آنها استفاده میشود. به غیر از هیولاها، سیستم جدید دیگر بایونتا ۳ در استفاده از سلاحهاست. بازی تعداد بسیار زیادی سلاح دارد که استفاده از آنها هم حرکات بایونتا را تغییر میدهد و هم ظاهر او را. این سلاحها هم (که عجیب و غریبترین سلاحهایی هستند که تا به حال دیدهاید و از یک گرگ بزرگ و میکروفون کنسرت و کلاه جادوگری گرفته تا یک قطار بزرگ را شامل میشوند)، خودشان چند ده حرکت مختلف دارند.
ببینید؛ تریلر جدید بایونتا ۳ به گیمپلی جذاب آن میپردازد
همهی اینها را، از حرکات اصلی و همیشگی بایونتا گرفته تا ده هیولا و ده سلاح بزرگ را روی هم بگذارید تا با لیستی از صدها حرکات مختلف و بزرگترین و کاملترین سیستم مبارزهای که تا بهحال دیدهاید روبرو شوید. ظرفیتهای اجرای کمبو در بایونتا ۳ باورنکردنی است. ولی صحبت از وسعت بایونتا ۳ و کارهایی که در آن میتوانید انجام دهید باز هم ادامه دارد. به غیر از بایونتا، بازی یک شخصیت دوم هم دارد که او بهخودی خود اندازهی نیرو در دویل می کرای ۵ حرکت متفاوت دارد و اتفاقا هم از نظر روایی و شخصیتپردازی، نقش همان نیرو را بازی میکند. به تمام اینها، بخشهای گیمپلی متنوع و همیشگی پلاتینیوم گیمز، غولآخرهایی که مبارزه با آنها هر کدام تجربهای متفاوت است و مراحلی بسیار بزرگ که به بازیکننده آزادی عمل زیادی میدهند و میتوان در آنها در مسیرهای فرعی را پی آیتمهای مخفی دنبال کرد یا اینکه مستقیما به سمت مبارزات رفت را هم اضافه کنید. بایونتا ۳ بزرگترین، کاملترین و لذتبخشترین بازی هک اند اسلش تاریخ است و حتی مطمئن نیستیم پلاتینیوم گیمز بخواهد یک بار دیگر این قدر زمان و منابع صرف ساخت یک بازی هک اند اسلش در این وسعت کند. تنها آرزویمان، امکان تجربهی این بازی روی کنسولی قدرتمندتر و با وضوح تصویر بیشتر و نرخ فریم ثابت است.