رتبهبندی بازیهای GTA؛ بهترین بازیهای مجموعه جیتیای کدامند؟
مجموعه جیتیای (GTA) یا سرقت بزرگ ماشین را میتوان یکی از بزرگترین مجموعهها در تاریخ دنیای بازیهای ویدئویی دانست. این مجموعه سابقه بسیار زیادی در دنیای گیمینگ دارد و طرفداران بسیاری هم دارد. به حدی که هر بازی این مجموعه با استقبال بسیار خوبی روبرو میشود و تریلر شماره ۶ آن نیز توانست رکورد پربازدیدترین ویدئوی تاریخ را بشکند. به همین مناسبت، در این مطلب میخواهیم بهترین بازی های سری جی تی ای (GTA) را معرفی کنیم.
از زمان عرضه این بازی شرکت سازنده آن یعنی راکستار (Rockstar) تمام تلاش خود را کرد تا بهترین تجربه را در اختیار کاربران قرار دهد. در نتیجه با عرضه هر بازی از این مجموعه روند کلی آن را بهتر کرده و این مجموعه را از همیشه بیشتر گسترش داد. در نتیجه کاربران همواره با رضایت روبرو میشدند و میزان نارضایتی از مجموعه جیتیای به نسبت کم است.
چیزی که این مجموعه را همیشه محبوب میکرد، آزادی عمل بسیار زیادی بود که به کاربر میداد. شما در عناوین این مجموعه میتوانید هر کاری انجام دهید و هیچ محدودیتی نداشته باشید. همینطور اینکه این بازی در جهان معاصر و دنیای امروزی جریان داشت. در نتیجه کاربران میتوانستند به راحتی با آن ارتباط برقرار کرده و آزادی عملی که در واقعیت ندارند را در این بازی تجربه کنند.
- تحلیل تریلر جیتیای ۶؛ همهی آنچه ما دیدیم و شما احتمالاً ندیدید
- ۸۸ نکتهی مهم و جذاب تریلر جیتیای ۶ که از دست دادهاید
تاریخچه مجموعه جیتیای
از بازی لیبرتی سیتی تا سن آندرس، شرکت راکستار توانسته یک مجموعه گسترده از مجرمان و کرکترهای مختلف طراحی کند که همگی میان گیمرها بسیار محبوب هستند. با وجود اینکه مجموعه جیتیای حدود ۲۵ سال سابقه دارد همچنان طرفداران برای آن اشتیاق نشان داده و منتظر عرضه بازی بعدی این مجموعه هستند. همین موضوع باعث شده که جیتیای یکی از پرطرفدارترین مجموعههای تاریخ دنیای گیمینگ باشد.
اولین بازی جیتیای در سال ۱۹۹۸ میلادی عرضه شد و به شکل یک بازی دو بعدی و از بالا به پایین بود. شما در این بازی میتوانستید ماشینهای مختلف را به سرقت برده و کارهای مختلفی انجام دهید. پس از آن شرکت راکستار عناوین مختلفی را تا سال ۲۰۱۳ که شماره ۵ آن عرضه شد، وارد بازار کرد. میتوان گفت که از سال ۱۹۹۸ تا ۲۰۱۳ ما هر ۲ یا ۳ سال یکبار شاهد یک بازی جدید از این مجموعه بودیم که باعث شد طرفداران بسیار زیادی کسب کند.
با رسیدن به شماره ۵ و استقبال بسیار خوبی که از خود بازی و بخش آنلاین آن شد، شرکت سازنده ساخت عناوین جدید از این مجموعه را متوقف کرده و تمرکز خود را به گسترش شماره ۵ و بخش آنلاین آن معطوف کرد. در نتیجه برای حدود ۱۰ سال هیچ خبری از بازی جدید جیتیای نبود تا اینکه چندی پیش ما شاهد عرضه یک تریلر از شماره ۶ این مجموعه بودیم.
رتبه بندی بهترین بازی جی تی ای
۱۵. جیتیای: ادونس (Grand Theft Auto: Advance)
ناشر: Rockstar Games/ سازنده: Digital Eclipse
سال انتشار: ۲۰۰۴
پلتفرم: گیمبوی ادونس
مجموعه جیتیای خیلی سریع به سمت ۳ بعدی شدن رفت با این حال بازی ادونس یک بازگشت به ریشههای این مجموعه و سبک بالا به پایین بود که در سال ۲۰۰۴ برای کنسول گیمبوی (Game Boy) عرضه شد. داستان این بازی در اصل یک داستان پیش زمینه برای جیتیای ۳ بود و توانست به خوبی اصالت بازیهای جیتیای را به این مجموعه بازگرداند. نکته اصلی ادونس این بود که به شدت به گیمپلی وابسته بود. به این شکل که داستان بازی تمرکز اصلی شرکت سازنده نبوده و بیشتر راکستار تلاش کرد تا با این بازی گیمپلی بازی اول را دوباره زنده کند. همینطور اینکه ادونس دارای ۳۰۰ مأموریت مختلف به همراه گرافیک بسیار جالبی بود که تجربه خیلی جالبی را به کاربران ارائه میداد.
۱۴. جیتیای: لندن ۱۹۶۹ (Grand Theft Auto: London 1969)
ناشر: Rockstar Games/ سازنده: Rockstar Canada
سال انتشار: ۱۹۹۹
پلتفرم: MS-DOS، پلیاستیشن ۱، ویندوز
در زمانی که عرضه بسته الحاقی در دنیای گیمینگ معنای خاصی نداشته شرکت راکستار برای بازی جیتیای ۱ یک بسته الحاقی به نام لندن ۱۹۶۹ عرضه کرد. این بسته الحاقی از این نظر اهمیت دارد که در خود شهر لندن جریان داشته و مشابه بازیهای دیگر مانند وایس سیتی نیست که یک شهر واقعی را به صورت مجازی بازسازی کرده باشند. مانند بسیاری از بازیهای قدیمی جیتیای تشخیص اینکه این بازی جزئی از این مجموعه است کمی دشوار است و این موضوع نشان میدهد که شرکت سازنده برای رسیدن به شرایط امروزی راه بسیار زیادی را طی کرده است.
۱۳. جیتیای ۲ (Grand Theft Auto 2)
ناشر: Rockstar Games/ سازنده: DMA Design
سال انتشار: ۱۹۹۹
پلتفرم: پلیاستیشن ۱، دریمکست، گیمبوی کالر، ویندوز
تنها ۲ سال پس از عرضه بازی جیتیای راکستار شماره ۲ این مجموعه را در دسترس طرفداران قرار داد. این بازی در آینده و در یک شهر بسیار خاص جریان داشت و از لحاظ گرافیکی نسبت به شماره ۱ پیشرفت مشهودی داشت. همینطور اینکه گیمپلی بازی نسبت به قبل پیشرفت بسیار زیادی داشته که باعث شده بود جیتیای ۲ یک بازی بسیار جذاب باشد. در این بازه زمانی جیتیای در اوایل راه خود قرار داشت و به همین دلیل تمرکز اصلی بازی روی دزدیدن ماشینهای مختلف و از بین بردن آنها بود. چیزی که جیتیای ۲ را بسیار جذاب میکرد یک ویدئوی ۸ دقیقهای در ابتدای بازی بود که به عنوان معرفی از آن استفاده میشد و باعث شده بود بازی شروع جالبی را داشته باشد.
۱۲. جیتیای ۱ (Grand Theft Auto 1)
ناشر: Rockstar Games/ سازنده: DMA Design
سال انتشار: ۱۹۹۷
پلتفرم: MS-DOS، پلیاستیشن ۱، گیمبوی کالر، ویندوز
عنوانی که کل ماجرای این مجموعه را آغاز کرد، جیتیای ۱ است. این بازی در سال ۱۹۹۸ میلادی عرضه شد و به شکلی طراحی شده که امروزه قابل شناسایی نیست. این بازی به حالت دو بعدی و از بالا به پایین بود که بیشتر روی تجربه مرحلهای تمرکز داشت. به این شکل که کاربران میتوانستند ماشینهای مختلف را به سرقت برده، آنها را تخریب کرده یا اینکه با آنها مأموریتهای مختلفی را انجام دهند. نکته جالب اینجاست که حتی در عناوین ابتدایی هم طنز بسیار خاص این مجموعه وجود داشت و البته نمیتوان از حضور پلیسها و تعقیب و گریز هم چشم پوشی کرد. در اصل بازی جیتیای ۱ شروع راه بود تا شرکت راکستار به سرعت به سمت ساخت عناوین سه بعدی حرکت کرده و دیگر به این حالت از طراحی بازی توجه نکند.
۱۱. جیتیای: مبارزات شهرچینی (Grand Theft Auto: Chinatown Wars)
ناشر: Rockstar Games/ سازنده: Rockstar Leeds – Rockstar North
سال انتشار: ۲۰۰۹
پلتفرم: نینتندو دیاس (DS)، پلیاستیشن پورتابل (PSP)، اندروید، iOS
جیتیای مبارزات شهر چینی به گروه Triad میپردازد. یکی از گروههای جرم و جنایت بزرگ که در مجموعه جیتیای حضور داشته و در چند بازی این مجموعه هم وجود داشتند. در دوران عرضه این بازی محبوبیت مجموعه جیتیای افزایش بسیار زیادی داشت و دلیل آن هم ورود به دنیای بازیهای سه بعدی بود. نکته جالب اینجاست که بازی مبارزات چینی هم به حالت بالا به پایین بود و شکل دو بعدی به خود داشت. در نتیجه شرکت سازنده همچنان به این حالت علاقه خاصی داشت و هر چند وقت یکبار یک اشاره به سبک اصلی جیتیای میکرد. نکته اصلی این بازی استفاده از کنترلهای لمسی بود. با وجود اینکه این بازی در سال ۲۰۰۹ عرضه شد، توانست موفقیت نسبتاً خوبی روی پلتفرم همراه کسب کند و به یکی از بهترین بازیهای موبایل و البته یکی از بهترین بازی های جی تی ای اندروید و iOS تبدیل شود. در کنار آن این بازی روی PSP و Nintendo DS هم عرضه شد که باعث شد موفقیت آن چندین برابر شود.
۱۰. جیتیای: داستانهای لیبرتی سیتی (Grand Theft Auto: Liberty City Stories)
ناشر: Rockstar Games/ سازنده: Rockstar Leeds – Rockstar North
سال انتشار: ۲۰۰۵
پلتفرم: پلیاستیشن ۲، پلیاستیشن پورتابل (PSP)، اندروید، iOS
بازی داستانهای لیبرتی سیتی اولین بازی قابل حمل و سه بعدی مجموعه جیتیای بود. این بازی در اصل دنیای شماره ۳ این مجموعه را به حالت دستی در آورده و برای این کار محتوای خاصی را تغییر نداده است. همینطور اینکه شرکت سازنده به حدی این بازی را بهینه طراحی کرده که نیازی به بازگشت به حالت بالا به پایینی که در بازی مبارزات شهر چینی وجود داشت، نبوده و این بازی به طور کاملاً سه بعدی عرضه شد. بازی داستانهای لیبرتی سیتی داستان شماره ۳ این مجموعه را گسترش داده و بسیاری از کرکترهای دوست داشتنی این مجموعه را نیز به دنیای جیتیای بازگرداند. به نوعی میتوان گفت که داستانهای لیبرتی سیتی داستان اصلی شماره ۳ را وسعت داده و حالت بسته الحاقی داشت که در قالب پلتفرمهای جدیدی عرضه شد.
۹. جیتیای: گمشده و لعنت شده (Grand Theft Auto: The Lost and Damned)
ناشر: Rockstar Games/ سازنده: Rockstar North
سال انتشار: ۲۰۰۹
پلتفرم: ایکسباکس ۳۶۰، پلیاستیشن ۳، ویندوز
بازی گمشده و لعنت شده اولین بسته الحاقی برای بازی جیتیای ۴ بود. این بازی از لحاظ داستانی در میان بازی جیتیای ۴ جریان دارد و شما در نقش جانی (Johnney) هستید. جانی یکی از اعضای گنگ موتورسوار بوده و به ارتکاب جرمهای مختلف میپردازد! از لحاظ داستانی بازی گمشده و لعنت شده چندان به یادماندنی نیست. نکته اصلی اینجاست که این بسته الحاقی زمانی عرضه شد که وجود بستههای الحاقی برای یک بازی چندان مرسوم نبود و همین موضوع باعث جذابیت آن شد. همینطور اینکه محتوای بسیار زیادی به داستان اصلی شماره ۴ جیتیای اضافه کرد. در نتیجه داشتن بازی گمشده و لعنت شده تجربه عنوان اصلی را بهتر کرده و یک معرفی به سبک داستان سرایی خاص شرکت راکستار بود.
۸. جیتیای ۳ (Grand Theft Auto 3)
ناشر: Rockstar Games/ سازنده: Rockstar North
سال انتشار: ۲۰۰۱
پلتفرم: پلیاستیشن ۲، ایکسباکس، ویندوز، مک، اندروید، iOS
جیتیای ۳ زمانی بود که این مجموعه وارد حالت سه بعدی شد و از سبک کلاسیک خود خارج شد. این بازی سبک جهان باز را نیز به دنیای جیتیای معرفی کرد و پایه گذار چیزی بود که ما الان از این مجموعه میشناسیم. بازی جیتیای ۳ داستان کلاد (Claude) را توضیح میدهد. یک مجرم ساده که در لیبرتی سیتی بوده زندگی کرده و در تلاش است تا خود را مطرح کند. بازی جیتیای ۳ از لحاظ داستان شباهت زیادی با سریالهایی مثل سوپرانوس دارد. نکته اصلی اینجاست که این بازی حالت سینماتیک را به دنیای جیتیای معرفی کرد که از لحاظ داستان پردازی رویه کلی راکستار است. بازی جیتیای ۳ به اندازه عناوین دیگر این مجموعه محبوبیت خود را حفظ نکرد ولی برای عرضه بازیهای این مجموعه یک مورد بسیار ضروری بود و در میان عناوین این مجموعه اهمیت بسیار زیادی دارد.
۷. جیتیای: داستانهای وایس سیتی (Grand Theft Auto Vice City Stories)
ناشر: Rockstar Games/ سازنده: Rockstar Leeds – Rockstar North
سال انتشار: ۲۰۰۶
پلتفرم: پلیاستیشن پورتابل، پلیاستیشن ۲
بازی داستانهای وایس سیتی دومین عنوان جیتیای بود که برای کنسولهای دستی عرضه شد. این بازی در اصل مجموعه جیتیای را دوباره به دهه ۱۹۸۰ میلادی بازگردانده و اشاره به دنیای بازی وایس سیتی داشت که برای کنسولهای نسل ششمی عرضه شد. شما در نقش ویک (Vic) بازی میکنید. ویک برادر لنس (Lance) بوده و در تلاش است تا یک امپراطوری مجرم را شکل دهد. در نتیجه شما باید با گروههای مختلف مبارزه کرده و از طرفی پلیس را تحت کنترل خود بگیرید. بازی داستانهای وایس سیتی از لحاظ تکنولوژی پیشرفت بسیار زیادی نسبت به عنوان قبلی این مجموعه روی کنسولهای دستی داشت و در نتیجه این بازی یک عنوان کامل و جهان باز روی پلتفرم همراه بود. نکته جالب اینجاست که شرکت سازنده موارد زیادی را در این بازی از نو طراحی کرد و در نتیجه کاربران با محتوای متفاوتی نسبت به وایس سیتی اصلی روبرو میشدند.
۶. جیتیای آنلاین (Grand Theft Auto Online)
ناشر: Rockstar Games/ سازنده: Rockstar North
سال انتشار: ۲۰۱۳
پلتفرم: پلیاستیشن ۳، ایکسباکس ۳۶۰، پلیاستیشن ۴، ایکسباکس وان، پلیاستیشن ۵، ایکسباکس سری ایکس/ اس، ویندوز
دلیل اصلی که چرا جیتیای ۶ با این فاصله زیاد از شماره ۵ معرفی شد، همین جیتیای آنلاین است. این بازی قرار بود به شکل یک محتوای اضافی در کنار جیتیای ۵ عرضه شود ولی با استقبال بسیار خوبی که از آن شد به یک عنوان جداگانه و قدرتمند تبدیل شد. در دید کلی این بازی یک عنوان جهان باز سندباکس بود که در دنیای جیتیای ۵ و شهر لس سانتوس جریان داشت. با این حال این بازی تبدیل به یک زندگی ثانویه برای افراد مختلف شد و محتوای بسیار زیاد آن باعث شد طرفداران وفاداری پیدا کند. تجربه جیتیای آنلاین با دوستان به سطح جدیدی ارتقاء پیدا میکرد. به این شکل که کاربران میتوانستند با افراد مختلف به کارهای مختلف و دزدیهای بزرگ بپردازند و حتی با یکدیگر مسابقه بدهند. نکته جالب اینجاست که جیتیای آنلاین به حدی گسترش پیدا کرد که توانست یک جامعه قدرتمند پیدا کرده و به کاربران توانایی نقش آفرینی خاصی را ارائه بدهد.
۵. جیتیای: تصنیف تونی (Grand Theft Auto 4: The Ballad of Tony)
ناشر: Rockstar Games/ سازنده: Rockstar Leeds – Rockstar North
سال انتشار: ۲۰۰۹
پلتفرم: ایکسباکس ۳۶۰، پلیاستیشن ۳، ویندوز
بسته الحاقی دومی که برای بازی جیتیای ۴ عرضه شد، تصنیف تونی نام داشت. وقایع این بسته الحاقی در کنار وقایع بازی اصلی رخ میدهد ولی از لحاظ گیمپلی این بازی را به شدت گسترش میدهد شما در نقش لویس (Luis) بازی میکنید. کسی که در گذشته یک فروشنده مواد مخدر بوده و حال با نیکو (Niko) روبرو میشود. در میانه راه شما با تونی روبرو میشوید در تلاش هستید تا با او در زمینههای مختلف رقابت و حتی همکاری کنید. بسته الحاقی تصنیف تونی نه تنها یکی از بهترین بازی های مجموعه جی تی ای است بلکه به عنوان یکی از بهترین بستههای الحاقی عرضه شده در تاریخ به حساب میآید.
۴. جیتیای ۴ (Grand Theft Auto 4)
ناشر: Rockstar Games/ سازنده: Rockstar North
سال انتشار: ۲۰۰۸
پلتفرم: ایکسباکس ۳۶۰، پلیاستیشن ۳، ویندوز
بازی جیتیای ۴ اولین بازی جیتیای با کیفیت بالا و HD بود. در کل این بازی نسبت به شماره قبلی جیتیای پیشرفت بسیار زیادی داشت و از لحاظ گرافیکی و داستان پردازی این مجموعه را وارد سطح جدیدی کرد. داستان بازی در مورد نیکو بلیک (Niko Bellic) بود. نیکو یک مهاجر از اروپا بود که وارد دنیای جیتیای و لیبرتی سیتی شده است. داستان بازی جیتیای ۴ به حدی خوب بود که بسیاری از منتقدین آن را بهترین بازی مجموعه جی تی ای میدانند. با این حال این بازی از لحاظ گیمپلی نیز بسیار با کیفیت بود و تجربه بسیار جالبی را به کاربران ارائه میداد. به نوعی جیتیای ۴ زمینه ساز یک دنبال شاهکار مثل جیتیای ۵ بود که باعث شد راکستار تجربه بسیار زیادی از این بازی کسب کند.
۳. جیتیای: وایس سیتی (Grand Theft Auto: Vice City)
ناشر: Rockstar Games/ سازنده: Rockstar North
سال انتشار: ۲۰۰۲
پلتفرم: ایکسباکس، پلیاستیشن ۲، ویندوز، مک، اندروید، iOS
بازی جیتیای سن آندرس و جیتیای ۵ توانستند روی بازی وایس سیتی سایه بیاندازند. با این حال این بازی همچنان یکی از بهترین بازی های سری جی تی ای بوده و طرفداران بسیار زیادی دارد. نکته اصلی وایس سیتی اینجا بود که برخلاف بازیهای دیگر جیتیای اشارهای به دنیای زمان خود نداشت و بلکه به گذشته اشاره میکرد. همین باعث شد که وایس سیتی حالت خاصی داشته باشد و افراد زیادی به سمت آن جذب شده بشوند. در این بازی شما در نقش تامی ورستی (Tommy Vercetti) بازی میکردسد. او که در گذشته یک مجرم ماهر بوده است، حال در تلاش است که پس از آزادی از زندان برای خود نام و نشانی ایجاد بکند. نکته اصلی اینجاست که بازی جیتیای وایس سیتی در کنار دوران جالب، داستان قوی هم داشت. همینطور اینکه خشونت در بازی وایس سیتی در سطح جدیدی قرار داشت که باعث شد این بازی به طرز عجیبی محبوب شود.
۲. جیتیای: سن آندرس (Grand Theft Auto: San Andreas)
ناشر: Rockstar Games/ سازنده: Rockstar North
سال انتشار: ۲۰۰۴
پلتفرم: ایکسباکس، پلیاستیشن ۲، ایکسباکس ۳۶۰، پلیاستیشن ۳، ویندوز، مک، آکیولس کوئست ۲، ویندوز فون، اندروید، iOS
بازی سن آندرس یک نقطه عطف در مجموعه جیتیای به حساب میآید. این بازی در کنار داستان قدرتمند از لحاظ گیمپلی نیز تغییرات زیادی در مجموعه جیتیای ایجاد کرد و به یکی از بهترین بازی های جی تی ای تبدیل شد. یکی از نکات مثبت و مهم بازی جیتیای سن آندرس حضور سیستم شخصیسازی گسترده در این بازی بود. در سن آندرس شما در نقش CJ بازی میکردید. این کرکتر پس از ۵ سال به شهر لس سانتوس بازگشته و حال قصد دارد یک گروه مجرم بسیار گسترده در قسمت سن آندرس درست کند. بازی سن آندرس از دیدگاه بسیاری از منتقدین بهترین بازی مجموعه جیتیای است. حتی این بازی در زمانی که عرضه شد توانست لقب بهترین بازی عرضه شده در سال را دریافت کند. همینطور اینکه بسیاری از افراد سن آندرس را بهترین بازی عرضه شده در زمان کنسولهای نسل ششم میدانند و سن آندرس دارای ویژگیهایی است که این موضوع را به راحتی تأیید میکند. این بازی ابتدا برای کنسولها عرضه شد اما اکنون آن را میتوان در دستگاههای مختلف پیدا کرد و اکنون میتوان آن را یکی از بهترین بازی های جی تی ای برای گوشی و کنسول در نظر گرفت.
۱. جیتیای ۵ (Grand Theft Auto 5)
ناشر: Rockstar Games/ سازنده: Rockstar North
سال انتشار: ۲۰۱۳
پلتفرم: پلیاستیشن ۳، ایکسباکس ۳۶۰، پلیاستیشن ۴، ایکسباکس وان، پلیاستیشن ۵، ایکسباکس سری ایکس/ اس، ویندوز
پس از ۱۰ سال تجربه ساخت بازی و داستان سرایی به روشهای مختلف راکستار به بازی جیتیای ۵ رسید. عنوانی که توانست موفقیت بسیار زیادی کسب کند و به یکی از بهترین عناوین تاریخ دنیای بازیهای ویدئویی تبدیل شود. بازی جیتیای ۵ در ابتدا در سال ۲۰۱۳ برای کنسولهای نسل هفتم عرضه شد. پس از آن این بازی برای چندین پلتفرم مختلف عرضه شده و با گذشت زمان بهبود پیدا کرد. یکی از نکات جالب در مورد بازی جیتیای ۵ همزمانی داستان ۳ شخصیت مختلف بود. هر کرکتر دارای شخصیت خاص بوده و رفتار خاصی داشت. از طرفی دنیای بازی به شدت گسترده بوده و دارای جزئیات بسیار زیادی بود. همه این موارد باعث شد تا جیتیای ۵ به یکی از بهترین بازیهای تاریخ تبدیل شده و همیشه در ۱۰ سال اخیر جزو ۱۰ بازی پرفروش باشد.
منبع: IGN
چقدر زیاد!!!!!!! من اصلاً خبر نداشتم که این همه نسخه ازش وجود داره🤯