راهنمای خرید بهترین مادربرد گیگابایت؛ ۱۰ گزینه ایدهآل
آیا برایتان سوال شده بهترین مادربرد گیگابایت چیست و کدام یک از مادربرد های گیگابایت برای خرید مناسب هستند؟ در این مقاله ضمن پاسخ به این دو سوال، چند محصول جذاب و مناسب را برای خرید معرفی خواهیم کرد. همچنین، چند نکتهای را هم به شما گوشزد میکنیم که در هنگام خرید بهترین مادربرد گیگابایت باید به آنها دقت کنید.
مولفههای یک مادربرد عالی کامپیوتر
سوکت پردازنده
کانکتور منبع تغذیه
بخش ورودی/خروجی (I/O)
هیت سینکها
پورت USB
انواع مادربرد گیگابایت
سری X گیگابایت
سری Z گیگابایت
سری C گیگابایت
سری B گیگابایت
سری H گیگابایت
۱. مادربرد گیگابایت مدل X299X DESIGNARE 10G rev. 1.0
۲. مادربرد گیگابایت مدل Z790 UD rev. 1.0
۳. مادربرد گیگابایت مدل B760 GAMING X AX
۴. مادربرد گیگابایت مدل B760M GAMING AC rev. 1.x
۵. مادربرد گیگابایت مدل Z490 AORUS ULTRA rev. 1.x
۶. مادربرد گیگابایت مدل B560M H rev. 1.x
۷. مادربرد گیگابایت مدل H610M H DDR4 rev. 1.0
۸. مادربرد گیگابایت مدل Z270P-D3
۹. مادربرد گیگابایت مدل H410M S2H V3 rev. 1.0
۱۰. مادربرد گیگابایت مدل GA-P110-D3
چند نکته که هنگام خرید مادربرد باید بدانید
مادربرد، مهمترین و اساسیترین قطعه در هر نوع سیستم کامپیوتری فارغ از کامپیوتر خانگی یا لپتاپ محسوب میشود؛ چرا که سایر اجزای داخلی سیستم، باید روی مادربرد به اصطلاح سوار شوند. طبیعی است که اگر مادربرد کامپیوتر جنس چندان خوبی نداشته باشد، سلامت سایر قطعات سخت افزاری به خطر میافتد. همچنین، قطعات سخت افزاری کامپیوتر باید صد در صد با مادربرد کامپیوتر تطابق و سازگاری داشته باشند. بنابراین، خرید مادربرد یکی از مهمترین چالشها برای هر نوع کاربر به حساب میآید. در این مقاله قصد داریم ابتدا بهترین مادربرد گیگابایت و سپس چند محصول مناسب را برای خرید معرفی کنیم. همچنین در وهلهی اول به این نکته میپردازیم که یک مادربرد خوب باید چه ویژگیهایی داشته باشد.
مولفههای یک مادربرد عالی کامپیوتر
برای این که یک مادربرد را به عنوان بهترین گزینه به منظور خرید معرفی کنیم، باید محصول سخت افزاری مورد نظر چند ویژگی مهم و اساسی داشته باشد که آن را نسبت به سایر محصولات معمولی بازار سخت افزار متمایز کند. این مولفهها به طور خلاصه به شرح زیر طبقهبندی میشوند. تلاش شده این ویژگیها به ترتیب اهمیت در هنگام خرید اولویتبندی شوند.
سوکت پردازنده
برای نصب CPU روی مادربرد، یک جایگاه یا اسلات روی قطعه تعبیه شده که به سوکت پردازنده هم معروف است. سوکت پردازنده در حقیقت شامل یک یا چند جزء مکانیکی محسوب میشود که ارتباط بین چیپست پردازنده CPU و مادربرد را مهیا میکند. به همین دلیل، با خرید بهترین مادربردهای حال حاضر نیازی نیست تا CPU را با فرایند لحیم کاری روی مادربرد نصب کرد.
از آنجایی که سوکت پردازنده در مادربرد قابل تعویض یا جایگزینی نیست، باید در انتخاب پردازنده CPU به شدت دقت کرد؛ چرا که خرید یک CPU اشتباه یا ضعیف میتواند عملکرد مابقی قطعات سخت افزار به خصوص پردازندهی گرافیکی را تا حد قابل توجهی کاهش دهد.
کانکتور منبع تغذیه
به کانکتور منبع تغذیه به اختصار PSU هم گفته میشود. این موضوع خیلی اهمیت دارد که مادربرد، برای تامین انرژی الکتریسیتهی مورد نیاز سایر اجزا تا چه اندازه میتواند قدرت داشته باشد. کاملا مشخص است که قطعات سخت افزار مدرن و امروزی به منبع تغذیه با مقدار وات بسیار بالا نیاز دارند. از همین رو، مادربرد خوب باید کانکتور منبع تغذیهی قدرتمندی داشته باشد.
بخش ورودی/خروجی (I/O)
منظور از بخش I/O در واقع پورتهای ورودی و خروجی اتصالات بین پردازنده مرکزی (CPU) و سایر قطعات جانبی روی مادربرد است. این بخش یا با متد با نقشه حافظه (MMIO) یا با متد نقشه پورت (PMIO) در مادربردها دیده میشوند.
هیت سینکها
هیت سینک یک نوع مبدل حرارتی است که وظیفهاش روی مادربرد، انتقال گرمای تولید شده توسط قطعات سخت افزاری به یک محیط سیال (هوا یا مایع) تعریف میشود. در ادامه، با انتقال محیط سیال به یک فضای خارج از دسترس قطعات، دمای داخلی کامپیوتر در یک حد مطلوب باقی میماند.
بهترین مادربردهای حال حاضر دارای چند مدل هیت سینک به منظور خنکسازی پردازندههای مرکزی و گرافیکی و همچنین سایر تراشهها هستند.
پورت USB
از پورت USB به منظور اتصال سایر لوازم جانبی دیجیتال استفاده میشود. در گذشته تنها یک مدل USB روی مادربردها وجود داشت اما در حال حاضر، شرکتهای بزرگ دنیا تلاش کردهاند تا USB Type C، USB 3.2 و سایر انواع مختلف پورتها را روی مادربردهای خود بگنجانند.
انواع مادربرد گیگابایت
انواع و اقسام مختلفی از مادربردهای برند گیگابایت برای خرید موجود است. با این حال، چند مدل از بهترین محصولات این برند به شرح زیر هستند:
سری X گیگابایت
مادربردهای سری X گیگابایت بیشتر برای علاقهمندان به پردازندههای AMD طراحی و توسعه پیدا کردهاند. میتوان از این مادربردها برای تجربهی بازیهای ویدیویی هم استفاده کرد؛ چرا که از بهترین و پیشرفتهترین قطعات برای ساخت این سری استفاده شده است.
سری Z گیگابایت
میتوان مادربردهای سری Z گیگابایت را جزء پیشرفتهترین محصولات گیگابایت تلقی کرد؛ چرا که علاوه بر پشتیبانی از قابلیت اورکلاک توسط مادربردها، میتوان پردازندههای سری K اینتل را هم روی آن نصب کرد.
سری C گیگابایت
مادربردهای سری C از جنبهی عملکردی بسیار تاثیرگذار ظاهر شدهاند. برای مثال میتوان به مادربرد گیگابایت C621 AORUS XTREME اشاره کرد که یکی از جذابترین مادربردها برای خرید به حساب میآید. مادربردهای سری C قطع به یقین برای کاربران حرفهای مناسب خواهد بود.
سری B گیگابایت
مادربردهای سری B گیگابایت جزء مقرون به صرفهترین مادربردهای بازار به شمار میروند که زیر شاخههای مختلفی از این سری نظیر Plus در بازار برای خرید دیده میشود. اگر قصد دارید با صرف یک هزینهی معقول، مادربرد قابل قبولی را خریداری کنید که از پس اکثر نیازهای شما بر بیاید، این سری برای خرید مناسب خواهد بود. برای مثال اکثر مادربردهای سری B از نصب چند کارت گرافیک به طور همزمان پشتیبانی میکنند. با این حال، سیستمهای خنکسازی در این سری به خوبی مادربردهای سری Z نیست.
سری H گیگابایت
مادربردهای سری H جزء مقرون به صرفهترین محصولات گیگابایت تلقی میشود. بین عملکرد و قدرت سخت افزاری و از طرفی دیگر هزینهی محصول در اکثر مادربردهای سری H، یک تعادل و توازن به نسبت خوبی رعایت شده است. اگر قصد ندارید خیلی حرفهای در آینده نزدیک سیستم کامپیوتر خود را ارتقا دهید، سری H میتواند یکی از گزینههای مناسب برای خرید محسوب شود.
در ادامهی این مطلب، چند مورد از بهترین مادربردهای گیگابایت موجود در وبسایت دیجی کالا معرفی میشود. لازم به ذکر است که معرفی محصولات موجود در این مقاله بر اساس نوع برند، کیفیت ساخت، نمرهی دریافتی توسط کاربران و صد البته ارزش خرید نسبت به قیمتشان انجام شده است. از طرفی، تلاش شده بهترین مادربردهای گیگابایت به جز یک استثنا تا قیمت ۱۵ میلیون تومان معرفی شوند. همچنین، به دلیل نوسانات قیمت ارز و وضعیت اجناس در بازار، افت یا افزایش قیمت و همچنین موجود یا ناموجود شدن محصولات ممکن است رخ دهد. این مطلب بر اساس قیمت مادربرد گیگابایت در هفتهی چهارم شهریور ۱۴۰۲ نوشته و تنظیم شده است.
۱. مادربرد گیگابایت مدل X299X DESIGNARE 10G rev. 1.0
مادربرد X299X DESIGNARE بهترین مدل مادربرد گیگابایت در زمان نگارش این مطلب محسوب میشود. فرم فاکتور این مادربرد از نوع E-ATX و سوکت پردازندهی دستگاه، LGA 2066 شرکت اینتل است. هشت اسلات رم DDR4، پنج عدد جک ۳.۵ میلیمتری، سه عدد اسلات M.2 نوع PCI-E 4.0 و همچنین پشتیبانی از کراس فایر AMD و SLI انویدیا از مشخصات فنی مهم این مادربرد به شمار میرود.
پردازندههای سری Core i9 X توسط این مادربرد پشتیبانی شده و به همین دلیل میتوان یک کامپیوتر با مشخصات فنی فوق العاده قدرتمند را به واسطهی جدیدترین مادربرد گیگابایت اسمبل کرد.
۲. مادربرد گیگابایت مدل Z790 UD rev. 1.0
فرم فاکتور مادربرد Z790 UD از نوع ATX و سوکت پردازندهی آن LGA 1700 است. این مادربرد در مجموع شش عدد کانکتور فن دارد. همچنین سه عدد جک ۳.۵ میلیمتری، یک عدد پورت USB 3.2 نسل دو، یک پورت USB Type 3، چهار پورت USB 3.2 نسل یک و چهار پورت USB 2.0 در این مادربرد تعبیه شده است.
لازم به ذکر است شش عدد کانکتور SATA 3.0 و سه عدد کانکتور M.2 در این مادربرد تعبیه شده تا دست کاربر برای ارتقای سخت افزاری کاملا باز باشد. این مادربرد به طور کامل پردازندههای نسل دوازدهم و سیزدهم اینتل را پشتیبانی میکند.
۳. مادربرد گیگابایت مدل B760 GAMING X AX
مادربرد گیمینگ گیگابایت مدل B760 GAMING X AX تا حدود زیادی شبیه به مدل قبلی است. شش عدد کانکتور فن، شش عدد جک ۳.۵ میلیمتری، در مجموع هفت پورت USB، چهار عدد کانکتور SATA 3.0 و بهرهمندی از ماژول وای-فای ۶E و بلوتوث نسخه ۵.۲ از بارزترین ویژگیهای این محصول به شمار میرود. فرم فاکتور مادربرد ATX و سوکت پردازنده آن LGA 1700 است.
این مادربرد هم شبیه به سایر مادربردهای معرفی شده در قبل، از پردازندههای نسل دوازدهم و سیزدهم اینتل پشتیبانی میکند.
۴. مادربرد گیگابایت مدل B760M GAMING AC rev. 1.x
با این که مادربرد B760 Gaming برچسب گیمینگ دارد، در مقایسه با مدل قبلی یک تفاوت تقریبا دو میلیون تومانی بین دو محصول به وضوح دیده میشود. علت این ماجرا، در تعدیل برخی از پارامترهاست. برای مثال در این مادربرد تنها ۴ عدد کانکتور فن، شش عدد پورت USB و سه عدد جک ۳.۵ میلیمتری وجود دارد. با این اوصاف، سوکت پردازندهی مادربرد LGA1700 است و میتوان پردازندههای نسل دوازدهم و سیزدهم اینتل را به خوبی روی این مادربرد نصب کرد. همچنین، فرم فاکتور مادربرد microATX است.
۵. مادربرد گیگابایت مدل Z490 AORUS ULTRA rev. 1.x
مشخصات مادربرد گیگابایت Z490 AORUS ULTRA برای یک کاربر گیمر یا حتی حرفهای مناسب است. فرم فاکتور ATX و سوکت پردازنده LGA 1200 در این قطعه سخت افزاری دیده میشود. این مادربرد در مجموع هفت عدد کانکتور فن، پنج عدد جک ۳.۵ میلیمتری، سه عدد کانکتور M.2 (حداکثر حافظه ۱۲۸ گیگابایت) و همچنین یک عدد پورت LAN دارد.
مادربرد Z490 AORUS ULTRA از پردازندههای نسل نهم و دهم پشتیبانی میکند.
۶. مادربرد گیگابایت مدل B560M H rev. 1.x
مادربرد گیگابایت مدل B560M H rev. 1.x فرم فاکتور microATX و سوکت پردازنده LGA 1200 دارد. این مادربرد ۱ اسلات M.2، چهار اسلات رم DDR4 و همچنین دو عدد کانکتور فن دارد. از طرفی، سه عدد جک ۳.۵ میلیمتری و سه عدد هدر USB 2.0 در این محصول دیده میشود.
لازم به ذکر است مطابق با سوکت پردازنده، این مادربرد تنها از پردازندههای مرکزی نسل دهم و یازدهم اینتل پشتیبانی میکند.
۷. مادربرد گیگابایت مدل H610M H DDR4 rev. 1.0
مادربرد گیگابایت مدل H610M H DDR4 rev. 1.0 فرم فاکتور microATX و سوکت پردازنده LGA 1700 دارد. همچنین چهار عدد اسلات حافظه در این محصول تعبیه شده است. یک عدد پورت LAN، یک عدد کانکتور M.2 و چهار عدد کانکتور SATA 3.0 از دیگر مشخصات این محصول است.
این مادربرد از پردازندههای نسل دوازدهم اینتل پشتیبانی میکند. علاوه بر این موضوع، روی این مادربرد هیت سینکهای به نسبت بزرگی تعبیه شده تا دمای داخل سیستم به خوبی مدیریت شود. همچنین به این نکته باید دقت شود که حداکثر میزان رم که توسط مادربرد پشتیبانی میشود، ۶۴ گیگابایت است.
۸. مادربرد گیگابایت مدل Z270P-D3
مادربرد گیگابایت مدل Z270P-D3 جزء مقرون به صرفهترین مادربردهای سری Z گیگابایت به حساب میآید که دارای سوکت پردازنده LGA 1151، فرم فاکتور ATX و چهار عدد اسلات حافظه است. با این حال، این محصول تنها یک عدد کانکتور فن و یک عدد کانکتور برق ۸ پین ATX دارد. از طرفی دیگر سه عدد جک ۳.۵ میلیمتری، چهار عدد کانکتور SATA 3.0، یک عدد کانکتور M.2، یک عدد هدر USB 3.0 و یک عدد هدر USB 2.0 در این مادربرد قابل رویت است.
حداکثر حافظهی رم پشتیبانی شده توسط این مادربرد ۶۴ گیگابایت اعلام شده است. همچنین، دو عدد پورت USB 2.0 و چهار عدد پورت USB 3.1 نیز در این مادربرد تعبیه شده است. با توجه به نوع سوکت پردازنده، مادربرد مذکور از پردازندههای اینتل نسل هشتم و نهم پشتیبانی میکند.
۹. مادربرد گیگابایت مدل H410M S2H V3 rev. 1.0
مادربرد گیگابایت مدل H410M S2H V3 rev. 1.0 فرم فاکتور microATX و سوکت پردازنده LGA 1200 دارد. این مادربرد تنها دو عدد اسلات حافظه در اختیار دارد که تا نهایت ۶۴ گیگابایت رم پشتیبانی میکند.
دو عدد کانکتور فن، سه عدد جک ۳.۵ میلیمتری، پشتیبانی از اسلات M.2 نوع Key M و وجود یک عدد پورت D-Sub از مهمترین ویژگیهای مادربرد است. این مادربرد در مجموع دارای چهار عدد پورت USB 3.2 نسل یک و شش عدد پورت USB 2.0 است. از طرفی، چهار عدد کانکتور SATA 3.0 هم در این مادربرد دیده میشود.
به این نکته باید دقت کرد که مادربرد تنها از پردازنده نسل دهم پشتیبانی کرده و پردازندههای نسل یازدهم اینتل با این سخت افزار سازگار نیست. همچنین به این نکته باید دقت کرد که مادربرد مذکور هدر نورپردازی RGB در اختیار ندارد.
۱۰. مادربرد گیگابایت مدل GA-P110-D3
ارزان قیمت ترین مادربرد گیگابایت موجود در این مقاله، مادربرد گیگابایت مدل GA-P110-D3 است که فرم فاکتور ATX، دو عدد اسلات حافظه و سوکت پردازنده LGA 1151 دارد. این مادربرد تا نهایت ۳۲ گیگابایت حافظهی رم DDR4 را پشتیبانی میکند. همچنین کارتهای گرافیکی PCI Express 3 را میتوان روی این مادربرد نصب کرد.
مادربرد در مجموع چهار عدد کانکتور فن، پنج فاز برد تغذیه، سه عدد جک ۳.۵ میلیمتری، یک عدد کانکتور M.2 و چهار عدد کانکتور SATA 3.0 دارد. از طرفی، دو عدد پورت USB 2.0 و دو عدد پورت USB 3.0 در این دستگاه تعبیه شده است. هر چند، پورت PS/2 برای اتصال ماوس و کیبورد هم در این مادربرد دیده میشود. بر اساس نوع سوکت پردازنده LGA 1151، پردازندههای نسل هشتم و نهم اینتل توسط این مادربرد پشتیبانی میشوند.
چند نکته که هنگام خرید مادربرد باید بدانید
اگر به طور جدی قصد خرید مادربرد دارید، حتما سوکت پردازنده مادربرد را بررسی کنید. در صورت عدم تطابق و سازگاری سوکت پردازنده با CPU نمیتوان از سیستم کامپیوتر استفاده کرد. همچنین، تعداد اسلات حافظهی رم به تنهایی ملاک خوبی برای انتخاب مادربرد نیست، بلکه باید حداکثر ظرفیت پشتیبانی شده توسط مادربرد را بررسی کرد. به طور معمول در زمان نگارش این مقاله، مادربردهای میانردهی گیگابایت از ۶۴ گیگابایت حافظهی رم پشتیبانی میکنند که برای اکثر فعالیتها به خصوص گیم مناسب است.
با خرید یک مادربرد قدیمی، به احتمال زیاد در آینده مجبور خواهید شد برای ارتقای قطعات سخت افزار داخل کامپیوتر، مادربرد جدیدی را انتخاب کنید
اگر قصد انجام کارهای سنگین با کامپیوتر دارید، حتما تعداد کانکتورهای فن و به خصوص هیت سینکهای مادربرد را بررسی کنید. در صورت نامناسب بودن سیستم تهویه، قطع به یقین اجزای داخل سیستم دچار اختلال در عملکرد شده و به مرور زمان عمر مفید قطعات سخت افزار کاهش جدی مییابد.
مطابق با بودجهای که در اختیار دارید، در درجهی اول مادربردهای سری Z برای خرید به شدت انتخاب مناسبی هستند. در قدم بعدی، مادربردهای سری B میتوانند گزینههای بسیار جذابی برای خرید به خصوص برای گیمرها باشند. اگر بودجهی شما برای خرید این نوع مادربردها کافی نبود، میتوان به سریهای دیگر مثل H فکر کرد.
روی هم رفته، باید در انتخاب مادربرد عاقلانه تصمیم گرفت. بنابراین، از خریدهای هیجانی و عجولانه تا حد امکان پرهیز کنید تا در آیندهی نزدیک یا دور متحمل ضرر نشوید؛ چرا که با خرید یک مادربرد قدیمی، به احتمال زیاد در آینده مجبور خواهید شد برای ارتقای قطعات سخت افزار داخل کامپیوتر، مادربرد جدیدی را انتخاب کنید. از همین رو، به فرایند خرید مادربرد درجه یک و قوی، بهتر است به چشم یک سرمایهگذاری بلند مدت در حوزهی سخت افزار نگاه کنید. در این مقاله تلاش کردهایم ۱۰ مورد از بهترین مادربردهای گیگابایت را به طور خلاصه معرفی کنیم. این شما هستید که بهترین مادربرد گیگابایت را مطابق با بودجه و اهداف خود خریداری میکنید.