۱۰ کنسول برتر تاریخ برای طرفداران بازیهای نقشآفرینی + ۱۰ بازی برتر هر کنسول
من در گروه بازیکنانی قرار میگیرم که به بازیهای نقشآفرینی علاقه زیادی دارند. در واقع یکی از دلایل مهمی که در خرید کنسول برای من تأثیرگذار است بازیهای نقشآفرینی هستند که بر روی آن کنسول عرضه شده یا قرار است عرضه شوند. بهعنوانمثال من نینتندو سوئیچ را بهخاطر بازیهای نقشآفرینی زیادی که مقرر شده بود بر روی آن منتشر شود خریداری کردم.
تصمیم گرفتم تا در قالب یک لیسند بلند و بالا به بهترین کنسولهای برای طرفداران بازیهای نقشآفرینی بپردازم و همچنین ده بازی که باید روی این کنسولها تجربه کنید را معرفی کنیم. خود کنسولها به کنار، لیست بازیها هم ترتیب دارد و برای انتخاب هر کدام حسابی فکر شده است.
در این لیست علاوه بر بازیهای نقشآفرینی، به بازیهای نوبتی و اکشن نقشآفرینی نیز پرداخته میشود پس اگر جز آن دسته از افرادی هستید که بازیهای اکشن نقشآفرینی را بازی نقشآفرینی «حقیقی» نمیدانید آگاه باشید که به این بازیها اشاره خواهد شد. فرقی هم ندارد کنسول دستی باشد یا خانگی، تمام کنسولها را در نظر گرفته و بهترین بازیهایشان را انتخاب کردهام.
پس اگر از طرفداران سبک نقشآفرینی هستید، در ادامه هر اطلاعاتی که بخواهید را در اختیار دارید تا با بهترین کنسولها و بازیهایشان آشنا شوید و همه چیز را برای بازی کردن مهیا کنید.
۱۰. سگا جنسیس
من در ابتدا قصد داشتم Sega CD را در کنار جنسیس قرار دهم زیرا شما نمیتوانید CD را بدون ترکیب دو سیستم استفاده کنید اما حس کردم با این کار دارم تقلب میکنم. این مسئله و اینکه جنسیس بهخودیخود بازیهای نقشآفرینی بسیار خوبی دارد. در رقابت با نینتندو، سگا سعی کرد بازیکنان «بالغتر» را بهسوی کنسول خود جذب کند در نتیجه بسیاری از بازیهای توسعهدهنده اولشخص کمپانی حال و هوای بالغی داشت و درعینحال الهام گرفته از عناصر فانتزی غربی بود تا شرقی. علیرغم اینکه سگا در نهایت در این رقابت شکست خورد، کمپانی و کنسول سگا هواداران فوقالعاده وفاداری داشت و اکثر بازیها و سریهایی که در ادامه مطالعه میکنید در میان بازیکنان بهخوبی شناخته میشوند.
ده بازی که باید بر روی این سیستم داشت:
- Beyond Oasis: یک بازی بسیار خوب اکشن نقشآفرینی است که در سال ۱۹۹۴ عرضه شد. بازی وقت زیادی نمیگیرد پس اگر به دنبال تجربهای سریع و راحت هستید، این بازی را به شما توصیه میکنم.
- Phantasy Star II: اولین بازی نقشآفرینی بر روی Genesis/Mega Drive که چند ماه زودتر از فاینال فانتزی در ایالات متحده منتشر شد. این بازی نقشآفرینی عملی تخیلی از موفقیت بیشتری نسبت به اولین عنوان در سری برخوردار شد و هنوز هم در لیستهای بهترین بازیهای کلاسیک هارد کور بازیکنان دیده میشود.
- Pier Solar and the Great Architects: من میدانم که این بازی در سال ۲۰۱۰ عرضه شد و خیلی جالب نبود اما ایدهٔ انتشار یک بازی واقعی سگا جنسیس در سال ۲۰۱۰ واقعاً خوب بود و به نظرم هر کلکسیونری باید این بازی را به کلکسیون خود اضافه کند. این بازی نقشآفرینی نوبتی رترو است که توسط WaterMelon ساخته شده و در کیس کلاسیک Master Drive قابل خریداری است.
- Shadowrun: این بازی اکشن نقشآفرینی با بازی همنام خود در SNES فرق دارد و از تفاوتهای مهم بین این دو میشود به داستان بهتر، نبود سانسور و گیمپلی بهتر در نسخه جنسیس اشاره کرد.
- Ys III Wanderers from Ys: بازی Ys III بعداً با نام Ys: The Oath in Felghana بازسازی شد اما آنچه که در این بازی به چشم میآید ساندترک آن است. درحالیکه نسخههای بهتری از بازی اکنون در دسترس قرار دارند نسخه جنسیس آن ارزش خریداری دارد خصوصاً اگر میخواهید ببینید سری از سال ۱۹۸۹ تابهحال چقدر تغییر کرده است.
- Shining Force II: مثل هر بازی دیگر در این لیست، این بازی اکنون بر روی چند سیستم در دسترس قرار دارد. بسیاری از منتقدان بازی را پس زدند و گیمپلی نوبتی بازی را خستهکننده و تکراری قلمداد کردند اما بااینوجود عده زیادی بازی را خریداری کردند پس شاید منتقدان همیشه حرفشان درست نیست؟
- Phantasy Star IV: یکی از بازیهای کلاسیک Phantasy Star مورد علاقه بسیاری از بازیکنان.
- Shining in the Darkness: بهعنوان بازی که پشتیبانی چندانی از جانب سگا دریافت نکرد عملکرد نسبتاً خوبی داشت. Shining in the Darkness یک بازی قدیمی dungeon crawling نوبتی است پس اگر شاید اکنون آن را بازی کنید خیلی از گیمپلی بازی خوشتان نیاید ولی اگر جز بازیکنانی هستید که از تجربه بازیهای قدیمی لذت میبرند این بازی برای شماست.
- Sword of the Vermilion: یک بازی اکشن نقشآفرینی که دارای میدان دیدهای مختلف بر اساس شرایط موجود است: در حین گشتوگذار در حالت اولشخص، زاویه دید از بالا برای شهرها، دیدنمای مبارزه یک زاویه دید از بالای دیگر است و زاویه دید از پهلو برای باسها.
- Shining Force The Legacy of Great Intention: این بازی شاید عنوان عجیبی داشته باشد اما اگر از بازیهای نقشآفرینی تاکتیکی لذت میبرید این بازی را به شما توصیه میکنم. Shining Force همچنین بر روی GBA، استیم و iOS عرضه شده است.
۹. ایکسباکس ۳۶۰
با اینکه گفتنش برای من دردناک است زیرا در کل از علاقهمندان به پلیاستیشن ۳ و سیستمهای سونی هستم اما ایکسباکس ۳۶۰ بازیهای انحصاری نقشآفرینی ژاپنی عالی داشت و بازیهای نقشآفرینی غربیاش کیفیت بهتری داشتند. با اینکه در نهایت پلیاستیشن ۳ گوی رقابت را در بازیهای نقشآفرینی ژاپنی از ایکسباکس ربود من نمیتوانم بازیهای شگفتانگیزی که بر روی ایکسباکس ۳۶۰ منتشر شدند را نادیده بگیرم. در مجموع فقط میتوانم بگویم که ایکاش این نسل کمی با هواداران بازیهای نقشآفرینی ژاپنی مهربانتر میبود.
ده بازی که باید روی این سیستم داشت:
- Tales of Vesperia: بهاحتمال زیاد اولین بازی Tales بازیکنان غربی، این بازی در ژاپن فقط بر روی پلیاستیشن ۳ عرضه شد پس مگر اینکه بخواهید بازی را از ژاپن سفارش دهید، ایکسباکس ۳۶۰ در حال حاضر تنها گزینهٔ موجود برای تجربهٔ این بازی نقشآفرینی بسیار خوب است که دارای شخصیتهایی عالی، یکی از بهترین ساندترک ها در میان بازیهای نقشآفرینی که بر روی این سیستم منتشر شدند و سیستم مبارزه خیلی جالبی است که سری Tales با آن شناخته میشود.
- Lost Odyssey: بهعنوان فاینال فانتزی ۱۳ «حقیقی» در نظر گرفته میشود که توسط ساکاگوچی پس از ترک اسکوئرانیکس و تاسیس Mistwalker ساخته شد. موسیقی این بازی همچنین توسط نوبوئو اوئماتسو تنظیم شده است از همین رو خیلی عجیب نیست که هواداران بازیهای نقشآفرینی ژاپنی آن را وارث حقیقی سری فاینال فانتزی بهحساب میآورند.
- Blue Dragon: یک بازی انحصاری دیگر از مایکروسافت که توسط Mistwalker ساخته شد. البته این بازی کمی سبکتر از Lost Odyssey است. هواداران سرسخت سونی اما خیلی از اینکه اولین بازی استودیو انحصاری مایکروسافت بود خوشحال نبودند بااینحال Blue Dragon به یکی از بازیهایی تبدیل شد که بسیاری از هواداران را برای اولین بهسوی کنسولهای مایکروسافت جذب کرد.
- Kingdoms of Amalur Reckoning: بازی Reckoning یکی از بازیهای نادیده گرفته شده موردعلاقه من بهحساب میآید و اگر Curt Schilling کار را خراب نکرده بود احتمالاً این سری میتوانست به فعالیت خود ادامه دهد. من باور دارم گیمپلی یکی از مهمترین جنبههای بازیهای ویدئویی است و تجربه نبرد همزمان این بازی واقعاً مسرتبخش بود. Reckoning داستان سنگینی نیز دارد و تمامی بستههای الحاقی آن ارزش خریداری را دارند. طراحی هنری بازی توسط تاد مکفارلین انجام شده و داستان بازی توسط آر. ای سالواتور خلق شده است.
- Fallout New Vegas: اگر میتوانید این بازی را برای رایانه شخصی تهیه کنید چهبهتر اما اگر نه بهترین گزینه بعدی ایکسباکس ۳۶۰ است. نیو وگاس به عقیدهٔ من بسیار بهتر از فالوت ۳ است. با اینکه جهان و بستر بازی شاید خیلی خوب نبود ولی داستان، شخصیتها و تقریباً هرچی که فکرش را بکنید این بازی را بسیار سرگرمکننده میکند خصوصاً اگر Ultimate Edition را خریداری کنید.
- Fallout 3: بله میدانم Fallout 3 یک بازی فالوت واقعی نیست اما بیایید این مسئله را برای مدتی کوتاه فراموش کنیم و در نظر داشته باشیم که بتزدا این فرنچایز را پس از مرگ استودیوی Black Isle نجات داد. بازی همچنین اتمسفر شگفتانگیز و ساندترک بینظیری دارد که بهخوبی نشاندهندهٔ حال و هوای آمریکای دهه پنجاه میلادی است.
- Resonance of Fate: من نمیدانم چطور این بازی را توصیف کنم به جز فاینال فانتزی با اسلحه و سیستم مبارزه خیلی عجیب و جالب. سیستم نبرد شبههمزمان/نوبتی است اما بسیار اعتیادآور است و یادگیری کار سادهای نیست.
- South Park The Stick of Truth: اگر کنسولهای پلیاستیشن ۴ یا ایکسباکس وان را به هر دلیلی خریداری نکردهاید بازی The Stick of Truth گزینهٔ خوبی برای شروع است. Obsidian کار فوقالعاده ای در به نمایش کشیدن اتمسفر South Park در این بازی انجام داد که آن را به یکی از بازیهای تحت لیسانس محبوب من تبدیل کرده است.
- The Elder Scrolls IV Oblivion: درست است که اسکایریم بالاترین نمره متعلق به بازیهای نقشآفرینی در سایت متاکریتیک را در اختیار دارد اما تقریباً تمامی هواداران دوآتشه سری Oblivion را بالاتر از اسکایریم میدانند. من همچنین میدانم که نمرات سایت متاکریتیک برای خیلیها معنایی ندارند اما جالب است بدانید که Oblivion نمرات کاربران بالاتری بر روی ایکسباکس ۳۶۰ دارد. هرچند به نظر من شما باید هر دو بازی را روی هر سیستمی که در دسترس دارید بازی کنید.
- Mass Effect Trilogy: بله من تصمیم گرفتم این سه بازی در قالب یک بازی در نظر بگیرم خصوصاً که این سهگانه خود بهصورت یک پکیج به فروش میرسد. من خودم را جز بزرگترین هواداران بایوور یا سری مس افکت نمیدانم اما قصد ندارم از محبوبیت و شهرت سری و تأثیری که بر روی جامعه بازیهای نقشآفرینی داشت گذر کنم.
۸. سگا دریم کست
علیرغم عمر کوتاهمدتش کنسول سگا دریم کست بازیهای نقشآفرینی خوبی را به خود دید و بسیاری از این بازیها هنوز هم در لیست «برترین بازیها» دیده میشوند و هواداران وفاداری دارند. اگر بهخاطر مشکلات مالی که گریبانگیر سگا بود ما شاید میتوانستیم شاهد رقابت دریم کست با پلیاستیشن در بخش بازیهای نقشآفرینی باشیم. بااینوجود اگر جز آن دسته افرادی هستید که از بازیهای توسعهدهنده سومشخصی که برای کنسولهای نهچندان مرده لذت میبرید تعدادی بازیهای نقشآفرینی وجود دارند که پس از تولید این سیستم برای آن ساخته شدند.
ده بازی که باید روی این سیستم داشت:
- Skies of Arcadia: یکی از بهترین بازیهایی که تابهحال منتشر شده، Skies of Arcadia شامل دزدان دریایی، قارههای شناور، نبردهای هوایی، داستانی جذاب و عمیق و ساندترکی شگفتانگیز میشود. هواداران Arcadia با شما بر سر اینکه آیا این بازی بهترین بازی ساخته شده است با چنگودندان میجنگند.
- Grandia II: یکی دیگر از بازیهای دوم در سری که از همه لحاظ بهتر از بازی اول است. Grandia II ساندترکی بهیادماندنی و یکی از بهترین سیستمهای مبارزه در بازیهای نقشآفرینی را دارد.
- Evolution The World of Sacred Device: بازی که خیلی دربارهاش صحبت نمیشود. Evolution یک dungeon crawler با سیستم نبرد نوبتی است و با اینکه من خیلی از بازیهای dungeon crawler خوشم نمیآید از تجربهٔ این بازی لذت بردم. بازی همچنین طولانی نیست و شما میتوانید با صرف حدود سی الی چهل ساعت آن را به اتمام برسانید.
- Silver: یک بازی نقشآفرینی تماماً همزمان که نهتنها بر روی کنسولی با عمر کوتاه منتشر شد بلکه باید با بازیهای مثل فاینال فانتزی ۸ و ۹ رقابت میکرد.
- Phantasy Star Online: نهتنها هنوز میتوانید این بازی را بهصورت آفلاین تجربه کنید بلکه بهخاطر صدها هوادار وفادار بازی میتوانید به سرورهای خصوصی آنلاین رفته و آن را بهصورت آنلاین بازی کنید که دستاوردی واقعاً حیرتانگیز است. همین مسئله نشان داد که دریم کست از نظر قابلیتهای آنلاین بسیار جلوتر از همتایان خود بود.
- Time Stalkers: من خودم از این بازی راضی بودم اما میدانم که تعدادی از منتقدان به آن نمرات بد دادند. Time Stalkers در کل تجربهای لذتبخش است خصوصاً اگر از بازیهای Climax Entertainment خوشتان میآید.
- Elemental Gimmick Gear: یک اکشن نقشآفرینی که نقشههایش با دست کشیده شدهاند و مبارزات سهبعدی آن را میتوان به تقابل زرههای مکانیکی به شکل تخممرغ توصیف کرد.
- Record of Lodoss War Advent of Cardice: این بازی را میشود کلون دیابلو خطاب کرد پس اگر به این نوع بازیها علاقه ندارید Advent of Cardice را به شما توصیه نمیکنم. این بازی بر اساس سری انیمه Record of Lodoss War ساخته شده است.
- Evolution 2 Far Off Promise: دنباله بازی که کمی بالاتر به آن اشاره شد. Evolution 2 مثل بازی پیش از خود اکثر اوقات نادیده گرفته میشود. این بازی به سبک dungeon crawler است. جالب است بدانید که Evolution 2 یکی از آخرین بازیهای دریم کست بود که در اروپا منتشر شد پس اگر به گردآوری بازیهای کمیاب علاقه دارید این بازی گزینه خوبی برای شماست.
- deSpiria: انحصاری ژاپن و ساخته شده توسط Atlus، بازی deSpiria سبکی مشابه بازیهای قدیمی شین مگامی تنسی دارد به این معنا که اولشخص نوبتی است و شیاطین در آن حضور دارند. متأسفانه این بازی هرگز در بازارهای بازی غربی عرضه نشد.
۷. پلیاستیشن ویتا
ویتا در مقایسه با سایر کنسولهایی حاضر در این لیست از موفقیت تجاری چشمگیری برخوردار نشد بااینحال بازیهای نقشآفرینی ژاپنی عالی بر روی آن منتشر شدند. ویتای من معمولاً خاک میخورد و به نظرم سیستمی مرده بود اما خوشبختانه با تلاشهای سونی جانی دوباره به این کنسول تزریق شد.
ده بازی که باید بر روی این سیستم داشت:
- Persona 4 Golden: ریمیک سال ۲۰۱۲ از بازی که بر روی پلیاستیشن ۲ منتشر شده بود و با موفقیت چشمگیر همراه شد. در این نسخه شاهد افزایش یک سیاه چال، دو رابطه اجتماعی و تعدادی آهنگ جدید به لیست ساندترک فوقالعاده بازی بودیم.
- Ys Memories of Celceta: چهارمین بازی رسمی در سری باکیفیت بسیار خوب، Memories of Celceta یک بازی نقشآفرینی اکشن است که در عوض داشتن داستانی عمیق بر روی گشتوگذار و نبرد تمرکز دارد.
- The Legend of Heroes Trails of Cold Steel: یکی از قابلیتهای شاخص این بازی امکان cross-save است به این معنی که اگر شما نسخهٔ پلیاستیشن ۳ بازی را داشته باشید میتوانید فایلهای ذخیره خود را از یک سیستم به سیستم دیگر منتقل کنید. بسیاری از هواداران این بازی را گواه تولد دوباره ژانر نقشآفرینی ژاپنی از نظر کیفیت میدانند. داستان بازی عمق خوبی دارد و گیمپلی آن بهصورت نوبتی است.
- Tales of Hearts R: اگر در کشورهای غربی زندگی میکنید این بازی زیرنویس دارد و دوبله نشده است. بااینحال بازی در مقایسه با دیگر بازیهای Tales کیفیت خوبی دارد و بزرگترین مشکل آن تعداد محدود نسخههای فیزیکی موجود است.
- Shiren the Wanderer The Tower of Fortune and the Dice of Fate: این بازی در واقع بخشی از سری بزرگتر Mystery Dungeon است. اگر این نوع بازیها را دوست دارید Shiren the Wanderer گزینهٔ خوبی برای افزودن به کلکسیونتان میتواند باشد.
- Tokyo Xanadu: این بازی با سری پرسونا مقایسه شده است که برای جلبتوجه من کافی بود. من میدانم که این بازی شاید بهاندازه هیچ یک از بازیهای پرسونا خوب نباشد اما اگر یک بازی اکشن نقشآفرینی با عناصر شبیهساز زندگی بر روی ویتا میخواهید این بازی برای شماست. فقط توجه داشته باشید که ترجمهٔ بازی خیلی جالب نیست.
- Atelier Rorona Plus The Alchemist of Arland: من اطلاع زیادی درباره این سری ندارم به جز اینکه در جامعه بازیهای نقشآفرینی ژاپنی بسیار شهرت دارد و ترکیبی بین نقشآفرینی، رمان مصور و شبیهساز ساخت آیتم است.
- Muramasa Rebirth: من نسخهٔ منتشر شده بر روی Wii را نتوانستم بگیرم ازاینرو وقتی خبر پورت بازی به ویتا را شنیدم سریعاً آن را خریداری کردم. Muramasa Rebirth بازی توسط Vanillaware ساخته شده و طراحی هنری آن با دست انجام شده است که به نظر من همین میتواند دلیلی کافی برای گرفتن بازی باشد.
- Child of Light: بر روی پلتفرمهای متعددی عرضه شد اما قابلیت حمل ویتا این نسخه را به نسخهٔ موردعلاقه من از بازی تبدیل کرد. Child of Light ترکیب عالی از سکو بازی و نقشآفرینی است و یکی از نمونههای برجستهٔ این ادعا که بازیهای ویدئویی آثار هنری هستند.
- Mary Skelter Nightmares: یک بازی وحشت و اولشخص dungeon crawler با مقادیر زیادی خون.
۶. نینتندو دی اس
من جز افرادی نبودم که نینتندو دی اس را همان زمانی که عرضه شد خریداری کردند اما در نهایت یک مدل اورجینال سرخرنگ را خریداری کردم و حجم بازیهای نقشآفرینی که بر روی سیستم بودند مرا واقعاً شوکه کرد. برای مدتهای طولانی نینتندو دی اس نهتنها یگانه کنسول دستی برای بازیهای نقشآفرینی ژاپنی بود بلکه جای خوبی برای بازیهای کمتر شناخته شده بود تا اینکه کنسول دیگری در این لیست گوی سبقت را از آن ربود. این سیستم همچنین اولین کنسولی بود سومین بازی واقعی فاینال فانتزی در خارج از ژاپن بر روی آن عرضه شد.
ده بازی که باید بر روی این سیستم داشت:
- Final Fantasy III: یک ریمیک کامل سهبعدی از بازی اورجینال که هرگز خارج از ژاپن منتشر نشده بود برای اولینبار بر روی دی اس در دسترس بازیکنان غربی قرار گرفت. فاینال فانتزی ۳ از جمله بازیهای کلاسیک سری با حضور Warrior of Light، کریستالها و سیستم کار بود که در آن زمان جدید بهحساب میآمد. این بازی همچنین اولین بازی فرنچایز است که چوکوبوهای دوستداشتنی در آن حضور پیدا میکنند.
- Final Fantasy IV: ریمیک سهبعدی بازی فاینال فانتزی ۲ بر روی SNES که با سختی بیش از حد و ساندترک فوقالعاده اش شناخته میشود. این بازی دارای صداگذاری بود که برای من شوکه کننده بود. فاینال فانتزی ۴ یکی از بهترین از بازیهای موجود بر روی این سیستم است.
- The World Ends With You: بازی اکشن نقشآفرینی که در شیبویای عصر مدرن جریان دارد. این بازی ساخته اسکوئر انیکس و ژوپیتر است که با گیمپلی و ساندترک منحصر به فردش شناخته میشود. اگر به پاپ ژاپنی علاقهمندید بهاحتمال زیاد از ساندترک این بازی نیز لذت خواهید برد.
- Shin Megami Tensei Strange Journey: یک dungeon crawler اولشخص که در جهان علمی تخیلی پرشده از شیاطین به وقوع میپیوندند. اگر به سری شین مگامی تنسی علاقه دارید این بازی ارزش خریداری را دارد.
- Luminous Arc: بازی نقشآفرینی تاکتیکی توسط Marvelous ساخته شده و توسط Atlus در آمریکای شمالی و اروپا منتشر شد. من خیلی به بازیهای نقشآفرینی تاکتیکی علاقه ندارم اما به نظر میرسد این بازی گزینهٔ بسیار خوبی است بااینحال باید خاطرنشان شوم که کنترلهای تاچ اسکرین طبق اظهارات منتقدان خیلی عملکرد خوبی ندارند.
- Final Fantasy The 4 Heroes of Light: یک فاینال فانتزی کلاسیک که به سیستم نبرد نوبتی بازگشته و بر روی سیستم کار تمرکز دارد. این بازی سلف معنوی Bravely Default بهحساب میآید.
- Kingdom Hearts 358/2 Days: اسپینآف سری محبوب کینگدوم هارتس که بر روی روکساس و سازمان سیزده تمرکز دارد.
- Tales of Hearts: محدود به ژاپن اما دو نسخه متفاوت دارد. در نسخه Anime Edition کاتسینها توسط استودیوی به نام Production I.G تولید شدهاند و در CG Movie Edition کاتسینها توسط Shirogumi Ltd ساخته شدهاند. نسخهٔ سی جی آی با استقبال بالایی مواجه نشد و بعداً بر روی ویتا ریمیکی از آن منتشر شد.
- Etrian Odyssey: بازی dungeon crawler که با موفقیت به یک سری تبدیل شد و چند اسپینآف نیز از آن ساخته شد. پس کجا بهتر از بازی اول برای شروع ورود به جهان Etrian Odyssey؟
- Dragon Quest IX Sentinels of the Starry Skies: اگر به دنبال یک بازی نقشآفرینی ژاپنی دشوار هستید این بازی برای شما عالی است. با اینکه بازی با درنظرداشتن بخش چندنفره ساخته شده بود بخش داستانی تکنفره آن قطعاً ارزش تجربه را دارد.
۵. پلیاستیشن ۴
آخرین کنسول سونی تا پیش از عرضهٔ پلیاستیشن ۵، پلیاستیشن ۴ شاید گزینهٔ عجیبی به نظر برسد خصوصاً در مقایسه با سایر کنسولهای قدیمیتری که در این لیست جای گرفتهاند. هرچند باید در نظر داشت که بازیهای نقشآفرینی زیاد و باکیفیت فوقالعاده خوبی بر روی این کنسول عرضه شدند.
ده بازی که باید بر روی این سیستم داشت:
- Persona 5: آخرین بازی در سری پرسونای Atlus، پرسونا ۵ به سرعت به محبوبترین بازی در میان بازیهای سری تبدیل شد. اگر از هواداران سری پرسونا یا بازیهای نقشآفرینی ژاپنی هستید این بازی را به شما توصیه میکنم. به عقیده بسیاری از هواداران این بازی بهترین داستان را در سری دارد.
- Bloodborne: بازی انحصاری سونی ساخته شده توسط FromSoftware، بلادبورن شباهت زیادی به سری بازیهای دارک سولز دارد اما انحصاری سونی است. اگر به دنبال چالش هستید حتماً این بازی را خریداری کنید.
- The Witcher 3 Wild Hunt: برنده بهترین بازی سال ۲۰۱۵، روایتگر داستانی حماسی بر اساس سری رمانهای ویچر است. سیستم مبارزه بازی شاید به مذاق همه خوش نیاید اما جهان وسیع و سرزنده و داستان فوقالعاده The Witcher 3: Wild Hunt جایی برای انتقاد باقی نمیگذارند.
- Dark Souls III: ازآنجاییکه به بلادبورن اشاره کردم باید به بازی دیگری که فرام سافتور در این نسل تولید کرد اشاره کنم. دوستداشتن یا نداشتن دارک سولز ۳ بیشتر از بازیهای قبلی در سری در نهایت به سلیقه شخصی شما برمیگردد.
- NieR Automata: بازی به نسبت کوتاهی که یکی از بهترین کاور آرتهای دو رو را دارد. NieR: Automata یکی از بازیهای یوکو تارو است پس انتظار گیمپلی عجیب اما سرگرمکننده را داشته باشید.
- Undertale: من خیلی دربارهٔ خوببودن این بازی شنیده بودم خصوصاً سبک نوشتاری بازی که ظاهراً بر اساس طنز رایج در اینترنت و فرهنگ عامهٔ خندهدار دهه نود میلادی است. آندرتیل همچنین یکی از بازیهای موردعلاقهٔ بسیاری از بازیکنان است.
- Ys VIII Lacrimosa of Dana: آخرین بازی در سری بازیهای ساخته شده توسط Nihon Falcon، این بازی سنت فرنچایز در داشتن نبردهای فوقالعاده را ادامه داده و علاوه بر این بهخاطرداشتن داستان بهتر از بازیهای قبلی شناخته میشود. آیا باید به سراغ این بازی بروید؟ بله صددرصد.
- World of Final Fantasy: این بازی بسیار دوستداشتنی است. آنها از کاری که Persona Q برای سری انجام داد مشق گرفتند و همان را بر روی فاینال فانتزی پیاده کردند. شما در این بازی با شخصیتهای نامآشنا ملاقات خواهید کرد.
- Tales of Berseria: یک داستان فوقالعاده انتقامجویی به همراه تعدادی از بهترین شخصیتها و نبردهایی که تاکنون در سری دیده شده است. من هنوز نتوانستهام این بازی را تجربه کنم اما هواداران Tales که با آنها آشنایی دارم گفتهاند که این یکی از بهترین بازیهای فرنچایز است.
- Nioh: یک بازی دیگر که با بازیهای سری سولز مقایسه میشود، Nioh بهخاطر نبردهای مجذوبکننده و بستر منحصر به فردش مورد تحسین بازیکنان و منتقدان قرار گرفته است.
۴. نینتندو ۳ دی اس
برای آن دسته از خوانندگانی که فکر میکردند چرا نینتندو دی اس در جایگاه ششم لیست قرار گرفته بود جواب این نینتندو ۳ دی اس است. نهتنها 3DS یک سیستم بهتر است بلکه شما میتوانید اکثر بازیهایی که برای دی اس منتشر شده را بر روی آن بازی کنید. 3DS همچنان باقدرت به فعالیت خود ادامه میدهد حتی پس از عرضهٔ نینتندو سوئیچ. این کنسول را میشود کنسول دستی برتر برای بازیهای نقشآفرینی بهحساب آورد زیرا همبازیهای کمتر شناخته شده و هم عناوین محبوب بر روی آن منتشر شدند. Atlus و اسکوئر انیکس بهخصوص بازیهای زیادی را بر روی این سیستم عرضه کردند.
ده بازی که باید بر روی این سیستم داشت:
- Bravely Default Flying Fairy: من پیشازاین به سلف معنوی بازی اشاره کردم پس منطقی است که خود بازی نیز در این لیست قرار بگیرد. Flying Fairy دارای سیستم کاری است که از بازیهای اولیه فاینال فانتزی الهام گرفته و سیستم مبارزه نوبتی دارد.
- Persona Q Shadow of the Labyrinth: این بازی یکی از بهترین اسپینآفهایی است که تجربه کردهام. بازی در مقایسه با دیگر بازیهای Shin Megami Tensei خیلی ثقیل نیست اما اگر میخواهید گیمپلی دشوار باشد میتوانید این کار را بکنید. Persona Q سبک dungeon crawling اولشخص بازی Etrian Odyssey را با شخصیتهای پرسونا ۳ و پرسونا ۴ ترکیب میکند.
- Shin Megami Tensei IV: بازی SMT IV به سبک سنتی گشتوگذار اولشخص بازمیگردد. بازی درجه سختی بالایی دارد اما برای تازهواردان غیرممکن نیست.
- Fantasy Life: اگر از بازیهایی که حالت شبیهساز دارند لذت میبرید این بازی برای شما مناسب است. Level-5 از هیچچیز در ساخت این بازی دریغ نکرد و آنچه که بازی را از بسیاری دیگر از بازیهای شبیهساز زندگی متمایز میکنند این است که محدودیتهای کمتری دارد. شما میتوانید آزادانه فعالیتهای خود را انتخاب کنید و محدودیت زمانی وجود ندارد.
- Dragon Quest VII: اگر نسخهٔ اورجینال بازی بر روی پلیاستیشن ۱ را ندارید این نسخه برای خریداری مناسب است بااینحال تعدادی از هواداران پروپاقرص سری شاید این مسئله را قبول نداشته باشند. در این ریمیک رویدادهای تصادفی حذف شدهاند که به نظر من یک قدم رو به جلو است اما بعضی بازیکنان شاید رویدادهای تصادفی را ترجیح میدادند.
- Final Fantasy Explorers: این بازی بیعیبونقص نیست اما باتوجهبه کلونی از Monster Hunter/Crystal Chronicles بودن کار خوبی در پر کردن خلأ بازیهای نقشآفرینی فاینال فانتزی بر روی ۳ دی اس انجام میدهد. کارهایی که در بازیهای قدیمیتر فاینال فانتزی دیده میشد به همراه امکان تجربه بازی با دیگر افراد از طریق بخش چندنفره در این بازی وجود دارند.
- Tales of the Abyss 3D: اگر شما هم مثل من از گرفتن نسخه پلیاستیشن ۲ بازی غافل شدید میتوانید پورت ۳دی اس این بازی جالب را خریداری کنید. اگر بتوانید از داستان احتمالاً کلیشهای بازی گذر کنید با سیستم مبارزه لذت بخشی که سری به داشتن آن شناخته میشود مواجه خواهید شد.
- Pokemon X & Y: درست است که بازیهای پوکمون دیگری وجود دارند و بسیاری دربارهٔ اینکه کدام یک از آنها بهترین بازی پوکمون بر روی ۳ دی اس است هرچند باید معترف شوم که X & Y بازیهایی بودند که مرا به سری بازگرداندند. من از بخش آنلاین بازی لذت بردم و وقت زیادی را صرف پرورش و مبادلهٔ Eeveeهایم کردم.
- Rune Factory 4: در این بازی شما در کارخانهای کار میکنید که طلسم تولید میکند. البته دقیقاً اینطور نیست Rune Factory 4 در اصل یک بازی شبیهساز زندگی است پس شما میتوانید کشاورزی کنید، آیتمهای مختلف بسازید، آشپزی کنید، گشتوگذار کنید و هیولاها را شکست دهید و حتی ازدواج کنید. من خودم اخیراً به سراغ بازیهای سری Rune Factory رفتهام اما از بازی چهارم خیلی خوشم آمد. در این بازی شما فعالیتهای فراوانی را میتوانید انجام دهید حتی بدون اینکه در داستان بازی پیشروی کنید.
- Yo-Kai Watch: در یک بازهای این سری با پوکمون در ژاپن مقایسه میشد اما دیگر اینطور نیست. بااینحال فرنچایزی است که تجربهاش خالیازلطف نیست. بازی کمی بر روی تاچ اسکرین کنسول اتکا دارد. مثل پوکمون شما موجوداتی که با آنها دوست میشوید را در نبرد به کار میگیرید.
۳. سوپر نینتندو (SNES)
اگر بهخاطر دو سیستم بعدی در این لیست نبود، SNES بهراحتی جایگاه اول را به دست میآورد. SNES میهمان یکی از بهترین بازیهای اسکوئر سافت سوای از فاینال فانتزی، Chrono Trigger بود. این سیستم در آن زمان برای بازیکنانی که بازیهای نقشآفرینی ژاپنی را ترجیح میدهند بهترین گزینه بود.
ده بازی که باید بر روی این سیستم داشت:
- Secret of Mana: این بازی اکنون بر روی سیستمهای دیگر موجود است و یک ریمیک سهبعدی از آن نیز ساخته شد اما اگر میخواهید نسخه اورجینال را تجربه کنید باید به SNES بازگردید. در زمان عرضهاش بازی بهخاطر اکشن نوآورانه، سیستم مبارزهٔ همزمان و هوش مصنوعی که میتوانستید شخصیسازی کنید مورد تحسین قرار گرفت. ساندترک تهیه شده توسط هیروکی کیکوتا نیز فوقالعاده است.
- Final Fantasy VI: هواداران فاینال فانتزی همواره بین اینکه کدام بازی بهتر است، این بازی یا فاینال فانتزی ۷ بحث خواهند کرد و اکثر بازیکنان قدیمی فاینال فانتزی ۶ را انتخاب میکنند. فاینال فانتزی ۶ ساندترکی شگفتانگیز، داستانی بی همتا در مقایسه با سایر بازیهای SNES و شخصیت شروری بسیار بهیادماندنی دارد.
- Illusions of Gaia: بازی که شاید بشود گفت توسط اکثر هواداران ژانر نقشآفرینی نادیده گرفته شده است. Illusions of Gaia و Soul Blazer هر دو بازیهای بسیار خوب هستند. این بازی خیلی پیچیده نیست و گزینهٔ خوبی برای مبتدیان بهحساب میآید.
- EarthBound: یک بازی بسیار گرانقیمت بر روی SNES اگر نمیخواهید آن را بهصورت دیجیتالی دانلود کنید. EarthBound بازی خندهدار، عجیب و منحصربهفرد است.
- Chrono Trigger: مدت زیادی از آخرین باری که این بازی را تجربه کردهام میگذرد و مهمتر از همه من بازی را در ابتدا بر روی SNES بازی نکردم. هرچند همین مسئله که Chrono Trigger بهعنوان یکی از بهترین بازیهای غیر فاینال فانتزی اسکوئر سافت شناخته میشود بازی را شایسته قرارگیری در این لیست میکند. طراحی هنری بازی توسط آکیرا توریاما خالق سری محبوب دراگون بال و دراگون کوئست انجام شده بود.
- Super Mario RPG Legend of the Seven Stars: پیش از آنکه کینگدوم هارتس از راه برسد این بازی برترین عنوان کراس اور بود. Legend of the Seven Stars بازی لذتبخشی برای هواداران هر دو سری بود و شاید روزی برسد که شاهد انتشار یک دنباله واقعی از آن باشیم.
- Secret of Evermore: به نظر من Secret of Evermore یکی از نادیده گرفتهشدهترین بازیهای اسکوئر است که توسط شعبهٔ آمریکای شمالی این استودیو ساخته شد. این بازی از نظر گیمپلی شباهت زیادی به Secret of Mana دارد در نتیجه هواداران این بازی از تجربهاش راضی خواهند بود و داستان آن بهاندازه کافی جذابیت دارد.
- Final Fantasy IV: همانطور که ریمیک بازی در این لیست قرار گرفت نسخهٔ اورجینال نیز در این مقاله جای میگیرد. این بازی هنوز هم یکی از محبوبترین بازیهای فاینال فانتزی من است. اگر ریمیک و گرافیک سهبعدی آن برایتان جالب نیست میتوانید نسخهٔ اورجینال را خریداری کنید.
- The 7th Saga: با اینکه این بازی بهاندازه دیگر بازیهای حاضر در لیست محبوب نیست از نظر اینکه یک عنوان شبیه Phantasy Star بر روی کنسول نینتندو است کیفیت خوبی دارد. اگر با نبردها و پازلهای مکرر مشکلی ندارید این بازی میتواند گزینهٔ خوبی برای شما باشد.
- Terranigma: ساخته شده توسط Quintet کمپانی سازندهٔ بازیهای Illusions of Gaia و Soul Blazer، بازی Terranigma یک بازی اکشن نقشآفرینی دیگر برای SNES است. اگر میخواهید این بازی را تجربه کنید باید کنسول SNES را داشته باشید یا دعا کنید نینتندو آن را دوباره بر روی کنسولهای جدیدتر خود عرضه کند.
۲. پلیاستیشن
سونی پلیاستیشن اولین سیستمی بود که من فرصت تجربهٔ بازیهای ویدئویی بر روی آن را داشتم و به همین منزلت خاصی برای من دارد. بااینحال این کنسول منزلگاه تعدادی از بهترین بازیهای نقشآفرینی تاریخ است. در تحسینبرانگیز بودن SNES بحثی نیست اما پرش نسلی هواداران بازیهای نقشآفرینی به پلیاستیشن ۱ رویدادی است که اکثر بازیکنان هرگز فراموش نخواهند کرد. با انتشار فاینال فانتزی ۷ و دیگر بازیهای نقشآفرینیهای فوقالعاده، پلیاستیشن ۱ به یکی از بهترین کنسولها برای هواداران بازیهای نقشآفرینی تبدیل شد.
ده بازی که باید بر روی این سیستم داشت:
- Lunar Silver Star Story Complete: محبوبترین بازی من، Lunar SSSC دارای طیف متنوعی از شخصیتها، ساندترکی شگفتانگیز و داستان متأثرکننده است که شاید امروزه کلیشه به نظر برسد اما بههیچعنوان از کیفیت آن کم نشده است. یکی از اولین بازیهایی که من برای هر شخصیت در آن اهمیت قائل بودم و هر سال به سراغ تجربهٔ دوبارهاش میروم.
- Lunar Eternal Blue Complete: دنبالهٔ مستقیم Silver Star Story، این بازی از هر لحاظ از بازی پیش از خود بهتر است. داستان آن قطعاً جزئیات بیشتری را در برمیگیرد و درجه سختی تا جای ممکن بالا رفته است ولی بااینحال بازی تجربهای بسیار سرگرمکننده است و هر هوادار بازی نقشآفرینی باید این بازی و بازی اول را به کلکسیون خود اضافه کند.
- Final Fantasy IX: فاینال فانتزی ۹ محبوبترین بازی فاینال فانتزی برای من است و بهعنوان یکی از بازیهای کلاسیک نقشآفرینی ژاپنی شناخته میشود که از نظر کیفیت شانه به شانه دیگر بازیهای فاینال فانتزی منتشر شده بر روی پلیاستیشن ۱ قرار گرفته است.
- Final Fantasy VII: محبوبترین بازی بسیاری از بازیکنان، فاینال فانتزی ۷ عامل تحول و دگرگونی برای فرنچایز و ژانر نقشآفرینی ژاپنی بود و نادیده گرفتن این دستاورد غیرممکن است. کلاود و دیگر شخصیتهای دوستداشتنی این بازی با گذشت دهها سال هنوز هم در مرکز توجه قرار دارند.
- Star Ocean The Second Story: اولین بازی Star Ocean که خارج از ژاپن منتشر شد را میشود بهترین آنها نیز قلمداد کرد. سیستم مبارزه بازی جذاب است و شما میتوانید از میان دو پروتاگونیست یکی را انتخاب کنید. این بازی همچنین دارای پیش از ۸۰ پایان احتمالی است که ارزش تجربهٔ مجدد آن را دو چندان میکند.
- Grandia: یکی از بازیهای پلیاستیشن ۱ که معمولاً نادیده گرفته میشود که جای تاسف دارد زیرا بازی ای فوقالعاده سرگرمکننده است.
- Parasite Eve: یک هیبرید وحشت نقشآفرینی که در شهر نیویورک جریان دارد و داستان زنی جسور را دنبال میکند. بازی سکانسهای سینماتیک تحسینبرانگیز دارد و ساندترک گوشنواز آن ساختهٔ یوکو شیموموراست.
- Persona 2 Eternal Punishment: بازی که پیدا کردنش بر روی پلیاستیشن ۱ دشوار است. پرسونا ۲ آخرین بازی سبک کلاسیک سری بود و به همین خاطر در کنار Persona 2: Innocent Sin جامعه هواداری مختص به خود را به دست آورد. اگر میتوانید نسخه فیزیکی از این بازی پیدا کنید خریداری آن را به شما توصیه میکنم.
- Suikoden II: در زمان عرضه، Suikoden II از آن دست بازیهایی بود که اگر همان موقع انتشار نمیخریدید یا نمیخواستید پول زیادی صرف خرید بازی کنید، بعد از آن دیگر به سراغش نمیرفتید. خوشبختانه بازی بر روی PSN منتشر شد. نقطه قوت این بازی برای بسیاری از بازیکنان تعداد سرسامآور شخصیتهایی است که میتوانید به تیم خود اضافه کنید.
- The Legend of the Dragoon: با اینکه بهترین بازی نقشآفرینی تاریخ نیست هنوز هم بهعنوان یکی از بازیهای شگفتانگیز سونی شناخته میشود. The Legend of the Dragoon برای من بهخاطر سکانسهای سینمایی پیشرفتهاش تحسینبرانگیز است هرچند که عدهای از سیستم مبارزهٔ زمانی بازی خوششان نیامد.
۱. پلیاستیشن ۲
قرار ندادن پلیاستیشن ۲ در جایگاه نخست این لیست دیوانگی محض بود خصوصاً که تعداد بازیهای منتشر شده بر روی این کنسول در مخیله نمیگنجد. نهتنها مجموع بازیهای منتشر شده بر روی این کنسول سرسامآور است بلکه بازیهای نقشآفرینی عرضه شده بر روی آن که اکنون بهعنوان بازیهای کلاسیک شناخته میشوند قابل چشم پوشی نیستند. از بازیهای کلاسیک نوبتی تا استراتژی و حتی نقشآفرینی اکشن، پلیاستیشن ۲ همه چیز داشت و خانهٔ خوبی برای بازیهای نقشآفرینی ژاپنی بود که هنوز هم رقیبی برایشان پیدا نمیشود.
ده بازی که باید بر روی این سیستم داشت:
- Final Fantasy XII: دومین فاینال فانتزی موردعلاقهٔ من، فاینال فانتزی ۱۲ بازی بود که در ابتدا نتوانستم با آن ارتباط برقرار کنم اما چند سال بعد از عرضهٔ فاینال فانتزی ۱۳ تصمیم گرفتم دوباره به سراغ ۱۲ بروم و آنچه که دیدم جهانی شگفتانگیز، شخصیتهای جذاب و سیستم نبرد سرگرم کنندهای بود که یاد گرفتنش کمی طول میکشید و یکی از جالبترین سیستمهای ماموریت های جانبی که تا آن زمان تجربه کرده بودم.
- Final Fantasy X: اولین بازی فاینال فانتزی بر روی سیستم و یکی از اولین بازیهای به نام منتشر شده بر روی کنسول، فاینال فانتزی ۱۰ رویکرد متفاوتی در مقایسه با بازیهای پیشین سری پیش گرفت و در عوض استفاده از سیستم ATB به سراغ CTB رفت که به شخصیتها تعداد نوبتهای یکسان در نبرد داده و بر روی مهارت و دیگر شرایط برای تعیین نوبت حملهٔ شخصیتها تمرکز داشت. فاینال فانتزی ۱۰ روایتگر داستانی وسیع و دارای گیمپلی بسیار خطی بود.
- Shin Megami Tensei Persona 4: من این نسخه را بازی نکردهام و تنها فرصت تجربهٔ ریمیک Golden را داشتم. Persona 4 شخصیتهای دوستداشتنی دارد و بازی در اصل یک رمان معمایی است که در دبیرستان جریان دارد و شما میتوانید ساعت وقت صرف کشف تمام چیزهایی که بازی برای ارائه دارد بکنید.
- Shin Megami Tensei Persona 3 FES: انتخاب اینکه کدام یک از این دو بازی پرسونای منتشر شده بر روی پلیاستیشن ۲ بهتر است برعهدهٔ خود شماست. به نظر من هر کدام را انتخاب کنید به جواب درست رسیدهاید و باید هر دو بازی را تجربه کنید. FES داستان جدیدی را به پرسونا ۳ اضافه میکند. توصیف سادهای از بازی را میشود به ترکیبی از نبرد نوبتی و شبیهساز روابط اجتماعی و پوکمون خلاصه کرد.
- Dragon Quest VIII Journey of the Cursed King: این بازی من را غافلگیر کرد زیرا خیلی دربارهٔ بازیهای Dragon Quest/Warrior اطلاع نداشتم اما وقتی این بازی را شروع کردم سریعاً مجذوب این نقشآفرینی ژاپنی نوبتی شدم. شاید بهترین نکته درباره این بازی ساخته شده توسط Level-5 طراحی سل شیدی آن است که با گذشت زمان در دسته بازیهای با گرافیک از قدیمی و ازمدافتاده قرار نمیگیرد.
- Kingdom Hearts II: بازی اول خوب است اما به نظر من در مقابل KHII حرفی برای گفتن ندارد. سوای از دنیاهای عجیب دزدان دریایی کارائیب و پری دریایی همه چیز بهتر شده بود از داستان گرفته تا گیمپلی.
- Jade Cocoon 2: تصمیمگرفتن بین این بازی و Odin Sphere کار راحتی نبود اما ازآنجاییکه شما میتوانید JC2 را فقط بر روی پلیاستیشن ۲ بازی کنید در نهایت این بازی برگزیده شد البته توصیه میکنم Odin Sphere را حتماً تجربه کنید. Jade Cocoon 2 در اصل بازی پیرامون شکار و پرورش هیولاهاست.
- Dark Cloud 2: از دیگر نمونههای بهتر بودن دنباله از بازی پیش از خود، Dark Cloud 2 دارای سیستم نبرد، صداگذاری و داستان بهتر و سیستم مبارزه سرگرمکننده بود و فضاسازی جهان آن بسیار بهتر از بازی اول بود. قابلیت ساختوساز بازی شامل عکسگرفتن و ترکیب عکسها برای ساخت آیتمها میشود که ایدهای جالب و لذتبخش است.
- Shin Megami Tensei Nocturne: اگر به بازیهای پرسونا عادت کردهاید این بازی برای شما دشوار خواهد بود یا شاید برایتان بسیار راحت است و نمیتوانید درباره اینکه چقدر بازیکنانی که میگویند بازی سخت است «بازیکنان واقعی» نیستند حرف نزنید. بههرحال در هر گروه که قرار بگیرید داشتن این بازی بر روی پلیاستیشن ۲ الزامی است خصوصاً اگر از هواداران بازیهای Atlus هستید.
- Champions of Norrath Realms of EverQuest: اور کوئست را به یاد میآورید؟ این بازی ساخته شده توسط Snowblind Studios در واقعاً اولین بازی قرار گرفته در آن جهان بود. با اینکه من خودم تابهحال MMO را بازی نکردهام، فرصت تجربهٔ Champions of Norrath را پیدا کردم و واقعاً از گیمپلی سبک نقشآفرینی غربی کلاسیک آن و موسیقی Inon Zur لذت بردم. اگر از بازی بالدورز گیت خوشتان میآید بهاحتمال زیاد از تجربهٔ این بازی خشنود خواهید شد.
منبع: GameFAQs
چون shenmue یه بازی نقش آفرینی نیست یه بازی اکشن ادونچر و حتی بیشتر ادونچره. (کلا ادونچره حالا وسطش یه دو تا لگد هم میزنی.)
ممنون از مطلب جالبتون
ولی چطور میشه که سراغ دریم کست رفتید اما یکی از پر هزینه ترین و جذاب ترین بازیهای دنیا رو نام نبردید؟ انتظار داشتم در مورد بازی بی نظیر Shenmue بخونم .